Prema Zelenskom, Ukrajina ne isključuje mogućnost referenduma u vezi s Donbassom

Volodimir Zelenski
17 komentara

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da ne isključuje mogućnost referenduma o statusu dviju odcijepljenih regija na istoku njegove zemlje ili izravnih pregovora s Moskvom.

Zelensky je razgovarao s kijevskom TV mrežom 1+1, nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Mislio je na Donjeck i Lugansk, koje su uglavnom kontrolirali separatisti, uz rusku potporu, nedugo nakon kijevskog Majdana 2014. godine.

“Ne isključujem referendum o Donbassu u cjelini. To nije pitanje statusa – objasnila je predsjednica. “Ovo bi moglo biti o Donbassu, Krimu, a možda i općenito o zaustavljanju rata.”

Zelensky je također rekao da ne bi isključio izravne pregovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i vidio podršku europskih partnera Ukrajine i SAD-a.

U očitavanju razgovora između Macrona i Zelenskog, na inicijativu Pariza, navodi se da su se dva predsjednika složila nastaviti razgovore u takozvanom normandijskom formatu, uz posredovanje Francuske i Njemačke. Macron je obećao da će sljedeći tjedan razgovarati o oživljavanju modela s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Američki predsjednik Joe Biden također je razgovarao sa Zelenskim u četvrtak, izvijestivši ukrajinskog čelnika o svojim razgovorima s Putinom ranije tijekom tjedna.

Normandijski format bio je odgovoran za sporazume iz Minska, koji su zaustavili borbe visokog intenziteta u Donbassu do proljeća 2015. Dvije istočne regije Donjeck i Lugansk proglasile su neovisnost od Ukrajine 2014., nakon što je izabrana vlada u Kijevu nasilno svrgnuta. Iako Rusija ne priznaje njihov status, podržava obje regije.

Nakon toga izabrani predsjednik, Petro Porošenko, izgubio je od Zelenskog 2019. u preokretu.

DonbassReferendumukrajinaVladimir Zelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ukrajina je propala država.

4e 65 6b 64 6f 2e
2 godine prije

Ako se dobro sjećam i Porošenko je odavno pričao o nekakvom referendumu. Da li je to bilo za Krim ili ove dvije republike ili za sve, ne da mi se tražiti. Poanta je bila u tome da bi se referendum trebao održati na cijelom prostoru Ukrajine, kako bi svi stanovnici Ukrajine odlučivali o statusu pobunjeničkih entiteta. Zanimljivije je nešto, što malo tko zna i o čemu je pisala Elenka Donetskaya 2019. Dana 27. ožujka 1994. u Donbasu je održan referendum (prerušen u anketu) o federalizaciji Ukrajine, statusu ruskog jezika i euroazijskoj integraciji. Ovaj referendum, koji se održao 20 godina prije referenduma koji su podržali stvaranje Donjecke i Luganske Narodne Republike, zaboravljen je. Međutim, rezultati ovog referenduma važni su da bismo razumjeli što se dogodilo u Donbasu u proljeće 2014. Zbog toga smo odlučili prevesti ovaj članak objavljen 2019. godine, kada je obilježena 25. obljetnica ovog od svih zaboravljenog referenduma. “27.… Čitaj više »

Krle
2 godine prije

Zelenski je dokaz da se politika Ukrajine, bar prema Rusiji, vodi izvana. Nisu tu samo SAD nego i EU, iako možda samo zbog SAD. Kada je ratna politika Kijeva bila pred slomom, svi su skočili da se uspostavi mir. Postignuti su sporazumi koji su stvorili uvjete za mir i normalizaciju stanja. Naravno, obaveze su za “pobunjenike” da ih poštuju a za Kijev obrnuto. Zašto sve to traje toliko dugo? Nakon uspostave mira, cijelo vrijeme se radi na vojnom jačanju Ukrajine i poticanju mržnje prema Rusiji a za to je potrebno vrijeme. Trebalo je stvoriti antagonizam, nacionalnu svijest, odvojiti jezik, vjeru, ukazati na razlike, …. Poznato? Stara receptura koja je dovela do mnogih sukoba i ratova. Pučisti su u početku imali dosta slabu podršku no vremenom su ljudi “shvatili” da je za sve kriva Rusija. Onih koji pamte druga vremena i život je sve manje a vlast se pobrinula da se… Čitaj više »

david
2 godine prije

Ne znam, samo nek recem da su neke vodece zemlje EU posijali sjeme sukoba u Europi koji ce dugo trajati a mogli smo barem koliko toliko normalno zivijeti.
Sad ce samo biti trzavice a to EU ne odgovara…ali ce imati.
Znam sigurno da Rusiju nece baciti na noge, to znaci zivijeti u hladnom ratu u Europi.

ledeno doba
2 godine prije

ima država sa kojima hazarosi vladaju tajno iz pozadine, kao Hrvatska, SAD, Njemačka, Francuska i mnoge, mnoge druge, a ima onih država, sa kojima oni vladaju sasvim otvoreno, kao Ukrajina, ili bolje rečeno- Khazarstan

svatko
2 godine prije

ti si bio i za SAO Krajnu? Kako traktor?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI