Prosvjedi poljskih farmera postali su nasilni dok su terorističke europske vlade vodile rat protiv farmi

Poljska - Prosvjed poljoprivrednika
33 komentara

Prosvjedi u Poljskoj prošlog su tjedna postali nasilni jer su se deseci tisuća farmera i policije sukobili u glavnom gradu Varšavi.

Poljoprivrednici su uznemireni zbog dva glavna problema koji ugrožavaju njihov život: klimatske politike Europske unije i ukrajinskog uvoza hrane. Prvo, pozivali su na izmjenu ograničenja koja su im nametnuta kroz plan EU-a za rješavanje klimatskih promjena Green Deal. Osim toga, žele ponovno uvesti carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute nakon ruske invazije.

Prosvjedi u srijedu, koji su bili najnasilniji dosad, započeli su ispred ureda premijera, s prosvjednicima koji su marširali prema parlamentu dok su poljoprivrednici svojim traktorima blokirali autoceste koje idu prema Varšavi. Policija je upotrijebila palice, suzavac, šok granate i biber sprej protiv prosvjednika, od kojih su neki bacali kamenje i petarde na policiju.

Pojavili su se i navijači, od kojih su mnogi bili lovci, šumari i rudari. Mnogi prosvjednici nosili su natpise s antiukrajinskim sloganima. Jedna je osoba nosila lijes s natpisom “Farmer, živio 20 godina, ubio ga Zeleni dogovor”, dok je druga osoba nosila transparent na kojem je pisalo “Želim biti farmer, a ne rob Bruxellesa”.

Na videozapisima koji se dijele na društvenim mrežama može se vidjeti kako policajci udaraju prosvjednike poljoprivrednike i novinare palicama i suzavcem u nasilnim scenama koje su šokirale mnoge mještane. Jedna snimka prikazuje prosvjednika kako je uhićen na dramatičan način, a iz ruku mu je istrgana poljska zastava. Ukupno su uhićene najmanje 23 osobe.

U objavi na X, varšavska policija brani svoje postupke, napisavši: “Zbog fizičkog nasrtaja na policajce od strane nekih ljudi koji prosvjeduju … bilo je potrebno upotrijebiti izravne mjere prisile.”

Čelnik sindikata farmera Tomasz Obszanski rekao je Reutersu da ih je policija spriječila da odu kada je prosvjed završio. Rekao je: “Sve je bilo mirno i odjednom je policija došla niotkuda, začuli su se glasni udarci, policija je počela koristiti (suzavac) i jednostavno provocirati ljude koji su napuštali prosvjed.”

Upozorio je da će se poduzeti daljnje mjere nakon što se premijer Donald Tusk odbio sastati s njima. “Nakon ovoga što se danas dogodilo, doći će do blokade cijele zemlje… Poljska će stati, jer poljski poljoprivrednik neće dopustiti da se prema njemu tako postupa, da ga se blati”, upozorio je.

Tuskova vlada pod pritiskom

Vlada je rekla da su neke stranke možda pokušale iskoristiti uglavnom legalne prosvjede za sijanje građanskih nemira. Ministar unutarnjih poslova Marcin Kierwinski rekao je: “Želim razjasniti: moramo razlikovati dvije kategorije. Poljoprivrednici, koji su prosvjedovali u skladu sa zakonom. Ali imali smo posla i s malom skupinom huligana i provokatora koji su napali policiju.”

Prosvjedi povećavaju pritisak na premijera Donalda Tuska, koji je nedavno preuzeo dužnost, a prethodno je bio predsjednik Europskog vijeća; mnogi ga smatraju nepokolebljivim za EU. Također je izrazio podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Poljski poljoprivrednici uživaju široku podršku građana, a način na koji se postupa s prosvjedima šteti imidžu Tuskove vlade. Tusk je rekao da su frustracije poljoprivrednika opravdane i tvrdio je da će predložiti izmjene i dopune Green Deala. Pozvao je čelnike poljoprivrednika na razgovor ovog vikenda, ali ustupci koje im je dosad ponudio nisu bili dovoljni da ih pridobiju.

eupoljoprivredniciPoljskaProsvjed
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
avnoj
1 mjesec prije

Nitko ne protestira protiv rata.
Koja pokvarenost sirokih masa.
Da postoje komunisticke partije oni bi protestirali, ali oni su uklonjeni i zabranjeni, ipak oni su bila jedina prepreka militarizmu, neo-nacizmu i americkom imperijalizmu.
Ima razloga zasto su ih zabranili.
Natovci pravu planove 100 godina unaprijed.

nekoime
1 mjesec prije

Poljska, u mome srcu…

Ivan Bgd
1 mjesec prije

Uvek ce biti ubaceni provokatori kako bi policija bila “prisiljena” da reaguje i sve pretuce. False flag kao i uvek funkcionise.
Samo ti gIupi policajci nikad nece shvatiti da su psi koje placa narod, a rade za cifute.

Max
1 mjesec prije

Najavljeni slijed zbivanja,

tihobl
1 mjesec prije

Poljska staje 20. sve ce blokirati.

1 mjesec prije

Za početak bi se trebalo riješiti sve te korumpirane stoke na vlasti u svakoj državi kako bi farmeri u miru i blagostanju uzgajali svoju stoku . Žohare , cvrčke i skakavce nek “elita” konzumira!

Darko
1 mjesec prije

Vrijeme je da farmeri u cilju zaštite čovječanstva uzmu oružje u ruke i eliminiraju odmetnute zločinačke vlade svojih zemalja. Nema tu više demokratskih metoda kada vlade po nalogu WEF-a provode fašizam nad svojim narodima.

Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Policajci brane tirane i time sebe i svoju djecu ostavljaju bez hrane…

Mrčikola
1 mjesec prije

Sad će to Lech Walesa riješit uz potporu “demokratskog zapada” i Vatikana😁…e, Poljaci, Poljaci…nemate sad posla s neiskusnim komunistima nego s milenijskom bandom…e, i ne igrate s “naštelovanim” kartama.😁

Zoro
1 mjesec prije

Da sve je prosto ujedinjeni kapitalisti istrebljuju i porobljavaju proleterijat,
dok se ne podigne zvizda petokraka i crveni barjak, proleterijat nema šanse, treba neka nova antikapitalistička organizacija sa kvalitetama komunista ali bez njihovih mana,
do tada ovce bleje karavana prolazi,
i nikakvi kompromisi nisu mogući
MORA biti borba pod crvenom zvizdom petokrakom i crvenim barjakom, ima neki dublji smisao tu, vjerovatno ezoterija može dat odgovor, toga se kapitalisti boje ka vrag tamjana i vampiri glogovog kolca

Mrdo _ tulipan najpraviji
1 mjesec prije

Budi se istok i zapad… 👍

Smrt kapitalizmu, sloboda narodu!

goran
1 mjesec prije

pa drotovi oduvijek izazivaju sranja i onda kad ih se napadne onda su svi krivi samo ne oni,ali i tome če doći kraj dragi drotovi dolazi vrijeme polaganja računa i sve i jedan če te položit račun mater vam vašu nacističku ko vas je tako odgojio

Lucija, prva
1 mjesec prije

Sve navedeno, gušteri i sotona služe samo za odvraćanje pažnje.

Dimna zavjesa. Popularni izraz. Laura Kovesi.
Koja je još jednom potvrdila da AP ima velikih problema u komunikaciji s ženama. JAKIM.

Ovo štošta govori o njemu.

Red Dog
1 mjesec prije

Seljacki lobby je bio najratoborniji u EU. Zato je pola budzeta isao njima.
Od 2014 ih zbunjuju time da im se pogorsava stanje zbog Rusije. Naseli su deceniju, ali vise ne. Ako neko pokrece stvari u EU, onda su to oni. I inspirisu druge. Jos su cekali dugo da se pokrecu, ali sad jesu u pokretu.

Steve
1 mjesec prije

Prvo su Poljake nahuškali na mržnju prema Rusima, a sada ih teraju da mrze i Ukre. Krajnji cilj?! Mislim da je svima jasan. E moji Sloveni kada ćete se dozvati pameti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI