Prema Orbanu, Ukrajina ne može pobijediti Rusiju

Viktor Orban
78 komentara

Sukob koji je u tijeku rezultat je diplomatskog “neuspjeha” i treba ga okončati pregovorima, smatra mađarski premijer

“Očito je” da Kijev ne može dobiti rat protiv Moskve, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, pozivajući na diplomatsko rješenje krize umjesto nastavljanja slanja vojne pomoći Zapada prema Ukrajini. Premijer je to rekao u intervjuu Bloombergu tijekom Katarskog gospodarskog foruma u utorak. “Emotivno, to je tragično, svim srcem smo uz Ukrajince. Ali govorim kao političar koji bi trebao spašavati živote”, rekao je Orban, istaknuvši da Mađarska na neprijateljstva koja su u tijeku gleda iz “posebnog kuta” koji se razlikuje od “mainstream” europskog stajališta.

I sama Mađarska svakodnevno “gubi živote” zbog sukoba, objasnio je Orban, misleći na pripadnike ukrajinske mađarske etničke manjine koji su “regrutirani” u rat protiv Rusije. Suzdržao se od osude Moskve za “invaziju” na Ukrajinu, navodeći samo da su neprijateljstva nastala zbog velikog propusta u diplomaciji.

“Stav Mađarske bio je, od prvog trenutka, da je ovaj rat neuspjeh diplomacije, on se nikada nije trebao dogoditi”, rekao je Orban. “Za nas je očito da rješenje na bojnom polju ne funkcionira”.

Na pitanje je li, po njegovom mišljenju, Kijev mogao dobiti sukob, Orban je odgovorio da je tijek neprijateljstava jasno pokazao da to “očito” nije moguće. Premijer je također implicirao da nijedna strana zapravo ne može pobijediti u sukobu, dodajući da on može završiti samo “prekidom vatre” nakon kojeg slijede mirovni pregovori.

”Moj stav je da, gledajući stvarno stanje, gledajući brojke, gledajući okruženje, gledajući činjenicu da NATO nije spreman poslati svoju vojsku, očito je da siroti Ukrajinci ne mogu pobijediti na bojnome polju”.

Orbanove primjedbe dolaze nakon što je Mađarska odlučila blokirati novi paket vojne pomoći od 500 milijuna eura (544 milijuna dolara) iz takozvanog Europskog fonda za mir (EPF). Fond, koji je osmišljen kako bi nadoknadio troškove vlastitim članicama bloka za slanje oružja i opreme u inozemstvo, kao i za izravno financiranje stranih vojski, korišten je gotovo isključivo za ubacivanje oružja u Ukrajinu.

Mađarska je zauzela neutralan stav prema tekućim neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine, dosljedno odbijajući pružiti vojnu pomoć Kijevu ili čak dopustiti prijevoz vojnih pošiljki preko svog teritorija. Budimpešta se također usprotivila proturuskim sankcijama EU-a, posebice onima koje bi naštetile vlastitom gospodarstvu zemlje, uključujući nuklearni i konvencionalni energetski sektor.

mađarskaOrbanrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dezinfekcija
10 mjeseci prije

bravo Orban, bravo Madjarska !!!

hiber
10 mjeseci prije

Ukrainci su prije rata imali 20.000 ratom obučenih vojnika, a sada imaju 400.000 ratom iskusnih vojnika. Naoružani su do zuba i imaju iskustva sa SVIM oružanim sustavima. To je čini najjačom i najopasnijom vojskom Zapada. S druge strane, Orban je sorošov đak i jedini mu je hiberov savjet da se ne zaje*aje sa Ukrainom. Sada smo od teze Ruske pobjede u tri dana došli do pitanja može li Ukraina pobjediti Rusiju? Odgovor je da ne treba, jer će se zbog ukupnih troškova Putin MORATI povući iz Ukraine. A onda se može postaviti pitanje: može li Ukraina pobjediti Mađarsku?

Ivan
10 mjeseci prije

To su si samo oni glupani u EU komisiji s krmacom Ursulom na celu mogli zamisliti da ce Ukrajina pobijediti Rusiju.

alexosijek
10 mjeseci prije

Evidentni poraz diplomacije sigurno – no, sve više i više izgleda kao testni poligon ili video igrica koju su zapadnjaci testirali na tlu Ukrajine u stvarnim okolnostima. Meni je sve bilo jasno do ponedjeljka i onog upada na teritorij RF preko granice, jer taj napad ni u kom pogledu nema smisla osim ako se u realnosti ne pokušava istestirati neke taktike koje su zamišljene u nečijim glavama. Britanci su podivljali definitivno, jer sve što su do sada probali nije upalilo – ovaj upad u sela i ranjavanja civila jest poznato od prije i imalo je efekta u Afganistanu, Iraku, Siriji…Himars, Storm Shadow, gerilsko-terorističke akcije, dronovi, najnovije f-16 uz najprljaviju MSM propagandu je izgleda i nakon svega neka vrsta pokazivanja naoružanja za prodaju po svijetu, i nema veze sa ničim, osim sa lovom. Nije bitno što ubijaju ljude (pa tu su na terenu Ukrajinci i Rusi) – pa ljude ubijaju i… Čitaj više »

Antee
10 mjeseci prije

Vidim hiber citira Prigrožina…to je dobro, možda prihvati i oslobođenje Artimovska kao činjenicu citirajući isti izvor XD.

Da i nije sendvičar bilo bi jasno da ima sposobnost pogriješiti svaku geopolitičku i vojno-taktičku prognozu – big time!

Ispalo je da Artimovsk je bio utvrda koju su udruženo napravili najbolju vojni umovi SSSRa i NATOa!
U kojem su se borile elitne ukronacističke jedinice…pa je ipak oslobođen.

Sada se hiber oslanja na ekonomsku propast RF jer očekuje da rat završi koliko traje jedan američki film…pa da to može pogledati na Netflixu.

Ne shvaća da dedolarizacija i sankcije EU kao posljedicu imaju krah kolektivniog zapada i da će vrlo brzo ukronacisti ostati bez potpore.
Putin samo treba čekati godinu-dvije,
i on će dobiti vječnu slavu u ruskom narodu kao onaj-koji-je-pripojo-ukrajinu.

Krah kolektivnog zapada i jeste glavni cilj ovog anglo-cionističkog showa…potpuno uništenje bijele rase…rat u ukrajini je samo lajtmotiv.

Antee
10 mjeseci prije

btw…jel ko vidio Proljetnu ofenzivu ukronacista?
Da nije na Fortniteu?
XDDD

Sabahudin
10 mjeseci prije

Svidja li ti se Vojvodina ?

burt
10 mjeseci prije

Orban je neznalica, SAD, EU i NATO su odlučili da ruski vojnici, separatisti i petokolonaši moraju biti fizički uništeni u Ukrajini i tu nema nikakvog kompromisa

tihobl
10 mjeseci prije

Руски систем ПВО С-350 ,,Витез” оборио је украјински авион у зони специјалне операције у потпуно аутоматском режиму без учешћа оператора. Овај режим је први пут у свету тестиран у борбеним условима, рекао је обавештен извор за РИА Новости.

gargamel
10 mjeseci prije

Sada sledi laganini, ovo na stepama je sviranje qurzu, tek kad Odesa bude ruska teritorija, verujem u neko primirje. Lažu jedni i drugi, što je i razumljivio, ko gradivo školi da na se oslobodila alijansa ti istinam, jebu bmater i znanje,,,; pa znate, ne zna cena,

Ivan
10 mjeseci prije

Jedini razuman covjek Orban u ovoj usranoj EU prepunoj kretena u politici. Pitam se kud ti ostali kratkovidni narodi misle i gledaju umjesto da pomognu Rusiji satrti nadiruci fasizam iz Ukrajine koji se nikada noje zgasnuo.

mrimproper
10 mjeseci prije

ne znam samo tko ce za godinu dvije placati ukrajinske vojne invalide i davati ukrajinskim vojnicima place i penzije i odkuda. samo naivno lakovjerni mogu vjerovati da ce “zapad” placati za 3-5 godina a kamoli za 20 ili duze. cim se rat zavrsi ostavit ce ih na cjedilu bas kao i kurde… bas kao i afganistansku vladu, bas kao i iracane… bas kao i vijetnamsku vladu… bas kao i somalijsku vladu, puno njih je mislilo da su US saveznici dok ih nije sustigla bolna istina – britanci i amerikanci nemaju saveznika – samo vazale… kmetove… sluge… koje odbace ko stare čarape cim vise nisu iskoristivi. ako nema koristi i extra profita zapad odlazi, od ukrajine imaju koristi samo dok traje rat i samo dok ukrajinci ginu za interese US+GB vojno-financijskih korporacija. glavno pitanje je koliko dugo ukrajinci jos mogu žrtvovati svoju djecu za strane interese, a na zalost vec su… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Razuman i logičan potez.

MNK
10 mjeseci prije

Naravno da ce pobijediti Ruse. Priznali su to Girkin i Prigozin. Postoji pitanje tko ce nakon ruskog poraza doci na vladu u Moskvi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI