Putin: Dedolarizacija je nepovratna

Putin - Dolar
23 komentara

Američki dolar gubi svoju globalnu ulogu u ” objektivnom i nepovratnom ” procesu, rekao je ruski predsjednik učesnicima samita BRICS-a u Južnoj Africi u utorak. Vladimir Putin je razgovarao putem video veze, nakon što je odlučio da ne prisustvuje događaju lično.

Dedolarizacija ” dobija na zamahu “, izjavio je Putin, dodajući da članice grupe velikih ekonomija u usponu nastoje da smanje svoje oslanjanje na dolar u međusobnim transakcijama.

Ruski lider je izjavio da pet članica BRICS-a – Rusija, Kina, Indija, Brazil i Južna Afrika – postaju novi svjetski ekonomski lideri, dodajući da je njihov kumulativni udio u globalnom BDP-u dostigao 26%.

On je napomenuo da je, ako se mjeri paritetom kupovne moći, BRICS već nadmašio Grupu sedam vodećih industrijaliziranih zemalja – čineći 31% globalne ekonomije, u poređenju sa 30% G7.

U proteklih 10 godina međusobna ulaganja zemalja članica BRICS-a porasla su za šest puta. Njihova ukupna ulaganja u svjetsku ekonomiju su se udvostručila, dok kumulativni izvoz čini 20 posto ukupnog globalnog, rekao je Putin.

Moskva se fokusira na preusmjeravanje svojih transportnih i logističkih ruta prema „ pouzdanim stranim partnerima “, uključujući članice BRICS-a, kako bi osigurala nesmetano snabdijevanje međunarodnog tržišta energijom i hranom.

Primarni ciljevi Rusije su razvoj Sjevernog morskog puta i transportnog koridora ‘Sjever-Jug’, naveo je Putin. Prvi, koji prolazi kroz Arktički okean, duž ruske sjeverne obale, osigurat će brže isporuke robe između Evrope i Dalekog istoka. Drugi će povezati ruske sjeverne i baltičke luke s Perzijskim zaljevom i Indijskim okeanom, olakšavajući kretanje tereta između euroazijskih i afričkih nacija.

” Stalno povećavamo zalihe goriva, hrane i đubriva za države globalnog juga ,” i aktivno doprinosimo globalnoj sigurnosti hrane i energije, rekao je ruski lider. On je za trenutnu međunarodnu krizu s hranom okrivio unilateralne sankcije Zapada, opisujući ih kao ” nezakonite “.

„ Nelegitimne sankcije… ozbiljno utiču na međunarodnu ekonomsku situaciju “, a „ protivpravno zamrzavanje imovine suverenih država “ predstavlja kršenje pravila slobodne trgovine i ekonomske saradnje.

Deficit resursa i rastuća nejednakost širom svijeta su ” direktan rezultat ” takve politike, tvrdi ruski predsjednik. On je kao najnoviju manifestaciju ovog procesa, koji prvenstveno pogađa najugroženije nacije, istakao skok cijena žitarica i hrane.

Moskvu na samitu u Johanesburgu, koji se održava od 22. do 24. avgusta, predstavlja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Putin je odlučio da ne prisustvuje događaju nakon odluke Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da izda nalog za njegovo hapšenje u martu. Sud je zasnovao nalog na tvrdnji Ukrajine da je ruska evakuacija djece iz zone sukoba usred neprijateljstava između dvije nacije predstavljala „ nezakonito prebacivanje stanovništva. ”

Južna Afrika je potpisnica Rimskog statuta MKS-a, a SAD i njeni saveznici izvršili su pritisak na nju da pritvori Putina ako otputuje u zemlju. Moskva je više puta negirala navode MKS-a i naglasila da ne priznaje autoritet suda, proglašavajući nalog pravno ništavnim.

Iako je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa više puta izjavljivao da neće izvršiti naredbu, tvrdeći da bi to predstavljalo “objavu rata “, Moskva je na kraju odlučila poslati ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na samit BRICS-a da predstavlja Rusiju.

BRICSDolarPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
8 mjeseci prije

U mnogim stvarima pa i u vezi dolara Rusija radi bas ono sto se od nje ocekuje a sto ide na ruku Mocnicima. Zasto im odgovara urusavanje dolara tek cemo da vidimo… mada vec imamo neke ideje.

ivan
8 mjeseci prije

Dolar je dolar mercedes je mercedes a rublja ce uvijek biti sirotinjska i bit ce podanik dolaru. Vidi dolar vidi rublju a po srbima davno prije 30 godina je propao dolar hahahahah

Ivek
8 mjeseci prije

Dolar je propao jer sve više beskućnika u usa i još su si eu i usa natovarili uvoz izbjeglica na vrat. Bit će sr.nja.
Ja da sam Rusija ne bi im izvozio gnojivo pa nek svi crknu od gladi.

Dux
8 mjeseci prije

Dolar neminovno gubi primat, proces je dug i kompliciran, kotač se pokrenuo i ne može se zaustaviti, a tek unutarnji problemi Amerike kad se zakotrljaju, eto problema, čini mi se da se nadzire početak kraja.

Arkaj
8 mjeseci prije

USA su bahatim stiskanjem Rusije u kut dobili ono što nisu očekivali – rat na svim frontovima. Pri tome je ekonomski rat po važnosti gotovo jednako važan kao i onaj što se vodi u rovovima. Nezakonite i jednostrane ekonomske sankcije uvedene od Zapada sad se razbijaju moćnim oružjem – dedolarizacijom svjetske trgovine. Borba već ima pobjednika samo što to onaj koji gubi monopol utjecaja na svjet još nije u stanju priznat svoj poraz pa nastavlja koprcanje u blatu laži i samoobmana….

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Može Putin što mu volja no je problem ” dedolarizacije ” u samoj Americi a zove se — DEINDUSTRIJALIZACIJA ! SLABO ŠTO VIŠE PROIZVODE !!! Po čemu onda Dollar vrijedi ??? Jedino po osnovu PROJEKCIJA 💥 —->>> INVESTMENTS X DEBTS !!! No Im se i jedno i drugo … Uprdjelo – pa dokle se Dollar na unutarnjem tržištu držao , još nekak i išlo no budući plaće više ne prate inflation Index te ono što se prije godinu i pol moglo kupit za 50 $ a sada uz discount , valja izdvojiti , ponajmanje ZA ISTO 115 $ uz stalni rast mortgages , utilities , taxes , gas prices ….. Ode sve k vragu …. Jedino ako žele zadržati , postojeći ekonomski model pod svaku cijenu je da pokrijenu , sljed , unutarnjih katastrofa po ugledu na 9/11 te izvrše suspenziju Constitution uz uvođenje Martal Law uz nadu da će… Čitaj više »

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Rusija je nekoliko puta u povijesti spašavala USA:
Za vrijeme Katarine velike: dodatno se zakrvili s Englezima, što im nije trebalo.
Za vrijeme Aleksandra II,
Početkom osamdesetih.

Nedavno su izjavili da – nema više.

Max
8 mjeseci prije

Prvi i najvažniji korak.

hiber
8 mjeseci prije

Dakle da zaključimo. Grupacija BRICS dolar koristi u 80% međusobnih transakcja, 5 % je juan, a ostalo su statističke greške, sto je daleko vise od zemalja izvan BRICSa. Koristenje i snaga određene valute u direktnom je srazmjeru sa vojnom moci i kontrolom pomorskih putova. Rusija je upravo unistila svoju vojnu moć na beznačajnoj Ukraini, a izgubila je kontrolu nad Baltikom i Crnim morem, a sada i nad vlastitom valutom. Putin je upravo donio dekret o kontroli rublje i svih transakcija, tako da je sto se financija tiče Rusija kaput. U najboljem slučaju biti ce kineska kolonija. Ako Kina preživi krizu.

Zvone
8 mjeseci prije

Onima koji stvarno upravljaju ovim svetom ide za sada sve po planu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI