“Priručnik za državni udar” – MMF i Svjetska banka su nekonvencionalno oružje Pentagona

MMF
24 komentara

Dokument Pentagona od 248 stranica iz 2008. godine, kojeg su pospisali general George Casey iz američkog Združenog zapovjedništva i Joyce Morrow, pomoćnik tadašnjeg američkog ministra obrane, kojeg je objavio WikiLeaks, otkriva kako su SAD desetljećima i na koji način koristile i koriste MMF i Svjetsku banku kao nekonvencionalno oružje.

U ovom “priručniku za podrivanje suverenih država” nema područja koje nije obuhvaćeno, od financija i ekonomije, do nacionalnih težnji, tradicije, kulture, religije i svih pora društvenog života. Za područja za koja se obično misli da se njima bavi CIA, utvrđeno je da su na udaru međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, za koje WikiLeaks navodi da je dovedena u sumnju njihova neovisnost kao glavnih međunarodnih financijskih institucija. Opširan dokument otkriva kakva je 2008. bila “viziju” političke krize u Venezueli, dok u završnom dijelu pojašnjava kako se ovim “nekonvencionalnim načinom ratovanja”, kako ga zovu državni podtajnik Morrow i general Casey, utjecalo na političke procese od Vijetnama do Afganistana ’80-ih i dalje, te u ostalim američkim intervencijama u svijetu.

Dokument, naravno, baca sjenu i na tvrdnje koje svakodnevno slušamo o hiperinflaciji i ekonomskoj krizi u Venezueli kao posljedici loše uprave, jer potvrđuje tezu da, sve da je vlada u Caracasu i htjela, nije mogla učiniti ništa po tom pitanju. U tom smislu su  točne tvrdnje onih koji podsjećaju da je još za vrijeme vladavine Huga Chaveza vlada Venezuele trebala krenuti putem dedolarizacije, raskida ekonomskih veza sa Sjedinjenim Državama, osloboditi se američkog dolara i sebi osigurati nova tržišta. Ništa od toga nije napravljeno i operacija Washingtona, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, bila je rutinski posao za američku upravu.

Američka vojska koristi glavne globalne financijske institucije, Svjetsku banku, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), među ostalima, kao nekonvencionalno “oružje” za promicanje svojih interesa u inozemstvu, otkriva tajni vojni priručnik iz 2008. godine.

Dio priručnika “Financijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” napisan je u rujnu 2008. godine, a WikiLeaks je dokument objavio još u prosincu iste godine.

Sada WikiLeaks ponovno skreće pozornost na dokument, kojeg opisuje kao “američki priručnik za  provedbu državnih udara”, budući da pojašnjava trenutnu političku krizu u Venezueli, kao i godine kampanje ekonomskog pritiska kojeg je Washington vodio protiv latinoameričke zemlje.

Dio dokumenta koji je WikiLeaks naveo pod naslovom “Financijski instrument nacionalne moći i nekonvencionalni američki rat” navodi kako i na koji način globalne institucije mogu služiti kao sredstvo ekonomskog ratovanja u vrijeme sukoba, uključujući i opći rat širokog razmjera, te kako utjecati na politike i prisiliti na suradnju vlade suverenih država.

Također se ističe da je Ured za kontrolu stranih sredstava američke riznice, koji nadzire američke sankcije nametnute drugim zemljama, kao što je u ovom slučaju Venezuela, “ima dugu povijest provedbe vrijednog ekonomskog rata.”

U priručniku stoji kako američka vojska “shvaća da pravilno integrirana manipulacija ekonomskom silom može i mora biti sastavni dio nekonvencionalnog ratovanja”. Osim toga, ističe da Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojeg trenutno vodi John Bolton, “snosi glavnu odgovornost za integraciju ekonomskih i vojnih instrumenata nacionalne moći Sjedinjenih Država u inozemstvu.”

Iluzija “neovisnosti”

Priručnik otvoreno priznaje ono što su mnogi analitičari tvrdili desetljećima, a to je da su “neovisne” financijske institucije, kao što su Svjetska banka i MMF, zapravo pružena ruka pri uporabi sile od strane američke vlade, te da ove dvije institucije služe ostvarenju američkih geopolitičkih ciljeva u inozemstvu, kao što tvrdi Whitney Webb, novinarka i analitičarka portala Mint Press News.

Primjer je, prema njezinom mišljenju, Svjetska banka koja ima sjedište u Washingtonu i čiji je predsjednik uvijek bio američki državljanin, a izravno ga je birao predsjednik te zemlje. Washington je ujedno i najveći dioničar banke, stoga su SAD jedini član s pravom veta, dok je američki ministar financija Steven Mnuchin ujedno i neslužbeni guverner Svjetske banke.

Međunarodni monetarni fond je također u velikoj mjeri pod utjecajem Washingtona, koji je njegov najveći dioničar i plaća najveću naknadu za održavanje institucije, podsjeća Whitney Webb i upozorava kako te organizacije svoje zajmove i potpore mogu koristiti za “okupaciju” zaduženih naroda.

Venezuela i druge “mete” u Latinskoj Americi

U tom smislu, analitičarka naglašava da se s obzirom na blisku vezu između američke vlade i tih institucija “ne bi trebali iznenaditi” da venecuelanska opozicija i Juan Guaidó, koji se proglasio “privremenim predsjednikom” i podržao ga je Washington, zatraže sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, te da se, slijedom toga, dugom kojeg kontrolira MMF financira njegova paralelna vlada.

Prema Whitney Webb, to je “vrlo značajno”, jer pokazuje da je glavni cilj Guaidóa, osim privatizacije ogromnih rezervi nafte u Venezueli, ponovno povezivanje zemlje s dužničkom mašinerijom koju kontroliraju SAD.

Još jedna meta ovog “financijskog oružja” bio je Ekvador, čiji je sadašnji predsjednik Lenin Moreno zemlju pokušao vratiti u milost Washingtona i proveo je “reviziju dodjele azila” osnivaču WikiLeaksa, Julianu Assangeu. Za ovaj “ustupak” je MMF Morenu obećao pregovore o 10 milijardi dolara zajma.

U popis je uključena i Argentina, koja je prošle godine dobila najveći kredit za spašavanje u povijesti Međunarodnog monetarnog fonda, uvelike na nagovor Sjedinjenih Država.

Ukratko, iako je Pentagonov priručnik za korištenje financijskih institucija kao alata u nekonvencionalnom ratu objavljen prije više od deset godina, on je važan podsjetnik da je takozvana  “neovisnost” tih financijskih institucija obična iluzija i da su one jedno od mnogih “financijskih oružja” koje američka vlada redovito koristi kako bi slomile volju za neovisnošću ili čak srušila suverene i osiromašene vlade, zaključuje Whitney Webb.

Financial Instrument U.S.Power Unconventional Warfare 

Kompletan dokument: WikiLeaks (PDF)

Državni udarMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

MMF i Svjetska banka- Bankstersi imaju svoju privatnu vojsku koja se zove NATO.
B.I.S. – ex-Nazi bank now the world central bank.

eu kolonija
5 godine prije

sve se to manje više zna ali “ovce” uvijek nasjedaju. vidimo na primjeru venezuele da kada mainstream mediji objave da je narod venezuele gladan, da bježi iz venezuele itd. da se te informacije uzimaju zdravo za gotovo bez kritičkih propitivivanja a da ne govorimo o neakvom otporu toj propagandi. kao da do sada se nismo mogli uvjeriti u niz primjera da je narod preko noći od gladnog postajao nahranjen I da je preko noći počeo dobro živjeti od onoga trenutka kada se u napadnutim državama dovedu kvislinzi na vlast.

gospodo, treba više pričati o mehanizmima otpora tiraniji a ne iznova konstatirati već utvrđene I dobro poznate činjenice

Makaran
5 godine prije

Ista tema obrađena je u knjizi Johna Perkinsa Ispovijest ekonomskog ubice (Confessions of an economic hitman). Čovjek je radio u Svjetskoj banci baš takve prljave poslove tako da priča iz vlastitog iskustva.

shumadinac
5 godine prije

“Čista glupost – a slobodno tržište?” 🙂 Ovaj tekst bi bio dobar uvod u jednu obimnu i neophodnu analizu. Prikazan je samo vrh ledenog brega, čak ni sve “iznad vode”. MMF i ostale “međunarodne” finansijske institucije kontroliše isti kapital koji je vlasnik i multinacionalnih korporacija i nacionalnih kompanija koje su privatizovane (što je bio uslov da ne bili ili da na bi PONOVO bili bombardovani). Taj isti kapital je vlasnik i lokalnih preduzeća ili ona rade za njega (kroz trgovačke lance recimo). Ni sami menadžeri tih silnih kompanija ne znaju gde je kraj vlasničkog lanca koji delom kreće iz njihove kompanije. Politika-vojska-ekonomija-mediji, to su četiri osnovne poluge kojima Moćnici sprovode kontrolu nad populacijom. Veliki deo planete je pod apsolutnim uticajem dok je gotovo beznačajno mali deo (ako postoji takav) bez uticaja. Čak i gde prve tri nemaju pristup, propaganda koja svakodnevno truje je prisutna. Sve je to postalo toliko čigledno… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Da , sve se zna, ali je ovo dokument Pentagona i malo sam preletio, to je zastrašujuće, do koje je razine sve umreženo.

Adriana
5 godine prije

Učite od Erdogana. Za sada je uspio izmaći.

Ivo
5 godine prije

mmf, world bank, pentagon, fed…lista ide dalje, a zajednički nazivnik svima je da su u pitanju PRIVATNE firme, u vlasništvu nekolicine psihopatskih familija. Po definiciji, liberalni model u osnovi ima borbu i preživljavanje najjačih, bez puno obaziranja na kolateralne žrtve i gomile nesreće koju stvara. Ne može se ni obazirati, jer su te žrtve i sveopći jad i bijeda neophodni da bi sustav funkcionirao. Iz navedenoga je vidljivo da u liberalnom sustavu apsolutno najveće šanse za ‘uspjeh’, odnosno dolazak na vrh piramide, imaju najveći psihopati. Stoga ništa od ovoga što vidimo oko sebe ne bi trebalo predstavljati iznenađenje za nekoga tko misli svojom glavom, a ne tuđom ili medijskom. Psihopate kontroliraju tokove novca i najjaču vojnu mašineriju, i to je glavni uzrok sveg zla, jer ta ekipa sama po sebi i jeste ZLO, u nepatvorenom obliku. Najveće greške koje su socijalistički sustavi diljem svijeta ponavljali, je nevjerovatna benevolentnost prema zlu… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Prokuženi su …. prekomjernom upotrebom su unuštili alate kojima su dominirali …

Ive Oldtimer
5 godine prije

U Siriji su amerikenjci popusili kitu Jovinu, sada prebacuju zariste na Venezuelu, a kada i tamo sispuse, slijedeci cilj im je Srbija. No problem im je Rusija i Kina koji im se mijesaju u poslove gdije god krenu tako da im ni Baksteri i drugi medjunarodni gangsteri nisu od pomoci. I to ce tako ici sa prebacivanjem zarista dok se zariste medjunarodnih sukoba ne preseli na sam teritorij USA.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Slovenija je jedina od država nastalih raspadom Jugoslavije odbila pokroviteljstvo MMF-a. Ali MMF je uporan. Pa šalje misije. Koje rade izvješća. I daju ”preporuke”. 2012. g. MMF: Sloveniji nema spasa bez bolnih reformi Misija MMF-a smatra da je jedan od razloga zbog kojih je pad gospodarske aktivnosti u Sloveniji nakon izbijanja globalne krize bio izrazitiji ”neodrživo” financiranje gospodarskog rasta velikim kreditiranjem, zbog čega treba smanjiti visok državni udjel u bankarskom sektoru, a većinski državne banke privatizirati jer su njihovi loši krediti najviši. 2014. g. MMF Sloveniji među ostalim predlaže što jaču privatizaciju državne imovine, uključivši i bankarski sektor te strukturne reforme, u prvom redu mirovinsku. 2019. g. ”Slovenija privatizacijom mora smanjiti ulogu države u gospodarstvu, kako bi povećala gospodarsku učinkovitost i smanjila rizike za porezne obveznike u budućnosti. Prodaja prezadužene Pivovarne Laško (PL) nizozemskom Heinekenu, koji je za dionice ponudio 224 milijuna eura, poticajan je znak, ali treba nastaviti i… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

Kada izvještavate, što je rekao netko iz neke organizacije ili nekog medija, uvijek bi trebali objaviti važne informacije, kakva je to organizacija i kakav medij. Prije par dana, objavili ste članak o analzi Trumpove vladavine, od strane časopisa Foreign Affairs. https://www.logicno.com/vijesti/foreign-affairs-prosle-su-dvije-faze-trumpova-predsjedanja-i-pocinje-treca-ona-za-cijeli-svijet.html Dodatna informacija: Časopis “Foreign Affairs” je službeni časopis “Vijeća za vanjske odnose” (CFR), iza kojega stoji Rockefeller. CFR je glavna organizacija “duboke države”, tako reći, političko krilo ciohazarske bankomafije iz FED-a. CFR je, stvarna vlada SAD-a u sjeni. Think Tank ” Institut Brookings”, (iz kojega je ovaj autor Wright koji je pisao analizu Trumpa u Foreign Affairs), odnosno “Brookings Institution” (tako se u orginalu naziva) je 3. najvažnija organizacija (odnosno think tank) duboke države, nakon CFR-a i CEIP-a. Iza “Brookings Institution” , također stoji Rockefeller. CFR ima sjedište u New Yorku, a “Brookings Institution” u Washingtonu. CEIP=Carnegie Endowment for International Peace, koji je osnovao industrijalac i mason Andrew Carnegie,… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

MMF i Svjetska banka su filijale ciohazarske bankomafije iz FED-a. Kome to još nije jasno, taj je naivan. MMF i SB imaju zadatak pljačke slabih i siromašnih država i njihovo stavljanje u lance dužničkog ropstva. MMF i SB su lihvarski utjerivači dugova. Osim toga SB, provodi i ideološku agendu širenja rodne ideologije i homo-ideologije u Africi, i tako ucjenjiva siromašne države kao Ugandu, kojoj su bili naredili, da mora uvesti pro-homoseksualne zakone, ili nema novčane pomoći. Većina dosadašnjih predsjednika SB-e bili su hazari, a dvojica najpozantoijih i najzloglasnijh među njima su James Wolfensohn i Paul Wolfowitz. Wolfensohn (ima preko 80 godina), član glavnog odbora Rokefelerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR), zajedno sa burazerima Kissingerom i Sorosom, član glavnog odbora grupe Bilderberg. Paul Wolfowitz, bivši glavni strateg Georgea W. Busha 2000-08. koji je bio kreator svih ratova na Bliskom istoku. Wolfowitz je također član CFR-a, i jedan od glavnih ultracionističkih krvožednih… Čitaj više »

Tomica
5 godine prije

Nažalost, ove činjenice pojedini komentatori redovito zaobilaze i “previđaju” i uporno pokušavaju da opravdaju “demokratsko” uplitanje SAD u unutarnje stvari drugih država. Ovo je samo dio, i to onaj pitomiji, metoda kojim SAD oblikuje svijet prema svojim potrebama. U stvarnosti, spremni su na sve što su tijekom proteklih desetljeća i pokazali. Kao i svaki siledžija, sam se neće upuštati u ozbiljne sukobe. Njegova snaga su “male” siledžije, okupljene oko njega, spremne da prve ulete u sukob. Malo pojednostavljeno ali tu je NATO, vodeće zapadne države, Kanada, Australija da podupru svaku gadariju i nebulozu koju SAD pokrenu.
Venezuela ima samo jedan ozbiljan problem, SAD. Ustvari problem ima čitav svijet i samo je pitanje vremena kad će ko doći na red. Neki ni ne pomišljaju na takvu mogućnost iako su već dobili pokoju plesku ali tek će da osjete pravo šamaranje.

Anonim
5 godine prije

To je zapravo obrnuto, Veliki brat kontrolira FED i ECB, fed, stampa lazne pare bez pokrica i koje ubacuje u Wall Street i MMF, korporacije i pentagon,i time kontrolira Ameriku, 1907 se izvlaci iz sistema likvidnost dok nakon nekoliko neuspjelih pokusaja se stvara FED 1913, znaci kao parazit se nalijepi na zrtvu i sise ju dok ne izvuce sve, i tada se seli na novu zrtvu, prethodno se je isto desilo 1796 kada je stvorena Bank of England, Ako se zna kako sistem funkcionira jasno se vidi da se filijala Velikog brata seli u Kinu, tako se odjednom desilo ekonomsko cudo u Kini, vidi se da se desava urusavanje zapada dok se istovremeno uzdize istok, izvucen je kompletan kapital iz Amerike (a jedino je ostavljen vojno industrijski kompleks koji radi to sto radi), i prebacen u Kinu, moze se jasno vidjeti da je BRICS banka kompic MMF-a ako se dublje… Čitaj više »

101
5 godine prije

Interesantno bi bilo saznati kojem amerikenjcu ova sefica IMF-a Christine Lagarde cisti kolt.

Draguljće Labin
5 godine prije

Imam pitanje za sve, do kada će totalirna (a mogu reči i fašistička) amerika sijati ratove po cijelom svijet? Do kada će to trajati, ima li šanse da ih itko zaustavi. Ovo je stvarno previše. U 239 godina postojanja ratuju samo 224 godine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI