Prijetnja Ukrajine upotrebom ‘prljave bombe’ je stvarna

Dmitry Peskov
45 komentara

Postoji jasna opasnost da bi Ukrajina mogla koristiti “prljavu bombu” tokom sukoba s Moskvom, saopštio je Kremlj. Saopćenje je uslijedilo nakon što je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da Kijev želi pribjeći oružju za masovno uništenje kako bi podmetnuo Rusiju.

Takozvana prljava bomba obično se smatra konvencionalnom municijom koja sadrži radioaktivni materijal.

“Njihovo nepovjerenje u informacije koje je prenijela ruska strana ne znači da opasnost od upotrebe takve ‘prljave bombe’ prestaje da postoji. Prijetnja je očigledna” , rekao je novinarima u ponedjeljak Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Peskov je dodao da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno obavestio nekoliko stranih vlada o tome, ali da je to na kraju “njihova stvar, verovati u to ili ne”.

Šojgu je u nedjelju upozorio svoje britanske, francuske i turske kolege na “potencijalnu ukrajinsku provokaciju” koja uključuje prljavu bombu. Takođe je telefonom razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da tvrdnje Moskve “nisu prazne riječi”. Tvrdio je da su izvještaji o radioaktivnom oružju provjereni, a Rusija će svoju zabrinutost iznijeti pred UN.

General-pukovnik Igor Kirilov, komandant ruskih snaga radiološke, hemijske i biološke zaštite, izjavio je na brifingu istog dana da Ukrajina planira da detonira prljavu bombu ili nuklearnu bombu niskog učinka kako bi podmetnula Rusiju. On je dodao da je Kijev “u završnoj fazi” pravljenja prljave bombe. Kirilov je također naveo da je ured ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog imao kontakte s britanskim vlastima “po pitanju potencijalnog sticanja tehnologije za nuklearno oružje”.

Ukrajina ima tri operativne nuklearne elektrane, ali nema atomsko oružje ili programe za njihovo nabavku.

Zelenski je odbacio tvrdnje Moskve i optužio Rusiju da prijeti svijetu nuklearnim oružjem. Ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba rekao je da su izvještaji o prljavoj bombi dio ruske kampanje dezinformacija.

Kuleba je u ponedjeljak dodao da je razgovarao s Rafaelom Grosijem, šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i pozvao ga da pošalje inspektore na ukrajinska nuklearna postrojenja. “Složio se. Za razliku od Rusije, Ukrajina je uvijek bila i ostala transparentna. Nemamo šta da krijemo”, napisao je Kuleba na Tviteru.

Početkom septembra, Grossi je predvodio međunarodni tim stručnjaka koji su posjetili nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću evropsku, koja se nalazi na liniji fronta između ruskih i ukrajinskih snaga. Kijev i Moskva su se međusobno optuživali za granatiranje objekta.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji je u ponedjeljak razgovarao s Kulebom telefonom, odbacio je lažne navode Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu. 

KremljPeskovPrljava bombarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 godina prije

Jedino o čemu Zelensky u Ukrajini odlučuje je kada će ići pišati.

Dakle, ili Peskov širi dezinformacije ili Rusi planiraju nešto detonirati a za to optužiti Zelenskog???

burt
1 godina prije

opet ruske priče da skrenu pažnju sa poraza i kaosa sa mobilizacijom, korupcija i nedostatak financijskih sredstava pokazuju kakav nered vlada na strani ruske vojske, profesionalne jedinice su poražene a sad bi navodno mobilizirani rezervisti trebali pokrenuti frontu a od toga nema ništa jer prisilno mobilizirani ljudi nemaju motiva za borbu u drugoj državi, ne može se protiv SAD-a, NATO-a i milijunske ukrajinske vojske

Keks
1 godina prije

Ali sami Rusi su se ukopavali prije nego su pobjegli u “crvenoj” šumi kod Černobilja, nije Ukranjcima potrebna “prljava” bomba, sami se Rusi “zaprljaju….koliki retardi su njihovi stratezi i oficiri kad su mogli napraviti tako nešto, sami Ukranjci nisu mogli vjerovati da netko može biti toliki idiot. Što je s Ruskim vojnicima koji su tamo bili…..ni glasa…

1 godina prije

Evo ispod članak od prije dva dana : Zelenskij poziva svijet da izvrši udare na Moskvu.
Taj komični tragičar nema muda izvršiti udar na Moskvu pa uvlači zapadne zemlje u nuklearni rat. Eeeee, Zelenski , gnjido, da te sretnem na ulici prošao bi k’o Bill Gates u Belgiji samo što bi ti prijatelji i znanci poslije tretmana poželjeli brzi oporavak!!

Throne
1 godina prije

Ludjaci na celu s bidenom, liz, zelenskim spremni zaigrati na sve ili nista

1 godina prije

Ista stvar kao u Siriji s hemijskim oruzjem i provokacijama koje je Rusija uspjevala da preduhitri i obavjesti svijet o namjerama tako da su iste tada propadale..

No danas , šizofrenični zapad , posebno UK , su pred ekonomsko-socijalnim slomom i velika je vjerovatnoća da će se upustiti u ovu nuklearnu avanturu ..

nessy
1 godina prije

Ratna propaganda ide do nevidjenih visina i nizina. Pri prvom raketnom udaru nakon napada na Most, naslov: “pokolj civila ruskim raketama”, da bi iz clanka saznali da je bilo pet mrtvih, od 75 ispaljenih raketa. Clanak je nevazan, jer 95% citalaca cita samo naslove, i propagandisti to jako dobro znaju. Ukrajinci, po NATO diktatu, jako se trude isprovocirati Rusiju, bez obzira na posljedice. Rusija je napravila prvu, ali kardinalnu gresku na samom pocetku. Trebali su odmah, u startu, uci sa miljun vojnika, poslati Armate u prethodnicu, poravnati im infrastrukturu (prometnu i energetsku) i ‘vratiti Ukrajinu u kameno doba’, sto je u USA vojnoj doktrini, OK. Da su to napravili, do sada bi Ukrajinci molili za mir, i bili bi sretni da ostanu samo bez teritorija istocno od Dnjepra (o Krimu se nema sto ni razgovarati). Nazalost, lako je biti pametan, naknadno.

Max
1 godina prije

Vjerujem da jest.

tihobl
1 godina prije

Vrijeme je da rusi promjene nuklearnu doktrinu i da prepisu od amera, od rijeci do rijeci, kao sto je bilo sa zakonom o stranim agentima. Kad amerikanci mogu napisati da predsjednik moze baciti atomsku bombu na svaku zemlju koja ugrozava americke interese mogu i rusi. Imaju vise bombi, brze su i za dvije generacije modernije. Pijani Jeljcin je usvojio doktrinu da ce baciti atomsku bombu na svaku zemlju koja napadne rusku teritoriju kad su turci htjeli da u Bosforu zaustave ruski brod sa S-300 za Kipar. Turci su shvatili da bi Jeljcin zbrisao Istambul i Ankaru da se turski vojnik popeo na taj brod i odustali su. Pomoglo je i to sto su ruski generali rekli da lako mogu prosiriti Bosfor za 20 km. Putin je kasnije izmjenio nuklearnu doktrinu da bi se umilio zapadnim partenrima da ga prime u NATO. Vrijeme je da ponovo vrati ostriju doktrinu, da objavi… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Evo ni ukrajinci ne vjeruju propagandi koja tvrdi da ce rusi na njih baciti atomsku bombu:

65% Украјинаца не верује у информације које Кијев шири о наводној спремности Русије да употреби нуклеарно оружје против Украјине, наводи социолошка група „Рејтинг” након спроведене анкете.

tihobl
1 godina prije

САД могу послати 101 ваздушно-десантну дивизију у Украјину ако Русија или Украјина употребе нуклеарно оружје. Канцеларија председника Зеленског почела је да припрема становнике града Николајева за могућу нуклеарну контаминацију.

Специјалисти Кијевског института за нуклеарна истраживања припремили су и неколико мина са радиоактивном бојевом главом за самоходне топове 2С7 Пион. Употребом ове „прљаве муниције“, читаве површине ће постати ненасељиве и неподесне за узгој усева.

ANTIFAŠISTA.
1 godina prije

Od NACISTA bili oni Ukrajinski ili Jamerički svašta se može očekivati, njima ništa nije sveto u stvaranju novog Reicha. Pa ni pomor vlastitih civila i vojnika, ionako im je plan zlatna milijarda.

Lucija, prva
1 godina prije

“Američki predsednik Džo Bajden i njegov tim spremni su da eskaliraju sukob u Ukrajini kako bi pobedili na izborima na sredini mandata u novembru, izjavio je Florijan Filipo, francuski političar i lider pokreta Patriot.”

Lucija, prva
1 godina prije

““Ukrajinska vojka je lansirala 19 projektila iz sistema HIMARS i Alder na gradić Nova Kahovka. Od toga su tri pogodila hidroelektranu Kahovka”, rekao je izvor agencije.

Tvrdi i da se grantiranje dogodilo u popodnevnim časova, kao i da je PVO sistem oborio neke od projektila.

Načelnik gradske uprave Vladimir Leontjev za RIA Novosti rekao je da nije bilo veće štete i elektrana nastavlja sa radom.

Podsetimo, ranije ovog meseca ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je minirala branu i jedinice hidroelektrane Kahovka.

Zelenski je u obraćanju Savetu Evrope kazao da su Rusi minirali važnu branu na reci Dnjepar u južnoj regiji Herson, kao i obližnju hidroelektranu.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Stižu dronovi Arash 2. Za razliku od Shaheed, nosi bojevu glavu od 150kg. I ima termo kamere, može da gađa i pokretne mete”.

Ivan
1 godina prije

Rusi su pogrijesili sto nisu odmah uveli jednu navodenu Zelenskom kroz prozor i rijesili Ukrajinu smrada a ukrajinski narod patnje..

Socrates
1 godina prije

Zanimljivo da su i SAD isto tako govorili kada su napadali Irak – da Sadam ima nuklearnu bombu. Očito da kada velikim silama ne ide dobro na bojišnici imaju ovakvu diverziju. Sve je to još jedan De ja vu viđen na američkoj strani. Zijeeev

Japanac
1 godina prije

Pa plan je očigledan… Rusi izvršili nuklearni udar, a onda zgranuti ameri divizijom 101 (koja je vidi vraga, u susjednj Rumunjskoj, i to prvi put u Europi nakon 80 godina) će da ulete u Odesu a Poljaci u Galiciju kao eto da brane Ukrajinu. Recept za kinetički sukob amera i rusa u ruskom gradu Odesi. Ne bude dobro nikome…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI