fbpx

Propaganda kao uvertira u rat dviju velikih koalicija na Bliskom istoku i šire

Zemlje u svijetu

Usporedimo li aktualna medijska izvješća zapadne propagande primijetit ćemo da se isti obrasci koriste desetljećima, a utjecaj na javno mnijenje je dodatno dobio na snazi izumom novih tehnologija. Velika Britanija i Sjedinjene Države imaju veliko povijesno iskustvo u promicanju vlastitih interesa u takozvanom hibridnom ratu, gdje se vojne akcije kombiniraju sa snažnim utjecajem na svijest civilnog stanovništva i vojnog osoblja. Glavni cilj vojne propagande je mobilizacija, a glavna metoda je predstaviti ono što je neophodno kao “istinu”. One koji se usude posumnjati u službeno deklariranu u “stvarnost” se etiketira kao “izdajnike”, sa svim predvidivim ili nepredvidivim posljedicama.

Britanski diplomat Lord Ponsonby je još 1928. godine formulirao niz temeljnih načela utjecaja na svijest i “javno mnijenje” tijekom neprijateljstava. Glavne točke su sljedeće. Velika Britanija i njezini saveznici ne žele rat, ali ga žele “negativci”. Oni oduvijek mrze Britance i već se “pripremaju” za početak sukoba. Borbe se vode isključivo zbog krivnje neprijatelja, pa željeli vi to ili ne, morate se braniti. Vođa “zlobne strane” je utjelovljenje “vraga” i on personalizira “sliku neprijatelja”. Ova osoba, blago rečeno, nije savršena. U najmanju ruku je “neadekvatna”, a žešća propaganda neprijateljskog lidera opisuje kao “mentalno poremećenu osobu” ili se “vjerojatno prodala drugim silama u potencijalnom neprijateljskom taboru”.

Velika Britanija i njezini saveznici se bore za “pravu stvar”, a glavni su im ciljevi uvijek humanitarni i nikada nema skrivenih ekonomskih razloga. Neprijatelj namjerno čini zlodjela, a “mi” ih činimo slučajno ili samo kada smo prisiljeni. Neprijatelj je okrutan i nemilosrdan i uvijek koristi zabranjeno oružje.

“U ratu su naši gubici beznačajni, a kod neprijatelji su ogromni”, ovo je propaganda koju vidimo proteklih dana u više lokalnih sukoba i incidenata poput jednodnevnog izraelsko-sirijskog sukoba.

U načelu, ne smiju se objavljivati stvarni gubici vojnog osoblja i opreme, a informacije moraju uvijek biti u pozitivnom svjetlu. One ne moraju biti istinite, ali zato moraju biti uvjerljive.

Razumljivo, poznate osobe iz kulture, umjetnosti i razni intelektualci moraju podržati “naš posao”.

“Naša misija je sveta, a svi koji u to sumnjaju su obični izdajnici”, ovo je još jedno načelo kojeg je lako prepoznati.

Kao što se primjećuje i danas, ove psihološke formule još uvijek daju željene rezultate. Posebno su bile uspješne u oružanim sukobima “modernog doba”, ako ćemo biti iskreni, od rata području bivše Jugoslavije, preko Iraka, Libije do Sirije, ali i šire. Svrgavanje legitimne vlasti u Ukrajini i kasnije sukob u Donbasu su na Zapadu prikazivani sličnim propagandnim metodama.

Ukrajina bira Europu

Treba li uopće podsjećati na događaje iz veljače 2014. godine, kada je kolebljiva vlada Viktora Janukoviča, koja je trebala upotrijebiti sva zakonska sredstva prisile da rastjera nekoliko tisuća nasilnika u Kijevu, svrgnuta od strane nekoliko stotina naoružanih neonacista, kojima su pomogli “nepoznati snajperisti”.

Zamislimo samo da se u Berlinu, iako ne zbog korupcije ili ekonomskih razloga, okupi oko 20 000 prosvjednika protiv imigracije, a da nekoliko stotina naoružanih neonacista pokuša zauzeti zgradu Bundestaga? Kakav bi bio odgovor njemačke specijalne policije i protuterorističke službe?

Međutim, SAD i europske vazalske zemlje su svoje opunomoćenike u Kijevu prikazali kao “borce za demokraciju”, a svrgavanje predsjednika i vlade je bila “pobjeda slobodarskog duha ukrajinskog naroda i demokracije”.

Kasnije se ovaj dio propagande kombinirao s “borbom protiv terorizma u Donbasu” kojeg su pokrenule neonacističke oružane formacije stvorene nakon prevrata, uz svesrdnu potporu zapadnih saveznika. I sve se to događa pod “demokratskom vladom”.

Koncentracija moći u zapadnim medijima je takva da se nitko ne može udaljiti od “opće linije” kojoj je u interesu “što vjerodostojnije izvještavanje o važnosti događaja”.

Cilj opravdava sredstva, pa stoga treba uzeti u obzir da je svijest šire javnosti prvi važan element rata u bilo kojem slučaju napada. U slučaju rata, “hladni” se postepeno pretvara u “vrući” sukob, iako u suvremenom svijetu zasićenom informacijama tu praktično nema razlike.

Raspad Sovjetskog Saveza je bio trijumf ove tehnike, gdje se izdaja na najvišim razinama vlasti kombinirala sa snažnim i masovnim napadima na svijest stanovništva “oslobođenog od represivnih komunističkih režima”.

donbas

Važnost propagande je istaknuo i Napoleon Bonaparte, koji je vješto kombinirao vojne operacije s publikacijama u dnevnim listovima. Slično je kasnije djelovao i njemački kancelar Bismarck.

Budući da je svijest vrlo podložna vanjskom utjecaju, treba stalno biti izložena stranim medijima i važna su pitanja kvalitete, količine i fokusa propagande. Ideja je da se svi argumenti neprijatelja zabrane i cenzuriraju, kako bi se stekle jednostrane prednosti. Upravo je ta tehnika bila temelj utjecaja na široke mase stanovništva tijekom i neposredno nakon rušenja Sovjetskog Saveza.

“Bijeli” ili “sivi” argumenti suprotne strane su svi bili opisivani kao “crni”, a oni “crni”, koji su se kasnije zaista pokazali kao takvi, oslikavani su isključivo u svijetlim bojama.

Rat je u punom zamahu

No, sada dolazimo do stvarnih ratnih operacija, iako još uvijek na drugim pozornicama, od koji su najvažnije Donbas i Sirija. Dakle, uvodni dio ili prve stepenice propagandnog rata su već iza nas.

To se moglo vidjeti nedavno kada je zrakoplov američke koalicije još jednom gađao sirijske provladine plemenske milicije. Mediji su izvijestili o smrti “stotine vladinih boraca”, a neki čak i o “stotinama mrtvih ruskih plaćenika”. Napad je organiziran prema uobičajenim britanskim i američkim propagandnim tradicijama i navodno je bio “odgovor na agresiju”.

Sirijske vladine snage su se borile protiv “Sirijskih demokratskih snaga”, plaćenika koji stranim novcem i oružjem žele svrgnuti “Assadov režim” i na razvalinama bivše “diktature” izgraditi “modernu i demokratsku Siriju”. Naravno, iza “humanitarne akcije odvraćanja napada na demokratske snage” se krije  plan “nove Sirije” od nekoliko dijelova, od kojih bi svaki entitet zadržavao u nazivu nešto “sirijsko”, ali jedan s drugim ne bi imali nikakve veze.

Nakon toga dolazi i izraelski napad, što mnogi ne vide kao slučajnost. Propaganda je uvjerila javno mnijenje da se američke snage i njihovi partneri tamo bore protiv terorizma, iako je to “lažna zastava” pod kojom se sije kaos u regiji.

propaganda

Govoreći o konkretnom slučaju i Bliskom istoku, glavni taktički cilj je rušenje predsjednika Assada, a strateška zadaća je slabljenje Turske i Irana kao glavnih geopolitičkih konkurenata Izraela.

Nakon toga slijedi promicanje kaosa na i unutar granica Rusije i Kine. To su vrlo dobro razrađeni i uporno promicani planovi. Sve ostalo nije ništa više od diplomacije i propagande.

Za ostvarenje plana je Washington trebao ISIL i Kurde. Sada praktično imamo koaliciju na terenu u kojoj su na jednoj strani teroristi, umjereni pobunjenici, Kurdi, SAD, Saudijska Arabija i neke zemlje Perzijskog zaljeva, Izrael i cijeli NATO.

Na drugoj strani koaliciju čine Sirija, Iran, Hezbollah, iračka šiitska armija, Rusija i Turska, koja se trenutno udaljila iz prvog bloka i priklonila drugom.

Interesi Turske s ostalim akterima se ne podudaraju u cijelosti, ali je važno da nema kompromisa s akcijama Washingtona. Teoretski, samo neki ozbiljniji gubici mogu promijeniti trenutnu konstelaciju.

Deklarativno, Amerikanci insistiraju na pregovorima, jer znaju da ako nešto pođe po zlu, oni će opet udariti i ponovno tražiti razgovore. Gotovo sve prati maksimalna razina propagande i tako se izmjenjuju udari i pregovori.

Međutim, ruski pregovarači vjerojatno znaju da ako danas američki , pa čak i izraelski zrakoplovi udaraju po sirijskim snagama, sutra će udariti po iranskim, turskim i ruskim vladinim snagama.

To se i dogodilo i nije trebalo dugo da sljedeće uništenje bude ruski borbeni zrakoplov. Američki napad na sirijske plemenske milicije, napad na ruski vojni zrakoplov Su-25 u zoni za de-eskalaciju sukoba i napad Izraela na Siriju je bio jednostavan logički slijed događaja u kojem su Pentagon i izraelski režim proučili da su spremni za rat i prijelaz na vođenje politike “drugim sredstvima”.

U međuvremenu se u Ukrajini oprema i trenira  buduće američko “topovsko meso”, a taj se proces provodi pod krinkom  jamčenja provedbe “Sporazuma iz Minska”. Sa stajališta zdravog razuma, ovo je naprosto neobjašnjivo.

Propaganda - ista djevojčica u tri spašavanja

FOTO: Propaganda – ista djevojčica u tri spašavanja

Ono što brine je činjenica da imamo  situaciju u kojoj jedna strana neprestano teži za ratom i taj rat postaje neizbježan. Događaji sve više potvrđuju ovu tezu, počevši od uvodne propagande sve do danas.

Budući da američka želja za ratom ne ovisi o Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji,  taj rat treba biti dobro pripremljen. Očiglednim i neizravnim znakovima američki generali i geopolitički stratezi pokazuju kako sve više gube strpljenje. Lavina se zakotrljala i ne postoji fizičke sile koja je može zaustaviti.

Ako povučemo povijesne paralele, nešto slično u Europi se dogodilo se pod Hitlerom i ranije pod Napoleonom Bonaparteom. Ovdje čak nije riječ o Donaldu Trumpu, koji malo ili uopće ne odlučuje o ovakvim stvarima. “Politički akter” predsjednik Trump u ovoj priči nije nikakav lider, već poslušna marioneta financijske oligarhije. Očito je da brojnim utjecajnim obiteljima koje vladaju Sjedinjenim Državama mir više ne predstavlja nikakav značaj, posebno ako se u njihovo ime rat vodi daleko, uz pomoć vazala i plaćenika.

Istina je da mi danas živimo u svijetu u kojem stvarnost ima sve odlike rata i agresije. Vjerujući u svoju snagu i nepobjedivost se povećava razina uporabe sile. Jučer su to bili Irak i Libija, danas Sirija i Donbas, a sutra ostatak svijeta.

Rubikon je već prijeđen i većina stanovnika Sirije, Irana i Rusije to dobro znaju, jer su svjesni da će SAD i Izrael, da ne spominjemo ostale, pregaziti sve one koji se ne mogu obraniti.

Propaganda o kojoj smo govorili na početku spominje gospodarske zone u Siriji i što sve ne, što onda prenose i tumače razne vazalske državne agencije, mediji i njihovi unajmljeni “ugledni stručnjaci” s raznih instituta i thin-tankova.

Međutim, rat u Siriji samo djelomično ima ekonomsku dimenziju. Ovo nije “gospodarski rat”, nego rat koji će odrediti budući model međunarodnih odnosa, otprilike kao kada su Napoleon i Hitler pokušali promijeniti svijet pomoću vojnog i političkog nasilja, koje je pratila bjesomučna propaganda. Stoga je očekujte i dalje, a što se više bude zaoštravala, to neće biti samo puka retorika, nego znak da se približavamo kritičkom trenutku izravnog sukoba više svjetskih i regionalnih sila, koje su se već svrstale u dva suprotstavljena tabora.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
130 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
3 godine prije

Kozojebi vise i ne kriju da su ih osnovali SAD i Izrael i da se bore na istoj strani. Danasnja izjava jednog od “lidera” dzihadista u Siriji: http://www.kurir.rs/planeta/2993723/komandant-dzihadista-hvali-izraelske-napade-samo-nastavite-sa-udarima-na-sirijsku-vojsku

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Svi imaju propagandu, samo je bitno uvidjeti istinu.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

To je to, to je!! Pokušavam mnogima na portalu objasniti kako bit nisu “-” ili “+” jer svatko ima svoju propagandu da je naći “zlatnu sredinu”!!

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Željko

Slažem se sa tim da Rusi i Kinezi puno manje lažu od Zapada, a bolje ne pričati koliko su zadnjih 10 godina Rusi bili spas za cijelu Zemlju.

Već bi živjeli u društvu korporacija gdje bi korporacije već posjedovale čovjeka kao osobu. Normalno morali su prikočiti jer nisu uništili drugu stranu , da im se ne bi desio ogroman bijeg stanovništva na Istok. Već sada na Istoku u Moskvi i nekim drugim gradovima (zbog jeftinoće…) žive i rade posve sigurno ljudi sa Zapada kojima je preko glave života u trci sa vremenom i novcem.

PS. nažalost Zapad uništava čovjeka kao biće i to danas je posve očigledno , samo loši ljudi se mogu prodati kao u Matrixu zbog lagodnog života Zapadu. Kao što vidimo loših ljudi je nažalost jako puno na Balkanu…

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Busola

Dajte kakav link o životu i cijenama u Rusiji i kako se ophode sa nama iz ex YU koji nismo Srbi.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Željko

Nije plaća kao u Njemačkoj bilo gdje na Zapadu, ali ako izbjegneš prevarante (mafiju…) , posebno ako ideš putem države, zemlja za ugodan život posebno ako poneseš nešto novaca…

http://www.nasiljudi.hr/clanak.php?id=34

Cijene možeš otići na možda najbolju stranicu za cijene , pa kucaj ime grada…

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Željko

Najbolje bi ti bilo da otputuješ u Rusiju kao turista i da se na licu mjesta uvjeriš kako je.
Sve ostalo ti je rekla kazala.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  lima

Slažem se lima najbolje , evo svjetskog prvenstva i vrlo lako se može jeftino otputovati …

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Željko

Ako se Rusi loše ophode prema ljudima iz bivše YU a nisu Srbi prije svega treba pitati vlastodršce tih američkih kolonija zašto je to tako.Ti vazali pa i srpska vlast( ali u manjoj mjeri) koristi svaku priliku da Rusiji pljune u lice ,najzalosnije je to što to rade ničim izazvani od Ruske strane.Ako takvih postupaka ima to je znak da se prema Rusiji vodi idiotska politika.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ima baš članak o propagandi, konkretnim primjerima, jučer, mislim, o Izraelu, Siriji itd itd.-

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Rat u Siriji samo djelomično ima ekonomsku dimenziju. Ovo nije “gospodarski rat”, nego rat koji će odrediti budući model međunarodnih odnosa. Ključ svega i zato ne treba drečati svaki put kad Rusija ili Iran izgube pijuna na šahovskoj ploči, iako baš i nemaju pijuna, kao ovi drugi, nego svoje ljude koji baš ginu da sačuvaju sve do sada oslobođeno i da se u najboljem trenutku pokrene neka akcija za dalje, pa još više i tako do kraja.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Melhama pocinje u siriji..Kako se priblizava sve je jasnija.. Ko to vidi…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Alen

Što je Melhama?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Rat saveznika…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Alen

Možete pojasniti?!

White Patriarch
Gost
White Patriarch
3 godine prije

U tom potencijalnom novom ratu između Istoka I Zapada DEFINITIVNO ne bi htio biti na strani Istoka – to će biti takva tarapana kakvu Svijet još nije vidio. Napoleon i Francuzi su dobili po tamburi, Hitler I Nijemci su dobili po tamburi još više, a Rusi i Kinezi će dobiti tako po tamburi da će se vratiti u kameno doba.
Nama sa Balkana je fakat više dosta da smo topovsko meso u tuđim ratovima, svaki narod ovdje izumire, ljudi bavite se rađenjem malih beba, a ne klanjem u ime Židova ili KGB-a ili ne znam koga…

Ботовање
Gost
Ботовање
3 godine prije

Previše botova je počelo da muti vodu po portalu .Jedan od njih je i beli patrijarh…

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Nisam uvjeren da su to botovi , iznenadio bi se koliko ljudi guta te zapadne propagande bombone i stvarno misle da su borci za slobodu!

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

burt/dumb/taki, zaredio si se? Bravo.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Ne znam s kojeg si ti planeta, ali,iskreno ni ne zanima me,tvrditi da Rusi i Kinezi budu dobili po tamburi je u najmanju ruku neozbiljno!Rat nikada nije dobila strana koja je prva napala!

Kokor
Gost
Kokor
3 godine prije
Reply to  Podravec

Od kuda ti to da je ,,Zapad” prvi napao???
Pa jos nije ni počelo…

Amater
Gost
Amater
3 godine prije
Reply to  Kokor

Davno je počelo i već dugo traje …

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Kokor

Zapad je u konstantnom napadu, samo su sada izmislili kovanicu “hibridni rat” kad su rusi počeli počeli raditi po sličnom receptu.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Jedva čekam da nam objasniš kakav to ingeniozni plan može uništiti površinski najveću državu na svijetu s najvećim brojem nuklearnih projektila i najmnogoljudniju državu s enormnim rudnim i industrijskim resursima kojoj je, čak i da joj svi vojni kapaciteti preko noći nestanu, dovoljno poslati svoje stanovnike s mačetama preko bare i SAD bi prestao postojati.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije

krivi odabir bjelče, već dokazana praksa u Hr, oba svjetska rata završe na poraženoj strani, nemoj brate opet

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Vučedolac

To šta vi svi navijate za Ruse i Kineze jer ste ljevičari ili Srbi pa o ovoj temi razmišljate emocijama a ne razumom, ne mijenja činjenicu da NATO ima 10x veći budžet za vojsku, da je SAD tehnološki minimalno 20 godina ispred Rusije, 30 ispred Kine i 100 ispred Irana, da je cijeli globalni financijski i ekonomski sistem pod kontrolom SADa i da je u primjeni “soft power” bez premca. Nitko se ne može suprotstaviti Zapadu u trenutnoj konstelaciji snaga i najbolje da se i ne pokušava jer će završiti tragično…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Emocije ili razum? Šta je onda ovo tvoje??U kojem bi scenariju Rusi i Kinezi završili tragično a ovi drugi ne?Toliki animozitet kod nekih građana Hr prema Rusima po meni je bolest ,racionalnog objašnjenja nema.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Tadmur , to ti je nervni slom izazvan gubitkom moci.. Eh sad najzalosnije je sto ce ovako isto sizofrenisati i oni u usa koji imaju prst na crvenom dugmetu kad dodju do te spoznaje ,ako vec i nisu…
To je ta realnost zbog koje i rusi idu lagano s njuma ali sigurno je da s takvim nece to ici dugo..
.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Crni pope, za koga ti navijaš? Biće da voliš drugu ligu…nato i ciosmrad.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

siroti naš dumb/burt/taki/bijeli prota , znamo da ni sam ne vjeruješ u ove gluposti koje črčkaš…) Hahah, dobar si, ne daš se. Možda te ne ošišamo na ćelavo kad ti gazde prdnu u čabar, simpatičan si..)

Arch
Gost
Arch
3 godine prije

‘…da je SAD tehnološki minimalno 20 godina ispred Rusije, 30 ispred Kine i 100 ispred Irana…’
…facebook, twitter, instagram, vlakovi koji ne mogu ostati na tračnicama, nevidljivi avioni s kojih kiša guli nevidljivu boju… windowsi?

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Arch

#, sheranje,, lajkovi, twerkanje, oaaa pa to je min 40 godina hehhehe

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Arch

Hahaha koliko navijača ima ovdje, odabrali svoj tim pa onda navijaju. Ko da će vam to dati kruha u životu, Amerikanci i Zidovi vladaju svijetom i vama, sviđalo de to vama ili ne. To šta vi navijate da ih netko drugi skine s vlasti neće ništa promijeniti u svijetu ni u vašim bijednim životima. Šta mislite da bi vam Rusije i Kinezi bili bolji gospodari od Shaloma? Roblje ostaje roblje bez obzira tko im je gospodar. Dobro je Maček govorio, Dok se veliki tuku malima je mjesto po stolom! Opet će te proliti hektolitare krvi jer navijate u sukobu koji vas se ne tiče i od kojega nemate ništa! Bolje se pokrijte ušima i molite Boga da do rata ne dođe jer će te opet završiti u prvim crtama…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

U skorije vrijeme ovakvu retoriku vjerovatno cemo gledati na zapadnim medijima… Sizofrenija je pocela…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Bijeli protojerej ? Kad si nas upecao na svoje djetinjarije mogao bi nam odgovoriti ko koga šalje i gdje je počeo slati na prvu ” crtu”?!?Mi “” rusofil”” i ” putinoljubci “” nismo otišli na Kubu ili u Kanadu .Tvoji šalju tuđu djecu na prve ” crte”” gdje su im djedovi prolili kako ti kažeš hektolitre krvi.Prestani valjati kurč…glave .

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

@Tadmur, ma pusti, neka valja kur…. glave. Možda se i smiri, malo … he he

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

White patriarch. Ne čini li ti se da si uzeo malo prežestok nick za nekoga tko ima mjesto pod stolom?

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Meni je stalo samo do mog naroda i nije me briga ko će vladati svijetom dok god je kod mene mir i prosperitet. A to za šta vi navijate donosi samo rat i uništenje ali ste pre zasljepljeni mržnjom prema Americi da bi to vidjeli. Je li itko od vas čuo za Tukididovu zamku? To je brutalan sukob koji nastaje kad sila u usponu pokuša svrgnuti staru silu – u ovom slučaju Kina Ameriku. Rat bi najvjerojatnije bio nuklearan i svi bi izgubili na kraju – to vama “navijačima” još očito nije došlo do glave. Malo se obrazovati prvo pa onda možemo razgovarati ko odrasli ljudi.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Tako je ljudi. Slušajte patrijarha. Umjesto da nam most grade Kinezi trebamo ga skuplje napraviti kod Izraelaca ili Amerikanaca. I napraviti terminal na Krku da skuplje ukapljeni plin kupujemo američki iz Rusije. I slušati kako nam iz dana u dan preko svojih dominantnih medija u državi govore da se iselimo dok oni igraju golf na Srđu. Dopustiti da se častimo bezopasnim GMO delicijama jer poznato je kako napredni zapad zdravo jede. Uvedi nam korporacijska lobiranja da se čuje i glas običnog naroda. Hvala patrijarše što nas obrazuješ jer da nije tebe mi nebi znali za drugačiju misao. Teško je u eteru naći proameričke i proizraelske vapaje. Dobro nam došao!

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Po čemu su moji postovi proamericki?! Ako se ne klanjam svetom Putinu ili Xi-ju ko 90% komentara ovdje onda sam automatski Američki shill?! Ne može čovjek kritički promatrati obje strane i vidjeti da je trenutno status quo najmanje zlo za nas i za Svijet? To šta svi narodi sa Balkana imaju izdajnicke političare nije krivnja Amerikanaca ni Rusa nego ovaca koje su ih izabrale – ovaca koje vole “navijati” za svoj tim, a ne vide u koju će ih katastrofu to opet odvesti…
Ameri se ponašaju ko i svaka supersila u povjesti. Ako ih Kina nekad i uspije zamjeniti, bez brige, ponašati će se isto tako, ako ne i gore. To je jednostavno zakon moći…

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Ja nemam problem sa Rusima i Kinezima jer je ovdje njihov utjecaj zanemariv, a i vidim da se brane protiv jedne paranoidne i agresivne politike koja gura druge na dno da bi ostala na vrhu, spremna spaliti svijet jer je netko digao glavu i rekao dosta. Smetaju mi mediji u rukama odabranih koji globalno pa i ovdje negativno utječu i kreiraju negativne trendove u mojoj okolini. Nije ti nikakav argument reći da bi netko drugi bio gori pa da zbog toga kolektivno gutamo bilo čija sranja.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Patrijarh,ljudi ti navode primjere pogubnog utjecaja USA grabežljivaca na svakodnevni život običnog čovjeka.Eto, primjer hebeni pelješki most je jedan a ima ih stotine,a ti sve to ignorišeš i još se žališ kako te ovdje šikaniraju.Kakvu nam je svima štetu nanijela Ruska politika?Evo i ja Kinezima ne vjerujem puno, tu se slažemo ali ameri i njihovi Briselski lešinari uz pomoć domaćih kvisinga su nas jednostavno unakazili.Ako ništa Rusi nam nisu naudili.To su argumenti ostalih kom.koje ti nećeš da čuješ nego su ti postovi prazni bez ikakvog suvislog sadržaja,samo floskule koje prolaze na drugim mjestima,ovdje su smiješne.Navedi poneki primjer dobrote koju je ovakva eu i usa donijela čovjeku iz Rijeke,Čačka,Tuzle ili Kumanova.Covjeku koji radi 10 sati dnevno a ne profi patrioti,popu,hodži ,stranačkom uhljebu ili ratnom profiteru..

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije

Uhljebi u državnoj upravi su problem koji nam je dala Amerika? Ili možda stotine tisuća “branitelja” u nezasluzenim penzijama? Ili možda 50% davanja iz plaće na ime tih istih uhljeba i penzica, zasto mladi i bježe vani? Ili rodijacki kapitalizam gdje je stranka važnija od sposobnosti? Nema dragi Amerika ni Rusija nikakve veze sa našim sr…njima, za to smo sami krivi. A teško je prvo pogledati sebi u facu i vidjeti problem, zato većina komentatora ovdje rađe mrzi “Velikog Sotonu”, valjda im je lakše tako..
PS: Peljeski most nema ko raditi u Hr, niti imamo know how, niti imamo više iti jednu ozbiljniju građevinsku firmu koja nije u stečaju ili u predstecajnoj. Jure Radić je bio moguć prije 20 godina, danas na žalost nismo u stanju niti to…

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Ček malo, pa šta nije uhljeba bilo i u bivšoj Jugi, boraca, umirovljenika, podobnih komunista u preduzećima? Koliko smo onda imali građevinskih firmi? po Iraku, Libiji, Tanzaniji, Iranu, Alžiru, Kuvajtu, Egiptu, Siriji i Rusiji? Što nam se dogodilo? Rusi? Rat? Tržišni kapitalizam? Mudro smo bez novaca pustili kapitaliste sa dugogodišnjim stažom kao lasicu u kokošinjac? Ma ne, naravno.. sjebali nas naši uhljebi..

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

E moj liberal , vas je izmislila amerika da bi gramzljive guzice zamotala u kaputić demokracije a iz kojeg ispadaju samo da prostite srannjjaaaa.Nema razlike između tebe i nekog iz HDZ-a zajednička parola “use ,nase, podase” ,odi farbaj negdje drugdje!

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

@Slagerpjevac- Ne stajem na stranu patrijarha, nego. što ne bi najbolje bilo da taj most (koji po mom skromnom uvjerenju ni ne treba, ali ajde neka bude) gradimo mi. Što, više ni most nema tko napraviti od naših?
Pitanje LNG terminala se već ovdje raspravljalo i ispali je da većina ne razumije čemu bi uopće služio. A nečemu sigurno bi.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis – iskreno nemam pojma. Možda je to stvarno veliki most i tehnološki izazov.. nisam građevinac.. Naravno volio bih da ga naprave naši ali opet da li je neka sreća ako bi to koštalo puno više i završilo u džepovima nekog novog Jure Radića.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

ajde tukidide ne drobi. Za tu zamku su vam rekli na tečaju za trolejbuse i sad se foliraš da si ko fol pismen. Stalo je tebi samo do vlastite guze, a za narod ti se fućka, inače ne bi drobio o nekom izmišljenom prosperitetu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

Druze Ivo, ovaj mulac ili njegov otac White patriarch je izgleda dobro profitirao , odnosno apio u pretvorbi i privatizaciji , docim on spominje mir i prosperitet u nazovi drzavi u kojoj su jedino lopovi i fukare mirni i prosperitetni . Da je normalan i posten hrvat znao bi ili makar osjecao da je nuklearka kamilica u odnosu na hadezeovu nacional revoluciju koja im je posluzila iskljucivo da bi pokrali SR Hrvatsku .Hirosima i Nagasaki su vec 10 tak godina nakon eksplozije Little Boya bili izgradjeni ,medjutim nakon Udara hdz-ovog big boya ostaje samo spaljena zemlja , kamen na kamenu nece ostati , doci ce do toga da ce i stina kao kusin biti luksuz za sitnozube 🙂

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sve sile su iste kad se dočepaju moći, ovdje su mnogi već zaboravili kako je mekana bila Sovjetska čizma nad Poljskom, Mađarskom, Češkom… Kako su fini Kinezi prema Tibetancima… Amerika je trenutno hegemonije i ponaša se kako se hegemoni inače ponašaju – svim sredstvima nastoji ostat u sedlu. Kina tek pokušava postati hegemonije i zato glumi good guya – a kad se dočepati moći bit će ista ko i svi hegemoni u povjesti, bez brige.
Nama na Balkanu treba jedna stvarna domoljubno-liberalna politička opcija, a ne ovi nacional-socijalisti koji su na vlasti u svim državama još od raspada Yuge. Vlast treba biti jaka prema van a mekana prema unutra – na žalost svi mi imamo upravo obrnuto i zato smo tako sj… Da imamo takvu vlast živo bi nam se j… ko je svjetski hegemon jer bi nam bilo dobro i ugodno tako kako je. To su teme o kojima bi trebali raspravljati, a ne mlatiti praznu slamu o Americi i Rusiji…

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Sovjetski savez nije isto što i Rusija. Ni po sastavu ni po ideologiji. Ali dobro.. ovdje je tema propaganda i mediji koji su u Hrvatskoj u tuđim rukama i prirodno je da je otpor prema njima. Jer u konačnici ta nas propaganda šalje pred rusku granicu.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zukove nisam HDZovac nego liberal. A ti bi mogao malo osvježiti svoj zastarjeli operacijski sustav , nije ti ovo više 91′ takvim dinosaurima ko šta si ti je mjesto u muzeju. Ti nemaš niti jedan suvisli argument nego samo prosipas frazetine koje si valjda naučio na X plenumu SKOJa ili vrijeđas neistomišljenike. Uglavnom, dosadan si i Bogu i ljudima…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Moj operacijski sustav je vasa “liberalna”nocna mora , jer pamti kao slon i nepogresivo detektira supke koji su malo nacionalisti , malo komunisti a malo liberali ,ja korespondiram iskljucivo argumentima sto je za vas novopecene liberale naucna fantastika , sprdati se sa skojem mogu samo lopovi koji su pokrali ono sto je skoj izgradio a vi liberali direktno pokrali ili indirektno uhljebljeni zivite od toga , a to kome sam dosadan ili ne , ti si zadnji koji ces o tome odluciti , dosadan mogu biti samo tebi i slobodno se izjasnis kao liberal u svoje ime , medjutim ne govori u ime drugih ljudi jer ce se oni sami izjasniti ako to smatraju potrebnim . I za kraj, u slucaju da si ti bozji glasnogovornik kako si tepas , daleko vam bila kuca i tebi i njemu .

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije

Srića pa ti nisi odabra stranu, samo slučajno naginje malo na najbogatije i najmoćnije, a t da mogu Amerikanci pobit dosta ljudi u malo vremena mogu, samo im ipak fali nešto da baš sve zgaze.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Bolestan ti je nick , a i razmišljanje

Običan tip
Gost
Običan tip
3 godine prije

Da, Maček je tako govorio ali nemoj zaboraviti da se danas kod nas u Hrvatskoj ne spori zbog Mačeka već zbog Pavelića i Tita, ljudi koji su se umiješali u tuču velikih.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Običan tip

Zar ne bi bilo bolje da smo ga poslušali? Koliko bi ljudi manje poginulo, koliko bi bilo manje tragedije na ovim prostorima? Česi su ga poslušali, a mi Tita i Pavelića…

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

E tu sise zajebo.ali totalno!

Bashar
Gost
Bashar
3 godine prije

Beli, ‘ajde pričaj mi malo o toj tehnološkoj, dvadesetogodišnjoj prednosti koju Ameri imaju, ali konkretno, sa primerima. Prvih pet najjačih superkompjutera su kineski, Rusi isključuju Amerikenjcima elektroniku na ratnim brodovima kad im se prohte… a Ameri imaju prednost. Ako misliš na video igrice, u pravu si, tu su otišli najdalje. Pa, raketni motor nisu u stanju da naprave, nego kupuju od Rusa. Stvarno napredno (vozovi su već pomenuti, da ne ponavljam).
Pominješ “navijače”. Nismo mi nikakvi navijači, samo ljudi kojima nije izvađen mozak.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Velika je koncetracija vojnih efektiva, raznih armija, velikih i malih sila, …..
., na teritoriji Sirije!?
To se mora preliti na susedne zemlje, pa i šire?!
Rar se vodi svim sredstvima, a pobeđuje čizma koja gazi zemlju!

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije
Reply to  Weteran

Čizma nije nužno pobjednik. To je u biti okupacija koja traje dok traje.

U svakom slučaju g. Babić je pogodio temu 100 % za razliku od prošlog člana o Poljskoj.

tuf
Gost
Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Zapadne marionete mogu pokrenut veliki rat kad god njihovi gazde odluče.Mehanizma da to spriječi nema.Pitam se neko vrijeme nije li to pitanje vremena.Amerika kao sredstvo zapadnih psihopata je u silaznoj putanji,a to je opasno vrijeme.Oni su naoružani do zuba i sad dok su još vojno močni mogli bi ju iskoristit za veliki belaj.Čini mi se da početak pada SAD-a i dizanje Kine nije slučajno jer veliki skriveni gazde kontroliraju tokove kapitala i mogu dić dijelove svijeta koje odaberu.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Upravo tako , ljudska pohlepa se lako iskoristi…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ta prica o javnom mnijenju kao nekom vaznom faktoru u odlukama o smjenjivanju rezima ili pocinjanja ratova od strane nato armade i bankstera jest malo nategnuta .Naime ispranim mozgovima na zapadu ne moras puno objasnjavati zasto i koga napadas jer ih kao prvo ne interesuje a kao drugo tako i tako nece nista razumjeti , a oni koji razumiju stvari su u manjini i njih nitko na ” zapadu” ne sljivi dva posto . Dakle radi se samo o tome da li su oni sigurni da mogu napadom ostvariti svoj cilj ili ne , plus kalkulacija gubitaka. U siriji su malo zapeli zbog rusa i iranaca , inace bi kozojebi vec odavno asada zakacenog o sajlu toyote terenca provozali po prasnjavim ulicama Damaska . Kategoricki tvrdim da ih u Siriji treba docekati na aperkat , nikakvi tu treci svjetski ratovi nece pocinjati , pitanje je samo koliko su tu Rusi , odnosno vrh drzave i oligarhija usitinu bez fige u dzepu , to je odlucujuce i to jos ni danas ne znamo , odnosno nije dokazivo .Sto se tice nato armade i bankstera, pa oni se boje za svoje guzice vise nego itko , treba im dati po repu onako… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Assad i Kim su gubitnici, malo su se podigli zadnjih godina jer su prevarili Obamu koji je htio s njima postići sporazum, to ih je ohrabrilo ali sve će na kraju doći na svoje, vjerski i komunistički fanatici sa svojim apokaliptičnim ciljevima i nuklearnim oružjem neće proći kao što nisu prošli ni njihovi prethodnici, zato je važno pokazat debeljku jer bi nekome drugome moglo pasti na pamet nešto slično, živio Donald Trump i NATO

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  burt

Tako je burtone!!!!!!! Živio Tramp!!!!Živjela Tomahawk i F16 demokratija!!!!!!Dole Asad!!!!Dole Kim!!!Dole Putin!!!!???

Arch
Gost
Arch
3 godine prije

A dole i F16! 🙂

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

dobar trolejbuse, dobar!:)

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Ivo

Djeca navijaju za svoje timove i svađaju se oko sukoba koji ih se ne tiče… A kad zagusti bit će poslani da ginu za svoje timove koji nikad nisu čuli niti ih je briga za te “navijače”. Povijest se možda ne ponavlja, ali se definitivno rimuje…

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Crni pope, ajd’ pusti sad tablete, popij šalicu kreveta pa u mlijeko …ha ha

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

to, proto dumbe! Zavuci im ga poetski/mistično. Bravo! Ako će itko biti poslan negdje, biti ćeš ti, i to drito pod Staljingrad. Pošalji nam onda koji redak iz Sibira, da vidimo kako se rimuje.

Zanzo
Gost
Zanzo
3 godine prije
Reply to  Ivo

Koja je razlika ic na Staljingrad 1942 u odnosu ic u Spanjolsku 1936??????

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije
Reply to  burt

Jedan od glupljih Trollova u zadnje vrijeme.

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

zuk partizancino stara, propali yugoslavenu olinjali, evo ti plus potpisujem ovoga puta svaku rijec. tocka

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Zig

Sve stima , partizan jesam , propali jugoslaven isto tako , ali zasto olinjali?

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

NIje ovdje naglasak na propagandi, niti to sada ima neki utjecaj na razvoj događaja. Problem je što se nakon potiskivanja pobunjenika i ISILa razišla magla i sada stvari izgledaju gore nego prije, Pozivanje na nekakav Asadov suverenitet malo je u pomoći, jer se sadašnja Sirija znatno razlikuje od Sirije njegovog oca. Glavni problem za Putina je što je Rusiju doveo u središte svih silnica jer ona jedina ima diplomatske odnose sa svim akterima i postala je i arbitar i glavni policajac, dakle slično nekadašnjem položaju USA kao svjetskog policajca a iz kojega se SAD duže vrijeme pokušava izvući, sada i Trumpovim Amerka First. Stoga samo činjenice: Izrael NEMA diplomatske odnose sa Sirijom, Iranom te SA. U Libanonu u odnosu na Hezbollah je uvedeno primirje rezolucijom UN, što znači da je Izrael i dalje u ratu sa njima. O odnosima sa Iranom nema se što posebno govoriti. Izrael je doduše okupirao Golansku visoravan, ali je bio okupirao i Sinaj do Sueza. Međutim sa Egiptom i Jordanom je potpisam sporazum i uspostavljeni diplomatski odnosi, nakon čega je Sinaj vraćen a egipatska vojska se svim silama trudi da održi sporazum. (Hipotetski da se umjesto Hezbolaha i Irana za Asada bore Egipčani i Jordanci… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  hiber

Putin mora garantirati samo i iskljucivo sigurnost rusiji i njenim gradjanima a to upravo radi u siriji , koji ce mu k izrael, jel izrael garantira rusima sigurnost od nato agresije ?.

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  hiber

nemoj se ti brinut za Izrael, koliko je Izrael 1982 uništio sirijskih aviona i zemljaskih ciljeva a Rusi koji su imali bazu u Siriji i bili Hafezovi saveznici i opskrbljvači nisu intervenirali, zadnje što Assadu i Hezbollahu treba je rat protiv Izraela jer tada su mogli sve snage okrenut protiv Izraela a sad se bore na svim frontovima, većina najboljih hezbollahovih boraca i veterana rata iz 2006 su izginuli u Siriji a neki i u Iraku, jedan oboreni avion je samo psihološki podatak da je Izraelu oboren prvi avion od 1982 ali Asadu je napravljena veća šteta nego Izraelu, veliki se trud ulaže da se Assad održi na vlasti ali zločinačkoj politici njega i njegovog oca će doći kraj, mir se neće uspostavit dok su Assad i Kim na vlasti

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  burt

Ne radi se ovdje o izraelu već činjenici da su Rusi gurnuti da kao “saveznici” Irana i Hezbollaha budu garant sigurnosti Izraelu. Nepravedno je govoriti o zločinačkoj politici Assada starijeg koji je bio daleko sposobniji od ovoga mlađega. Taj je odgovoran isključivo što je Siriju doveo u ovakvu središnju žižu svjetskog sukoba. Dakle Assad i Kim su samo marionete daleko ozbiljnijeg sukoba za preživljavanje.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

hahah, ovdje se nitko ne brine za izrahell, brinu se samo oni, i to s razlogom. Mir se nikad neće moći uspostaviti dok su na vlasti fašistički režimi u izrahellu i nato-zemljama, ali i na tome se radi. Četvrtom rajhu se broje dani.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Ivo

Što ti je to četvrti rajh ?

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  lima

@lima, to ti je onaj rajh poslije srednjeg prsta, ako tako brojiš…ok?

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  EU dismr

Vrlo bistro pojašnjenje.

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije
Reply to  burt

Hvala Vam gospodine Burt što se zalažete za mir na Levantu i što se protivite svakoj potencijalnoj jednostranoj akciji,odnosno agresiji Izraela na Libanon. Ni meni nije baš svejedno hoće li opet izbiti rat jer cijeli život živim u tim strahovima za familiju koja ne živi okolo po svijetu,još tamo od sredine 80-ih. Pa ipak,ukoliko niste zaposlenik izraelske ambasade u Zagrebu, nema potrebe da morite brige. U Libanonu,a i u Siriji ima dovoljno ljudi koji znaju kako treba postupati sa neprijateljem tako da barem možete Vi mirno spavati

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  hiber

Sve mogu nekako sažvakati što si pisao,ok..tvoje viđenje stvari ali gdje nađe onih 100 hiljada Iranaca??Šijita???? Pa šijiti su tu oduvijek. A cifra od 50 hiljada kurda isto je problematična.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Kinezi govore o 10000 Iranaca, te još 60-70000 Libanonaca, Iračana i Afganistanaca uglavnom šiita. To je po njima trenutna brojka koja varira. ovisno o smjenama. Kurdi su samo u Afrinu brojili 3-4000 pa je broj udvostručen za tjedan,dva. Dakle, brojka od 50.000 je realna, kao što operativno SAA ima uvrh glave 50.000 operativnih pripadnika, ali NDF je imao oko 100-150000 pripadnika ali su neupotrebljivi izvan svog područja. Zapravo su Kurdi srednjoročno najperspektivniji jer imaju najveću mobilizacijsku moć ovisno o USA podršci.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  hiber

Hiber ,sta ti ovde napisa a nista ne rece.. Konstatirao si trenutno stanje i pokazao da ne znas kako se stvari mogu rijesiti..Previse nepoznanica ? Ili se gubis ko usa politicari u svemu ovome…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  hiber

hahah, znam da trolaš, ali ubi me od smijeha s ovim ‘srednja nuklearna sila’. Židovi imaju po procjeni 80 nuklearnih glava, Francuska i Kina po 300, ameri 6.500, Rusi 7.000 nuklearnih glava. Reći da su židovi patuljasta nuklearna sila bi bilo mnogo realističnije. Od njih manje imaju jedino Sjevernokorejci, navodno 20-tak, mada je i tu pitanje da li su im Rusi dali još kojih stotinjak na čuvanje, kao ameri turcima. Hahah, osrednja…dobar si, hiberčino.

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Ivo

ali Izrael nikad nije prijetio nekoj državi da će na nju ispalit nuklearno oružje a Kim i njegovi stalno prijete nuklearnim oružjem, pokazuju rakete, prave filmove kako gore Washington i New York, pogledaj izjave sjevernokorejskih glasila zadnjih godina svako malo govore da će južnokorejce i amerikance uništit nuklearnim oružjem, sad ti možeš reći da to tako govore i blefiraju da ih se ostavi na miru ali Amerika i Izrael ne blefiraju, kad nekog prekriže tome se ne piše dobro, crveni bleferski pokvarenjaci su dosad dobro odigrali ali više nema ustupaka, preveslali su Clintona, Busha i Obamu ali neće Trumpa

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

hahah, izrael ne da prijeti nego bombarduje druge države na redovnoj osnovi, tupsone. S.Koreja nikog ne bombarduje koliko znam, ovi manijaci iz tel-aviva svaki dan nekoga. Jedino ako nisu zauzeti ubijanjem domaćeg stanovništva u Gazi ili West Banku, onda susjedne države imaju par dana mira od tih fašistoida.

A to da imaju ilegalno nuklearno naoružanje i da se prijete svim susjedima nekom samsonovom opcijom znaju već i ptice na grani. Svi osim tebe, burpe/dumbe…hahah, jesi zaostao sa tim informacijama. Ali dobro kažeš, ti bleferi su svoje odigrali, Rusiju i Iran neće preveslati, to je sigurno. A S.Koreju mogu samo da gledaju izdaleka, da ne bi ubrali kakvu nezgodnu svjetleću gljivu…hahah, glupi trump je preveslan od sviju, nije više zanimljivo preveslavati tog klošara s perikom.

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Ivo

pa upravo si potvrdio da Sjeverna Koreja blefira a Izrael i Amerika ne blefiraju, tebe koji podržavaš Assada i Kima to bi trebalo zabrinjavat jer koji je to subjekt opstao nakon što su na njega djelovali SAD i NATO, pogledaj Karadžića, Miloševića, Mulu Omara, Bin Ladena, Saddama, Gadafija, upravo to bi te to trebalo zabrinjavat

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  burt

burte . , asada ruse vec 7 godina hej , 7 godina , zar cak i ti ne kontas da sto su rusili ,rusili su hehe nema vise ,sve sto misle u buducnosti rusiti skupo ce ih kostati , jako skupo 🙂

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

nitko neće branit Assada i Kima jer je velika sila u pitanju a sad se moram odjavit, jedno vrijeme neću komentirat na ovom portalu, koliko para toliko muzike

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

pošteno. Što bi džabe trolao, nek ti gazde najpre plate. Imaš našu podršku.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže Žukov, molim Te: respekt za magarce !!

Običan tip
Gost
Običan tip
3 godine prije
Reply to  burt

Pa bar je to jednostavno objasniti, Nikad se iz Amerike nije govorilo o potrebi promjene režima u Izraelu a stalno se tupi o S. Koreji!

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Ivo

a sta je sa Juznoafrickom republikom i njihovim atomik petardama a koliko ja znam izrael nema nuklearno orudze. makar nisam jos procitao na 24 sata da imaju

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zig

24 sata..???Bravo Zig majstore!!!I ona drugu Žukovu je dobra a ova ti je TOP.?????

Nevenko
Gost
Nevenko
3 godine prije

Istina je kao i uvijek u sredini.

nekoime
Gost
nekoime
3 godine prije

Nekak bi se kladil na Ruse i Kineze.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  nekoime

Nije ti se dobro kladiti na nikoga. Neće ti imati tko isplatiti dobitak, ako i pogodiš.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Možda nepotrebno ali ipak “demokratska” vlast uvijek vodi računa o javnom mnjenju. Kao što je navedeno u članku, propaganda se obavlja uvijek na isti način. Internet je doveo lakšeg objavljivanja istine ali i otežao pronalaženje u moru dezinformacija. Nažalost, ljudi su danas tako ovcoizirani da uopće ne razmišljaju svojom glavom. Što manje znaju to su tvrđi u stavovima. Kad se stvori opća mržnja i odbojnost prema neprijatelju onda se može na mnogo načina utjecati na njega i slabiti ga. Zbog propagande se lakše prebacuje i raspoređuje naoružanje, nanose ekonomski gubici i indirektno stvara nezadovoljstvo u neprijateljskoj državi a to opet neminovno dovodi stvaranju domaćih izdajnika.
Propaganda je dio specijalnog rata, nije aktivnost, nije politika, rat je.

lauer nalis
Gost
lauer nalis
3 godine prije

Rata nece bit zbog vrlo jednostavnog razloga , hdz : sdp – putin : trump , sve zapovjedi dolaze iz istog centra !
Prijetnja ratom je dimna zavjesa za ostale krvozedne i pohlepne operacije .

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije

Pa evo ja sam stari čitatelj i novi komentator. Ne znam je li to grijeh ili nije.
Primjetno je da svi ovdje (99 %) podržavaju Siruju (Asadovu) i ja također, Rusiju i njenu ulogu u Siriji (i ja također).
Ali ono što mi se ne sviđa je to ako netko kaže bil ošto negativno o SSSR-u postaje naconalist, amerikanac, cionist itd

Ako je portal logično, onda je valjda logično da ima ljudi sa različitim mišljenjima. A ako je cilj portala da mu klikaju istomišljenici, neka se slobodno deklarira tako i sve rješeno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Radi se o tome da u srbiji i hrvatskoj imas na 1000 nacionalistickih portala ,dok se portali poput logicno.com mogu nabrojati na prste jedne ruke , meni ne pada na pamet polemizirati sa ispranim mozgovima a kamoli zgubidanima koje pisu pod nickovima tipa U boj u boj , zds , itd . Ja sam isto tako i stari citatelj i stari komentator i nisam primjetio da kad netko napise kontruktivan komentar pa makar bio proitv putina , rusije , asada ili jugoslavije , tita itd da se brise. Medjutim mora se uzeti u obzir da je starijim komentatorima po godinama pun k idiota koji objasnjavaju kako smo mi zivjeli u Jugoslaviji ,pa valjda ja znam najbolje kako sam zivio , dapace mozemo pricati o ekonomskim parametrima ili politickom uredjenju onda i danas ali to takvim tipovima ne pada na pamet jer su cinjenice porazavajuce za ove danasnje banana republike u svim segmentima koji cine jednu drzavu . Lupati nebuloze i ponavljati lazi ko papige to se moze na 1000 portala , ne mora i na ovom . Na kraju krajeva sve i da se ovdje brani putin , asad , jugoslavija , tito , staljin ili netko deseti , po… Pročitaj više »

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Portal nije gorii,naprotiv, puno je bolji od 1000 gdje se brani amerika….
Živio sam u yu, bio pionir, omladinac, nikad komunist, bio u ratu. Nije mi ništa oduzeto u komunizmu i nije mi bilo loše, ali znam od stare da su gladovali. doslovno gladovali (rođ. 1941). Žena upamtila glad, ja nisam. Osim toga starci joj završili na bleiburgu.
Spajanje ljudi iz ex yu smatram dobrim, a spajanje republika i plač za yugom ne smatram sve dotle dok se “sanja” “kavobag, vivovitica…” ili “do drine”.
Inače primjećujem puno pljuvačine i omalovažavanja prema hr, ne znam zašto, ali nije me ni briga.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Ovom Zukovu su fašisti svi koji su desniji od Marxa… I onda on trubi drugima da su ispranog mozga – IQ krumpira.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Nisu svi fasisti ima tu i svakojakih ljigavaca , licemjera, spavaca i razno razanih shupaka .

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nisu problem fašisti, njih ima malo, nego veliki su problem svi ovi drugi koje si nabrojio.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

I još je zaboravio popiti tabletu danas…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ispravno, bijeli proto/burte. A i taj Marx je pomalo desničario, daleko je on od pravog komuniste. U biti, salonski para ljevičar i bogati hazar, ako mene pitaš. Hebeš ti teoretičara klasne borbe koji piše iz salona obloženog mahagonijem, umjesto da sastavlja retke u ćeliji ili za pauzom kraj visoke peći. Ništa od toga, moj pajdo.

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Bravo,ne može se ništa osporiti što ste rekli

samap
Gost
samap
3 godine prije

rusi zavade i zbrišu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  samap

Gdje su zbrisali? Odakle su zbrisali?? Nije valjda da si i ti došao ovdje u ovom novom, brojnom konvoju “” trolejbusa””?!??

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  samap

@samap, ti promašiš portal, “osamapiš” , pa zbrišeš…

davor
Gost
davor
3 godine prije

ISKONSKO ZLO —- NEMA SE ŠTA DRUGO DODATI (MOGU SAMO DODATI DA “NAŠ DOBRI BOG” PRED KOJIM SMO SVI JEDNAKI DEFINITIVNO NE POSTOJI JER U PROTIVNOM NE BI SMJEO DOPUSTITI TOLIKO NEKAŽNJENOG ZLA ) !!!!!!!!!!!

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ja samo kad pogledam koje u Hrvatskoj su anti-NATO stranke (HSP, Radnička fronta, Živi zid) dok su svi demokrati redom za NATO ne trebam istraživati dalje od toga, to je orvelovština u malom, preslika regije i većih igrača koji nas okružuju. Rat je mir a zlo je dobro i to je ono čemu se krstimo i blagoslivljamo već jedno desetljeće otkako smo ušli u tu ko zna koju po redu bezbožničku sotonističku militarističku sektu. Plaćenićki vojnici i ratni plijen će uvijek dobiti više trgova i ulica nego bilo koji umjetnik, mirotvorac humanist to je tako takva je animalna priroda čovjeka.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije
Reply to  davor

E moj davore. Imaš velike šanse da ti Ugroza pošalje poziv za rezervu, pa ćeš paziti šta gledaš. Sugestija gledaj ti sise i guze Nives Celzijus, Lidije Bačić….. bolje je za dušu a i vid. Valjda. 🙂

udav
Gost
udav
3 godine prije

u principu babic je sve u pravu, samo sto su se vremena promenila: propaganda vise ne deluje, u nju niko ne veruje osim samih propagandista, ako i oni; na primer koliko antitramp propagande smo imali, rusko mesanje u usa izbore, i? da li smo, mi narod, poverovali? znaju ameri koji su krvnici i lupezi i hohstapleri i klintoni, i busovi, i obama, ali svet vise nije unipolaran, rusija modernizovala oruzje for cheap, kina izbacila petrojuan, sve je spremno za preuzimanje sveta od strane istoka, i nikakva mambojumbo propaganda nema ama bas nikakve sanse da nesto znacajno promeni… uostalom imace anglocionisti cime/kime da se zabave kada se muje opasulje, ako ne pre petrojuan ce ih opasuljuti

Trubadur
Gost
Trubadur
3 godine prije
Reply to  udav

Udav … Sve što si napisao stoji, ko zaliveno….Osim, propagande…. Ja sam služio JNA na Lastovu in na predvečer mojeg skidanja su se potukli Bosanci i Šiptari…. Sledeči dan su postrojili cjelu kasarnu i izpred nas “krivce” za tuču… Komandant Đanko Luka, nas je upitao ” Drugovi vojnici, jeli su ovi drugovi dobri vojnici?”….. Niko nije progovorio ni rječ.. Čista tišina…. Posle nam komandat počinje o bratsvu i jedinstvu, pa o kako bi to bilo, u slučaju rata itd. itd…. Tad komandat ponovo upita sve nas ” Dali su ovi dobri vojnici”… Iz 500 grla se zaviorilo .. ” NISU”….. Toliko o propagandi…. Pravi rad propagande se vidi tek, kad postane ozbiljno…

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije

Aj bar ovi superiorni moralni kreteni ka bili pop, hiber, i prpošni simpson ne mogu srat da zli komunisti cenzuriraju njihovu nadmoć, iako moram reć da mi se zbog takvih umišljenka gadi čitat komentare, ali valda sam samo još jedan jadnik i luzer.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije

Ovaj članak je nabolji prikaz situacije i najrealnija procjena događaja u budućnosti. Na našu sveopću žalost!

max
Gost
max
3 godine prije

Zapad će i dalje nastaviti svoju propagandu prema svojem narodu, dok je istok bio slabiji šutili su i jeli zapadna go…koja su oni propagirali cijelom svijetu.Sad kad više nisu toliko slabi jednostavno su rekli odjebite “partneri”, što god vi uradite mi ćemo dati kontru, ne samo da ćemo dati kontru već ćemo i napadati. Napad se najbolje vidi u razjebavanju dolara. Što se tiče sirije po mojem mišljenju situacija će se razvijati na slijedeći način. 1.Rusija će izbjegavati sukob kao nekad Tito kod Trsta. Englezi i amerikanci prijete i dovezu nekoliko diviziona tenkova, tito dovede nekoliko proleterskih brigada za svaki divizion tenkova. Na kraju znamo kako je završilo. U ovom slučaju rusi neće dovlačiti vlastitu vojsku ali će recimo raspoređivati PZO, ili će unaprijediti Sirijsku,..itd. Pretpostavljam da ste primjetili da Rusi sa ostalima igraju na način da imaju inicijativu prema teroristima(oslobađaju prostor u kontinuitetu stalno) a na velike igrače reagiraju tek nakon njihovog poteza. Što god da naprave veliki rusi i kad dobiju udarac amortiziraju ga i idu dalje. Ova taktika je nazgodna jer stalno dobijaju po nosu ali i daje rezultat na terenu. Uglavnom malo po malo sirija se čisti od terorista, a uskoro će na red doći i… Pročitaj više »

Balad
Gost
Balad
3 godine prije

“Kao što se primjećuje i danas, ove psihološke formule još uvijek daju željene rezultate.”

Pa nije to nimalo za čuditi, uzme li se u obzir da je većina građana najobičnija stoka, koju boli ku*ac “jesmo” li pobili milijune “drukčijih”, ali ih “iskreno” zaboli “duša” kad oni pobiju samo jednog “našeg”.

“Svjetina je najgori tumač istine.”, Lucius Annaeus Seneka

ali i:

“Pučina je stoka jedna grdna”, Njegoš

Tko to shvaća, ne trebaju mu filozofska i ina prenemaganja kojima je jedino objektivno da pokušava očuvati nepostojeće dostojanstvo cijelog puka, bez obzira na njegovu različitost bio-psiho-socijalnog evolucijskog statusa i nedostatak etike.

Istina je često mnogo jasnija i jednostavnija od njenih “tumača”! 🙂 🙂 🙂

RobiKibor
Gost
RobiKibor
3 godine prije

znaju li ovi prorusko kineski fanovi da je komunizam kakvog oni zamišljaju gotov. Argumenti su im jača strana, pa samo lijepo pogledajte po svojoj kući i oko nje. Tko je vlasnik brendove ičega što imate a da iole vrijedi. E pa kada to saznate lijpo im se poklonite makar to bili i rusi.

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

Tko će razoružati Kurde? Mogu li Amerikanci ostati u Iraku, ako budu ozbiljno napali šijitske snage u Siriji? Ako budu morali napustiti Irak, što će tražiti u Siriji? Zašto Amerikanci ne dozvoljavaju Turcima da pokore ili potjeraju Kurde? Može li se zemlju koja je dala preko pola milijuna žrtava i desetak milijuna prognanika kontrolirati zračnom silom, bez pješadije – čizama na zemlji? Može li se kontrolirati zračni prostor neprijateljske zemlje koja je saveznik Rusije i može po potrebi podići razinu protuzračne obrane na dovoljnu za F 34? Koliko su ozbiljne šanse Amerike da ozbiljno utječe na zbivanja u Siriji? Što se može zaključiti o budućem razvoju događaja analizom događaja u Siriji nakon uključivanja Rusije u obranu Sirije (i Europe, ali Eu se pravi da to ne vidi) tko je u padu, tko gubi teritorij, borce a tko napreduje i jača? S kakvim bi ishodom rata u Siriji bio zadovoljan Izrael, optimalan za Izrael? Što bi bio minimum koji Izrael može prihvatiti? Što Izrael uopće može u Siriji, osim zračnih napada? Može li Izrael nastaviti zračnim napadima, ako Sirija posjeduje kvalitetnu protuzračnu obranu, s dovoljnom strateškom dubinom? Ako se na jedan srušeni F 16 može odgovoriti većim napadom, kako odgovoriti na… Pročitaj više »

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

Kurde neće razoružati nitko. Ako ih ne budu pomagali Amerikanci, oružje će, uz pristanak na federalnu Siriju dobiti od Assada i Rusije. Amerikanci ne mogu ostati u Iraku i voditi rat protiv šijitskih/iranskih/proiranskih snaga u Siriji. Amerikanci mogu trajno ostati jedino na području koje solidno kontroliraju oružane snage Kurda, jer s Turskom više nemaju iste interese. Agresija na Siriju pokazala je da su pobunjenici nesposobni opstati bez da se pretvore u ono što jesu ISIL. A ISIL je samo jedan oblik politike koju u drugom obliku vode Saudijska Arabija i Turska, imperijalna kvaziislamska politika, neumjerena, nerazumna, osuđena na poraz bez obtzira na velik ljudski i realno izvanredan mobilizacijski propagandni ustroj. Pobunjenici da, ISIL ne. Potencijal koji se otkrio pojavom ISILa kojeg čini se nije bila svjesna ni Turska ni Saudijska Arabija je bila moguća velika promjena granica na Bliskom Istoku, koja bi završila na etničko vjerskom načelu nakon golemog klanja i etničkog čišćenja, genocida, preseljenja… I u tako velikom neredu nitko sa strane ne može odrediti pobjednika… Zato je Putin kao inteligentan strateg zapravo spasitelj nesposobnih stratega zapadnih tajnih službi i specijalnih snaga, nerazumnih turskih vođa, koje su situaciju u Siriji dovele do ruba genocida više milijuna ljudi, građana (osim… Pročitaj više »

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

A američka je vojska uporno obučavala i naoružavala borce (a CIA okupljala i financirala, usput otklud tajne službe zapadnih zemalja znaju za dobrovoljce ISILa iz npr Francuske – dio su sami regrutirali) koji bi stotinjak metara nakon prelaska sirijske granice dizali ISILovu zastavu i Amerikancima pokazivali srednji prst.
Na terenu Amerikanci nemaju čizama, ne mogu ginuti u još jednom za Ameriku nepotrebnom ratu američki vojnici, ISIL je neprihvatljiv, Turci de facto ISIL, Izraelci još manje od AMerikanaca spremni za pješačke borbe, problem teško rješiv
a nakon pojave ruske protuzračne obrane, nerješiv. Nerješiv.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik