fbpx

Protesti izbijaju u jermenskoj prestonici Jerevan nakon dogovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Protesti u Jerevanu

Protesti su izbili u glavnom gradu Jermenije nakon najave novog sporazuma o primirju oko Nagorno-Karabaha kojim se očekuje okončanje sukoba. Prema riječima jermenskog premijera Nikola Pašinjana, tekst zajedničke izjave izuzetno je bolan za njega i jermenski narod, ali odluka je morala biti donijeta.

Ranije su ruski predsjednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali zajedničku deklaraciju o novom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, koja bi trebalo da stupi na snagu od utorka, 10. novembra. Prema novom sporazumu, Azerbejdžan i Jermenija će se zaustaviti na svojim trenutnim položajima, razmijeniti zarobljenike i dozvoliti raspoređivanje mirovnih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Demonstranti koji su protestovali zbog zajedničke izjave o prekidu rata u Karabahu otišli ​​su do zgrade vlade.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milance
Gost
Milance
3 mjeseci prije

Placení pindusi u Armeniji memoriju,shvatili su da su odpisani zajedno sa pindusima iz Azerbejdžan koji su podržavali taj rat radi u obadvije drzave.Americkoj drzavnoj eliti nije uspio plan rata na Kavkazu koji se trebao prosiriti na Rusiju.Ta americká duboka drzava i njihove elite biti Ce hapsenja pomoću narodne garde i vojske.Zato je Trump imenovao novog ministra obrane.Rusija i Putin opet dali šah mat drzavnoj eliti i obadvije drzave stavile pod svoj kisobran.Biden i elite u Americi, svijetu, evropi budu uhapsene koje su provele prevaru oko izbora..O svemu tome vise biti će na mom blogu navece

HOUSE
Gost
HOUSE
3 mjeseci prije
Reply to  Milance

Pašinjana će na prisilno pišanje ili će omastiti uže.

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  Milance

Milanče, ajde reci ti nama nešto. Koja tvoja prognoza se ostvarila ?

pantagana
Gost
pantagana
3 mjeseci prije

Ocigledno da ti armeni imaju odlicne saveznike … prisiljeni po koji put da se povuku sa svog teritorija.. a saveznik drzi figu u dzepu. bravo za tog velikog saveznika.

hAZE
Gost
hAZE
3 mjeseci prije
Reply to  pantagana

Armenija ima protu-rusku vladu od 2018. kad je “obojenom revolucijom” došla na čelo države trenutna ekipa. Maknuli su kadar u vojsci koji se školovao u Rusiji i imaju to što imaju… Jedino, ako si mislio na “velikog saveznika” SAD i/ili NATO.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  pantagana

Uzdali su se u zapad, a najvise u francuze i amere. Vidjeli smo sta su dobili od saveznika.

Prethodni premijer jermenije bio je britanski agent, ali bio je rodom iz Karabaha. Zato se cvrsto drzao uz ruse, jer je znao da je bez njih popuslic. Protiv njega pravili su 5 obojenih revolucija i jedan pokusaj oruzanog ustanka. Sesti put su uspeli, zbacili su ga sa vlasti i doveli americkog agenta koji je imao osvojenih 7,5% na izborima. Kad neko nema nikavu podrsku u narodu proglasi mobilizaciju ko ce mu se odazvati? Pogotovo jer se okrenuo protiv jedinog saveznika, pa ni od njega ne moze ocekivati pomoc.

Vise o ovome pisao sam na prethodnij temi, a maloprije sam i dopunio.

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

A, ciji je Dodik agent? Srpski ?

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije

Nije potpisano nikakvo primirje nego završetak rata. Ima svega, od ustupanja teritorija, osiguranja koridora i kroz Atarbeđan i kroz Armeniju. Ruske trupe osiguravaju Karabah 5 godina sa produženjem. Ovo je ozbiljan sprazum jer je u skladu sa tradicijom žrtvovano par ruskih vojnika, da se pokaže ozbilnost obiju strana. Nešto kao kad kod nas seljaci pljunu u dlan i rukuju se kad prodaju kravu. Nema suda koji će to raskinuti. Dakle, tisuće izginule nizašto, nešto što se davno moglo rješiti bez žrtava. Ali zato su napunuli džepove trgovaca oružjem.

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  hiber

U pravu si.
Nije podpisano nikakvo primirje več potpuna kapitulacija Armena.
Moraju predati teritorije Arcaha Azerima,za svaku od još ne osvojenih pokrajina ima i datum do kada.
Ostaje im samo Stepanakert sa okolinom,koji če dobit nešto avtonomije i Ruske mirovnjake.
Grad je več onako prazan jer su stanovnici izbegli u Armeniju.Zadnji ovih dana, kad se vodila bitka za Šuši,koji je 7km. od Stepanakerta i koju su Armeni izgubili. Vratit se neče pod vlast Azera.
Za prije od godinu dana,pokrajina če bit prazna,bez stanovnika.
Borci Arcaha,treba bit objektivan,borili su se kao lavovi. Veoma su hrabri i za razliku od Turaka mnogo bolji borci. Ali bilo ih je premalo,veoma dugo su izdržali poplavu Turaka koji su stalno dovlačili sveže meso i nadoknadili izgubljenu tehniku.
145 hiljada stanovnika protiv 9 MIO Turaka (Azeri su jedno od Turskih plemena). Sa slabom PVO koja je bila desetkovana,Gruzini koji su pored Armenaca jedini kriščani na tom prostoru,držali su stranu Turcima. Ostali sami bez prijatelja i saveznika (osim dobrovoljaca sa strane) izdržali su mesec i po dana. Okruženi skroz.
Pašinjana če ova kapitulacija stat vlasti a Rusi ostat bez simpatija Armena. Da,nisu se hteli angažovati za Armene, bitniji su im bili unosni poslovi sa Turcima i Azerima.
Kroz poraz Armena,dobili su još jednu bazu u NK i još jednu u Azerbajdžanu.
U politici su samo interesi. Armeni su upravo to bolno osetili na svojoj koži.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Promatrač

Ovo si u pravu – 150.000 stanovnika protiv Aerbejdzana sa 10 i Turske sa 80 miliona stanovnika. Pomoc Jemenije bila je minimalna, otprilike kao pomoc Milosevica Karadzicu. Nesto doborovoljaca su poslali, ali ni jednu brigadu vojske. Mobilizacija je krahirala, ali nije bolje ni na azerskoj strani, pa su morali kupovati dzihadiste.

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Pomoc? Bori se sam majstore! Ili neide, treba neko sa strane to rjesiti? Ma da?!

Feniks
Gost
Feniks
3 mjeseci prije

Ovaj sporazum je potpuna Ruska pobjeda Rusi ce biti vojno prisutni ne samo u Armeniji ve i u Azdrbejdzanu. Os RF ce kontrolirati cijelu zonu razdvajanja u NK sa cijelom brigadom i plus ce Ruska granicama sluzba kontrolirati medjusobnu Armenski Azersku(Drzavnu) granicu i to praktično trajno. Azeri dobili dio teritorije Armeni zadržali dio teritorije uz Rusku garanciju a ono sto je najbitnije je da nema drugih os na Kavkazu (Turska). Rusi su se ovim duboku ukorijeniti na Kavkazu.

Novi Balow
Gost
Novi Balow
3 mjeseci prije
Reply to  Feniks

Kako kad je predvidjena?supervizija Rusije i Turske…..ponovo procitaj sporazum

hAZE
Gost
hAZE
3 mjeseci prije
Reply to  Novi Balow

Ne spominje se Turska u sporazumu, ali postoje naznake da će Rusija i Turska imati zajednički centar za praćenje crte razgraničenja.

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije
 1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra po moskovskom vremenu;
 2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim položajima;
 3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike;
 4. U Karabahu, duž kontakt linije i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci ─ ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme;
 5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani;
 6. Ruski mirovnjaci biće raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od šest meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje;
 7. Za obezbeđivanje efikasne primene svega dogovorenog, mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre;
 8. Jermenija će vratiti region Kelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 kilometara) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije i Nagorno-Karabaha, bez uticaja na status Šuše. Osim toga, Jermenija do 20. novembra mora da preda Agdamski i deo Gazahskog regiona Azerbejdžana koji trenutno drži;
 9. U naredne tri godine biće razvijen plan za izgradnju nove saobraćajnice uz Lačinski koridor, koja će obezbediti vezu Stepanakerta i Jermenije i na njoj će biti raspoređen ruski kontingent. Azerbejdžan će garantovati bezbednost prevoza u Lačinskom koridoru svim civilima;
 10. Izbeglice će se vratiti u svoje domove u Nagorno-Karabahu, što će kontrolisati visoki predstavnik UN za izbeglice;
 11. Sve ekonomske i saobraćajne veze u regionu biće deblokirane. Jermenija će obezbediti saobraćajne veze između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike sa ciljem protoka ljudi, robe i usluga u svim pravcima. Kontrolu će vršiti ruske granične trupe. Po dogovoru će biti izgrađene nove saobraćajnice između zapadnih delova Azerbejdžana i Nahčivanske autonomne republike.
 12. U znak ozbiljnosti stranaka, po starim običajima, žrtvuju se dva ruska vojnika.(ovo je tajna klauzula).
Ringo10a
Gost
Ringo10a
3 mjeseci prije

Armenci su rijetko vidjene budaletine. Ekstremni i radikalni do pizde materine
Ovaj sporazum je spasio goli opstanak naroda N. Karabaha
Ali hajde ti to objasni tim ludjacima
Samo glavom kroz zid pa ga jebi.
Nevjerojatni su. Mi na Balkanu smo svakakvi ali za one budaletine sa Kavkaza smo olicenje razumnosti

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  Ringo10a

Pasinjan je odradio sta je trebao, uglavnom. U pravu si , cudan narod blago receno. Otomansko carstvo je vladalo nad jako puno narodu, ali samo na njima su napravili pokolj i djelomicno Asircima. Turci znaju zasto.

muhamedanac
Gost
muhamedanac
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

druge su uspjeli prevjeriti i pretvoriti u turke? osim kurda, njih sad poturčuju

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

Uglavnome su taj genocid radili kurdi po nalogu gazde Turaka.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

Zato sto su im britanci zabranili da pokolju grke, koje turci najvise mrze. Inace bi vidio sta bi grcima radili da su smjeli.

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Smjeli zbog koga? Grka? 😂

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

I ti si isplivao odnekud, pingvini izumiru…

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije

Pravo pitanje je zašto su srušili ruski helikopter nad armenskim teritorijem. Teško kršenje sporazuma i dovoljno za rusku intervenciju. Azeri su jasno rekli da im je cilj da Armenija prihvati činjenicu da je to Azarbejđan. Sada je Azrabeđan povezan koridorom sa svojom Nahičevanskom autonomnom republikom. A Amenija sa Karabahom koji će morati urediti svoje odnose sa Azarbeđanom. Umjesto da su uredili odnose na vrijeme, sada su im Azeri presjekli pokrajinu na pola, a niko ih ne može optužiti za genocid. Naravno, jedini pravi dobitnici su Turci koji se sada mogu šetuckati po Azarbejđanu i po Armeniji. A Rusi su gubitnici u povlačenju.

Milance
Gost
Milance
3 mjeseci prije

Komentatori, morate shvatiti da je Armenija okupirala nezakonito dio teritorija Azerbejdzana.To je ista pjesma kao sto je Milan Martić davne 1990 godine proglasio samostalnu republiku krajinu u Hrvatskoj.Sto ste trebali cekati da Ce ta krajina ostati, malo Morgen.Putin je sada intervenirao da nedođe jos veceg problema i da se taj sukob ne prodiru na Rusiju, to je bio konacni cilj realizatora tih sukoba.Tim potpisom biti će odrezana Turska i Turskoj uskoro prijeti raspad i pod kontrolu Irana koji će krenuti udice godine.

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  Milance

Pišeš gluposti kao obično,
NK nikad nije bio Azerski i poseljen je Armenima.
Granice su crtali u Moskvi,Armene se nije pitalo ništa.
Granice su umjetne
Po tvome i Njemačka ima pravo u tvojoj Češkoj oslobađati svoje teritorije u kojima su nekad živjeli Sudetski Nijemci???

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  Promatrač

Nagorni Karabah je na referendumu 1920 odbio da udje u sastav Armenije. Nije ih SSSR utrpo u Azerbejdzan!

Promatrač
Gost
Promatrač
3 mjeseci prije
Reply to  Pingvin

Kakva glupost,neču ni da komentiram.😂

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Milance

Milance pola danasnjeg Azerbejdzana je bila jermenska teritorija prije genocida, ne racunajuci Karabah koji se i tad odupro genocidu.

Pingvin
Gost
Pingvin
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ma da?

hAZE
Gost
hAZE
3 mjeseci prije

Srušili su ruski helikopter unutar granica Armenije. Prema sporazumu o zajedničkoj obrani, to je dovoljan povod da se Rusija umiješa u sukob na strani Armenije. Rusi su iskoristili tu činjenicu da privedu Azere za pregovarački stol.

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije
Reply to  hAZE

Osim što je helikopter pratio razmještanje ruskih trupa na početni položaj, kako su se već dogovorili Putin i Erdogan. Kao što rekoh, drevni običaji traže negdje da se pljune u dlan, a negdje žrtvovanje ovaca. Na kavkazu je običaj da se žrtvuju dva rusa. Sličan običaj je bio i u Siriji. Erdogan i Putin nisu mogli naći zajednički jezik, dok nisu žrtvovana dva rusa.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  hiber

Kakav pocetni polozaj kad se kolona kretala od pravca Nahicevana prema turskoj granici, a ne prema istoku i Karabahu.

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

U tome i jeste stvar. Raketa je doletjela iz Nahičavanske autonomnu republike na Armeniju izvan svake zone sukoba. Ako to nije ritualno žrtvovanje, ja ne znam što je.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Jedno je jasno, Rat u Nagorno Karabahu je gotov. Armenija ga je izgubila. Ali mogu se očekivati novi ratovi s pokušajem promjene stanja. Ali možda ne tako skoro.

Zex
Gost
Zex
3 mjeseci prije

Što protestvuju budale,neka budu zadovoljni mogli su popušiti cijelu teritoriju pocjepali ih Azeri za mjesec dana dronovima….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik