Prema turskom ministru vanjskih poslova, Putin razmatra razgovore s Kijevom

Vladimir Putin ozbiljan
8 komentara

Potencijalni pregovori trebali bi uzeti u obzir “nove uvjete”, rekao je prvi diplomat, citirajući ruskog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra nastavak pregovora s Ukrajinom, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Prvi diplomat to je rekao tijekom konferencije za novinare u Tokiju gdje prisustvuje sprovodu bivšeg premijera Shinza Abea, koji je ubijen u srpnju. Prema Cavusogluu, Putin je iznio tu ideju tijekom razgovora sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom na nedavnom summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Samarkandu u Uzbekistanu.

“Tijekom pregovora s našim predsjednikom, Putin je najavio mogućnost povratka na pregovore s Kijevom, ali pod novim uvjetima koji su se pojavili”, citirao je Cavusoglua, ali nije elaborirao navedene “uvjete”.

Ministar je također ponovio želju Ankare da organizira izravne razgovore između Putina i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. “Naš predsjednik će nastaviti kontakte s Putinom i Zelenskim. Naš cilj je okupiti dvojicu čelnika kako bismo osigurali da se odluke donose na razini čelnika”, rekao je Cavusoglu.

Najviši ruski dužnosnici opetovano su rekli da je Moskva spremna razgovarati s Kijevom, pripisujući krivnju za zastoj pregovora ukrajinskoj strani. Prošli tjedan je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je dijalog “naravno potreban”, dodajući da je Putin već objasnio da je “Ukrajina napustila pregovore prije nekoliko mjeseci”.

Osim deklariranja cilja poraza Moskve na bojnom polju, ukrajinski dužnosnici također su ljutito reagirali na referendume o pridruživanju Rusiji, koji su trenutačno u tijeku u republikama Donbasa te regijama Zaporožje i Herson u južnoj Ukrajini. Zelenskij je u nedjelju upozorio da bi Rusija, dovrši li glasovanje, “u svakom slučaju onemogućila nastavak bilo kakvih diplomatskih pregovora” s Moskvom.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da provede sporazume iz Minska, osmišljene da regijama Donjeck i Lugansk daju poseban status unutar ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvaranje moćnih oružanih snaga”.

CavusogluPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Pregovori su se pominjali i na početku krize ali sam još tada (što važi i dalje) smelo tvrdio da od pregovora neće biti ništa (neće biti rezultata). Razlog za takav stav je jednostavan: Kijev se ništa ne pita a Vašingtonu odgovara samo dalja eskalacija – i tako će biti!

Da opet povučem paralelu kao tada: privremenog smirivanja situacije može biti ali… setite se kako je Srbija uvlačena u rat 90tih. Korak po korak. A taj rat je između ostalog pokrenut i kao poligon za konfrontaciju sa Rusijom.

tihobl
1 godina prije

Ponudice pregovore nakon sto se pripoje 4 oblasti. Ameri ce odbiti. Pa ce pripojiti jos 2-3 i ponuditi pregovore …

Max
1 godina prije

Kijev ne želi saslušati uvjete Rusije Nego ga Zapad ponajviše SAD I VB guraju u rat i uništenje iz kojeg nema povratka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI