Protesti izbijaju u jermenskoj prestonici Jerevan nakon dogovora o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu

Protesti u Jerevanu
35 komentara

Protesti su izbili u glavnom gradu Jermenije nakon najave novog sporazuma o primirju oko Nagorno-Karabaha kojim se očekuje okončanje sukoba. Prema riječima jermenskog premijera Nikola Pašinjana, tekst zajedničke izjave izuzetno je bolan za njega i jermenski narod, ali odluka je morala biti donijeta.

Ranije su ruski predsjednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali zajedničku deklaraciju o novom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, koja bi trebalo da stupi na snagu od utorka, 10. novembra. Prema novom sporazumu, Azerbejdžan i Jermenija će se zaustaviti na svojim trenutnim položajima, razmijeniti zarobljenike i dozvoliti raspoređivanje mirovnih snaga u regionu Nagorno-Karabah.

Demonstranti koji su protestovali zbog zajedničke izjave o prekidu rata u Karabahu otišli ​​su do zgrade vlade.

 

Nagorno-Karabahprekid vatreprotesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance
3 godine prije

Placení pindusi u Armeniji memoriju,shvatili su da su odpisani zajedno sa pindusima iz Azerbejdžan koji su podržavali taj rat radi u obadvije drzave.Americkoj drzavnoj eliti nije uspio plan rata na Kavkazu koji se trebao prosiriti na Rusiju.Ta americká duboka drzava i njihove elite biti Ce hapsenja pomoću narodne garde i vojske.Zato je Trump imenovao novog ministra obrane.Rusija i Putin opet dali šah mat drzavnoj eliti i obadvije drzave stavile pod svoj kisobran.Biden i elite u Americi, svijetu, evropi budu uhapsene koje su provele prevaru oko izbora..O svemu tome vise biti će na mom blogu navece

pantagana
3 godine prije

Ocigledno da ti armeni imaju odlicne saveznike … prisiljeni po koji put da se povuku sa svog teritorija.. a saveznik drzi figu u dzepu. bravo za tog velikog saveznika.

hiber
3 godine prije

Nije potpisano nikakvo primirje nego završetak rata. Ima svega, od ustupanja teritorija, osiguranja koridora i kroz Atarbeđan i kroz Armeniju. Ruske trupe osiguravaju Karabah 5 godina sa produženjem. Ovo je ozbiljan sprazum jer je u skladu sa tradicijom žrtvovano par ruskih vojnika, da se pokaže ozbilnost obiju strana. Nešto kao kad kod nas seljaci pljunu u dlan i rukuju se kad prodaju kravu. Nema suda koji će to raskinuti. Dakle, tisuće izginule nizašto, nešto što se davno moglo rješiti bez žrtava. Ali zato su napunuli džepove trgovaca oružjem.

Feniks
3 godine prije

Ovaj sporazum je potpuna Ruska pobjeda Rusi ce biti vojno prisutni ne samo u Armeniji ve i u Azdrbejdzanu. Os RF ce kontrolirati cijelu zonu razdvajanja u NK sa cijelom brigadom i plus ce Ruska granicama sluzba kontrolirati medjusobnu Armenski Azersku(Drzavnu) granicu i to praktično trajno. Azeri dobili dio teritorije Armeni zadržali dio teritorije uz Rusku garanciju a ono sto je najbitnije je da nema drugih os na Kavkazu (Turska). Rusi su se ovim duboku ukorijeniti na Kavkazu.

hiber
3 godine prije

Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra po moskovskom vremenu; Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim položajima; Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike; U Karabahu, duž kontakt linije i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci ─ ukupno 1960 ljudi sa lakim naoružanjem, 90 oklopnih transportera i 380 drugih vozila i specijalističke opreme; Svi transportni čvorovi će biti deblokirani; Ruski mirovnjaci biće raspoređivani paralelno sa povlačenjem jermenske vojske. Ruski kontingent će ostati u Nagorno-Karabahu narednih pet godina, što će se automatski produžiti ako nijedna strana u roku od šest meseci pre isteka tog roka ne zatraži njihovo povlačenje; Za obezbeđivanje efikasne primene svega dogovorenog, mirovnjaci će formirati centar za nadgledanje poštovanja prekida vatre; Jermenija će vratiti region Kelbadžar Azerbejdžanu do 15. novembra, a Lačin do 1. decembra, dok će lačinski koridor (širine 5 kilometara) ostati u rukama Jermena, kako bi se obezbedila veza Jermenije… Čitaj više »

Ringo10a
3 godine prije

Armenci su rijetko vidjene budaletine. Ekstremni i radikalni do pizde materine
Ovaj sporazum je spasio goli opstanak naroda N. Karabaha
Ali hajde ti to objasni tim ludjacima
Samo glavom kroz zid pa ga jebi.
Nevjerojatni su. Mi na Balkanu smo svakakvi ali za one budaletine sa Kavkaza smo olicenje razumnosti

hiber
3 godine prije

Pravo pitanje je zašto su srušili ruski helikopter nad armenskim teritorijem. Teško kršenje sporazuma i dovoljno za rusku intervenciju. Azeri su jasno rekli da im je cilj da Armenija prihvati činjenicu da je to Azarbejđan. Sada je Azrabeđan povezan koridorom sa svojom Nahičevanskom autonomnom republikom. A Amenija sa Karabahom koji će morati urediti svoje odnose sa Azarbeđanom. Umjesto da su uredili odnose na vrijeme, sada su im Azeri presjekli pokrajinu na pola, a niko ih ne može optužiti za genocid. Naravno, jedini pravi dobitnici su Turci koji se sada mogu šetuckati po Azarbejđanu i po Armeniji. A Rusi su gubitnici u povlačenju.

Milance
3 godine prije

Komentatori, morate shvatiti da je Armenija okupirala nezakonito dio teritorija Azerbejdzana.To je ista pjesma kao sto je Milan Martić davne 1990 godine proglasio samostalnu republiku krajinu u Hrvatskoj.Sto ste trebali cekati da Ce ta krajina ostati, malo Morgen.Putin je sada intervenirao da nedođe jos veceg problema i da se taj sukob ne prodiru na Rusiju, to je bio konacni cilj realizatora tih sukoba.Tim potpisom biti će odrezana Turska i Turskoj uskoro prijeti raspad i pod kontrolu Irana koji će krenuti udice godine.

hAZE
3 godine prije

Srušili su ruski helikopter unutar granica Armenije. Prema sporazumu o zajedničkoj obrani, to je dovoljan povod da se Rusija umiješa u sukob na strani Armenije. Rusi su iskoristili tu činjenicu da privedu Azere za pregovarački stol.

Max
3 godine prije

Jedno je jasno, Rat u Nagorno Karabahu je gotov. Armenija ga je izgubila. Ali mogu se očekivati novi ratovi s pokušajem promjene stanja. Ali možda ne tako skoro.

Zex
3 godine prije

Što protestvuju budale,neka budu zadovoljni mogli su popušiti cijelu teritoriju pocjepali ih Azeri za mjesec dana dronovima….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI