Prema šefici MMF-a, postupno se odustaje od američkog dolara

Kristalina Georgieva - Svjetska ekonomija
19 komentara

Kristalina Georgieva tvrdi kako nema održivih alternativa za rezervnu svjetsku valutu

Glavna čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izjavila je da američki dolar postupno gubi svoj status glavne svjetske pričuvne valute. Govoreći u ponedjeljak, Kristalina Georgieva istaknula je kako ne postoji održiva alternativa među svjetskim valutama koja bi zamijenila dolar u bliskoj budućnosti. “Došlo je do postupnog odmicanja od dolara, bilo je 70% rezervi, sada je malo ispod 60%”, izjavila je Georgieva na Globalnoj konferenciji Instituta Milken 2023. na Beverly Hillsu u Kaliforniji. Prema riječima šefice MMF-a, euro se može promatrati kao najveći konkurent dolaru, dok britanska funta, japanski jen i kineski juan “igraju vrlo skromnu ulogu”. Istaknula je da je vodeći čimbenik povjerenja u valutu ove ili one zemlje snaga njezina gospodarstva i dubina tržišta kapitala.

“Ako razmišljate o alternativi u svijetu u kojem bismo mogli masovno migrirati na digitalne valute središnje banke ni tu ne vidim alternativu, ne vidim da će doći u skorije vrijeme”, rekla je Georgieva.

Georgieva je istaknula velike šokove u posljednjih nekoliko godina, Covid-19, sukob Rusije i Ukrajine i skok kamatnih stopa nakon godina labave monetarne politike, nazvavši ih “nizom nezamislivih događaja”. Objasnila je da je brz prijelaz s niskih na visoke kamatne stope razotkrio ranjivosti u financijskom sektoru te da je visoka izloženost američkog bankarskog sektora krizi bila iznenađenje za analitičare MMF-a.

DedolarizacijaKristalina GeorgievaMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Indonezija prelazi na plaćanje u nacionalnim valutama i odmiče se od dolara. Povrh inicijative o odmicanju od zapadnih kartičnih kompanija. Da se ne radi o beznačajnim događajima ukazuje činjenica da Indonezija ima 280 milijuna ljudi.

Dux
11 mjeseci prije

Kao da treba alternativa dolaru? Pa zemlje imaju nacionalne valute i u bliskoj budućnosti velika većina država će poslovat u vlastitoj valuti ili po dogovoru između sudionika trgovinskih procesa, to što su se ameri prepali da će se velika količina dolara vratiti u zemlju- to su opravdano u panici. Sad im je dug u bilijunima dolara i još malo neće moći plaćat ni svoje obaveze. Ne želim biti pesimist, ali kad se SAD nađe u bezizlaznoj situaciji ( a ona je sve bliže), vjerovatno će eskalirati još koji rat, a kad oni tonu sigurno će nastojat da povuku što više zemalja za sobom, jer je to jedina mogućnost da opstanu. Bože nam pomozi.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Napisati da kineski juan igra vrlo skromnu ulogu kao potencijalni konkurent dolaru kao glavne svjetske pričuvne valute je prilično glupa izjava i za novinara, a kamoli čelnicu MMF-a.

Godišnji BDP SAD-a je 25,5 bilijuna, EU je na 16,6 bilijuna, a Kine 18,1 bilijun dolara.
Svjetski BDP je 95 bilijuna dolara, što znači da zajedno ove tri čine 65% svjetskog BDP-a.
Kina sve više kupuje proizvode u svojoj nacionalnoj valuti.

A ovaj “niz nezamislivih događaja” je samo realizacija onoga što su neki zamislili.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

A Kina odustaje te rasprodaje Američke , državne obveznice ! Nijesu oni najveći vlasnici toga no su i pored svega — golemi !

Henrik8
11 mjeseci prije

Nakon propasti dollara koji kakav god da je, je bar malo opipljiv sad je plan prelaska na digitalnu valutu, savršeno sredstvo za rješavanje “anomalija”. Amerika više nije u tehnološko-ekonomskoj situaciji da diktira tržištem. Bit će rusvaja.

Dux
11 mjeseci prije

Kao da treba alternativa dolaru? Suverene zemlje će trgovati vlastitim valutama ili kako se već dogovore, a dolar lagano doma u SAD- e, a onda haos, bankrot, možda brže nego što se očekuje. E onda je sve otvoreno , pa i svjetski rat, jer se ameri samo tako mogu izvuć i govana….

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Kina je 2009. posjedovala 2,3 bilijuna (tj. 2.300 milijardi dolara) američkih obveznica. U 2018. godini je brojka pala na 1,2 bilijuna. Trenutno je 0,86 bilijuna. Smanjili su je za 3 puta u 15 godina. Podaci iz ovog mjeseca – SAD duguje 7,3 bilijuna dolara stranim ulagačima kroz svoje obveznice. Tj. 23% svog ukupnog duga. Prvi je Japan sa 1,1 bilijunom (inače uvjerljivo najzaduženija država svijeta sa 259% BDP-a, što je duplo više od izuzetnih). Druga je Kina sa spomenutih 0,86 bilijuna. Treća je Velika Britanija sa 0,66 bilijuna. Četvrta Belgija sa 0,35 bilijuna. Peti Luxemburg sa 0,33 bilijuna. Šesti Kajmanski otoci sa 0,28 bilijuna. Sedma Švicarska sa 0,27 bilijuna. Osma Irska sa 0,26 bilijuna. Deveti Tajvan sa 0,23 bilijuna. Deseta Indija sa 0,22 bilijuna. Ukupno tih deset država posjeduje preko 60% američkih obveznica. Četiri najmanje nacije među vlasnicima amaeričkih obveznica – Kajmanski otoci, Bermuda, Bahami i Luksemburg – imaju ukupno stanovništvo… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Birokratska bulažnjenja.

Motorola
11 mjeseci prije

Pa zamislite si da ne postoje USA i dolar. Svet bi u svakom slučaju poslovao normalno.

abc
11 mjeseci prije

Američka dolarska pljačka cjelog sveta se polako završava. Neče je spasiti ni svetski rat. Može je samo još više ubrzati.

burt
11 mjeseci prije

dolar je glavna svjetska valuta

Gnostic
11 mjeseci prije

Trenutno 40%

SOX
11 mjeseci prije

 Kristalina Georgieva istaknula je kako ne postoji održiva alternativa među svjetskim valutama koja bi zamijenila dolar u bliskoj budućnosti.

Ne postoji jos,ali se valja iza brda!!!!!
Bliska buducnost??(dan,mjesec,god.)Izgubljeno povjerenje se nikad nece vratiti,euro to nece biti jer indexs dolara se sastoji od 57% eura (ako dolar propada,nakon njega ce i euro!!!!!
Ide digitalni $,rade turbo na tome izlazi prije nego mislimo!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI