Prema WaPo-u Ukrajinci će moći poletjeti s F-16 tek u ljeto 2024. godine

F-16 borbeni avion
24 komentara

Piloti tek trebaju završiti potrebne lekcije engleskog jezika i neće započeti borbenu obuku do siječnja

Ne očekuje se da će prva skupina ukrajinskih pilota završiti obuku na borbenim zrakoplovima američke proizvodnje F-16 prije sljedećeg ljeta, izvijestio je u petak Washington Post, pozivajući se na visoke vladine i vojne dužnosnike u Kijevu. Prema izvješću, samo šest pilota treba proći prvi krug obuke, dok su druga dva pilota rezervirana kao pomoćni kandidati.

Iako svi već tečno govore engleski, dužnosnici kažu da piloti još moraju pohađati četiri mjeseca nastave engleskog u Britaniji kako bi naučili specifičnu terminologiju povezanu sa sofisticiranim mlažnjacima. Tek nakon što završe te jezične tečajeve, piloti će moći započeti borbenu obuku. Ukrajinski dužnosnici rekli su za Washington Post da se to vjerojatno neće dogoditi prije siječnja i da će program obuke za F-16 trajati šest mjeseci.

Očekuje se da će druga grupa otprilike iste veličine biti spremna za upravljanje mlaznicama do kraja 2024., dodali su dužnosnici, izražavajući svoju užasnutost sporošću procesa. “Ovo se zove odugovlačenje”, rekao je jedan od izvora, ističući da nije želio biti previše kritičan prema američkim i europskim dobročiniteljima iz straha da će tako ispasti nezahvalni. Američki dužnosnici također su rekli Washington Postu da je još 20 ukrajinskih pilota spremno započeti tečajeve engleskog, a očekuje se da će većina najboljih pilota u zemlji ostati u Ukrajini tijekom jezične obuke dok nastavljaju letjeti u avionima iz sovjetske ere.

Prošli tjedan, Politico je također izvijestio da je, prema američkim izvorima, od 32 pilota za koje se Ukrajina nadala da će započeti obuku na F-16, samo osam imalo dovoljno znanja engleskog jezika za sudjelovanje u programu obuke.

Kijev već mjesecima zahtijeva od svojih zapadnih podupiratelja borbene zrakoplove američke proizvodnje, tvrdeći da su oni ključni za njegovu tekuću protuofenzivnu operaciju i da bi u konačnici pomogli Ukrajini kako bi pobijedila u ratu s Rusijom.

Međutim, Washington ne dijeli to mišljenje. SAD tvrde da će zrakoplovi imati ograničen utjecaj na bojno polje, zbog opsežne uporabe sustava protuzračne obrane koju su ruske snage postavile od u Ukrajini. Ruski dužnosnici neprestano su upozoravali Zapad da bi isporuka F-16 Ukrajini dovela do eskalacije sukoba, a ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao je da bi borbeni mlažnjaci američke proizvodnje potencijalno mogli nositi nuklearno oružje.

F16NATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrdomir
8 mjeseci prije

“Ukrajinci će moći poletjeti s F-16 tek u ljeto 2024. godine”, ali ne iznad bivše Ukrajine koja će tada postojati samo u teoriji i mokrim snovima zapadnih imperijalista i ukro nacista, Hibera, Debelog Đure, Mladena i slične gamadi.

Ti piloti će moći da traže azil u USA, pa će tamo moći da glume prave pilote.

Mrčikola
8 mjeseci prije

Anglo kladioničari već trljaju ruke zbog moguće nove opcije klađenja “uživo”.😁

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Možda ih obuče za pilote F-16 do ljeta sljedeće godine.
Pogledamo li s druge strane, Ukrajina gubi deficitarne pilote borbenih zrakoplova na godinu dana.
I kada ih obuče, pitanje je hoće li imati na čemu letjeti, jer nitko još nije službeno obećao isporuku svojih F-16 Ukrajini.
Uopće ne sumnjam da ih izuzetni neće niti poslati, već će to narediti svojim europskim vazalima.

Max
8 mjeseci prije

Topgunčenko.

Mali zloco
8 mjeseci prije

Moci ce da poleti u Ukrajini 2024 u leto,naravno ako do tada bude bilo Ukrajine.

Ringo10
8 mjeseci prije

A ako i dalje bude rat mene zanima odakle će to polijetati jer će Rusi potpuno uništiti sve aerodrome

Alex Keller
8 mjeseci prije

Ako Ukrajinci budu postojali 2024.

NOVI STARI
8 mjeseci prije

nek lete

uvzž
8 mjeseci prije

To da Ukrajina neće postojati neki tupe već godinu i pol pa šipak.

Amater
8 mjeseci prije

To je odličan avion za svoje vreme … ali zastario … to je ipak stroj 4. generacije … neznam sto ova propaganda želi postići , taj stroj ima male šanse u suvremenim borbenim uvjetima …

Mrdomir
8 mjeseci prije

U ljeto 2024 bivša Ukrajina će biti zaboravljena. Niko je neće ni spominjati baš kao što se ne spominje nedavna američka bježanija iz Afganistana. ——————————- Kraj rata? “Pobegli su” Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspeha na frontu, a strani plaćenici masovno beže, izjavio je pukovnik Daglas Mekgregor. “Čak su i strani plaćenici koji su se tako revnosno borili na strani Ukrajine sada većim delom otišli. Spakovali su stvari i pobegli. Verovatno su ostali samo Poljaci”, rekao je Mekgregor na svom Jutjub kanalu, prenose “RIA Novosti”. Prema njegovim rečima, slučajevi dezerterstva mogu postati češći i u Oružanim snagama Ukrajine zbog neuspeha u ofanzivi. Kao rezultat, ukrajinska vojska će biti podeljena, a potom i potpuno poražena. “Ne mogu tačno da kažem kada će se to desiti, ali mislim da smo već blizu toga”, dodao je. Vojnici, bez vidljivih rezultata ne samo da gube moral, već i prestaju da vide smisao u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI