Prema poljskom dužnosniku, Njemačka se mora izjasniti o izjavi vezanoj uz promjenu granica

Olaf Scholz
21 komentar

Pojašnjenje kancelara pomoglo bi u izbjegavanju “najgorih asocijacija”, tvrdi šef poljske nacionalne sigurnosti

Nedavna sugestija njemačkog kancelara o tome da bi “netko” možda želio revidirati trenutnu granicu s Poljskom izazvala je zabrinutost u Varšavi, a šef Nacionalne sigurnosti Pawel Soloch zahtijevao je “duboko objašnjenje” od Olafa Scholza. Govoreći za kanal TVP Info u ponedjeljak, Soloch je upozorio da bi neuspjeh u tome mogao narušiti povjerenje između dviju zemalja i izazvati “najgore asocijacije”.

Tijekom pojavljivanja na dodjeli nagrada M100 Media Awards u Potsdamu u četvrtak, Scholz je rekao da bi zahtjevi Varšave za odštetom iz Drugog svjetskog rata mogli navesti “nekoga” da preispita ranije granične sporazume između dviju nacija. “Želio bih reći koliko su važni sporazumi koje je dogovorio Willy Brandt da je granica između Njemačke i Poljske jasno i zauvijek uspostavljena nakon stotina godina povijesti. I ne bih volio da neki ljudi čeprkaju po povijesnim knjigama kako bi uveli revizionističke promjene granica”, rekao je Scholz.

Poljska, koja je nedavno zatražila preko trilijun dolara odštete od Berlina, rekla je da su riječi kancelara u najmanju ruku “nezgodne” i zatražila je pojašnjenje.

“Naravno, u pozadini je pitanje odštete, ta slučajnost nije slučajna. Ali ostaviti ga bez pokušaja objašnjenja s njemačke strane može izazvati najgore asocijacije”, rekao je Soloch. Prošli tjedan, Donji dom poljskog parlamenta glasovao je za izdavanje službenog zahtjeva za 1,3 trilijuna dolara odštete od Njemačke za štetu nastalu tijekom nacističke okupacije. Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda, koja je prva iznijela prijedlog, kaže da su procijenjene štete još uvijek na “konzervativnoj” strani i da bi cijena mogla još rasti.

U međuvremenu, Berlin je inzistirao da se Varšava odrekla svojih prava na reparacije u dva odvojena sporazuma potpisana 1953. i 1990. Poljska tvrdi da je te dokumente potpisala pod prisilom Sovjetskog Saveza.

granicenjemačkaPawel SolochPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
1 godina prije

Zapravo i Njemacka i Poljska pripadaju Rusiji.
Neka cackaju po ugovorima pa da se Rusi ukljuce.

Ringo10
1 godina prije

Švabe je potpuno u pravu.
Hoćete novce e može ali onda ćete da vratite teritorije koje vam je poklonio omrznuti Staljin i omrznuti SSSR
A ne, Poljaci bi sad sve, i novce i teritorije a oni bi i Galiciju od Ukrajine

Max
1 godina prije

Bit će još ratova u Europi.

tuf
1 godina prije

Nešto se kuha, izgleda da će doći do nove eskalacije iliti nove “faze”. 1) Xi, Modi i Erdogan su Putinu jasno dali do znanja proteklih tjedan dana da im se ne sviđa dinamika dešavanja oko Ukrajine. Očigledno zabrinuti vlastitim gospodarskim pritiscima (jer ipak svi imaju premreženu trgovinu i financije sa zapadom) svatko od njih je na svoj način Putinu izrazio nezadovoljstvo zbivanjima. Možete biti sigurni da Putinu nije zbog toga svejedno. 2) Naglo su ubrzane su odluke oko organizacije referenduma DNR/LPR o pridruživanju Rusiji 3) Upravo se provode hitni amandmani u Rusiji vezani za mobilizaciju, policijski sat, dezerterstvo koji bi izgleda promijenili preduvjete za provođenje mobilizacije 4) RT-ova urednica Simonyan danas je objavila: Judging by what is happening and still about to happen, this week marks either the eve of our imminent victory, or the eve of nuclear war. (njoj inače nije brži jezik od mozga) 5) Lukašenko danas naredio… Čitaj više »

Rudar
1 godina prije

Da Njemačka nije okupirana od 1945. i da se nakon 1960. mogla slobodno naoružavati, Poljaci bi šutili ko male pichkice, sad su glasni jer mi se nešto vidi da svo ono silno oružije iz USA za Ukrajinu je zapelo u Poljskoj, napunili skladišta a vodi se da je otišlo u ukrajinu, pa se sad malo osječaju jakima.
Eh, da je Njemačka barem malo ona stara, vidjeli bi poljaci a i rusi šta je specijalna vojna akcija.

Tadija
1 godina prije

Rusija i Njemacka ne smiju se pribliziti,cak ni pod cijenu rata.
A bile su skoro tako blizu,ali Ameri su uvalili Rusiji ukrainski rat,Europu(citaj Njemacku),suprostavili Rusiji i kao malu djecu ucjenjuju ih.
Kabala ima svoje planove!
Tko ne slijedi popuserka.

gigi pinna
1 godina prije

Oh, troubles in Paradise!
Samo neka Putko napokon ubaci u višu brzinu i završi ovo mučenje.

ogo
1 godina prije

Vrsi se veliki pritisak na Njemacku od strane SAD preko Poljskih kokosara.
Vrijeme je da se EU vrati na pozicije prije primanja ovih nakaradnih drzava koje su
veliki balast za uniju kao krpelji na psu.

Keki
1 godina prije

Evo kreću kosturi iz ormara.

ovo ono
1 godina prije

Sve Poljake bi trebalo protjerati iz Njemacke, a ne im davati poslove i da besramno iscrpljuju njemacki socijalni i porezni sistem. Oni sto rade i zive u Njemackoj znaju o cemu pisem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI