fbpx

Premijeru Plenkoviću, raspustite vladu, raspišite izbore i pomozite svom narodu, jer sebi i svojima ste već “pomogli”

Plenković i Čorić

Nakon što je Vlada Andreja Plenkovića odbacila interpelaciju, Saboru Republike Hrvatske se obratila zastupnica Karolina Vidović-Krišto, pri čemu je iznova izložila dokaze o kriminalnim radnjama aktualne hrvatske vlade, pri čemu je hrvatskim državljanima ukradeno oko 2.200.000.000 kuna.

Interpelacija (latinski interpellatio), jedno od sredstava kojim zastupnici u parlamentu nadziru rad vlade i pokreću ispitivanje političke odgovornosti vlade, odnosno njezinih ministara. Interpelacija se podnosi u obliku pitanja što ga određeni broj zastupnika postavlja predsjedniku vlade ili pojedinomu ministru. Razlikuje se od običnoga zastupničkoga pitanja po tome što se o odgovoru vodi parlamentarna rasprava, koja završava glasovanjem o povjerenju vladi ili pojedinomu ministru, pa u slučaju izglasavanja nepovjerenja načelno rezultira ostavkom. U parlamentarnim sustavima interpelacijom se često služi oporba kao sredstvom za kritiku vladine politike uz mogućnost iskazivanja nepovjerenja vladi i njezinim ministrima. (Hrvatska enciklopedija)

Istinski demokrata, za koga se uzima Andrej Plenković, objeručke bi prihvatio zahtjeve oporbe iskazane putem interpelacije. Hrvatski narod je Andreju Plenkoviću ukazao povjerenje kako bi štitio njegove, a ne partikularne i strane interese. Afera Krš-Pađene je samo jedna od niza afera u kojima su sudjelovali aktualni i bivši Plenkovićevi ministri koji su bogatu zemlju Hrvatsku bacili na koljena.

Obraćanje saborske zastupnice Karoline Vidović-Krišto otkriva niz detalja koji predstavljaju djelovanje beskrupulozne koruptivne hobotnice. Nekada su političari za sto puta manji krimen, automatski podnosili ostavke i završavali u zatvoru. Skriveni iza maski, Plenković i ekipa nastavljaju ismijavati građane Republike Hrvatske, kao da se ništa nije dogodilo.

Premijeru Plenkoviću, raspustite vladu, raspišite izbore i pomozite svom narodu, jer sebi i svojima ste već pomogli. Ako i to nije dovoljno, pokrenut ćemo akciju prikupljanja novca da vas isplatimo i da nam više ne pomažete. Vaše odsustvo iz politike će koštati Hrvatsku puno manje nego vaše prisustvo. Duboko smo uvjereni.

Obraćanje saborske zastupnice Karoline Vidović-Krišto:


“Dame i gospodo,

Odmah uvodno treba konstatirati da je Vlada odbijanjem rasprave o možebitnim protuzakonitostima u projektu vjetroparka Krš-Pađene (a za pretpostaviti je da će vladajuća većina u ovom domu slijediti Vladu) potvrdila žalosnu činjenicu koju cijela hrvatska javnost zna – a ona glasi: karcinom korupcije se toliko proširio da je više nepodnošljiv.

Taj karcinom na hrvatskom tkivu jest vladajuća struktura sačinjena od HDZ-a i SDP-a i njihovih šegrta. A vjetropark Krš-Pađene je ogledni primjer korupcije započet 2013. godine od SDP-a i HNS-a, a nastavljen od Plenkovičevog HDZ-a i Pupovćevog SDSS-a. No, krenimo redom u raščlanjivanju ove mega-afere.

Razvoj proizvodnje električne energije putem vjetroelektrana svoj zamah dobiva krajem 90.-ih godina prošlog stoljeća, kada razvijene države prihvaćaju činjenicu potrebe za zaštitom okoliša.

Kao što znamo, vjetroelektrane su potpuno ekološki čiste, a u međuvremenu i dugoročno isplative, jer kao što znamo – dragi Bog nam ne šalje račune za vjetar.

Kako je na početku tog zamaha – izgradnja i proizvodnja tih vjetroelektrana bila jako skupa te investicijski neisplativa, manje-više su sve države, koje su donosile zakone o poticanju proizvodnje struje na bazi obnovljivih izvora, donosile i zakonska rješenja kojima su investitorima davali poticaje, kako bi ih motivirale na ulaganje u segment obnovljivih izvora energije.

Tako je i Hrvatska 2007. godine donijela zakone o obnovljivim izvorima energije, koji su od međunarodnih investitora bili pozdravljeni, jer su osiguravali dobru poticajnu cijenu od 71 lipe po kilovat satu (KWh).

Međutim, kako u gospodarstvu, tako i u drugim društvenim segmentima, vladajuće strukture duboke države uvijek u zakone ili podzakonske akte ugrade odredbe koje normalne investitore odbijaju, a privilegiraju odabrane, u pravilu one dubiozne i netransparentne.

I doista, konstatacija kardinala Bozanića od prije 20 godina – u slučaju Krš-Pažene u potpunosti se potvrdila, jer ovdje je doistariječ o grijehu struktura.

Naime, cijena koja je 2007. vrijedila u Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, bila je izrazito visoka, jer su i investicijski troškovi bili visoki. Tada je jedan vjetroagregat bio u prosjeku visine 50-ak metara, s izrazito malim promjerom rotora. U međuvremenu je tehnologija napravila ogromne iskorake, te su već 2010. i 2011. na tržište došli veliki vjetroagregati: dvostruko viši, s dvostruko većim promjerom rotora, te s daleko sofisticiranijom tehnologijom. Sukladno tomu su rezultati proizvodnje (mjereći ih s početnim postrojenjima) bili i trostruko veći nego prije, a investicijski troškovi su se prepolovili, pa čak i trostruko smanjili.

Kada je 2007. poticajna cijena utvrđena u visini od 71 lipe, snaga jednog vjetroagregata bila je ispod jednog megavata. U međuvremenu su na tržištu vjetroagregati s po 3, 4 ili 5 megavata.

Uslijed tog tehnološkog iskoraka, koji je išao u korist potrošača ali i investitora, gotovo sve države, počevši od 2013. godine, započele su sa smanjivanjem poticajnih cijena u vjetroenergiji.

Pojedine članice Europske unije, primjerice Italija, Španjolska i Poljska, 2014. su retrogradno smanjile poticaje, to znači, investitorima koji su imali u tim državama valjane ugovore s tamošnjim agencijama, smanjene su – ugovorom zajamčene poticajne cijene.

2017. Španjolska je u potpunosti ukinula poticajne cijene, što je učinila i velika većina ostalih članica Europske Unije.

Ovdje ću citirati predsjednika uprave tvrtke „Wind-Europe“ Gilesa Dicksona, koji je 2017. godine, nakon što su sudjelovali na natječaju u Španjolskoj (u kojem je Španjolska ugovorila gradnju vjetroparka kapaciteta 3000 megavata, i to po cijeni 4,3 centa po kilovatu, što je 32 lipe), konstatirao slijedeće: „Kao što natječaji pokazuju, „on-shore“ vjetroelektrane su najpovoljniji izvor za proizvodnju ekološki čiste struje. Ključno je za investitore, kako bi ponudili što nižu cijenu, pravna sigurnost za dugoročno planiranje.“

Dame i gospodo, u ovome je ključ problema. U Hrvatskoj su zakoni i pravila nepouzdani, i tako su konstruirani da ta pravila uvijek netko mora arbitrarno potvrditi. To je ključni razlog zašto Hrvatsku izbjegavaju institucionalni, veliki investitori, koji posluju oprezno, ali čija su očekivanja za zaradom za svaku državu više nego poželjna.

U Hrvatskoj, nažalost, mogu poslovati investitori koji znaju funkcionirati u polulegalnom stanju, ili, narodski rečeno, loviti u mutnom. A Krš-Pađene jest ogledni primjerak tog stanja. Evo kronologije ove abnormalne, brutalne korupcije:

31. prosinca, znači, na staru godinu 2013., državna agencija HERA izdaje rješenja, a HROTE potpisuje ugovor za Krš-Pađene. U vladinom obrazloženju odbijanja ove interpelacije nedvojbeno je konstatirano da na dan potpisa ugovora s HROTE-om nije postojala građevinska dozvola, te s time niti je HERA smjela izdati rješenje o statusu povlaštenog proizvođača, niti je HROTE smio potpisati ugovor o otkupu električne energije.

Nadalje, prema pravilima koja su još 2007. utvrđena, a ta pravila su bila dobro zamišljena, investitor je bio dužan priložiti bankovno jamstvo kojim hrvatska država dobiva sigurnost da će taj projekt biti i izgrađen. S obzirom na to da je riječ o visokom iznosu, u ovom slučaju iznad 10 milijuna eura, tvrtka C.E.M.P. nije bila u stanju dati to jamstvo. I što se događa? Vlada najprije mijenja pravila i produljuje rok za dostavu jamstva, da bi nakon toga u potpunosti ukinula obvezu o dostavi jamstva.

Ovdje Vlada mijenja pravila i zakon zbog jednog pojedinca, a sve na štetu Hrvata i hrvatske države, te bez sustezanja krši vlastite zakone, dok istovremeno projekti iz segmenta vjetroenergije, koji zadovoljavaju uvjete, nisu imali mogućnost konzumirati zakonsko pravo i sklopiti ugovor s HROTE-om. To je dokaz zašto u Hrvatskoj nema stranih investicija i zdravih poduzetničkih inicijativa.

Jer, kako je moguće da se na staru godinu daje poticajna cijena od 71 lipu? Tu moram pojasniti da je 78 lipa koju spominjemo u obrazloženju interpelacije, današnja cijena koja je nastala zbog prilagodbe na godišnju stopu inflacije.

Odgovorni dužnosnici koji su potpisali te odluke dan prije stupanja na snagu povoljnije cijene, ne htijući čekati jedan dan, nisu nepismeni i itekako znaju računati. A i Hrvatska je tada već bila članica Europske Unije, pa su kroz različita izvješća znali da se poticajne cijene u cijeloj Europi masovno smanjuju.

Ako netko radi tako očigledne propuste, onda je ili poslovno neuračunljiv, ili je primio mito – gdje je tu DORH, gdje je policija?

Tome još pridodajte da se ugovorene obveze od strane Vlade prolongiraju, te na koncu u potpunosti ukidaju, čime se čini izravna šteta hrvatskim poreznim obveznicima, jer da je obveza o dostavi bankovnoga jamstva ostala, kao što je ugovorom bilo i definirano, ugovor bi morao 2014. biti raskinut, jer investitor nije izvršio ugovorne obveze. Taj investitor je tada mogao sklopiti novi ugovor – ali tada s cijenom od 53 lipe koja je bila na snazi 2014. godine.

U međuvremenu se Vlada mijenja. Ministar okoliša postaje Slaven Dobrović, te na zahtjev investitora, koji želi mijenjati građevinsku dozvolu, određuje obvezu izrade studije (ili procjene) utjecaja na okoliš tražene građevinske dozvole.

Međutim, investitor koji na dubiozan način posluje, nije naviknuo na transparentnost, te ne želi izvršiti nalog ministarstva.

2017. ministar postaje Tomislav Ćorić, koji bez ikakvog racionalnog razloga ukida rješenje svoga prethodnika. Ta bajka o tobožnjoj suglasnosti DORH-a da bi tobože investitor tužio Hrvatsku za naknadu štete nisu priče za malu djecu, nego uspavanke za male bebe. Tvrtka koja je očigledno na kriminalan način sklopila ugovor, nikakve šanse ni na jednom sudu ne bi mogla imati.

Ministar Ćorić bio je dužan štititi imovinu i sredstva hrvatske države, prijaviti nedvosmisleni kriminal u ovom projektu, te naložiti nadležnim agencijama raskidanje ugovora – no, Plenkovićev ministar Ćorić radi upravo suprotno.

Ovdje upućujem na slučajeve iz Italije i Španjolske gdje su se postojeći važeći ugovori mijenjali jer su bili na štetu građana tih država, i to je odgovorno ponašanje vlasti gdje funkcionira vladavina prava.

Investitor za Krš-Pađene, C.E.M.P., u roku 4 godine nije izvršio svoje obveze i nije izgradio vjetropark. Svakome je jasno da odgađanje investicije predstavlja štetu za lokalnu zajednicu, te za hrvatski državni proračun.

Iako investitor 2018. još uvijek nije izgradio vjetropark, nadležne agencije HERA i HROTA, pod ingerencijom Tomislava Ćorića, ponovno produljuju ugovor umjesto da ga raskinu – a davno je već trebao biti raskinut.

Ovo je ogromni skandal, jer 2018. godine, kada je, kao što smo rekli, u Španjolskoj cijena po kilovatu 32 lipe, gospoda iz Plenkovićeve Vlade daje tom investitoru, ponavljam – dubioznom investitoru koji nikakve reference u ovom segmentu nema – daje mu 78 lipa po kilovatu, gotovo duplo veću cijenu od tadašnje, prema hrvatskom zakonu određene cijene od 42 lipe.

Ovdje treba napomenuti da se investitor, tj. vlasnik C.E.M.P.-a, Milenko Bašić, bavi trgovinom automobila, naravno da ne posluje u drugim članicama Europske unije, ali zato ima jake poslovne aktivnosti u Republici srpskoj i u Republici Srbiji.

Unatoč činjenici da ima ugovor s državom, investitor C.E.M.P. nije u stanju financijski organizirati investiciju, te nakon gotovo 6 godina obraća se državnoj razvojnoj banci HBOR, i traži kredit za izgradnju vjetroparka. I ovo jest najveći skandal ovog projekta.

Nadzorni odbor HBOR-a prvotno traži da investitor organizira i druge banke. I ovdje jasno treba reći – profil ovog investitora je provincijalnog karaktera, a projekti vjetroparkova su za ozbiljne, velike tvrtke koje imaju odgovarajuće reference i međunarodne kontakte.

Unatoč svim ovim činjenicama HBOR ipak odobrava ovaj kredit u visini od 80 milijuna eura, odnosno, 600 milijuna kuna.

Ovdje treba konstatirati da investitor vjerojatno nijedan drugi kredit nije ni dobio. S obzirom na krizu razvoja vjetroelektrana u Europi, proizvođači vjetroagregata sami daju kredite za kupnju svojih uređaja.

Tako je za pretpostaviti da je s HBOR-ovim kreditom isfinancirana cjelokupna investicija, a njegov vlastiti kapital bio je samo za razvoj projekta, za plaćanje različitih dozvola i studija, te raznoraznih korupcionaških provizija političarima i drugim dužnosnicima.

Jer ovdje je potpuno jasno da je kredit za razvoj ovog projekta trebao doći iz one države iz kojih su došli vjetroagregati. Ako je to Siemens, onda je to iz Njemačke, a ako je riječ o Vestasu onda je to iz Danske, itd.

Jer kao što znamo, razvojne nacionalne banke financiraju izvoz, a HBOR u ovom slučaju, nažalost, financira korupciju. 600 milijuna kuna kojima je financiran ovaj vjetropark, tih 600 milijuna kuna trebalo je poslužiti za brendiranje i proizvodnju istarskih tartufa, slavonskog kulena, dalmatinskog maslinovog ulja, ličkog škripavca, IT-start-up-ova u Osijeku, itd.

Misli li itko u ovom visokome domu ili u hrvatskoj javnosti da je kredit od 600 milijuna kuna moguće ishoditi bez suglasnosti Andreja Plenkovića? To nitko ne misli. Naravno da ga je odobrio. A proveo ga je consigliere duboke, udbaške vladajuće države u Hrvatskoj, Zdravko Marić, ministar sa zlatnim Rolexom kojeg je dobio od Ivice Todorića – i to je čak stavio u svoju imovinsku karticu. Baš fino od njega.

Njemački stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije, koje sam po ovom pitanju konzultirala, prema javno dostupnim informacijama su procijenili, da je prihod ovog projekta u 14 godina 631.104.651,00 euro. A da je primijenjena cijena koja je zakonom predviđena i koja je logična, prihod bi bio 339.825.581,00 euro. Iznos za koji su Hrvati oštećeni za 14 godina bit će 291.279.070,00 eura, odnosno, cirka 2 milijarde i 200 milijuna kuna.

Na temelju argumenata koje sam iznijela, nedvojbeno se može zaključiti da su sam prvotni ugovor, te sve ostale pravne radnje, bili svjesno, namjerno i sustavno pogodovanje investitoru, te nanošenje štete hrvatskoj državi.

Ovaj ugovor, s obzirom na to da je nastao na kriminalan način, mora biti raskinut, jer kao što znamo, svaka pravna radnja koja nastane na temelju kriminalnog čina, nevažeća je. Svi u ovom nizu, od nadležnog ministra HNS-ovog Vrdoljaka, ministra HDZ-ovog Ćorića, ministra HDZ-ovog Marića, te šefova HERE, HROTE-a i HBOR-a, do predsjednika Vlade Plenkovića moraju pred zakonom odgovarati.

Poruka iz ovog skandala je slijedeća: u Hrvatskoj, zakoni koji su vrlo često usklađeni s europskim normama, nisu nužno loši, ali se ne provode. Veliki igrači u proizvodnji obnovljivih izvora energije bi sigurno u Hrvatsku investirali. To bi bio velik skok za hrvatsko gospodarstvo, to bi potaklo rast BDP-a i zaposlenosti. Međutim, ti institucionalni investitori, koji su navikli na vladavinu prava i poslovnu etičnost, ne odgovaraju Plenkoviću i družini, jer njihovo shvaćanje prava nije europsko, već jugoslavensko, a to njihovo pravo funkcionira po načelu selektivnosti i pogodovanja odabranima, i ne poznaje jednakost pred zakonom.

Plenkovićev svijet su Tedeschi i kao što vidimo Milenko Bašić, vlasnik tvrtke C.E.M.P.

Vladino obrazloženje o odbijanju interpelacije doslovno je potpisano priznanje Vlade o kriminalu u ovom projektu, ali time i poruka hrvatskim građanima da oni, kao politička elita u Hrvatskoj, mogu raditi što hoće. No, tu ću ih podsjetiti na onu narodnu – možeš raditi što hoćeš, ali ne ćeš dokle hoćeš.

Kao što sam u uvodu citirala gospodina Dicksona, investitor želi sigurnost planiranja, u prijevodu, investitor želi znati koja prava i obveze ima, i mora biti siguran da ih može bez ikakvih posredovanja i ostvariti.

Ali, na projektu vjetroparka Krš-Pađene vidimo da vladajući u Hrvatskoj uopće nemaju mjere u besramnom bogaćenju i osiromašivanju hrvatskih građana.

Ali, kada imate u pravosuđu JNA-pravnika Šeparovića, skandalozne Turudiće i Sesse, te DORH koji se ponaša kao da je tajništvo Vlade a ne samostalno tijelo, onda su rezultati ovakvi kakvi su u ovom slučaju.

Hrvatska bi umjesto 749 megavata mogla imati 3000 megavata u funkciji, jer nam je dragi Bog dao zemlju s 1200 km morske obale, gdje je cijelo zaleđe idealno za vjetroelektrane, a proizvodnja struje iz vjetroelektrana jest proizvod budućnosti. Distributeri električne energije znaju da velike korporacije, kao što su Amazon ili Google, uvjetuju kupnju električne energije ako distributer dokaže da je iz ekološki čistih izvora.

U prenesenom smislu: u Drnišu puše vjetar, struja odlazi u Munchen, a euri dolaze u Hrvatsku. Apropo Munchena, tamošnje gradsko vijeće je donijelo obvezatnu odluku da cjelokupna potrošnja električne energije za Munchen i okolicu do 2025. godine mora biti iz ekološki čistih izvora. Kako su daleko od tog cilja, potrebni su im izvori gdje će kupovati ekološki čistu struju.

Hrvatska je sastavni dio europske energetske mreže, te je transport struje iz Drniša puno jednostavniji i jeftiniji nego iz njemačkog Rostocka.

Hrvatska ima potencijal i može biti uspješna – ali samo pod jednim uvjetom: vladavina prava koja će suzbiti divljačku korupciju.

Apsurdno je da Vlada odbija interpelaciju, to jest, odbija nam dati svu dokumentaciju u ovom slučaju – jer ako nema što skrivati, zašto onda odbija?

Slijedom ovoga apeliram na sve vas kolege zastupnike u ovom visokom domu, bez obzira na stranačku i ideološku pripadnost – podržite ovu interpelaciju, da se ovaj slučaj do kraja rasvijetli. Hrvatskim Ustavom u članku 1 definirano je da narod ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a saborski zastupnici jesu predstavnici naroda. Vlada je samo izvršitelj, te je dužna Saboru polagati račune i transparentno djelovati.

Kolegice i kolege, ovo je prilika za uzdići se iznad usko-stranačkih pogleda i odlučno reći dosta korupciji, te početi vraćati vjerodostojnost hrvatskih državnih institucija.

Prihvaćanje ove interpelacije je političko-civilizacijski imperativ.”, završava svoje izlaganje Karoline Vidović-Krišto.


VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
153 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Suzy
Gost
Suzy
1 godina prije

Nece veliki vođa Plenković samovoljno poci jer nema obraza a niti mu je stalo do nacije ni njenih interesa. On je jedan crv parazit iz Hodnika Bruselexa i ima zadatak od mame Merkel sto treba napraviti Njegova guza otvorena za stipkanja je puna propuha i dok je netko dobro ne… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Sve je to O.k. a što će tek biti kada se jave i ostali vlasnici vjetroelektrana pa nije “krš-pađane” jedina ? Pa odvjetnici pa međunarodni sud,pa arbitraže i li će to platiti ,jopet mi ! Ode još što punih buseva pravac”što-što dalje tim-tim bolje”💪💪💪💪🙊🙊🙊

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Ako Idi Mamin kaže kako nema korupcije, onda korupcije nema. Mora li to izjaviti na četiri svjetska jezika da bi postalo jasno radikaliziranim desničarima.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Gospođa nema pojma o “obnovljivim” izvorima energije. Da bi se proizvela sama obnovljiva energija, potrebna je velika količina neobnovljive energije i to odjedanput. Dakle, iza proizvodnje samog toranja i generatora stoji u stvari izgaranje ugljena, nafte uključivo i potrošnju radnika, stručnjaka, birokracije i svega ostaloga. Dakle, osnovni uzrok pojeftinjenja nije… Pročitaj više »

Darko
Gost
Darko
1 godina prije

Ovaj drugi glavonja rektus imperijus je još u vojsci bio pukovnikov šteker i njegov osobni čato. Daleko je dogurao štekajući se svima od ’97 do danas.

Max
Member
Max
1 godina prije

Svaka čast poštenim ljudima.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Samoimenovani kancelar, baron, plemeniti Pljenković alias najveći anemićni seronja, u Hrvata, neće odstupiti zbog činjenica iznasenih
u interpolaciji gospodje Krišto. Jedini način da ga se hrvatski narod riješi jeste da ga nasilno izbace iz banskih pardon kancelarskih dvora.

croasan
Gost
croasan
1 godina prije

Premijeru Plenkoviću Bog vas blagoslovio!
A ti brisaču što te ovaj komentar toliko smeta da ga brišeš možeš samo da šipuracku.

mario
Gost
mario
1 godina prije

pogledajte naslove na imbexu: Capak: Razmatramo uvođenje pojedinih segmenata lockdownaU PRIJEVODU TESTIRAMO KOLIKO NAROD MOŽE PODNIJETI TORTURE Papa Franjo beskućnicima nudi besplatno testiranje na koronavirus u VatikanuSOTONISTA SE RAZOTKRIVA U PODRŽAVANJU ZLOČINACA Zašto je velika stvar što će prvo cjepivo protiv korone biti genetskoPRIPREMA SE NAROD NA PRIHVAĆANJE CJEPIVA I… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
1 godina prije

već je odavno jasno da se radi o mutnim radnjama s vjetroelektranama, prije desetak godina vjetroelektrane su predstavljane kao spas i nešto pozitivno a znalo se da je to sve na klimavima nogama, vjetroelektrane ne otvaraju radna mjesta, dijelovi za njih se ne proizvode u Hrvatskoj nego u inozemstvu, gradnjom… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
1 godina prije

Džaba svi tekstovi oko “covid-a, represije, ugrožavanje ljudskih prava (kretanje, govor, rad, hodanje bez maske, pravo na slobodan izbor oko primanja medikamenata-vakcine), ako se nešto ne poduzme osim komentiranja (pišem misleći na sve ove naše ex-yu državice)……sve mi ovo počinje ličit na dugosatni sex bez vrhunca na kraju.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Kako će Plenky na nove izbore . . . to je isto ka da se od Plenkyja traži da izađe iz EU . . . pa korupcija je modus operandi zapadne demokracije i ciloga ”slobodnoga” svita, samo šta se to tamo u nekim slučajevima zove slobodno tržište, a u nekim… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Vjetroelektrane su općenito ordinarna prevara, Hrvatska je tribala prihvatit subvencioniranje vjetroelektrana jerbo je to tako rekla famozna Europska Komisija, a ka uvjet za daljnje zaduženje (čitaj vlastito kamatarenje) je da je te investicije Hrvatska tribala dat izdancima globalne mafije i ponešto hrvatskoj mafiji koja je osigurala provođenje toga plana pljačke… Pročitaj više »

Willer
Gost
Willer
1 godina prije

Tvrtka Genos novi je korisnik gotovo 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava i budući stanar bioinkubacijskog centra, predstavljeno je u utorak u prostorijama BIOCentra. Predstavljanje je napravila Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), piše Seebiz.eu. Inače, predsjednik Uprave ove tvrtke je znanstvenik Goran Lauc, koji je član Znanstvenog… Pročitaj više »

MATIJA EMANOVIĆ
Gost
MATIJA EMANOVIĆ
1 godina prije

Hrvatskom vlada MAFIJA koju predvodi A. PLENKOVIĆ.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Ovaj blento lijevo je jači od Trumpa, kaže da je od svega najbitnije provjetravati prostor!?

A neg.
Gost
A neg.
1 godina prije

Obnovljiva e=mc2

puki
Gost
puki
1 godina prije

kabalina mafija je odavno imala na piku da procjepi sve stanovništvo. Prije skoro 2 godine, iz WHO-a su izjavili, da su oni koji se ne žele cjepiti opasni kao i ebola. Oni su tada mislili na one roditelje, koji nisu želejeli cjepiti djecu od ospica i sličnih dječijih bolseti. Sjećam… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
1 godina prije

I Bugarska i Srbija nas prešle po BDPu PPP u 2020oj(po kupovnoj moći). Dobro je,još smo jači od Kosova,Moldavije i Ukrajine. Imamo Hrvatsku,imamo ADZ i SDP, i Europsku uniju,samo dalje uporno glasati za naše!

indy
Gost
indy
1 godina prije

Na zapadu ništa novo,eto tamo negdi na Balkanu,u onim državicama što smo uspješno razbili jaču, unatar plemensko komešanje,sa tim da narod nitko ništa nepita,i treba nagradit protektora što narod i dalje šuti,neizlazi na farsu od izbora i što javno propagirate kršenje svih zakona ustava itd a narod i dalje šuti,nametate… Pročitaj više »

Kažun d.d.
Member
Kažun d.d.
1 godina prije

Politi i vužgati?

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Andrej Plenković, “MUTTI-s ŠTIPKOGUZ”, baš je uspio u karijeri. Samo je NAS dooobrano zaj.bo. Al nije jedini. Ima ih puno. “Kažu spale su nam gaće, zagrizli smo udice, Glave nam u pijesku, nezaštićene guzice…” Dubioza Kolektiv Eto, baš je takav naš narod. Glave u pijesku (ispred TV-a) a odozada svako… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

ovcice, ovcice, kako “teorije zavjere” postaju stvarnost… ali ovcice i dalje ne vide evo 2 vijesti ne od “mracnih portala teorija zavjere”, vec od mainstream medija: U V. Britaniji, se priprema da stanovnici ubuduce se mogu kretati samo sa vrpcom oko ruke (bas kao u filmu Contagion), koja dokazuje da… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 godina prije

Najnovija izjava ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Željke Karin. Vrijedi pročitati. “Proslave rođendana i obljetnica moramo zaboraviti jer bolest se širi i moramo se pridržavati mjera, a ne modelirati ih prema našem nahođenju”, rekla je Željka Karin u programu Radio Splita komentirajući porast novooboljelih od covida-19.… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Dragi moji sto ste trazili, to ste dobili.
Ako vam se nesvida van na prosvijede, nikakvo piskaranje po portalima i mrezama ga nece otjerati!

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Nakon više dnevnog (zaslužnog) kritiziranja Hrvatske mislim da bi bio red prebaciti se malo i na okruženje.
Na primjer, mogli biste se malo raspisati o novom “Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti” u Srbiji.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Ostavi se Torcide. Ja sam napisao zašto je to bio skup niskog rizika, odnosno više nešto kao 100×50 ali ga je Logično blokiralo. Dakle, stvar počiva na teoriji kaosa, odnosno teoriji kompleksnosti. To je ono: leptir leti u Bosni, izbije oluja u Japanu. Da li je moguće? Moguće je ali… Pročitaj više »

Kemijski Vladek
Gost
Kemijski Vladek
1 godina prije

Je, baš bude tako kako si rudofilsko-srpski portal zamislio. Ajde ajde ispadate sve smiješniji svakim člankom. Sve analize i predviđanja totalno fulana. Jadna je postala Rusija čak je i turci u njenom dvorištu šamaraju

Stipe Draca
Gost
Stipe Draca
1 godina prije

I sta sad? Da li se ko buni u toj usranoj zemlji punoj malih pickica i neobrazovanih ovcica?Ljudi tko god se nervira oko neceg sta nemoze promjenit nije vrijedno nerviranja…Vecina mladih treba otici van i ostaviti Hrvatsku & balkan iza sebe.Da hrvati i ostala stoka okolo nas nesto vridi imali… Pročitaj više »

Faaip de Oiad
Gost
Faaip de Oiad
1 godina prije

Jedini imperativ u slučaju Karoline i njenih pokrovitelja sa Kaptola jeste da se konačno dočepaju izvršne vlasti.

Austrijanac101
Gost
Austrijanac101
1 godina prije

Evo upravo je kradeze osuđen kao četvrtooptuženi na županijskom sudu. Bilo je isčitavanje i ćaćinog platnog spiska. Zanimljivo. Moraju platit 3 000 000 kuna, eto ti sad kazni za maskice. Neće valjda oni platit tu kaznu. Koliki bi bio koeficijent na kladionici da će biti pravomoćno osuđeni?! 7 X udaljenost… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

U državi u kojoj vlada red, bijeda i siromaštvo je sramota. U državi u u koj vlada nered bogatstvo je sramota. Rekao je Confucie.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik