Privatni mlažnjak Marka Zuckerberga potrošio je goriva u vrijednosti od 158.000 dolara u dva mjeseca unatoč učestalom klimatskom aktivizmu

Zuckerberg
57 komentara

U dva mjeseca, ugljični otisak Zuckerbergovog mlažnjaka bio je 15 puta veći od godišnjeg ugljičnog otiska prosječnog Amerikanca.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg, otvoreni zagovornik aktivizma protiv klimatskih promjena, posjeduje privatni zrakoplov koji je u manje od dva mjeseca potrošio više od 158.000 dolara vrijednog avio goriva.

Zuckerbergov mlažnjak, Gulfstream G650, potrošio je najmanje 158.448 dolara vrijednog mlaznog goriva tijekom 28 različitih putovanja između 20. kolovoza i 15. listopada, prema podacima iz softvera za praćenje letova ADS-B Exchange koji je sastavio programer Jack Sweeney. Mlažnjak je preletio kontinentalni dio Sjedinjenih Država, putujući do Pennsylvanije, Massachusettsa, New Yorka, Texasa i nekoliko drugih država često prije nego što se vratio u svoju prividnu bazu u San Joseu u Kaliforniji.

U tom je vremenskom razdoblju Zuckerbergov privatni zrakoplov ispustio više od 253 metričke tone ugljika, stakleničkog plina za koji stručnjaci kažu da pridonosi globalnom zatopljenju i klimatskim promjenama. Za usporedbu, prosječni Amerikanac ima ukupni ugljični otisak od 16 tona godišnje, dok prosječna osoba u cijelom svijetu sagori oko 4 tone godišnje, prema The Nature Conservancy.

Gulfstream je tijekom posljednja dva mjeseca zabilježio nekoliko dugotrajnih putovanja, ali je napravio i više kratkih putovanja, pokazuju podaci. Na primjer, mlažnjak je prešao samo 18 milja između dvije uzletne piste u Arizoni 15. listopada i 28 milja od Carlsbada u Kaliforniji do San Diega 28. kolovoza.

No unatoč velikom ugljičnom otisku njegovog mlažnjaka, koji je 15 puta veći od ugljičnog otiska prosječnog građanina SAD-a, Zuckerberg je često davao novac za uzroke klimatskih promjena i govorio o važnosti rješavanja problema globalnog zatopljenja za buduće generacije. Facebook se također pokušao boriti protiv dezinformacija o klimi na svojoj platformi.

“Vrijeme je za naše javne radove koji definiraju generaciju”, rekao je Zuckerberg tijekom govora povodom otvaranja sveučilišta Harvard 2017. “Što kažete na zaustavljanje klimatskih promjena prije nego uništimo planet i uključivanje milijuna ljudi u proizvodnju i instaliranje solarnih ploča?”

“Razumijemo da naši najveći izazovi također trebaju globalne odgovore – niti jedna zemlja se ne može sama boriti protiv klimatskih promjena ili spriječiti pandemije”, nastavio je. “Napredak sada zahtijeva okupljanje ne samo kao gradovi ili nacije, već i kao globalna zajednica.”

Zuckerberg je 2021. godine rekao da je dio razloga zašto je predan unaprjeđenju tehnologije virtualne stvarnosti to što bi to bilo “bolje za društvo i planet” od putovanja u “automobilima i avionima i svemu tome” u intervjuu za tehnološku publikaciju The Information.

Nekoliko mjeseci kasnije, Facebook je objavio da će pokrenuti Informacijski centar za klimatske znanosti i izdvojiti milijun dolara organizacijama koje se bore protiv klimatskih dezinformacija.

“Klimatske promjene jedan su od najhitnijih problema koji danas utječu na naš svijet, a Meta je predana pomoći u rješavanju ovog globalnog izazova”, rekla je Facebook matična kompanija Meta u objavi od 16. rujna 2021.

A Chan Zuckerberg Initiative, privatna zaklada koju su 2015. osnovali Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan, pridonijela je desetke milijuna dolara klimatskoj inicijativi. U veljači je organizacija objavila da će dati 44 milijuna dolara za istraživanje i razvoj tehnologija koje uklanjaju emisije ugljika iz zraka.

Facebook je ranije objasnio da je Zuckerbergovo korištenje privatnog zrakoplova dio njegovog “sigurnosnog programa”. Prema tvrtki, Zuckerberg leti privatno zbog Facebookove “velike vidljivosti” i “specifičnih prijetnji” njegovoj sigurnosti.

“Mark Zuckerberg koristi privatni zrakoplov za putovanja u vezi sa svojim sveukupnim sigurnosnim programom”, naveo je Facebook u nedavnoj proxy prijavi.

“Od ožujka 2022. iznajmljujemo privatni zrakoplov koji je u neizravnom i potpunom vlasništvu gospodina Zuckerberga i njime upravlja neovisna čarter tvrtka za poslovna i osobna putovanja gospodina Zuckerberga”, nastavlja se u podnesku. “U određenim prilikama, gospodin Zuckerberg može biti u pratnji gostiju kada koristi takve zrakoplove, a određeno naše drugo osoblje također može koristiti takve zrakoplove za poslovna putovanja.”

Zuckerberg je posljednja slavna osoba visokog profila protiv klimatskih promjena čije je korištenje privatnog zrakoplova izazvalo čuđenje. Leonardo DiCaprio, Harrison Ford i Steven Spielberg često su putovali privatnim zrakoplovima izražavajući zabrinutost zbog globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem.

Spielbergov Gulfstream G650 potrošio je mlaznog goriva u vrijednosti od 116.000 dolara između lipnja i kolovoza.

“Užasnut sam [globalnim zatopljenjem]”, primijetio je Spielberg 2018. “Globalno zatopljenje je znanstvena stvarnost. To nije politički trik. To je pravi dio stvarne, mjerljive, kvantificirajuće znanosti.”

“Znate kada niste svjesni nečega što bi moglo predstavljati opasnost za vašu djecu i unuke?” nastavi on. “Onda samo bezbrižno ideš kroz život s limenkama aerosola i radiš razne stvari koje oštećuju ozon.”

Izvor: foxbusiness.com

aktivizamklimatske promjenemark zuckerbergSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Neovisno o kojoj vrsti prevare se radi,cesto naglasavaju i vaznost sprijecavanja sirenja netocnih informacija.drugim rijecima,moraju ulagati velike troskove u cenzuru jer su im lazi preocite!kill bill preporucuje kukce dok sam priznaje kako voli zderat hamburgere..politicka zgadija tjera ljude da nose brnjice dok se sami okupljaju bez njih..hollywoodska smeca nam govore da moramo nesh uciniti-obicni narod,naravno-,u vezi klimatskih promjena dok jedno govno a la di caprio potrosi nafte u mjesec dana kao omanje africko selo u 10 godina.. a show ide dalje.dobro jutro.

tata mata
1 godina prije

niko od ovih licemjera do sad nije prvi svojim primjerom pokazao da radi ono sto zagovara , ali da svi ostali moraju ,jer se to ne odnosi na njih .Izmet u obliku gejtsa bi da smanji populaciju ,ali mu nije palo na pamet da sam skoci sa nebodera i smanji populaciju za 1 osobu

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Boli me ona stvar za ovog papka pa svako normalan vidi da kompleksaš mrzi sve normalno a posebno normalne ljude,da budemo iskreni oni nas mogu povući za onu stvar ali mi im dajemo saglasnost za ovo sve što nam rade,lijepi moji pa samo mjesec dana ne sipajte gorivo petro dolar je rahmetlija a da ne pričam za ostale vidove prevara poput FBa isl.

Jah
1 godina prije

Pravila važe za sve, bez izuzetka, osim…

držnedaj
1 godina prije

ovaj šećerberg je stvarno racku… njega je i ‘ekipa’ odredila kao ‘alice u Wonderland’ da vodi cijinu faceknjigu naivnih konzunenata i rekli mu preko noći postaješ multi-miljarder.. a gojimi ko gojimi vole kabaline zamke i igrice..

tihobl
1 godina prije

Koliko tek NATO trosi dizela da je od proljetos skuplji od benzina.

Ludi Zoka
1 godina prije

Stoko sitnog zuba, zašto jednom takvom velikanu spočitavate koliko troši goriva, kada se zna koliko je on pripomogao ljudskom rodu svojim facebookom.
Neka troši neka leti samo da tvrdo ne sleti🤕

1 godina prije

puno je toga pod pojmom teorije zavjera pa iz tog lonca ipak malo uporedite fotke …Mark Zuckerberg And Jen Psaki Face Morph! no ima i uvaženi komentator koji često napomene……..Vi trenutno gledate film…….tako da di nam je stvarnost- u ???/PM

Dupla Kamilica
1 godina prije

Nije shupak kriv što mu budale vjeruju.

držnedaj
1 godina prije

..”Njegov privatni zrakoplov koji je u manje od dva mjeseca potrošio više od 158.000 dolara vrijednog avio goriva…”
E ovakve gretice su postali najveći zagovornici klimatskih promjena… sve jasno

DEDA
1 godina prije

OVCE SU PROBLEM A NAŠ PAMETNI GRADONAČELNIK NEK ZAUSTAVI SAV PREVOZ KOJI TROŠI NAFTU,BENZIN PA NEBU ZAGAĐENJA.MORE SI I SAM DOJTI PO PLASTIKU,PAPIR,ŽELEZO I OSTALI OTPAD KOJI NIT SAM TRAŽIO NIT GA PROIZVODIM.HRVATSKE ŠUME NEK PRESTANU ŠVRLJAT PO HRVATSKOJ I VIŠE DRVEĆA U HRVATSKOJ.MOREM NABRAJAT DO PREKSUTRA ALI IMAM POSLUŠNIKE OKO SEBE KOJE PRVO TREBA MAKNUT SA LICA ZEMLJE I NEODGAJAT DECU KAO POSLUŠNIKE JEL BU SE U KRUG PONOVO.

petar schroder
1 godina prije

Ma kakva klima? Covjek nema veze sa klimom jer da ima pogledao bi u NEBO I VIDIO STA SE DESAVA EVO DANAS U MOME GRADU JE CJELO NEBO ISARANO PRUGAMA I LINIJAMA A NAKOJN NEKOLIKO MINUTA JE POSTALO MLIJECNE BOJE: Ti avioni koji lete cjeli dan i koji ispustaju metale i otrove mogu izazvati SUSU NA ZEMLJI ILI POPLAVE zAVISI KAKO IM SE NAREDI :Govore covjek je kriv za zagrijavanje zemlje , A ONI TO RADE TIM METALIMA I TRUJU SVE ZIVO NA ZEMLJI Iza toga stoji GRUPA MOCNIKA KAO OVAJ BILL GATES A DOZVOLU SU DOBILI OD UN:NEBO NIJE VISE PLAVO NEGO JE MLIJECNE BOJE ILI PREKRIVENO CRNIM OBLACIMA ZASTO JE VLAST TO DOZVOLILA DA SE PSIHOPATI IGRAJU BOGA? NEBO NIJE VLASNISTVO BILL GATES KOJI JE O TOME GOVORIO PRIJE NEKOLIKO GODINA DA HOCE DA SUNCE PREKRIJE; A TO SE SADA DESAVA SVAKI DAN Ta kisa koja nekada padne… Čitaj više »

Vlada
1 godina prije

Dok leti privatnim mlaznjakom može mnogo bolje da se fokusira na probleme sa zagađenjem planete i da snažnije brine za njenu budućnost. To je sve za opšte dobro

Blahblaah
1 godina prije

Ko o cemu k…. O postenju

mrdo
1 godina prije

On je kapitalist. Kapitalisti su iznad zakona i pravila. Oni su jednakiji među jednakima.
U kapitalizmu zakoni i pravila postoje i služe samo za gaženje proletera, sitnozubog naroda.

Haj’mo sad’, svi u glas! Živio kapitalizam! Živjelo klasno društveno uređenje! Fuj socijalizam! Fuj radničko samoupravljanje!

Max
1 godina prije

Zato je njegov analni vibrator od eko materijala, 😉

Otpornik
1 godina prije

Njegov ugljični otisak je veći nego ugljični otisaj srednje velike afričke drzave. Zbog njega i ostalih takvih licemjernih ultra bogataša kojima “vlade” sve toleriraju, ne želim sudjelovati u tim njihovim farsama sa uštedama.

Antinwo HR
1 godina prije

Gmazovi truju cijelu kuglu zemaljsku.Nikakvo globalno zatopljenje nije u pitanju.Plenkoviću gledaj gade u nebo nad Hr..Skotu sotonski

Jura
1 godina prije

Rules for thee, not for me.

Lucija, prva
1 godina prije

Sve su to priče za zaj*anje goyima.

Na čelu sa recikliranjem plastike. 5%.
Nitko nikad, a to sam pisala ovdje najmanje dvaputa, nije ZABRANIO PROIZVOĐAČIMA KORIŠTENJE PLASTIKE.

Pogledati članak Greenpeace a na indexu o tome.
Možda stavim ako stignem.
Da ne bi gledali što oni rade.

ogo
1 godina prije

Skinite se sa Mete po ce se voziti romobilom -jednostavno zar ne

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI