fbpx

Propaganda kao uvertira u rat dviju velikih koalicija na Bliskom istoku i šire

Zemlje u svijetu

Usporedimo li aktualna medijska izvješća zapadne propagande primijetit ćemo da se isti obrasci koriste desetljećima, a utjecaj na javno mnijenje je dodatno dobio na snazi izumom novih tehnologija. Velika Britanija i Sjedinjene Države imaju veliko povijesno iskustvo u promicanju vlastitih interesa u takozvanom hibridnom ratu, gdje se vojne akcije kombiniraju sa snažnim utjecajem na svijest civilnog stanovništva i vojnog osoblja. Glavni cilj vojne propagande je mobilizacija, a glavna metoda je predstaviti ono što je neophodno kao “istinu”. One koji se usude posumnjati u službeno deklariranu u “stvarnost” se etiketira kao “izdajnike”, sa svim predvidivim ili nepredvidivim posljedicama.

Britanski diplomat Lord Ponsonby je još 1928. godine formulirao niz temeljnih načela utjecaja na svijest i “javno mnijenje” tijekom neprijateljstava. Glavne točke su sljedeće. Velika Britanija i njezini saveznici ne žele rat, ali ga žele “negativci”. Oni oduvijek mrze Britance i već se “pripremaju” za početak sukoba. Borbe se vode isključivo zbog krivnje neprijatelja, pa željeli vi to ili ne, morate se braniti. Vođa “zlobne strane” je utjelovljenje “vraga” i on personalizira “sliku neprijatelja”. Ova osoba, blago rečeno, nije savršena. U najmanju ruku je “neadekvatna”, a žešća propaganda neprijateljskog lidera opisuje kao “mentalno poremećenu osobu” ili se “vjerojatno prodala drugim silama u potencijalnom neprijateljskom taboru”.

Velika Britanija i njezini saveznici se bore za “pravu stvar”, a glavni su im ciljevi uvijek humanitarni i nikada nema skrivenih ekonomskih razloga. Neprijatelj namjerno čini zlodjela, a “mi” ih činimo slučajno ili samo kada smo prisiljeni. Neprijatelj je okrutan i nemilosrdan i uvijek koristi zabranjeno oružje.

“U ratu su naši gubici beznačajni, a kod neprijatelji su ogromni”, ovo je propaganda koju vidimo proteklih dana u više lokalnih sukoba i incidenata poput jednodnevnog izraelsko-sirijskog sukoba.

U načelu, ne smiju se objavljivati stvarni gubici vojnog osoblja i opreme, a informacije moraju uvijek biti u pozitivnom svjetlu. One ne moraju biti istinite, ali zato moraju biti uvjerljive.

Razumljivo, poznate osobe iz kulture, umjetnosti i razni intelektualci moraju podržati “naš posao”.

“Naša misija je sveta, a svi koji u to sumnjaju su obični izdajnici”, ovo je još jedno načelo kojeg je lako prepoznati.

Kao što se primjećuje i danas, ove psihološke formule još uvijek daju željene rezultate. Posebno su bile uspješne u oružanim sukobima “modernog doba”, ako ćemo biti iskreni, od rata području bivše Jugoslavije, preko Iraka, Libije do Sirije, ali i šire. Svrgavanje legitimne vlasti u Ukrajini i kasnije sukob u Donbasu su na Zapadu prikazivani sličnim propagandnim metodama.

Ukrajina bira Europu

Treba li uopće podsjećati na događaje iz veljače 2014. godine, kada je kolebljiva vlada Viktora Janukoviča, koja je trebala upotrijebiti sva zakonska sredstva prisile da rastjera nekoliko tisuća nasilnika u Kijevu, svrgnuta od strane nekoliko stotina naoružanih neonacista, kojima su pomogli “nepoznati snajperisti”.

Zamislimo samo da se u Berlinu, iako ne zbog korupcije ili ekonomskih razloga, okupi oko 20 000 prosvjednika protiv imigracije, a da nekoliko stotina naoružanih neonacista pokuša zauzeti zgradu Bundestaga? Kakav bi bio odgovor njemačke specijalne policije i protuterorističke službe?

Međutim, SAD i europske vazalske zemlje su svoje opunomoćenike u Kijevu prikazali kao “borce za demokraciju”, a svrgavanje predsjednika i vlade je bila “pobjeda slobodarskog duha ukrajinskog naroda i demokracije”.

Kasnije se ovaj dio propagande kombinirao s “borbom protiv terorizma u Donbasu” kojeg su pokrenule neonacističke oružane formacije stvorene nakon prevrata, uz svesrdnu potporu zapadnih saveznika. I sve se to događa pod “demokratskom vladom”.

Koncentracija moći u zapadnim medijima je takva da se nitko ne može udaljiti od “opće linije” kojoj je u interesu “što vjerodostojnije izvještavanje o važnosti događaja”.

Cilj opravdava sredstva, pa stoga treba uzeti u obzir da je svijest šire javnosti prvi važan element rata u bilo kojem slučaju napada. U slučaju rata, “hladni” se postepeno pretvara u “vrući” sukob, iako u suvremenom svijetu zasićenom informacijama tu praktično nema razlike.

Raspad Sovjetskog Saveza je bio trijumf ove tehnike, gdje se izdaja na najvišim razinama vlasti kombinirala sa snažnim i masovnim napadima na svijest stanovništva “oslobođenog od represivnih komunističkih režima”.

donbas

Važnost propagande je istaknuo i Napoleon Bonaparte, koji je vješto kombinirao vojne operacije s publikacijama u dnevnim listovima. Slično je kasnije djelovao i njemački kancelar Bismarck.

Budući da je svijest vrlo podložna vanjskom utjecaju, treba stalno biti izložena stranim medijima i važna su pitanja kvalitete, količine i fokusa propagande. Ideja je da se svi argumenti neprijatelja zabrane i cenzuriraju, kako bi se stekle jednostrane prednosti. Upravo je ta tehnika bila temelj utjecaja na široke mase stanovništva tijekom i neposredno nakon rušenja Sovjetskog Saveza.

“Bijeli” ili “sivi” argumenti suprotne strane su svi bili opisivani kao “crni”, a oni “crni”, koji su se kasnije zaista pokazali kao takvi, oslikavani su isključivo u svijetlim bojama.

Rat je u punom zamahu

No, sada dolazimo do stvarnih ratnih operacija, iako još uvijek na drugim pozornicama, od koji su najvažnije Donbas i Sirija. Dakle, uvodni dio ili prve stepenice propagandnog rata su već iza nas.

To se moglo vidjeti nedavno kada je zrakoplov američke koalicije još jednom gađao sirijske provladine plemenske milicije. Mediji su izvijestili o smrti “stotine vladinih boraca”, a neki čak i o “stotinama mrtvih ruskih plaćenika”. Napad je organiziran prema uobičajenim britanskim i američkim propagandnim tradicijama i navodno je bio “odgovor na agresiju”.

Sirijske vladine snage su se borile protiv “Sirijskih demokratskih snaga”, plaćenika koji stranim novcem i oružjem žele svrgnuti “Assadov režim” i na razvalinama bivše “diktature” izgraditi “modernu i demokratsku Siriju”. Naravno, iza “humanitarne akcije odvraćanja napada na demokratske snage” se krije  plan “nove Sirije” od nekoliko dijelova, od kojih bi svaki entitet zadržavao u nazivu nešto “sirijsko”, ali jedan s drugim ne bi imali nikakve veze.

Nakon toga dolazi i izraelski napad, što mnogi ne vide kao slučajnost. Propaganda je uvjerila javno mnijenje da se američke snage i njihovi partneri tamo bore protiv terorizma, iako je to “lažna zastava” pod kojom se sije kaos u regiji.

propaganda

Govoreći o konkretnom slučaju i Bliskom istoku, glavni taktički cilj je rušenje predsjednika Assada, a strateška zadaća je slabljenje Turske i Irana kao glavnih geopolitičkih konkurenata Izraela.

Nakon toga slijedi promicanje kaosa na i unutar granica Rusije i Kine. To su vrlo dobro razrađeni i uporno promicani planovi. Sve ostalo nije ništa više od diplomacije i propagande.

Za ostvarenje plana je Washington trebao ISIL i Kurde. Sada praktično imamo koaliciju na terenu u kojoj su na jednoj strani teroristi, umjereni pobunjenici, Kurdi, SAD, Saudijska Arabija i neke zemlje Perzijskog zaljeva, Izrael i cijeli NATO.

Na drugoj strani koaliciju čine Sirija, Iran, Hezbollah, iračka šiitska armija, Rusija i Turska, koja se trenutno udaljila iz prvog bloka i priklonila drugom.

Interesi Turske s ostalim akterima se ne podudaraju u cijelosti, ali je važno da nema kompromisa s akcijama Washingtona. Teoretski, samo neki ozbiljniji gubici mogu promijeniti trenutnu konstelaciju.

Deklarativno, Amerikanci insistiraju na pregovorima, jer znaju da ako nešto pođe po zlu, oni će opet udariti i ponovno tražiti razgovore. Gotovo sve prati maksimalna razina propagande i tako se izmjenjuju udari i pregovori.

Međutim, ruski pregovarači vjerojatno znaju da ako danas američki , pa čak i izraelski zrakoplovi udaraju po sirijskim snagama, sutra će udariti po iranskim, turskim i ruskim vladinim snagama.

To se i dogodilo i nije trebalo dugo da sljedeće uništenje bude ruski borbeni zrakoplov. Američki napad na sirijske plemenske milicije, napad na ruski vojni zrakoplov Su-25 u zoni za de-eskalaciju sukoba i napad Izraela na Siriju je bio jednostavan logički slijed događaja u kojem su Pentagon i izraelski režim proučili da su spremni za rat i prijelaz na vođenje politike “drugim sredstvima”.

U međuvremenu se u Ukrajini oprema i trenira  buduće američko “topovsko meso”, a taj se proces provodi pod krinkom  jamčenja provedbe “Sporazuma iz Minska”. Sa stajališta zdravog razuma, ovo je naprosto neobjašnjivo.

Propaganda - ista djevojčica u tri spašavanja
FOTO: Propaganda – ista djevojčica u tri spašavanja

Ono što brine je činjenica da imamo  situaciju u kojoj jedna strana neprestano teži za ratom i taj rat postaje neizbježan. Događaji sve više potvrđuju ovu tezu, počevši od uvodne propagande sve do danas.

Budući da američka želja za ratom ne ovisi o Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji,  taj rat treba biti dobro pripremljen. Očiglednim i neizravnim znakovima američki generali i geopolitički stratezi pokazuju kako sve više gube strpljenje. Lavina se zakotrljala i ne postoji fizičke sile koja je može zaustaviti.

Ako povučemo povijesne paralele, nešto slično u Europi se dogodilo se pod Hitlerom i ranije pod Napoleonom Bonaparteom. Ovdje čak nije riječ o Donaldu Trumpu, koji malo ili uopće ne odlučuje o ovakvim stvarima. “Politički akter” predsjednik Trump u ovoj priči nije nikakav lider, već poslušna marioneta financijske oligarhije. Očito je da brojnim utjecajnim obiteljima koje vladaju Sjedinjenim Državama mir više ne predstavlja nikakav značaj, posebno ako se u njihovo ime rat vodi daleko, uz pomoć vazala i plaćenika.

Istina je da mi danas živimo u svijetu u kojem stvarnost ima sve odlike rata i agresije. Vjerujući u svoju snagu i nepobjedivost se povećava razina uporabe sile. Jučer su to bili Irak i Libija, danas Sirija i Donbas, a sutra ostatak svijeta.

Rubikon je već prijeđen i većina stanovnika Sirije, Irana i Rusije to dobro znaju, jer su svjesni da će SAD i Izrael, da ne spominjemo ostale, pregaziti sve one koji se ne mogu obraniti.

Propaganda o kojoj smo govorili na početku spominje gospodarske zone u Siriji i što sve ne, što onda prenose i tumače razne vazalske državne agencije, mediji i njihovi unajmljeni “ugledni stručnjaci” s raznih instituta i thin-tankova.

Međutim, rat u Siriji samo djelomično ima ekonomsku dimenziju. Ovo nije “gospodarski rat”, nego rat koji će odrediti budući model međunarodnih odnosa, otprilike kao kada su Napoleon i Hitler pokušali promijeniti svijet pomoću vojnog i političkog nasilja, koje je pratila bjesomučna propaganda. Stoga je očekujte i dalje, a što se više bude zaoštravala, to neće biti samo puka retorika, nego znak da se približavamo kritičkom trenutku izravnog sukoba više svjetskih i regionalnih sila, koje su se već svrstale u dva suprotstavljena tabora.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
128 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
3 godine prije

Kozojebi vise i ne kriju da su ih osnovali SAD i Izrael i da se bore na istoj strani. Danasnja izjava jednog od “lidera” dzihadista u Siriji: http://www.kurir.rs/planeta/2993723/komandant-dzihadista-hvali-izraelske-napade-samo-nastavite-sa-udarima-na-sirijsku-vojsku

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Svi imaju propagandu, samo je bitno uvidjeti istinu.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

To je to, to je!! Pokušavam mnogima na portalu objasniti kako bit nisu “-” ili “+” jer svatko ima svoju propagandu da je naći “zlatnu sredinu”!!

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Željko

Slažem se sa tim da Rusi i Kinezi puno manje lažu od Zapada, a bolje ne pričati koliko su zadnjih 10 godina Rusi bili spas za cijelu Zemlju. Već bi živjeli u društvu korporacija gdje bi korporacije već posjedovale čovjeka kao osobu. Normalno morali su prikočiti jer nisu uništili drugu… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Busola

Dajte kakav link o životu i cijenama u Rusiji i kako se ophode sa nama iz ex YU koji nismo Srbi.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Željko

Nije plaća kao u Njemačkoj bilo gdje na Zapadu, ali ako izbjegneš prevarante (mafiju…) , posebno ako ideš putem države, zemlja za ugodan život posebno ako poneseš nešto novaca…

http://www.nasiljudi.hr/clanak.php?id=34

Cijene možeš otići na možda najbolju stranicu za cijene , pa kucaj ime grada…

https://www.numbeo.com/cost-of-living/

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Željko

Najbolje bi ti bilo da otputuješ u Rusiju kao turista i da se na licu mjesta uvjeriš kako je.
Sve ostalo ti je rekla kazala.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  lima

Slažem se lima najbolje , evo svjetskog prvenstva i vrlo lako se može jeftino otputovati …

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Željko

Ako se Rusi loše ophode prema ljudima iz bivše YU a nisu Srbi prije svega treba pitati vlastodršce tih američkih kolonija zašto je to tako.Ti vazali pa i srpska vlast( ali u manjoj mjeri) koristi svaku priliku da Rusiji pljune u lice ,najzalosnije je to što to rade ničim izazvani… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ima baš članak o propagandi, konkretnim primjerima, jučer, mislim, o Izraelu, Siriji itd itd.-

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Rat u Siriji samo djelomično ima ekonomsku dimenziju. Ovo nije “gospodarski rat”, nego rat koji će odrediti budući model međunarodnih odnosa. Ključ svega i zato ne treba drečati svaki put kad Rusija ili Iran izgube pijuna na šahovskoj ploči, iako baš i nemaju pijuna, kao ovi drugi, nego svoje ljude… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Melhama pocinje u siriji..Kako se priblizava sve je jasnija.. Ko to vidi…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Alen

Što je Melhama?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Rat saveznika…

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Alen

Možete pojasniti?!

White Patriarch
Gost
White Patriarch
3 godine prije

U tom potencijalnom novom ratu između Istoka I Zapada DEFINITIVNO ne bi htio biti na strani Istoka – to će biti takva tarapana kakvu Svijet još nije vidio. Napoleon i Francuzi su dobili po tamburi, Hitler I Nijemci su dobili po tamburi još više, a Rusi i Kinezi će dobiti… Pročitaj više »

Ботовање
Gost
Ботовање
3 godine prije

Previše botova je počelo da muti vodu po portalu .Jedan od njih je i beli patrijarh…

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Nisam uvjeren da su to botovi , iznenadio bi se koliko ljudi guta te zapadne propagande bombone i stvarno misle da su borci za slobodu!

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

burt/dumb/taki, zaredio si se? Bravo.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Ne znam s kojeg si ti planeta, ali,iskreno ni ne zanima me,tvrditi da Rusi i Kinezi budu dobili po tamburi je u najmanju ruku neozbiljno!Rat nikada nije dobila strana koja je prva napala!

Kokor
Gost
Kokor
3 godine prije
Reply to  Podravec

Od kuda ti to da je ,,Zapad” prvi napao???
Pa jos nije ni počelo…

Amater
Gost
Amater
3 godine prije
Reply to  Kokor

Davno je počelo i već dugo traje …

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Kokor

Zapad je u konstantnom napadu, samo su sada izmislili kovanicu “hibridni rat” kad su rusi počeli počeli raditi po sličnom receptu.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Jedva čekam da nam objasniš kakav to ingeniozni plan može uništiti površinski najveću državu na svijetu s najvećim brojem nuklearnih projektila i najmnogoljudniju državu s enormnim rudnim i industrijskim resursima kojoj je, čak i da joj svi vojni kapaciteti preko noći nestanu, dovoljno poslati svoje stanovnike s mačetama preko bare… Pročitaj više »

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije

krivi odabir bjelče, već dokazana praksa u Hr, oba svjetska rata završe na poraženoj strani, nemoj brate opet

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Vučedolac

To šta vi svi navijate za Ruse i Kineze jer ste ljevičari ili Srbi pa o ovoj temi razmišljate emocijama a ne razumom, ne mijenja činjenicu da NATO ima 10x veći budžet za vojsku, da je SAD tehnološki minimalno 20 godina ispred Rusije, 30 ispred Kine i 100 ispred Irana,… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Emocije ili razum? Šta je onda ovo tvoje??U kojem bi scenariju Rusi i Kinezi završili tragično a ovi drugi ne?Toliki animozitet kod nekih građana Hr prema Rusima po meni je bolest ,racionalnog objašnjenja nema.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Tadmur , to ti je nervni slom izazvan gubitkom moci.. Eh sad najzalosnije je sto ce ovako isto sizofrenisati i oni u usa koji imaju prst na crvenom dugmetu kad dodju do te spoznaje ,ako vec i nisu… To je ta realnost zbog koje i rusi idu lagano s njuma… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Crni pope, za koga ti navijaš? Biće da voliš drugu ligu…nato i ciosmrad.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

siroti naš dumb/burt/taki/bijeli prota , znamo da ni sam ne vjeruješ u ove gluposti koje črčkaš…) Hahah, dobar si, ne daš se. Možda te ne ošišamo na ćelavo kad ti gazde prdnu u čabar, simpatičan si..)

Arch
Gost
Arch
3 godine prije

‘…da je SAD tehnološki minimalno 20 godina ispred Rusije, 30 ispred Kine i 100 ispred Irana…’
…facebook, twitter, instagram, vlakovi koji ne mogu ostati na tračnicama, nevidljivi avioni s kojih kiša guli nevidljivu boju… windowsi?

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Arch

#, sheranje,, lajkovi, twerkanje, oaaa pa to je min 40 godina hehhehe

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Arch

Hahaha koliko navijača ima ovdje, odabrali svoj tim pa onda navijaju. Ko da će vam to dati kruha u životu, Amerikanci i Zidovi vladaju svijetom i vama, sviđalo de to vama ili ne. To šta vi navijate da ih netko drugi skine s vlasti neće ništa promijeniti u svijetu ni… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

U skorije vrijeme ovakvu retoriku vjerovatno cemo gledati na zapadnim medijima… Sizofrenija je pocela…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Bijeli protojerej ? Kad si nas upecao na svoje djetinjarije mogao bi nam odgovoriti ko koga šalje i gdje je počeo slati na prvu ” crtu”?!?Mi “” rusofil”” i ” putinoljubci “” nismo otišli na Kubu ili u Kanadu .Tvoji šalju tuđu djecu na prve ” crte”” gdje su im… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

@Tadmur, ma pusti, neka valja kur…. glave. Možda se i smiri, malo … he he

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

White patriarch. Ne čini li ti se da si uzeo malo prežestok nick za nekoga tko ima mjesto pod stolom?

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Meni je stalo samo do mog naroda i nije me briga ko će vladati svijetom dok god je kod mene mir i prosperitet. A to za šta vi navijate donosi samo rat i uništenje ali ste pre zasljepljeni mržnjom prema Americi da bi to vidjeli. Je li itko od vas… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Tako je ljudi. Slušajte patrijarha. Umjesto da nam most grade Kinezi trebamo ga skuplje napraviti kod Izraelaca ili Amerikanaca. I napraviti terminal na Krku da skuplje ukapljeni plin kupujemo američki iz Rusije. I slušati kako nam iz dana u dan preko svojih dominantnih medija u državi govore da se iselimo… Pročitaj više »

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Po čemu su moji postovi proamericki?! Ako se ne klanjam svetom Putinu ili Xi-ju ko 90% komentara ovdje onda sam automatski Američki shill?! Ne može čovjek kritički promatrati obje strane i vidjeti da je trenutno status quo najmanje zlo za nas i za Svijet? To šta svi narodi sa Balkana… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Ja nemam problem sa Rusima i Kinezima jer je ovdje njihov utjecaj zanemariv, a i vidim da se brane protiv jedne paranoidne i agresivne politike koja gura druge na dno da bi ostala na vrhu, spremna spaliti svijet jer je netko digao glavu i rekao dosta. Smetaju mi mediji u… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Patrijarh,ljudi ti navode primjere pogubnog utjecaja USA grabežljivaca na svakodnevni život običnog čovjeka.Eto, primjer hebeni pelješki most je jedan a ima ih stotine,a ti sve to ignorišeš i još se žališ kako te ovdje šikaniraju.Kakvu nam je svima štetu nanijela Ruska politika?Evo i ja Kinezima ne vjerujem puno, tu se… Pročitaj više »

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije

Uhljebi u državnoj upravi su problem koji nam je dala Amerika? Ili možda stotine tisuća “branitelja” u nezasluzenim penzijama? Ili možda 50% davanja iz plaće na ime tih istih uhljeba i penzica, zasto mladi i bježe vani? Ili rodijacki kapitalizam gdje je stranka važnija od sposobnosti? Nema dragi Amerika ni… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Ček malo, pa šta nije uhljeba bilo i u bivšoj Jugi, boraca, umirovljenika, podobnih komunista u preduzećima? Koliko smo onda imali građevinskih firmi? po Iraku, Libiji, Tanzaniji, Iranu, Alžiru, Kuvajtu, Egiptu, Siriji i Rusiji? Što nam se dogodilo? Rusi? Rat? Tržišni kapitalizam? Mudro smo bez novaca pustili kapitaliste sa dugogodišnjim… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

E moj liberal , vas je izmislila amerika da bi gramzljive guzice zamotala u kaputić demokracije a iz kojeg ispadaju samo da prostite srannjjaaaa.Nema razlike između tebe i nekog iz HDZ-a zajednička parola “use ,nase, podase” ,odi farbaj negdje drugdje!

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

@Slagerpjevac- Ne stajem na stranu patrijarha, nego. što ne bi najbolje bilo da taj most (koji po mom skromnom uvjerenju ni ne treba, ali ajde neka bude) gradimo mi. Što, više ni most nema tko napraviti od naših? Pitanje LNG terminala se već ovdje raspravljalo i ispali je da većina… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis – iskreno nemam pojma. Možda je to stvarno veliki most i tehnološki izazov.. nisam građevinac.. Naravno volio bih da ga naprave naši ali opet da li je neka sreća ako bi to koštalo puno više i završilo u džepovima nekog novog Jure Radića.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

ajde tukidide ne drobi. Za tu zamku su vam rekli na tečaju za trolejbuse i sad se foliraš da si ko fol pismen. Stalo je tebi samo do vlastite guze, a za narod ti se fućka, inače ne bi drobio o nekom izmišljenom prosperitetu.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

Druze Ivo, ovaj mulac ili njegov otac White patriarch je izgleda dobro profitirao , odnosno apio u pretvorbi i privatizaciji , docim on spominje mir i prosperitet u nazovi drzavi u kojoj su jedino lopovi i fukare mirni i prosperitetni . Da je normalan i posten hrvat znao bi ili… Pročitaj više »

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Sve sile su iste kad se dočepaju moći, ovdje su mnogi već zaboravili kako je mekana bila Sovjetska čizma nad Poljskom, Mađarskom, Češkom… Kako su fini Kinezi prema Tibetancima… Amerika je trenutno hegemonije i ponaša se kako se hegemoni inače ponašaju – svim sredstvima nastoji ostat u sedlu. Kina tek… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Sovjetski savez nije isto što i Rusija. Ni po sastavu ni po ideologiji. Ali dobro.. ovdje je tema propaganda i mediji koji su u Hrvatskoj u tuđim rukama i prirodno je da je otpor prema njima. Jer u konačnici ta nas propaganda šalje pred rusku granicu.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zukove nisam HDZovac nego liberal. A ti bi mogao malo osvježiti svoj zastarjeli operacijski sustav , nije ti ovo više 91′ takvim dinosaurima ko šta si ti je mjesto u muzeju. Ti nemaš niti jedan suvisli argument nego samo prosipas frazetine koje si valjda naučio na X plenumu SKOJa ili… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Moj operacijski sustav je vasa “liberalna”nocna mora , jer pamti kao slon i nepogresivo detektira supke koji su malo nacionalisti , malo komunisti a malo liberali ,ja korespondiram iskljucivo argumentima sto je za vas novopecene liberale naucna fantastika , sprdati se sa skojem mogu samo lopovi koji su pokrali ono… Pročitaj više »

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije

Srića pa ti nisi odabra stranu, samo slučajno naginje malo na najbogatije i najmoćnije, a t da mogu Amerikanci pobit dosta ljudi u malo vremena mogu, samo im ipak fali nešto da baš sve zgaze.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Bolestan ti je nick , a i razmišljanje

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije

Zar ne bi bilo bolje da smo ga poslušali? Koliko bi ljudi manje poginulo, koliko bi bilo manje tragedije na ovim prostorima? Česi su ga poslušali, a mi Tita i Pavelića…

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

E tu sise zajebo.ali totalno!

Bashar
Gost
Bashar
3 godine prije

Beli, ‘ajde pričaj mi malo o toj tehnološkoj, dvadesetogodišnjoj prednosti koju Ameri imaju, ali konkretno, sa primerima. Prvih pet najjačih superkompjutera su kineski, Rusi isključuju Amerikenjcima elektroniku na ratnim brodovima kad im se prohte… a Ameri imaju prednost. Ako misliš na video igrice, u pravu si, tu su otišli najdalje.… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Velika je koncetracija vojnih efektiva, raznih armija, velikih i malih sila, …..
., na teritoriji Sirije!?
To se mora preliti na susedne zemlje, pa i šire?!
Rar se vodi svim sredstvima, a pobeđuje čizma koja gazi zemlju!

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije
Reply to  Weteran

Čizma nije nužno pobjednik. To je u biti okupacija koja traje dok traje.

U svakom slučaju g. Babić je pogodio temu 100 % za razliku od prošlog člana o Poljskoj.

tuf
Gost
Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Zapadne marionete mogu pokrenut veliki rat kad god njihovi gazde odluče.Mehanizma da to spriječi nema.Pitam se neko vrijeme nije li to pitanje vremena.Amerika kao sredstvo zapadnih psihopata je u silaznoj putanji,a to je opasno vrijeme.Oni su naoružani do zuba i sad dok su još vojno močni mogli bi ju iskoristit… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Upravo tako , ljudska pohlepa se lako iskoristi…

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ta prica o javnom mnijenju kao nekom vaznom faktoru u odlukama o smjenjivanju rezima ili pocinjanja ratova od strane nato armade i bankstera jest malo nategnuta .Naime ispranim mozgovima na zapadu ne moras puno objasnjavati zasto i koga napadas jer ih kao prvo ne interesuje a kao drugo tako i… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Assad i Kim su gubitnici, malo su se podigli zadnjih godina jer su prevarili Obamu koji je htio s njima postići sporazum, to ih je ohrabrilo ali sve će na kraju doći na svoje, vjerski i komunistički fanatici sa svojim apokaliptičnim ciljevima i nuklearnim oružjem neće proći kao što nisu… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  burt

Tako je burtone!!!!!!! Živio Tramp!!!!Živjela Tomahawk i F16 demokratija!!!!!!Dole Asad!!!!Dole Kim!!!Dole Putin!!!!???

Arch
Gost
Arch
3 godine prije

A dole i F16! 🙂

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

dobar trolejbuse, dobar!:)

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Ivo

Djeca navijaju za svoje timove i svađaju se oko sukoba koji ih se ne tiče… A kad zagusti bit će poslani da ginu za svoje timove koji nikad nisu čuli niti ih je briga za te “navijače”. Povijest se možda ne ponavlja, ali se definitivno rimuje…

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije

Crni pope, ajd’ pusti sad tablete, popij šalicu kreveta pa u mlijeko …ha ha

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

to, proto dumbe! Zavuci im ga poetski/mistično. Bravo! Ako će itko biti poslan negdje, biti ćeš ti, i to drito pod Staljingrad. Pošalji nam onda koji redak iz Sibira, da vidimo kako se rimuje.

Zanzo
Gost
Zanzo
3 godine prije
Reply to  Ivo

Koja je razlika ic na Staljingrad 1942 u odnosu ic u Spanjolsku 1936??????

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije
Reply to  burt

Jedan od glupljih Trollova u zadnje vrijeme.

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

zuk partizancino stara, propali yugoslavenu olinjali, evo ti plus potpisujem ovoga puta svaku rijec. tocka

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Zig

Sve stima , partizan jesam , propali jugoslaven isto tako , ali zasto olinjali?

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

NIje ovdje naglasak na propagandi, niti to sada ima neki utjecaj na razvoj događaja. Problem je što se nakon potiskivanja pobunjenika i ISILa razišla magla i sada stvari izgledaju gore nego prije, Pozivanje na nekakav Asadov suverenitet malo je u pomoći, jer se sadašnja Sirija znatno razlikuje od Sirije njegovog… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  hiber

Putin mora garantirati samo i iskljucivo sigurnost rusiji i njenim gradjanima a to upravo radi u siriji , koji ce mu k izrael, jel izrael garantira rusima sigurnost od nato agresije ?.

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  hiber

nemoj se ti brinut za Izrael, koliko je Izrael 1982 uništio sirijskih aviona i zemljaskih ciljeva a Rusi koji su imali bazu u Siriji i bili Hafezovi saveznici i opskrbljvači nisu intervenirali, zadnje što Assadu i Hezbollahu treba je rat protiv Izraela jer tada su mogli sve snage okrenut protiv… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  burt

Ne radi se ovdje o izraelu već činjenici da su Rusi gurnuti da kao “saveznici” Irana i Hezbollaha budu garant sigurnosti Izraelu. Nepravedno je govoriti o zločinačkoj politici Assada starijeg koji je bio daleko sposobniji od ovoga mlađega. Taj je odgovoran isključivo što je Siriju doveo u ovakvu središnju žižu… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

hahah, ovdje se nitko ne brine za izrahell, brinu se samo oni, i to s razlogom. Mir se nikad neće moći uspostaviti dok su na vlasti fašistički režimi u izrahellu i nato-zemljama, ali i na tome se radi. Četvrtom rajhu se broje dani.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Ivo

Što ti je to četvrti rajh ?

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  lima

@lima, to ti je onaj rajh poslije srednjeg prsta, ako tako brojiš…ok?

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  EU dismr

Vrlo bistro pojašnjenje.

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije
Reply to  burt

Hvala Vam gospodine Burt što se zalažete za mir na Levantu i što se protivite svakoj potencijalnoj jednostranoj akciji,odnosno agresiji Izraela na Libanon. Ni meni nije baš svejedno hoće li opet izbiti rat jer cijeli život živim u tim strahovima za familiju koja ne živi okolo po svijetu,još tamo od… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  hiber

Sve mogu nekako sažvakati što si pisao,ok..tvoje viđenje stvari ali gdje nađe onih 100 hiljada Iranaca??Šijita???? Pa šijiti su tu oduvijek. A cifra od 50 hiljada kurda isto je problematična.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Kinezi govore o 10000 Iranaca, te još 60-70000 Libanonaca, Iračana i Afganistanaca uglavnom šiita. To je po njima trenutna brojka koja varira. ovisno o smjenama. Kurdi su samo u Afrinu brojili 3-4000 pa je broj udvostručen za tjedan,dva. Dakle, brojka od 50.000 je realna, kao što operativno SAA ima uvrh… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  hiber

Hiber ,sta ti ovde napisa a nista ne rece.. Konstatirao si trenutno stanje i pokazao da ne znas kako se stvari mogu rijesiti..Previse nepoznanica ? Ili se gubis ko usa politicari u svemu ovome…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  hiber

hahah, znam da trolaš, ali ubi me od smijeha s ovim ‘srednja nuklearna sila’. Židovi imaju po procjeni 80 nuklearnih glava, Francuska i Kina po 300, ameri 6.500, Rusi 7.000 nuklearnih glava. Reći da su židovi patuljasta nuklearna sila bi bilo mnogo realističnije. Od njih manje imaju jedino Sjevernokorejci, navodno… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Ivo

ali Izrael nikad nije prijetio nekoj državi da će na nju ispalit nuklearno oružje a Kim i njegovi stalno prijete nuklearnim oružjem, pokazuju rakete, prave filmove kako gore Washington i New York, pogledaj izjave sjevernokorejskih glasila zadnjih godina svako malo govore da će južnokorejce i amerikance uništit nuklearnim oružjem, sad… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

hahah, izrael ne da prijeti nego bombarduje druge države na redovnoj osnovi, tupsone. S.Koreja nikog ne bombarduje koliko znam, ovi manijaci iz tel-aviva svaki dan nekoga. Jedino ako nisu zauzeti ubijanjem domaćeg stanovništva u Gazi ili West Banku, onda susjedne države imaju par dana mira od tih fašistoida. A to… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Ivo

pa upravo si potvrdio da Sjeverna Koreja blefira a Izrael i Amerika ne blefiraju, tebe koji podržavaš Assada i Kima to bi trebalo zabrinjavat jer koji je to subjekt opstao nakon što su na njega djelovali SAD i NATO, pogledaj Karadžića, Miloševića, Mulu Omara, Bin Ladena, Saddama, Gadafija, upravo to… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  burt

burte . , asada ruse vec 7 godina hej , 7 godina , zar cak i ti ne kontas da sto su rusili ,rusili su hehe nema vise ,sve sto misle u buducnosti rusiti skupo ce ih kostati , jako skupo 🙂

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

nitko neće branit Assada i Kima jer je velika sila u pitanju a sad se moram odjavit, jedno vrijeme neću komentirat na ovom portalu, koliko para toliko muzike

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

pošteno. Što bi džabe trolao, nek ti gazde najpre plate. Imaš našu podršku.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže Žukov, molim Te: respekt za magarce !!

Zig
Gost
Zig
3 godine prije
Reply to  Ivo

a sta je sa Juznoafrickom republikom i njihovim atomik petardama a koliko ja znam izrael nema nuklearno orudze. makar nisam jos procitao na 24 sata da imaju

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zig

24 sata..???Bravo Zig majstore!!!I ona drugu Žukovu je dobra a ova ti je TOP.?????

Nevenko
Gost
Nevenko
3 godine prije

Istina je kao i uvijek u sredini.

nekoime
Gost
nekoime
3 godine prije

Nekak bi se kladil na Ruse i Kineze.

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  nekoime

Nije ti se dobro kladiti na nikoga. Neće ti imati tko isplatiti dobitak, ako i pogodiš.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Možda nepotrebno ali ipak “demokratska” vlast uvijek vodi računa o javnom mnjenju. Kao što je navedeno u članku, propaganda se obavlja uvijek na isti način. Internet je doveo lakšeg objavljivanja istine ali i otežao pronalaženje u moru dezinformacija. Nažalost, ljudi su danas tako ovcoizirani da uopće ne razmišljaju svojom glavom.… Pročitaj više »

lauer nalis
Gost
lauer nalis
3 godine prije

Rata nece bit zbog vrlo jednostavnog razloga , hdz : sdp – putin : trump , sve zapovjedi dolaze iz istog centra !
Prijetnja ratom je dimna zavjesa za ostale krvozedne i pohlepne operacije .

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije

Pa evo ja sam stari čitatelj i novi komentator. Ne znam je li to grijeh ili nije. Primjetno je da svi ovdje (99 %) podržavaju Siruju (Asadovu) i ja također, Rusiju i njenu ulogu u Siriji (i ja također). Ali ono što mi se ne sviđa je to ako netko… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Radi se o tome da u srbiji i hrvatskoj imas na 1000 nacionalistickih portala ,dok se portali poput logicno.com mogu nabrojati na prste jedne ruke , meni ne pada na pamet polemizirati sa ispranim mozgovima a kamoli zgubidanima koje pisu pod nickovima tipa U boj u boj , zds ,… Pročitaj više »

Carlosan
Gost
Carlosan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Portal nije gorii,naprotiv, puno je bolji od 1000 gdje se brani amerika…. Živio sam u yu, bio pionir, omladinac, nikad komunist, bio u ratu. Nije mi ništa oduzeto u komunizmu i nije mi bilo loše, ali znam od stare da su gladovali. doslovno gladovali (rođ. 1941). Žena upamtila glad, ja… Pročitaj više »

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Ovom Zukovu su fašisti svi koji su desniji od Marxa… I onda on trubi drugima da su ispranog mozga – IQ krumpira.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Nisu svi fasisti ima tu i svakojakih ljigavaca , licemjera, spavaca i razno razanih shupaka .

lima
Gost
lima
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nisu problem fašisti, njih ima malo, nego veliki su problem svi ovi drugi koje si nabrojio.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

I još je zaboravio popiti tabletu danas…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ispravno, bijeli proto/burte. A i taj Marx je pomalo desničario, daleko je on od pravog komuniste. U biti, salonski para ljevičar i bogati hazar, ako mene pitaš. Hebeš ti teoretičara klasne borbe koji piše iz salona obloženog mahagonijem, umjesto da sastavlja retke u ćeliji ili za pauzom kraj visoke peći.… Pročitaj više »

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije
Reply to  Carlosan

Bravo,ne može se ništa osporiti što ste rekli

samap
Gost
samap
3 godine prije

rusi zavade i zbrišu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  samap

Gdje su zbrisali? Odakle su zbrisali?? Nije valjda da si i ti došao ovdje u ovom novom, brojnom konvoju “” trolejbusa””?!??

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  samap

@samap, ti promašiš portal, “osamapiš” , pa zbrišeš…

davor
Gost
davor
3 godine prije

ISKONSKO ZLO —- NEMA SE ŠTA DRUGO DODATI (MOGU SAMO DODATI DA “NAŠ DOBRI BOG” PRED KOJIM SMO SVI JEDNAKI DEFINITIVNO NE POSTOJI JER U PROTIVNOM NE BI SMJEO DOPUSTITI TOLIKO NEKAŽNJENOG ZLA ) !!!!!!!!!!!

davor
Gost
davor
3 godine prije

Ja samo kad pogledam koje u Hrvatskoj su anti-NATO stranke (HSP, Radnička fronta, Živi zid) dok su svi demokrati redom za NATO ne trebam istraživati dalje od toga, to je orvelovština u malom, preslika regije i većih igrača koji nas okružuju. Rat je mir a zlo je dobro i to… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije
Reply to  davor

E moj davore. Imaš velike šanse da ti Ugroza pošalje poziv za rezervu, pa ćeš paziti šta gledaš. Sugestija gledaj ti sise i guze Nives Celzijus, Lidije Bačić….. bolje je za dušu a i vid. Valjda. 🙂

udav
Gost
udav
3 godine prije

u principu babic je sve u pravu, samo sto su se vremena promenila: propaganda vise ne deluje, u nju niko ne veruje osim samih propagandista, ako i oni; na primer koliko antitramp propagande smo imali, rusko mesanje u usa izbore, i? da li smo, mi narod, poverovali? znaju ameri koji… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
3 godine prije
Reply to  udav

Udav … Sve što si napisao stoji, ko zaliveno….Osim, propagande…. Ja sam služio JNA na Lastovu in na predvečer mojeg skidanja su se potukli Bosanci i Šiptari…. Sledeči dan su postrojili cjelu kasarnu i izpred nas “krivce” za tuču… Komandant Đanko Luka, nas je upitao ” Drugovi vojnici, jeli su… Pročitaj više »

Kandinski
Gost
Kandinski
3 godine prije

Aj bar ovi superiorni moralni kreteni ka bili pop, hiber, i prpošni simpson ne mogu srat da zli komunisti cenzuriraju njihovu nadmoć, iako moram reć da mi se zbog takvih umišljenka gadi čitat komentare, ali valda sam samo još jedan jadnik i luzer.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije

Ovaj članak je nabolji prikaz situacije i najrealnija procjena događaja u budućnosti. Na našu sveopću žalost!

max
Gost
max
3 godine prije

Zapad će i dalje nastaviti svoju propagandu prema svojem narodu, dok je istok bio slabiji šutili su i jeli zapadna go…koja su oni propagirali cijelom svijetu.Sad kad više nisu toliko slabi jednostavno su rekli odjebite “partneri”, što god vi uradite mi ćemo dati kontru, ne samo da ćemo dati kontru… Pročitaj više »

Balad
Gost
Balad
3 godine prije

“Kao što se primjećuje i danas, ove psihološke formule još uvijek daju željene rezultate.” Pa nije to nimalo za čuditi, uzme li se u obzir da je većina građana najobičnija stoka, koju boli ku*ac “jesmo” li pobili milijune “drukčijih”, ali ih “iskreno” zaboli “duša” kad oni pobiju samo jednog “našeg”.… Pročitaj više »

RobiKibor
Gost
RobiKibor
3 godine prije

znaju li ovi prorusko kineski fanovi da je komunizam kakvog oni zamišljaju gotov. Argumenti su im jača strana, pa samo lijepo pogledajte po svojoj kući i oko nje. Tko je vlasnik brendove ičega što imate a da iole vrijedi. E pa kada to saznate lijpo im se poklonite makar to… Pročitaj više »

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

Tko će razoružati Kurde? Mogu li Amerikanci ostati u Iraku, ako budu ozbiljno napali šijitske snage u Siriji? Ako budu morali napustiti Irak, što će tražiti u Siriji? Zašto Amerikanci ne dozvoljavaju Turcima da pokore ili potjeraju Kurde? Može li se zemlju koja je dala preko pola milijuna žrtava i… Pročitaj više »

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

Kurde neće razoružati nitko. Ako ih ne budu pomagali Amerikanci, oružje će, uz pristanak na federalnu Siriju dobiti od Assada i Rusije. Amerikanci ne mogu ostati u Iraku i voditi rat protiv šijitskih/iranskih/proiranskih snaga u Siriji. Amerikanci mogu trajno ostati jedino na području koje solidno kontroliraju oružane snage Kurda, jer… Pročitaj više »

ocalan
Gost
ocalan
3 godine prije

A američka je vojska uporno obučavala i naoružavala borce (a CIA okupljala i financirala, usput otklud tajne službe zapadnih zemalja znaju za dobrovoljce ISILa iz npr Francuske – dio su sami regrutirali) koji bi stotinjak metara nakon prelaska sirijske granice dizali ISILovu zastavu i Amerikancima pokazivali srednji prst. Na terenu… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik