Prema Lavrovu, Zapad traži od određenih zemalja neka u tajnosti šalju rusko oružje Ukrajini

Sergej Lavrov
9 komentara

Države koje nabave oružje od Rusije nemaju ga pravo donirati bez odobrenja Moskve, naglasio je ministar vanjskih poslova

Moskva je postala svjesna nekoliko slučajeva kada su zapadne sile tražile od određenih zemalja neka u tajnosti doniraju Kijevu oružje ruske proizvodnje za upotrebu u sukobu u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Komentari ruskog diplomata dolaze u trenutku kada Kijev iskazuje sve glasnije svoje zahtjeve za dodatnom vojnom pomoći, navodeći akutne nedostatke oklopnih vozila, tenkova i streljiva. SAD i američki saveznici također su nastojali odobriti daljnju financijsku i vojnu potporu Ukrajini. Tijekom govora na okruglom stolu sa šefovima inozemnih diplomatskih misija u utorak u Moskvi, Lavrov je izjavio da je Rusija bila u kontaktu s “određenim zemljama” koje je Zapad pokušavao uvjeriti neka Ukrajini predaju oružje, koje su te zemlje dobile od iz Rusije, bez da pritom obavijeste Moskvu o takvim potezima. Ministar je istaknuo da je Moskva zabilježila “nekoliko ovakvih slučajeva” u proteklih godinu i pol i naglasio da će Rusija nastaviti zahtijevati poštivanje svih međunarodnih obveza u vezi s transferom oružja.

Lavrov je istaknuo da kada neka treća zemlja legalno nabavi rusko oružje, pošiljke dolaze s određenim paketom dokumenata, uključujući potvrdu o krajnjem korisniku. ”U skladu s ovom potvrdom, primatelj oružja nema pravo preprodavati ili bilo gdje preusmjeravati oružje, bez suglasnosti zemlje dobavljača”, objasnio je ministar. Istodobno je prvi ruski diplomat primijetio da Zapad ignorira ili se pravi da se njegovo oružje, koje je isporučio Ukrajini, već proširilo ratnim zonama diljem svijeta, čak i na mjestima na kojima ga nerijetko koriste teroristi i razni ekstremisti.

“Oružje koje Zapad isporučuje ukrajinskom režimu pronađeno je ne samo u zonama sukoba na Bliskom istoku, nego i među nelegalnim pošiljkama koje su zabilježene u Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Gazi”, rekao je Lavrov.

Prošli tjedan, tijekom govora na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, Lavrov je ponovio tvrdnje Moskve da Kijev preprodaje zapadno oružje na crnom tržištu i izjavio kako ne vjeruje da podupiratelji Ukrajine toga nisu bili svjesni. Rusija je u više navrata osudila zapadnjačke isporuke oružja Ukrajini, inzistirajući na tome da takve isporuke samo služe produljenju borbi i dovode do još krvoprolića, bez utjecaja na ishod.

LavrovOružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
2 mjeseci prije

Kina pruža podršku Rusiji u ukrajinskom pitanju; Zapad se neće moći miješati u suradnju Moskve i Pekinga na tom području, rekao je novi kineski ministar obrane Dong Jun.

Danas vodi prve pregovore sa šefom ruskog ministarstva obrane Sergejem Šojguom.

“Posljednjih su godina Sjedinjene Države i Zapad izolirali Rusiju. Sve razumijemo i snažno podupiremo pravdu pružajući podršku (Rusiji) u ukrajinskom pitanju.

Sjedinjene Države i Europa nastavljaju vršiti pritisak na kinesku stranu, a obrambena suradnja između Kine i Europske unije pretrpjela je udarac.

Ali nećemo zbog toga odustati od utvrđene politike. Neće se moći miješati u normalnu kinesko-rusku suradnju”, rekao je Dong Jun.

Susret s čelnikom ruskog ministarstva obrane prvi je međunarodni kontakt kineskog ministra nakon imenovanja. Sergej Šojgu je tijekom pregovora primijetio da je Dong Jun studirao u Moskvi.

tihobl
2 mjeseci prije

Trazili su od Pakistana oko 200 tenkova T-80 pa ih je vlada koju su sami postavili odbila.
Sad pritiskaju grke da isporuce sve oruzje koje imaju – od S-300, TOR pa redom.
Trazili bi oni i od RF da im proda PVO i tenkove, ali sramota ih. A da salju i dalje zapadno oruzje koje utone do kupole na crnozemu nema smisla. Jedina sansa da dobiju rat je da imaju vise ruskog oruzja od Rusije.

Max
2 mjeseci prije

Od prvog dana.

Zvone
2 mjeseci prije

Zapad već u tajnosti šalje rusko oružje Ukrajini a glupi rusi opet samo prete.

Basinac
2 mjeseci prije

Ukraina još uvijek može više postići pregovorima nego ratovanjem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI