Prema Medvedevu, Rusija će ostvariti mir u Ukrajini pod svojim uvjetima

Dmitrij Medvedev
18 komentara

Bivši ruski predsjednik istaknuo je da gruzijski napad na Južnu Osetiju 2008. nije uspio unatoč potpori Zapada

Iako Ukrajina uživa zapadnu potporu bez presedana, to neće spriječiti Moskvu u postizanju svojih ciljeva nacionalne sigurnosti, baš kao što nije pomoglo gruzijskoj nesretnoj invaziji na Južnu Osetiju 2008., rekao je u utorak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev. Pišući na Telegramu povodom 15. godišnjice početka petodnevnog sukoba između Rusije i Gruzije, koji je izbio kada je Tbilisi granatirao glavni grad Južne Osetije Chinval, Medvedev je istaknuo da je Moskva “odlučno odgovorila na podli napad” i “oštro odbila agresora.” Medvedev, koji je bio predsjednik u vrijeme neprijateljstava, rekao je da je tadašnji gruzijski čelnik Mihail Sakašvili imao potporu “kolektivnog Zapada koji je i tada pokušavao uzburkati situaciju u neposrednoj blizini ruskih granica”.

Međutim, nastavio je Medvedev, moskovskoj je vojsci trebalo manje od tjedan dana “za oštro kažnjavanje drskih gruzijskih nacionalista”.

Objašnjavajući neuspjeh Zapada koji je pokušavao izbaciti Rusiju iz kolosijeka u to vrijeme, bivši predsjednik je rekao da “SAD i njegovi vazali tada očito nisu imali dovoljno iskustva”. “Danas ponovno vode zločinački, posrednički rat, pokušavajući izbrisati Rusiju s lica zemlje”, dodao je, govoreći o sukobu u Ukrajini.

”Cijeli NATO sustav se bori protiv nas praktički na otvorenom. Imamo dovoljno snaga za rješavanje svih zadataka specijalne vojne operacije. Baš kao u kolovozu 2008., naši će neprijatelji biti slomljeni, a Rusija će postići mir pod svojim uvjetima”.

Kada je Tbilisi, koji je u to vrijeme aktivno tražio bliže veze s NATO-om, napao odcijepljenu republiku Južnu Osetiju, Moskva je odgovorila objavom ‘operacije prisiljavanja na mir’, kako bi zaštitila ruske građane koji žive na tom području, kao i lokalni ruski mirovni kontingent. U međuvremenu, druga odcijepljena regija, Abhazija, najavila je mobilizaciju, strahujući od obnove rata s Gruzijom.

Ruska pojačanja brzo su preokrenula plimu, gurnuvši gruzijske snage natrag na njihov teritorij, a Medvedev je 12. kolovoza objavio kraj operacije. Kasnije tog mjeseca, Moskva je priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije. Tbilisi, međutim, i dalje tvrdi da su oba teritorija njegova, a samo nekolicina zemalja, uključujući Siriju i Venezuelu, priznaje njihovu neovisnost.

Ruski dužnosnici u više su navrata kritizirali Zapad zbog njegovih velikih isporuka oružja Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti sukob, ali neće promijeniti ishod. Moskva je također rekla da sigurnosna pomoć čini NATO izravnim sudionikom neprijateljstava.

Medvedevrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomo
8 mjeseci prije

Bravo !

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Nato i EU kula su od karata, vreca puna rogova.

Povucimo paralelu izmedju geopoliticke fantazije eu i natoa sa jucerasnjim dogadjajima u Ateni.

Naizgled nidje veze a u biti pokazuje stvarno stanje stvari u EU i vjerodostojnost nato famoznog clanka 5.

Dakle oni koji su se jucer kasapili u Ateni trebali bi vec danas nositi nato puske i boriti se rame uz rame protiv Rusa, ma ajmo se uozbiljit.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Nešto lijepo; nekad smo pričali o takvim stvarima… samo teoretski. “Ruskom Ministarstvu odbrane isporučena flota obnovljenih i unapređenih lovaca presretača MiG-31, potvrdila je pres-služba.” Komentari: “Na celom zapadu ne postoji pandan ovom avionu, a da može efikasno da mu se suprotstavi, 3 aviona Mig-31 kontrolišu vazdušni prostor od 900 kilometara u prečniku i lete na 25 hiljada metara visine, najviše od bilo kog postojećeg aviona na svetu, a naoružani su najboljim raketama na svetu koje imaju efektivno dejstvo na daljini od 400 kilometara, nijedan avion nema ove performanse. Mig 31 nije tako upravljiv kao SU-35, ali i ne mora da bude, on svojom brzinom, visinom leta i raketama nadoknađuje svoje manevarske nedostatke.” “Ovaj avion nastao je nakon sto je Belenko prebjegao u Japan s Mig 25. Sovjeti su morali iz temelja konstruirati novi presretac. Mig 31 nije ni zamisljen da bude upravljiv nego da u najkracem mogucem vremenu presretne bilo… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Dolaze Abramsi !!! “С њима ће Кијеву бити испоручени и муниција, резервни делови, пратећа опрема и све што је потребно ра ремонт.Сједињене Државе су у мају – у Немачкој – почеле да обучавају Украјинце за управљање својим тенковима.  Према Бушу (pomoćnik ministra obrane), ради се о 31-ом тенку, али о  старијим моделима М1А1 уместо модерније верзије истих тенкова М1М2.” NAROD UŽIVA: komentari. “Gotovo je ljudi! Dolazi abrams!! Abrams je otporan na lopate.” “Jedva čekam vidit ABRAMSE u okružju Ukrajne. Tenkić od pitaj boga koliko tona s mlaznim motorom u blatu od tri metra. Kad dva Rusa uzmu lopate a jedan motiku, ima da od ABRAMSA naprave strugotinu i pretope ga u Ruske dronove. Stigli i Leopardi,dva kruga oko igrališta, naletiše na Ruse s lopatama i više od pola ih osta na terenu. Što uništeno što prodato za dolare braći Rujama. Rusima su ionako dolari i euri bezvrijedna hrpa papira.Za običan… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“„Alabuga“ je raketa koja ima eksplozivni magnetni generator. Emituje izuzetno snažne elektromagnetne impulse, koji mogu da parališu bilo koji deo moderne vojne opreme.
Domet leta dostiže 5000 km. Ne daje neprijatelju šansu, aktivirajući se na visini od približno 0,3 kilometra.

Dakle, „Alabuga” nije moćno oružje 21. veka, već oružje koje u samo nekoliko trenutaka može da preokrene tok događaja.
Neprijatelj neće imati vremena da trepne okom, a svako dugme, bilo koji ekran u njihovom sistemu, će postati beskorisni predmet, koja ne igra apsolutno nikakvu ulogu.”
🙂🙃😌

Max
8 mjeseci prije

To je jasno.

Dawor
8 mjeseci prije

🤡🤡🤡

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI