Prema njemačkim medijima, u ukrajinskim tenkovima nalazi se rusko gorivo

Ukrajinska vojska
9 komentara

Kijev sada “u potpunosti ovisi” o uvozu, izvijestio je Handelsblatt

Ukrajina koristi rusku naftu, rafiniranu u Mađarskoj i Turskoj, za napajanje svojih zapadnih spremnika i dizelskih generatora, izvijestio je u ponedjeljak njemački list Handelsblatt. Mađarski naftni i plinski div MOL “udvostručio je svoju prodaju Ukrajini u proteklih šest mjeseci”, primijetio je poslovni dnevnik pozivajući se na ukrajinske carinike. “Budući da MOL veliki dio nafte dobiva iz Rusije, ukrajinski ratni stroj sada bi se prvenstveno trebao njome napajati”, rekao je Handelsblatt.

Iako je Mađarska članica EU, Budimpešta je osigurala posebno izuzeće za uvoz sirove nafte iz Rusije putem naftovoda. Stoga bez utjecaja na sankcije bloka protiv Moskve, MOL može ponuditi Kijevu niže cijene za rafinirane naftne proizvode od mnogih tvrtki iz EU-a, koje zbog toga gube tržišni udio u Ukrajini, prema njemačkom mediju.

Prije sadašnjih neprijateljstava, Ukrajina je mogla pokriti oko 30% domaćih potreba s rafinerijom Kremenchug u regiji Poltava, koja je obrađivala uvoz iz Azerbajdžana. Navodno je “teško oštećen” ruskim raketnim napadima, koji su se dogodili u travnju 2022., a do sada je uspio obnoviti samo ograničeni kapacitet.

Iako Kijev u potpunosti ovisi o vanjskom uvozu, u Ukrajini nema nestašica goriva, primijetio je Handelsblatt. Čak i uz povećanu potrošnju tenkova i oklopnih vozila koje isporučuje NATO, čini se da ima dosta dizela za generatore koje je Zapad poslao prošle zime, kako bi kompenzirao prekide u opskrbi električnom energijom zbog ruskih napada na elektroenergetsku mrežu.

“Isporuke goriva uglavnom se obavljaju željeznicom preko Poljske”, rekao je za njemačke novine Michal Paszkowski, analitičar na Institutu za srednju Europu (IES) u Lublinu. ”Gorivo dolazi iz Slovačke i Mađarske cjevovodom, dok se iz Rumunjske dizel prvo otprema, a zatim prevozi željeznicom”.

Prošlog prosinca, SAD i njegovi saveznici G7 uspostavili su gornju cijenu ruske nafte, zabranjujući brodarskim i osiguravajućim tvrtkama rukovanje teretom osim ako se ne prodaje po cijeni ili nižoj od 60 dolara po barelu. Slična ograničenja uvedena su u veljači za ruske naftne derivate. Moskva je odgovorila zabranom prodaje nafte i rafiniranih proizvoda svima koji se pridržavaju gornje granice cijena i obustavom korištenja američkih dolara u prodaji nafte. Zemlje OPEC+ ignorirale su molbe Washingtona koje su se odnosile na kompenziranje povećanjem proizvodnje.

njemačkarusijaTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Panonicus
9 mjeseci prije

Mozda je išlo preko Cermaka?

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Najveći EU dobavljači nafte sada su Indija i Saudijska Arabija.
Početkom 2022. godine Indija gotovo uopće nije uvozila naftu iz Rusije. Danas Indija dnevno uvozi 2,2 milijuna barela iz Rusije.Indijci sada uvoze više nafte iz Rusije nego iz Saudijske Arabije i Iraka zajedno.
I, naravno, skupo (pre)prodaju tu rusku naftu EU.

Buničar
9 mjeseci prije

Bilo kuda Cermak svuda

Max
9 mjeseci prije

Dva bratska naroda ginu a svi okolo zarađuju.

Objektivno
9 mjeseci prije

Haha, a sta ocekivali su made in china?

nessy
9 mjeseci prije

Nemoguce. Lazu. To bi bilo kao da je jedan hrvatski general usred rata prodavao gorivo srbima, i postao posrani bogatun. Posto svi znamo da je Hrvatska pravna drzava, sve takve price spadaju u teorije zavjere i politicka podmetanja. To sto je covjek bio montazer klima uredjaja, a sada od djeparca kupi jahtu od 5 miljuna $, to je samo splet sretnih okolnosti. Za montazera, naravno, narod ‘ko jebe. Kako je filozofski rekao jedan rimski car ‘novac ne smrdi’. Da postoji pravni poredak, koji vrijedi i postuje se, navedeni montazer bi dobio metak zbog veleizdaje, i na ukopu bi mu ubacili par milja usranih $ koje su mu ocito vaznije od obraza, ponosa i casti. Hebi ga, lova se broji, ovo drugo je sve apstrakno.

nepoželjni
9 mjeseci prije

Ukrajinci rusku naftu koriste posredno (nakon što je drugi rafiniraju i njima prodaju) … ali Srpski tenkovi su u “domovinskom ratu” neposredno koristili hrvatsku naftu koju su kupovali od hrvatskih generala i domoljuba…

Zato tu ne vidim ništa sporno – biznis iz bizbis 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI