Prema ministru financija, Njemačka više nema novca za EU

Njemacka pomoc Ukrajini
37 komentara

Budući da Ukrajina iscrpljuje proračun, blok navodno traži veća izdvajanja od članica

Njemačka si ne može priuštiti uplate veće svote novca u proračun EU-a, rekao je ministar financija Christian Lindner u petak za novine Die Welt. Iako je Njemačka najveći financijer bloka, bila je prisiljena na smanjenje izdvajanja, kako se njezino gospodarstvo smanjuje. “S obzirom na nužne rezove u našem nacionalnom proračunu, trenutačno ne možemo davati nikakve dodatne doprinose proračunu Europske unije”, rekao je Linder novinarima u Bruxellesu, dodajući da su druge države članice došle do iste spoznaje.

Lindner je objasnio da je EU maksimalno iskoristila svoj dugoročni proračun do 2027., uglavnom kao rezultat izdašnih paketa pomoći Unije Ukrajini. Prema posljednjim podacima iz Bruxellesa, EU je dala Kijevu 72 milijarde eura (79 milijardi dolara) u gospodarskoj, vojnoj i humanitarnoj pomoći od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, koja je počela prošle veljače.

Unatoč ovom neviđenom odljevu koji iscrpljuje njezinu blagajnu, Europska komisija navodno priprema dodatni paket financijske pomoći od 72 milijarde eura kako bi ukrajinsko gospodarstvo šepalo do 2027. Prema Lindneru, Komisija će sljedeći tjedan objaviti izvješće tražeći od država članica više novca pokriti račun.

Njemačka je najveći neto uplatitelj EU-a, dajući 21,4 milijarde eura (23,4 milijarde dolara) u proračun bloka 2021. Njezin susjed, Poljska, najveći je neto odljev proračuna, primivši 12,9 milijardi eura (14,2 milijarde dolara) 2021. Nekada smatrana europskom industrijskom snagom i najotpornijim gospodarstvom EU-a, Njemačka trenutno doživljava deindustrijalizaciju kao posljedicu svoje odluke da se isključi iz jeftinog ruskog plina i prijeđe na skuplju zelenu energiju. Njemačko gospodarstvo palo je u recesiju u prva tri mjeseca ove godine, a vlada kancelara Olafa Scholza planira otkriti oko 20 milijardi eura (21,8 milijardi dolara) proračunskih rezova kasnije ovog mjeseca.

Međutim, glasovanje o proračunu moglo bi biti odgođeno, budući da se koalicijski partneri Scholza i Lindnera u stranci Zelenih zalažu za povećanje poreza umjesto smanjenja potrošnje.

inflacijanjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
10 mjeseci prije

Amerika ubire prve plodove rata u Ukraini, švabe lagano na koljenima, a linearno za njima i cijela EU, nije slučajno Egleska izišla iz EU, nije slučajno ovoliki priliv migranata u Europu, svakim danom stvari postaju jasnije svima koji misle svojom glavom, nažalost takvih je sve manje, pogotovo ovih ” stručnjaka” koji vode države, uz rijetke iznimke. Iz tog i još milion razloga nadam se i vjerujem da će im Putin “slomiti kičmu”.

Dux
10 mjeseci prije

Amerika ubire prve plodove rata u Ukraini, Njemačka polako ali sigurno tone, a za njom linearno i cijela EU, nije slučajno Engleska izašla iz EU, nieslučajno ovoliki priliv migranata u Europu, svakim danom stvari postaju jasnije svima koji misle svojom glavom.

dvokut
10 mjeseci prije

Bez brige,dok god ima papira i farbe,štamparija će raditi.

Ivek
10 mjeseci prije

Hoće li Ursula i ostali činovnici dobiti kakvu medalju zbog ovog?

alexosijek
10 mjeseci prije

Dakle, konačno je počelo – priznanje kako love ipak više nema…sve ostalo ide samo od sebe, lp
P.S. šta je sa Nord Streamom, Njemačka i dalje na ignore modu?

Ivan
10 mjeseci prije

Ukrajina – promašena investicija. Mi smo u tome specijalci, a sada nas i Njemačka slijedi.

Grdi
10 mjeseci prije

Ups ! …….. shayt happens ……….. tko ce sada potplacivati plenkija i kompaniju ?? ….

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ukrajina uopće nije članica EU, a EU joj je dala 72 milijarde eura, i još joj misli dati 72 milijarde eura do 2027. godine.
Koje bacanje novca u bunar bez ikakve koristi! A Njemačka najizdašnija.
Još je i u recesiji zbog vlastitih sankcija Rusiji.

Kada će se njemački narod probuditi i tražiti izvanredne izbore da ove grobare njemačke ekonomije makne s vlasti? Jer sljedeći redovni parlamentarni izbori su tamo tek u listopadu 2025.

Sparkling
10 mjeseci prije

Ovaj naslov još jednom dokazuje ono o čemu većina prepoznaje pravu pozadinu rata između RU i UKR. Cilj “izuzetnih” nije nikad bio pokoriti Rusiju (jer znaju da to nije moguće) nego uništiti EU ekonomiju i po mogućnosti dovesti rat u EU.
Vrlo su blizu prvog cilja i tu nećemo pričati o pudlicama iz EU vlada, nego o sposobnosti Am. think-tankova da se posvete cilju uništenja najjačih članica.
Zar izlazak UK nije bio signal što slijedi.
No ima jedan veliki ALI. U današnje vrijeme digitalnih informacija (ma s koje strane one dolazile) mišljenje javnog miljea se naglo može promijeniti na štetu današnjeg korumpiranog i podaničkog EU parlamenta.
No ostaje jedan veliki problem za “izuzetne”. Kako naplatiti sve ono što su uložili u UKR? Možda preko EU, ali iz praznog trezora možeš uzeti samo prazne palete.
Lp

NOVI STARI
10 mjeseci prije

slava EU…!!! idioti

Ivek
10 mjeseci prije

Njemačku spašavaju ovi iz siromašnih zemalja među njima i balkanci koji rade poslove koje švabo neće ni u ludilu jer mu je to ispod časti. Ali naši budu ribali klozete, vozili kamione, prali njemačke guzice i s time se intelektualno degradirali.

Grdi
10 mjeseci prije

Ajde *danke deutschland* trolovi lupajte minuse ……. samo potvrdujete da ste jeftini i bezvrijedni ….

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

sta su vec cijene u ducanima to drzava ubire veci dio od poreza !! A inflacija je ko porez koji svi danas placamo za ukrajinu jer tamo idu pare !!! samo i taj bazem im presusuje znaci dignit ce nam jos cijene i poreze

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Porezni obračun bdp-a Njemačke na kraju 2017. godine je bio u plusu cirka par milijardi. Što ćemo sa viškom? Pa u socijalu, naravno (kozojbma)! Uza sve socijalne blagodati ni Hartz IV nije bio dostatan !!
I sada odjednom uza sve aktualnosti slijedi čuđenje ko pura dreku!

Max
10 mjeseci prije

ne daju.

Stipe
10 mjeseci prije

Nema problema budu ga još naštampali pa će biti još veća inflacija.

tatamata
10 mjeseci prije

uhhh ,ovo znaci pojacano maltretiranje nasih sendvicara ,,,morat se se potruditi vise za salamu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI