Prema riječima Velike Britanije, određene države članice podržavaju brzo pridruživanje Ukrajine NATO-u

Ukrajina nece u NATO
25 komentara

Dok Britanija podržava brzo pristupanje Kijeva, neke članice javno se ne slažu s tim

Ujedinjeno Kraljevstvo “zaista snažno podržava” ubrzano učlanjenje Ukrajine u NATO, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova James Cleverly. Cleverly je rekao da iako većina bloka dijeli njegovo stajalište, francuski dužnosnici su neutralni, a čini se da se SAD i Mađarska izravno protive toj ideji. “Vidjeli smo kako se Ukrajina razvija i razvija brzo”, rekao je Cleverly na konferenciji o oporavku Ukrajine u Londonu, sastanku zapadnih donatora Kijeva.

“Reforma njihovih oružanih snaga događa se dok su uključeni u sukob i mislim da je stav Ujedinjenog Kraljevstva takav da ono zaista podržava zamisao koja bi se odnosila na to” ako bi savez odustao od zahtjeva da Kijev ispuni ‘akcijski plan za članstvo’ prije primanja, nastavio je Cleverly.

“Ukrajinci su svojim djelovanjem na bojnom polju pokazali svoju predanost vojnoj reformi potrebnoj za članstvo u NATO-u i mislim da svi NATO saveznici to prepoznaju”, dodao je. Od početka sukoba s Rusijom prošle veljače, Ukrajina je primila oružje NATO-a vrijedno desetke milijardi dolara, dok blok predvođen SAD-om obučava svoje trupe, pruža obavještajnu podršku i navodno pomaže u planiranju svojih napada.

Iako je ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov rekao da je njegova zemlja “de-facto” članica NATO-a, stav bloka ostaje nepromijenjen od 2008., kada je izjavio da će Ukrajina “postati članica” u neodređenom trenutku u budućnosti. Prema deklaraciji iz 2008., članstvo Ukrajine ovisi o ispunjavanju akcijskog plana za članstvo. Međutim, Švedska i Finska su odustale od ovog zahtjeva kada su prošle godine podnijele zahtjev, a francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je na konferenciji da bi se Ukrajini mogao odobriti isti prečac.

“Možda nećemo zahtijevati mehanizam akcijskog plana za članstvo, možda hoćemo”, rekla je. “Kažem možda nećemo. Daleko smo od 2008. Vrijeme je prošlo, situacija je sasvim drugačija”.

Međutim, nijedna odluka neće biti donesena bez pristanka Washingtona. Prošlog je tjedna predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio da će zemlja morati ispuniti iste standarde kao i svi ostali te da “se pristupni put neće ubrzati.“

Mađarska je još odlučnija u svom protivljenju. Kada je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u travnju objavio da se sve članice bloka slažu da je “zasluženo mjesto Ukrajine u NATO-u”, mađarski premijer Viktor Orban jednostavno je odgovorio “Što?!” Orban je u više navrata optuživao svoje kolege čelnike NATO-a da traže izliku za ulazak u sukob u Ukrajini, ali je ranije ovog mjeseca izjavio da “Mađarska nije u ratu s Rusijom i neće biti sve dok je ova vlada na vlasti.“

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
10 mjeseci prije

Jebem im mater glupu..

Josip
10 mjeseci prije

Šupku treba napraviti propuh između ušiju, kakav NATO?

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

US protivu ! Zašto 😉 ?! 😁

Ivek
10 mjeseci prije

Ovo gore je glumac ko i svi političari.

Josip
10 mjeseci prije

Zelenskog treba što prije zatući a ne pripuštati to smeće u NATO. Htjelo mu se rata pa sada treba naučiti lekciju jednom za uvijek..

tihobl
10 mjeseci prije

Englezi su glavne mutikase. Od pocetka na sve nacine pokusavaju da rat eskalira sto vise. Plan im je da NATO uvedu u rat protiv Rusije, a onda bi Britanija i SAD izasli iz NATO.

Ada Pajnić
10 mjeseci prije

Imaju oni vremena se time baviti kad rat završi, ali nešto gadno vjerojatno smišljaju, u problemu su jer Ukrajini loše ide. U Rusiji su većinom za Putina, misle da se bore protiv Zapada i da im je bolje da se bore u Ukrajini nego da im opet dolaze prema Moskvi, kao u 2. svjetskom ratu. U Ukrajini puna mobilizacija zapadne Ukrajine. Samo da druge zemlje ne počnu srljati u rat, jer ne vidim šta se svijeta tiče svađa Ukrajine i Rusije

Dragan
10 mjeseci prije

Koliko ja kapiram i Rusi jedva čekaju skupa sa kinom, Indijom, Iranom.. cca 60 % država ugnjetavanih od sad!

tihobl
10 mjeseci prije

Rusija ceka sledeci potez NATO pakta. Ako se odluce da posalju Kijevu jos nekoliko stotina tenkova i stotinjak aviona ruse to ne brine. Imaju toliku nadmoc da im to dodje kao vojna vjezba. Znaci ostaje SVO u dosadasnjem kapacitetu. Ako se odluce da posalju trupe u rat na istoku bivse Ukrajine to mijenja pricu. Rusija nece ratovati samo sa 10% kapaciteta, vec ce podici na 50-70%. Tad prestaje SVO i pocinje rat, a to su vec druga pravila. Treca varijanta je da zapad digne ruke od Banderstana i da prestane pomagati Zelenskog. Tad rusi idu na nastavljanje mljevenja nacista, a kad polupaju glavne trupe povlace vecinu vojske. Ostavice novorusima, dobrovoljcima cecenima i kozacima da polako melju oslabljenje ukrope i da polako napreduju. Nece ici na brzo zauzimanje Ukrajine, vec ce napredovati postepeno. Razlog za to je obnova. Rusima je prioritet izgradnja veza sa Azijom koja postaje centar svijeta, a ne… Čitaj više »

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Razvija se, razvija, da; po korupciji, po broju ukrajinskih bogataša(kod nas sve neki space shuttle-ovi od auta) i sirotinje van ukrajine, po broju mrtvih, ulupanih novaca poreznih obveznika i zarađenih nebrojenih milijardi vojno-industrijskog kompleksa i naravno “izabranih”.

Rudar
10 mjeseci prije

NATO pod hitno raspustiti, zatvoriti one koji su gurali ukrajinu u taj sukob, rat nakon toga prestaje za 10-30 dana.
Zelenski prolazi ko Musolini, ukrajina se pridružuje RF i Rusija obnavlja infrastrukturu i porušeno.
To što neki na tom vrlom zapadu vide obnovu ukrajine kao dobar biznis neka zaborave, neka razruše USA pa obnavljaju sljedećih 100 godina, posla za sve maršalove planove.

Daree
10 mjeseci prije

Mislim da bi se mi trebali što dalje maknuti hrvatska srbija bosna mi smo svi mali i ne treba se miješati kada se veliki igraju rata treba napraviti dogovor s rusima i amerima mi se petljat nećemo ali niti na našu teritoriju nedamo jer svima je jasno da se zarati na balkanu potpuno bi istrebili hrvate srbe i bosnjake to im je cilj zamisli sada da npr 3 svjetski rat na balkanu 3 naše vojske njemci i austrijani jedva čekaju da uđu na balkan kao i Mađari zbog mora i nafte koje ima u njemu još i bugari tu pa hrvata i srba zajedno nebi bilo 3 milje posle toga zato bolje mir

Max
10 mjeseci prije

A podržavaju armagedon.

Jomla
10 mjeseci prije

Englesko maslo! Misle i dalje da su na otoku sigurni, koji blekovi jbt…

Samo U Prolazu
10 mjeseci prije

Podrzavaju SAMO korumpirani politicari! Nijedan koji misli na svoju drzavu ne zeli je uvuci u rat!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI