fbpx

“Priručnik za državni udar” – MMF i Svjetska banka su nekonvencionalno oružje Pentagona

MMF

Dokument Pentagona od 248 stranica iz 2008. godine, kojeg su pospisali general George Casey iz američkog Združenog zapovjedništva i Joyce Morrow, pomoćnik tadašnjeg američkog ministra obrane, kojeg je objavio WikiLeaks, otkriva kako su SAD desetljećima i na koji način koristile i koriste MMF i Svjetsku banku kao nekonvencionalno oružje.

U ovom “priručniku za podrivanje suverenih država” nema područja koje nije obuhvaćeno, od financija i ekonomije, do nacionalnih težnji, tradicije, kulture, religije i svih pora društvenog života. Za područja za koja se obično misli da se njima bavi CIA, utvrđeno je da su na udaru međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, za koje WikiLeaks navodi da je dovedena u sumnju njihova neovisnost kao glavnih međunarodnih financijskih institucija. Opširan dokument otkriva kakva je 2008. bila “viziju” političke krize u Venezueli, dok u završnom dijelu pojašnjava kako se ovim “nekonvencionalnim načinom ratovanja”, kako ga zovu državni podtajnik Morrow i general Casey, utjecalo na političke procese od Vijetnama do Afganistana ’80-ih i dalje, te u ostalim američkim intervencijama u svijetu.

Dokument, naravno, baca sjenu i na tvrdnje koje svakodnevno slušamo o hiperinflaciji i ekonomskoj krizi u Venezueli kao posljedici loše uprave, jer potvrđuje tezu da, sve da je vlada u Caracasu i htjela, nije mogla učiniti ništa po tom pitanju. U tom smislu su  točne tvrdnje onih koji podsjećaju da je još za vrijeme vladavine Huga Chaveza vlada Venezuele trebala krenuti putem dedolarizacije, raskida ekonomskih veza sa Sjedinjenim Državama, osloboditi se američkog dolara i sebi osigurati nova tržišta. Ništa od toga nije napravljeno i operacija Washingtona, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, bila je rutinski posao za američku upravu.

Američka vojska koristi glavne globalne financijske institucije, Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), među ostalima, kao nekonvencionalno “oružje” za promicanje svojih interesa u inozemstvu, otkriva tajni vojni priručnik iz 2008. godine.

Dio priručnika “Financijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” napisan je u rujnu 2008. godine, a WikiLeaks je dokument objavio još u prosincu iste godine.

Sada WikiLeaks ponovno skreće pozornost na dokument, kojeg opisuje kao “američki priručnik za  provedbu državnih udara”, budući da pojašnjava trenutnu političku krizu u Venezueli, kao i godine kampanje ekonomskog pritiska kojeg je Washington vodio protiv latinoameričke zemlje.

Dio dokumenta koji je WikiLeaks naveo pod naslovom “Financijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” navodi kako i na koji način globalne institucije mogu služiti kao sredstvo ekonomskog ratovanja u vrijeme sukoba, uključujući i opći rat širokog razmjera, te kako utjecati na politike i prisiliti na suradnju vlade suverenih država.

Također se ističe da je Ured za kontrolu stranih sredstava američke riznice, koji nadzire američke sankcije nametnute drugim zemljama, kao što je u ovom slučaju Venezuela, “ima dugu povijest provedbe vrijednog ekonomskog rata.”

U priručniku stoji kako američka vojska “shvaća da pravilno integrirana manipulacija ekonomskom silom može i mora biti sastavni dio nekonvencionalnog ratovanja”. Osim toga, ističe da Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojeg trenutno vodi John Bolton, “snosi glavnu odgovornost za integraciju ekonomskih i vojnih instrumenata nacionalne moći Sjedinjenih Država u inozemstvu.”

Iluzija “neovisnosti”

Priručnik otvoreno priznaje ono što su mnogi analitičari tvrdili desetljećima, a to je da su “neovisne” financijske institucije, kao što su Svjetska banka i MMF, zapravo pružena ruka pri uporabi sile od strane američke vlade, te da ove dvije institucije služe ostvarenju američkih geopolitičkih ciljeva u inozemstvu, kao što tvrdi Whitney Webb, novinarka i analitičarka portala Mint Press News.

Primjer je, prema njezinom mišljenju, Svjetska banka koja ima sjedište u Washingtonu i čiji je predsjednik uvijek bio američki državljanin, a izravno ga je birao predsjednik te zemlje. Washington je ujedno i najveći dioničar banke, stoga su SAD jedini član s pravom veta, dok je američki ministar financija Steven Mnuchin ujedno i neslužbeni guverner Svjetske banke.

Međunarodni monetarni fond je također u velikoj mjeri pod utjecajem Washingtona, koji je njegov najveći dioničar i plaća najveću naknadu za održavanje institucije, podsjeća Whitney Webb i upozorava kako te organizacije svoje zajmove i potpore mogu koristiti za “okupaciju” zaduženih naroda.

Venezuela i druge “mete” u Latinskoj Americi

U tom smislu, analitičarka naglašava da se s obzirom na blisku vezu između američke vlade i tih institucija “ne bi trebali iznenaditi” da venecuelanska opozicija i Juan Guaidó, koji se proglasio “privremenim predsjednikom” i podržao ga je Washington, zatraže sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, te da se, slijedom toga, dugom kojeg kontrolira MMF financira njegova paralelna vlada.

Prema Whitney Webb, to je “vrlo značajno”, jer pokazuje da je glavni cilj Guaidóa, osim privatizacije ogromnih rezervi nafte u Venezueli, ponovno povezivanje zemlje s dužničkom mašinerijom koju kontroliraju SAD.

Još jedna meta ovog “financijskog oružja” bio je Ekvador, čiji je sadašnji predsjednik Lenin Moreno zemlju pokušao vratiti u milost Washingtona i proveo je “reviziju dodjele azila” osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu. Za ovaj “ustupak” je MMF Morenu obećao pregovore o 10 milijardi dolara zajma.

U popis je uključena i Argentina, koja je prošle godine dobila najveći kredit za spašavanje u povijesti Međunarodnog monetarnog fonda, uvelike na nagovor Sjedinjenih Država.

Ukratko, iako je Pentagonov priručnik za korištenje financijskih institucija kao alata u nekonvencionalnom ratu objavljen prije više od deset godina, on je važan podsjetnik da je takozvana  “neovisnost” tih financijskih institucija obična iluzija i da su one jedno od mnogih “financijskih oružja” koje američka vlada redovito koristi kako bi slomile volju za neovisnošću ili čak srušila suverene i osiromašene vlade, zaključuje Whitney Webb.

Financial Instrument U.S.Power Unconventional Warfare 

Kompletan dokument: WikiLeaks (PDF)

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
25 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

MMF i Svjetska banka- Bankstersi imaju svoju privatnu vojsku koja se zove NATO.
B.I.S. – ex-Nazi bank now the world central bank.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

sve se to manje više zna ali “ovce” uvijek nasjedaju. vidimo na primjeru venezuele da kada mainstream mediji objave da je narod venezuele gladan, da bježi iz venezuele itd. da se te informacije uzimaju zdravo za gotovo bez kritičkih propitivivanja a da ne govorimo o neakvom otporu toj propagandi. kao… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Meni je najbolje kad pricaju o gladnim venecuelancima koji godinama gladuju sa na snimku gledam sve same stokilase.

Makaran
Gost
Makaran
2 godine prije

Ista tema obrađena je u knjizi Johna Perkinsa Ispovijest ekonomskog ubice (Confessions of an economic hitman). Čovjek je radio u Svjetskoj banci baš takve prljave poslove tako da priča iz vlastitog iskustva.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

MMF je poznata poluga američke politike, osobito u prethodnim desetljećima kada je bila dominatna i jedina supersila tako da ne vidim što su tu ima reći da već nije općepoznato, ono što je novo je da se MMF-u pojavio konkurent u vidu ruskih zajmova, Kineskih ulaganja, pa da bacimo malo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

“Čista glupost – a slobodno tržište?” 🙂 Ovaj tekst bi bio dobar uvod u jednu obimnu i neophodnu analizu. Prikazan je samo vrh ledenog brega, čak ni sve “iznad vode”. MMF i ostale “međunarodne” finansijske institucije kontroliše isti kapital koji je vlasnik i multinacionalnih korporacija i nacionalnih kompanija koje su… Pročitaj više »

djosip
Gost
djosip
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Da bi se ta tema potpuno pokrila trebala bi knjiga od nekoliko svezaka, a ne analiza.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Trajat će dok ne dobijemo novog Svjetlonošu. Kad se jedan od njih po krvi (morat će biti miješana), po moći, po danoj karizmi otme kontroli i počne kidat lance tupavom robovima, kao nekad davno, davno, davno prije. I onda, opet ispočetka. 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Da , sve se zna, ali je ovo dokument Pentagona i malo sam preletio, to je zastrašujuće, do koje je razine sve umreženo.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Učite od Erdogana. Za sada je uspio izmaći.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

mmf, world bank, pentagon, fed…lista ide dalje, a zajednički nazivnik svima je da su u pitanju PRIVATNE firme, u vlasništvu nekolicine psihopatskih familija. Po definiciji, liberalni model u osnovi ima borbu i preživljavanje najjačih, bez puno obaziranja na kolateralne žrtve i gomile nesreće koju stvara. Ne može se ni obazirati,… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Prokuženi su …. prekomjernom upotrebom su unuštili alate kojima su dominirali …

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
2 godine prije

U Siriji su amerikenjci popusili kitu Jovinu, sada prebacuju zariste na Venezuelu, a kada i tamo sispuse, slijedeci cilj im je Srbija. No problem im je Rusija i Kina koji im se mijesaju u poslove gdije god krenu tako da im ni Baksteri i drugi medjunarodni gangsteri nisu od pomoci.… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Ive Oldtimer

5+ za Ivu

101
Gost
101
2 godine prije
Reply to  Ive Oldtimer

U Srbiji ce amerikenjci popusti kitu sv. Save i to ce im biti najvece pusenje ikada.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Slovenija je jedina od država nastalih raspadom Jugoslavije odbila pokroviteljstvo MMF-a. Ali MMF je uporan. Pa šalje misije. Koje rade izvješća. I daju ”preporuke”. 2012. g. MMF: Sloveniji nema spasa bez bolnih reformi Misija MMF-a smatra da je jedan od razloga zbog kojih je pad gospodarske aktivnosti u Sloveniji nakon… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Kada izvještavate, što je rekao netko iz neke organizacije ili nekog medija, uvijek bi trebali objaviti važne informacije, kakva je to organizacija i kakav medij. Prije par dana, objavili ste članak o analzi Trumpove vladavine, od strane časopisa Foreign Affairs. https://www.logicno.com/vijesti/foreign-affairs-prosle-su-dvije-faze-trumpova-predsjedanja-i-pocinje-treca-ona-za-cijeli-svijet.html Dodatna informacija: Časopis “Foreign Affairs” je službeni časopis “Vijeća… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

MMF i Svjetska banka su filijale ciohazarske bankomafije iz FED-a. Kome to još nije jasno, taj je naivan. MMF i SB imaju zadatak pljačke slabih i siromašnih država i njihovo stavljanje u lance dužničkog ropstva. MMF i SB su lihvarski utjerivači dugova. Osim toga SB, provodi i ideološku agendu širenja… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  alan ford

Stiv Benon je dejstvovao u Goldman Saksu!

Tomica
Gost
Tomica
2 godine prije

Nažalost, ove činjenice pojedini komentatori redovito zaobilaze i “previđaju” i uporno pokušavaju da opravdaju “demokratsko” uplitanje SAD u unutarnje stvari drugih država. Ovo je samo dio, i to onaj pitomiji, metoda kojim SAD oblikuje svijet prema svojim potrebama. U stvarnosti, spremni su na sve što su tijekom proteklih desetljeća i… Pročitaj više »

Anonim
Gost
Anonim
2 godine prije

To je zapravo obrnuto, Veliki brat kontrolira FED i ECB, fed, stampa lazne pare bez pokrica i koje ubacuje u Wall Street i MMF, korporacije i pentagon,i time kontrolira Ameriku, 1907 se izvlaci iz sistema likvidnost dok nakon nekoliko neuspjelih pokusaja se stvara FED 1913, znaci kao parazit se nalijepi… Pročitaj više »

Arthur Wolfe
Gost
Arthur Wolfe
2 godine prije
Reply to  Anonim

ovlaštena organizacija za zajmove koja nudi zajam pojedincima i surađuju tijela koja trebaju kredit za mala poduzeća, osobna ulaganja s kamatna stopa od 2%. Naša franšiza uključuje lokalne i međunarodne krediti osobama diljem svijeta. Također poslujemo putem online računa prijenos globally.Our gledati riječ je poštenje i trust.For više informacija ili… Pročitaj više »

101
Gost
101
2 godine prije

Interesantno bi bilo saznati kojem amerikenjcu ova sefica IMF-a Christine Lagarde cisti kolt.

Arthur Wolfe
Gost
Arthur Wolfe
2 godine prije
Reply to  101

ovlaštena organizacija za zajmove koja nudi zajam pojedincima i surađuju tijela koja trebaju kredit za mala poduzeća, osobna ulaganja s kamatna stopa od 2%. Naša franšiza uključuje lokalne i međunarodne krediti osobama diljem svijeta. Također poslujemo putem online računa prijenos globally.Our gledati riječ je poštenje i trust.For više informacija ili… Pročitaj više »

Draguljće Labin
Gost
Draguljće Labin
2 godine prije

Imam pitanje za sve, do kada će totalirna (a mogu reči i fašistička) amerika sijati ratove po cijelom svijet? Do kada će to trajati, ima li šanse da ih itko zaustavi. Ovo je stvarno previše. U 239 godina postojanja ratuju samo 224 godine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik