Prema riječima Stoltenberga, Ukrajina nikada nije bila bliže članstvu u NATO-u

Stoltenberg o ratu u Ukrajini
24 komentara

Kijevu je uskraćena karta za pristupanje vojnom bloku predvođenom SAD-om tijekom summita u Litvi u srpnju

Ukrajina je bliže nego ikada ulasku u NATO, ustvrdio je glavni tajnik Jens Stoltenberg, dodajući da Rusija “ne može staviti veto” na buduće članstvo Kijeva.

Šef NATO-a je to komentirao u četvrtak u Europskom parlamentu, gdje je članove EP-a izvijestio o suradnji između vojnog bloka predvođenog SAD-om i EU-a. Stoltenberg je inzistirao na tome da dvije strane “dijele iste vrijednosti i iste izazove”. Dio njegovog obraćanja bio je posvećen onome što je NATO ponudio Ukrajini na nedavnom summitu u Litvi. Kijevu nije dostavljena karta puta za članstvo koju je tražio, ali mu je obećana veća vojna pomoć, zastupljenost kroz novoosnovano vijeće i prilika za preskakanje koraka kojeg kandidati za NATO obično moraju prijeći.

”Ove tri stvari, interoperabilnost, Vijeće NATO-Ukrajina i uklanjanje zahtjeva za Akcijskim planom za članstvo za Ukrajinu, pokazuju da Ukrajina nikad nije bila bliže članstvu u NATO-u nego sada”, izjavio je Stoltenberg.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prije summita u srpnju da će Ukrajina morati ispuniti određene uvjete prije nego što njezina kandidatura bude prihvaćena. Države članice NATO-a također su isključile mogućnost pridruživanja Ukrajine prije nego što se riješi sukob s Rusijom. Nakon puča u Kijevu koji je 2014. podupirao Zapad, Ukrajina je proglasila članstvo u EU-u i NATO-u svojim vanjskopolitičkim prioritetima, upisujući te težnje u svoj ustav. To je stajalište pomoglo potpirivanju napetosti s Rusijom, koja NATO smatra neprijateljskom organizacijom i desetljećima se protivila njegovu širenju u Europi. Unija je prvi put obećala da će Ukrajina na kraju postati članica tijekom samita 2008. u Bukureštu.

Rusija je zatražila da Ukrajina bude neutralna država koja ne prima strane vojne snage. Godine 2021. Moskva je pokušala pregovarati o sigurnosnom aranžmanu koji bi riješio njezinu zabrinutost, pozivajući NATO da povuče svoju vojnu infrastrukturu s ruske granice i prekine svoje širenje. Prijedlog je, međutim, odbijen.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je angažman NATO-a u Ukrajini kao jedan od ključnih razloga zbog kojih je Moskva započela vojnu operaciju protiv Kijeva prošle godine. Obraćajući se zastupnicima u Europskom parlamentu, Stoltenberg je ponovio stav NATO-a da “Rusija ne može staviti veto na članstvo bilo koje suverene neovisne države u Europi”.

NATOStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
7 mjeseci prije

Pročitao sam naslov i ne da mi se dalje,dovoljno je i previše je 🤣🤣🤣.
Ovaj Soltenberg je trebao u duetu tući pišom po klaviru skupa sa Zelenim 🤣🤣🤣.
Kakav marionetski klaun a na žalost radi se o našim glavama pa na kraju ipak nije smiješno.

Nena
7 mjeseci prije

Dođi pederu da je učlaniš!!!

M.r H.F
7 mjeseci prije

Jedva čekate ww3 !?!? Ah dobro samo da znate poslje toga više neće biti bitno tko je u kojem savezu….. budaletino!!!

borjana
7 mjeseci prije

 Gdje Neretva hladna teće,
gdje rod svoga zaboravit neće
…pa da krenem putem do Mostara
progovara želja stara…

Гавран
7 mjeseci prije

Rusija “ne može staviti veto” na buduće članstvo Kijeva.
Ruski veto dolazi brzinom 14 688 км/ч, или 4080 м/с

nekoime
7 mjeseci prije

Bliža je članstvu nego Wehrmacht pobjedi u svibnju 1945.

Suze Roni
7 mjeseci prije

Rusija ne moze stavit veto na clanstvo Ukrajine u NATO?! Zato moze zabiti posljednji cavao u sanduk na kojem pise – Ukrajina clanica NATO!!!

nastran
7 mjeseci prije

mulac!

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

NATO nikad nije bio blizi otvorenom ratu sa Rusijom?

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Zato su mnogi od nas sve bliže vrućoj zraci DEW laserskog oružja.
Neki kažu da kada počne lažna invazija VanZemaljaca, da će te letjelice gađati laserskim zrakama adrese svih onih koji su na njihovoj crnoj listi.

Zvone
7 mjeseci prije

Znači ameri na svaki način žele treći svjetski rat.

Ludi Zoka
7 mjeseci prije

Jedva čekam, da budu u NATO-u tako da i zakonski uđemo u 3. svijetski rat, više se nećemo skrivati iza Ukrajinskih leđa već ćemo svi udariti na Ruse a oni onda udri po Europi dok češ ti Stoltenberg hladit jaja u Floridi zajedno sa Ursulom i Zeletom te ostalom EU bagrom majku vam jebem luđačku nije uspjelo cijepljenje pa ćete sada gljive bacati po Europi samo da mi je dočekati da dan ranije gljiva sine u bijeloj kući da to vidim a onda “Oče naš koji jesi……..

Dux
7 mjeseci prije

Ovi od muke i jada više i ne znaju šta pričaju, očaj u svim izjavama NATO jadnika. Putin im očitava zadnju lekciju.

marmel
7 mjeseci prije

Covjeknepijentableteredovno,problemkodlogicno.com.rijecinemogurazdvojiti.
poz

veria
7 mjeseci prije

A Ukrainci ginu, ginu…Uzalud

FIFY
7 mjeseci prije

Evo sad će,samo što nisu…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI