Protivnici Rusije su pogrešili oko svojih predviđanja

Putin
50 komentara

Nijedna od sumornih prognoza Zapada o sudbini Rusije 2022. nije se ostvarila, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin vladi u srijedu komentirajući neuspjeh Zapada da poremeti nacionalnu ekonomiju.

“Ništa što su naši protivnici predviđali nije nam se dogodilo”, rekao je Putin i zahvalio vladi na efikasnom radu tokom 2022. godine, koji je pomogao Rusiji da izdrži međunarodni pritisak usred sankcija bez presedana koje su uvele SAD i njihovi saveznici. „U velikoj meri to je bio rezultat rada vlade“ , dodao je on.

Predsjednik je tada rekao da još mnogo toga treba učiniti kako bi se osigurao “apsolutno … suvereni nezavisni razvoj Rusije uprkos svim vanjskim pritiscima i prijetnjama”. On je istakao činjenicu da treba uložiti više napora na snabdijevanje ruskih snaga uključenih u sukob u Ukrajini. Rusija takođe treba da proširi tehnološke kapacitete svoje privrede i podstakne stvaranje novih industrija i radnih mesta, rekao je on, istovremeno jačajući finansijski sektor, poljoprivrednu industriju i neke druge oblasti privrede.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini krajem februara, SAD i njihovi saveznici u Evropi i šire uveli su sankcije bez presedana protiv Moskve, ciljajući čitave sektore njene ekonomije, uključujući finansije i bankarstvo, kao i avijaciju i svemirsku industriju. U decembru je EU, zajedno sa zemljama G7 i Australijom, uvela gornju granicu cijene ruske nafte iz mora, postavljenu na 60 dolara po barelu.

Prošlog proljeća mnogi zapadni zvaničnici i mediji predviđali su da će ruska ekonomija propasti pod pritiskom sankcija i vojnih izdataka, samo da bi priznali da je Moskva uspjela prkositi svim tim predviđanjima. U maju je hrvatski predsjednik Zoran Milanović priznao da sankcije Zapada ne funkcionišu, jer je The Economist objavio da se ruska ekonomija pokazala “iznenađujuće otpornom” usred visokih prihoda od nafte i gasa.

U avgustu su Bloomberg i Washington Post objavili da sankcije nisu dovele do ekonomskog kolapsa kojem su se nadali zapadni lideri. Putin je u decembru rekao da Rusija nadmašuje mnoge zemlje G20 uprkos sankcijama. Ranije istog mjeseca, rusko ministarstvo finansija saopštilo je da su prihodi budžeta za naftu i gas premašili cjelogodišnji cilj u prvih 11 mjeseci, donoseći ruskoj kasi dodatnih 9 milijardi dolara.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Sankcije protiv Rusije imaju karakter socijalnog kredita.

tihobl
1 godina prije

Anglosaksoni su napravili ogromnu gresku – ojacali su Rusiju sankcijama umjesto da su je primili u EU, sengen i evrozonu i tako upropastili do kraja.

Rudar
1 godina prije

Još nisam naišao na podatak o čemu sankcionranom je Rusija stvarno bila ovisna.
Hrana? ne
Energenti? ne
strano tržište? ne
Bez svega toga oni mogu normalno živjeti
Zamislimo da živimo u klimatskom podneblju gdje temperatura kroz noć/dan varira od 18-28 stupnjeva, imaš komadić zemlje, nema pljačkaša u blizini, da li ti ikakav novac treba? ne, sve možeš sam napraviti, ono što ne možeš zamjeniš svoju robu sa nekim tko proizvodi nešto drugo. Ukratko, sve dok imaš svoju proizvodnju ne ovisiš o nikome i ničemu.
I sad neka mi velikohrvati odgovore što je Hrvatska proizvodila 1982. a što proizvodila 2022.
Ima nas manje nego 1982. znači sada nam manje i treba.

tihobl
1 godina prije

У Белорусији стварају аналог Вагнеровог ПМЦ – Дојче веле – председник Александар Лукашенко је лично наредио стварање професионалне војне јединице на бази безбедносне компаније ГардСервис.

tihobl
1 godina prije

У Соледару се предала 77. ваздушно-десантна, која је обучавана у Великој Британији.

tihobl
1 godina prije

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Анкара подржава отварање хуманитарног коридора за рањенике из Украјине и да је спремна да се побрине за њихово лечење.

„Довозили смо рањенике из Сирије, Азербејџана и Либије и лечили их у својим болницама. То је наша хуманитарна обавеза. Наставићемо да радимо у том правцу“, рекао је Ердоган, обраћајући се учесницима међународне конференције о људским органима у Анкари.

Hobart
1 godina prije

Teško sine…teško i nikako ….nije Zapad pogriješio nego Rusija ….i nastavlja sa pogreškama svaki mili dan !!! I ja sam pro ruski nastrojen i Anti 🇺🇸🇬🇧🇮🇱 poput vas ali uzalud se tješiti kad i vrapci na grani vide realnu sliku stanja !!!
😥😥😥

borjana
1 godina prije

Ovdje mu se zaista mora dati sve za pravo. Rusija je posve rezistentna protiv svih mjera koje su im nametnute od strane “saveznika”. Sve uveden mjere su bile kontraproduktivne, jedinu, ogromnu i nemjerljivu štetu trpe oni koji su je uveli, odnosno saveznici, dočim je predvodnik i prvi među saveznicima također lijepo i izdašno profitirao. Totalna budala je svaki onaj kome još nije jasno da su to bumerang sankcije.
Kada bi Rusi još prestali neprijatelje snabdijevati zlatom, bilo bi još bolje. Ovako pomalo baca sjenu na dobro odrađen posao vlade.

Bor3
1 godina prije

Htijeli bi Natovci stopama njemckih fasista. Rusija je tvrd orah.

eukolonija
1 godina prije

Šta ćeš kada Annealeni Baerbock lakše uđe dvadest centi u gujicu nego cent u glavu

user
1 godina prije

90-tih su opstali zahvaljujuči dačama (ne autima)
možda ih ništa ne dira dok si god stanovništvo samo proizvodi hranu.
osim naravno influencera i tiktokera, to nije stanovništvo…

London
1 godina prije

Moskva je uključila 36 predstavnika iz Velike Britanije, uključujući nekoliko članova Vijeća ministara, agencija za provođenje zakona i tiska.

“Namjerno odustajući od konstruktivnog i kreativnog dijaloga, London nastavlja svoju politiku konfrontacije i zajedno s Washingtonom širi lažne informacije o Rusiji i potiče rusofobiju”, istaknulo je ministarstvo.

Noppo
1 godina prije

Rusi so bili spremni. Nije to “sreća”.

Long
1 godina prije

Novinar, Francuz, Adrian Boke: Treba mi rusko državljanstvo da spasim svoj život

burt
1 godina prije

Rusija je već potrošila trećinu svojih deviznih rezervi, druga trećina je zamrznuta u stranim bankama i ostala im je još trećina, ne mogu se mjeriti sa materijalnim bogatstvom i tehnologijom zapadnog svijeta, ukrajinska vlast ne treba brinuti jer će im NATO države i ostali ne NATO podržavatelji dostaviti sva vojna i financijska sredstva koja su im potrebna za rat protiv Rusije a konačni cilj je izbacivanje ruske vojske iz Ukrajine, smjena Putina i sukobi unutar Rusije

Max
1 godina prije

Rusija je bila spremna za sankcije.

Red Dog
1 godina prije

U potpunosti.
Namera je bila isprovocirati Rusiju do ludila i kad Rusija konacno odgovara udariti joj sankcije i dokrajciti je kao CCCP. Krajnji cilj je bio dokrajcenje Rusije, ovo je samo faza.
U meduvremenu se zaraduje na oruzju. To je uspelo, ali sve ostalo je propalo.
I to je uspelo kratkorocno. Ovo im je kao da su se upisali u krevetu. Sad im je toplo i udobno, ali kasnije ce im biti mokro i hladno.
Trebala je „Svetska Zajednica“ izolirati Rusiju. Zapad je uspeo izolirati sebe. Dokrajcuje sebe.

Morion
1 godina prije

Polako rusoljubci,Rusiju će za par godina pogoditi takva kriza das će Putko i ekipa završiti isto kao i Ruski car Nikolaj Aleksandrovič Romanov…

MNK
1 godina prije

Nijedna od sumornih prognoza Rusije o sudbini Ukrajine 2022. nije se ostvarila, i nikada nece. Ruski agresori, vratite se doma i uredite sve da 30 miljuna Rusa dobije WC u kuci.

IVO ŠAMANIC
1 godina prije

MNC POTRAŽI MOZAK KOJI TE JE NAPUSTIO MOŽDA GA STIGNEŠ PRAZNOM GLAVOM ALI SUMNJAM DA BI SE MOZAK VRATIO U PRAZNU GLAVU

goran
1 godina prije

tek sad shvačaju zapadni lideri protiv koga su stali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI