Protivno volji premijera Haririja i Rijada Libanon jača veze sa Sirijom

assad
3 komentara

Nakon što je očišćeno posljednje područje kojeg je u Zapadnom Qalamounu držao Al-Nusra Front, sirijska vojska, Hezbollah i vojska Libanona su pokrenuli veliku operaciju čišćenja posljednje enklave terorista ”Islamske države” na libanonsko-sirijskog granici.

Iako Glavni stožer libanonske vojske tvrdi kako on vodi samostalne operacije, relativno mali teritorij, kojeg sa zapada napada libanonska vojska, Hezbollah i s teritorija Libanona i iz Sirije, a sirijske snage iz pravca istoka, juga i sa sjevera na svom teritoriju, provodeći usput zračne udare po ciljevima terorista, nemoguće je da ove tri borbene skupine ne koordiniraju svoje protuterorističke aktivnosti.

Istovremeno s kampanjom u Zapadnom Qalamounu se održava Međunarodni sajam u Damasku, prvi od izbijanja sukoba 2011. godine.

Saudijski Arab News javlja kako su dva libanonska ministra u četvrtak na marginama otvaranja Međunarodnog sajma u Damasku razgovarali s predstavnicima sirijske vlade.

Ministar poljoprivrede Ghazi Zaiter i ministar industrije Hussein Hajj Hassan su dobili su poziv od sirijske vlade da prisustvuju sajmu. Nakon intenzivne političke rasprave unutar libanonske vlade o toj posjeti, libanonski premijer Saad Al-Hariri se na kraju pokušao pravdati kako je riječ o osobnom putu dva ministra i da na sajmu ne predstavljaju njegov kabinet.

Međutim, oba su ministra inzistirala da su posjeti bili službeni.

Za saudijski režim je ovo vrlo kontroverzna posjeta, a putovanje dvojice ministara u Siriju je poprimilo veliku medijsku pozornost.

Nacionalni sirijski mediji su ih dočekali na libanonsko-sirijskom graničnom prijelazu Jdaidet Yabous.

“Sudjelovat ćemo na Međunarodnom sajmu u Damasku kao libanonske tvrtke i proizvođači, a održat ćemo razgovore sa sirijskim dužnosnicima o zajedničkim ekonomskim pitanjima između dviju bratskih zemalja i uvjereni smo da će se povijesno dobri odnosi Libanona i Sirije nastaviti”, kazao je ministar Hajj Hassan, koji u libanonskoj vladi predstavlja Hezbollah.

Ministar Hassan je pohvalio sirijski narod, vojsku i njihovog lidera zbog velikih pobjeda koje su Sirijci i njihovi saveznici postigli u borbi protiv terorizma, ali i zbog velike odlučnosti da zaustave američko-izraelski projekt uništenja Sirije”.

“Razgovarat ćemo sa sirijskim dužnosnicima o načinima provedbe sporazuma potpisanih između dviju zemalja u sektoru poljoprivrede i industrije. Unatoč svemu što je rečeno o ovom posjetu, mi smo došli ovdje s punim uvjerenjem i vjerom u uspjeh”, izjavio je ministar Ghazi Zaiter, koji u libanonskoj vladi zastupa pokret Amal.

Njih dvojica su se sastali sa sirijskim premijerom Imadom Khamisom, koji im je rekao kako je Sirija spremna opskrbiti Libanon s dodatnih 500 megavata električne energije po cijenama nižim od onih koje traže turske kompanije koje Libanonu isporučuju struju.

Libanonski ministar poljoprivrede je razgovarali sa svojim sirijskim kolegom Ahmadom Al-Qadriom o “mehanizmu za promicanje i razvoj poljoprivrednih odnosa između dviju zemalja”, izvijestila je sirijska novinska agencija Sana.

Al-Qadri je rekao kako će se zajednički tehnički odbori dvaju ministarstava sastati sljedećeg tjedna u Libanonu, ističući potrebu borbe protiv svih oblika poljoprivrednog krijumčarenja između dviju zemalja.

Ministar Ghazi Zaiter je inzistirao da je u Damask otišao kao ministar poljoprivrede na službeni poziv sirijskog ministra gospodarstva.

“Neki ovo pokušavaju prikazati kao osobni posjet i mi poštujemo te političke stavove, ali uskoro će oni morati biti korigirani, jer će opet oživjeti suradnju u zajedničku povijest dvije bratske zemlje”, rekao je libanonski ministar poljoprivrede Ghazi Zaiter.

Nakon sastanka sa sirijskim kolegom Mohammedom Samerom Al-Khalilom, libanonski ministar industrije Hussein Hajj Hassan je rekao: “Politički i sigurnosni razvoj situacije u Siriji je doveo do pobjeda, političkih, sigurnosnih, vojnih i ekonomskih, a to će imati mnogo utjecaja na Libanon, jer je za nas važan rast sigurnosti, vojne, političke i ekonomske stabilnosti”.

Naglasio je da se razvoj situacije u Siriji odrazilo i na nekoliko drugih razina, uključujući raseljene Sirijce u Libanonu.

“Obnova sirijskog gospodarstva dovodi i do oporavka libanonskog gospodarstva, zahvaljujući principima u koje vjerujemo”, dodao je Hajj Hassan.

Nakon sastanka libanonske vlade koji se održao u palači predsjednika Michela Aouona, inače političkog saveznika Hezbollaha, dvojici ministara u Damasku se u četvrtak popodne pridružio i libanonski ministar prometa Youssef Fenianos.

Rekao je da su posjeti libanonskog pokreta Al-Marada u Siriji uvijek bili održavani tijekom proteklih šest godina.
“Nismo skrivali ovu činjenicu, niti izbjegavali posjećivanje Sirije kao ministri ili dužnosnici Marade”, kazao je Youssef Fenianos.

Hezbollah je uvijek održavao dobre odnose sa Sirijom, a razgovori predsjednika libanonskog parlamenta Nabiha Berrija i Sirijske Arapske Republike uvijek održavani na najvišim razinama”, dodao je Youssef Fenianos.

Došli smo u Siriju bez pristanka premijera Saada Al-Haririja. On ima svoje mišljenje, a mi svoje. Svatko ima svoja uvjerenja. Postoje političke skupine koje se hvale zbog odbijanja odlaska u Siriju, ali je cilj takvih postupaka mobilizacija njihovih sljedbenika, jer im nemaju ništa drugo za ponuditi u nadolazećim parlamentarnim izborima”, rekao je libanonski ministar Fenianos.

U istom kontekstu je predsjednik Generalnog radničkog sindikata u Libanonu, Bechara El-Asmar, najavio svoje sudjelovanje u radu Međunarodnog sindikalnog foruma o “Solidarnosti sa sirijskim narodom i radnicima protiv terorizma, blokade i imperijalnih intervencionističkih politika”.

Ovaj forum organizira ”Radnički sindikat Sirije” 11. i 12. rujna u Damasku.

Usprkos svim nastojanjima Saudijske Arabije da preko premijera Saada Al-Haririja pokuša oslabiti veze između Libanona i Sirije, to je nemoguće. Prije svega zbog toga što većina frakcija i parlamentu i kabinetu podržava ovu suradnju, a posebno su joj skloni politički predstavnici Hezbollaha. Predsjednik Aoun također, iako se ranije žestoko protivio prisustvu sirijskih trupa u Libanonu. No, kada su sirijske trupe napustile Libanon i vratile u domovinu, bivši general, danas predsjednik Aoun ne vidi nikakvih problema u suradnji s Damaskom.

Na Međunarodni sajam u Damasku Assad pozvao prijatelje Sirije – Hrvatska nije došla

lIBANON
FOTO – Zajednička kampanja libanonske vojske (plavo), sirijske (crveno) i Hezbollaha (žuto) protiv enklave ”kalifata’ na libanonsko-sirijskoj granici
al-nusraAl-Nusra FrontHezbollahImad Khamismedjunarodni sajam
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

“Usprkos svim nastojanjima Saudijske Arabije da preko premijera Saada Al-Haririja pokuša oslabiti veze između Libanona i Sirije, to je nemoguće.”

Postavlja se pitanje kako je ovaj Al-Hariri (sa takvim stavom o Siriji) uopšte došao na vlast. A šta bi tek navedeni gospodin uradio da dođe do novog sukoba sa Izraelom (saudijskim saveznikom)?
Da li bi se povukao u mišju rupu?
E budaletina jedna…

milee
6 godine prije

tako treba,neka sarađuju međusobno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI