Putin dozvoljava naplatu dugova za isporuku gasa u valuti neprijateljskih zemalja

Vladimir Putin
27 komentara

Ruski dobavljači prirodnog gasa mogu se obračunati sa kupcima gasa iz neprijateljskih zemalja u stranoj valuti ako naplate dugove za isporuku gasa od takvih kupaca ili ako sami otplate dug, navodi se u ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina, objavljenom u petak na portalu pravnih informacija .

Uredbom je precizirano da se obračuni mogu vršiti u stranoj valuti, koristeći poseban račun koji otvara ovlaštena banka na osnovu zahtjeva ruskog dobavljača. Zaduživanje za isporuku gasa smatraće se otplaćenim nakon kreditiranja stranog kupca na taj račun.

Istovremeno, u dokumentu se navodi da „otplata duga stranog kupca po ugovoru o isporuci prirodnog gasa nije osnov za nastavak isporuke prirodnog gasa od strane ruskog snabdevača u slučaju da strani kupac ne ispoštuje proceduru. utvrđen ovom uredbom“.

Plaćanje ruskog gasa

Od 1. aprila kupci iz neprijateljskih zemalja ruski gas mogli su da plaćaju samo u rubljama. Međutim, uzimajući u obzir valutu ugovora (koje su obično dolari i evri), Moskva je napravila ustupak svojim kolegama: kupci bi morali da prebacuju novac u stranim valutama Gazprombanci, koja bi kupovala rublje na berzama i prebacivala ih na posebne račune u rubljama uvoznika sa kojih se plaća. Istovremeno, Rusija će nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama utvrđenim u ranije zaključenim ugovorima.

Evropska komisija je prvobitno ovu šemu smatrala kršenjem sankcija. Međutim, kako je objavio Bloomberg, Evropska komisija je objavila nove propise prema kojima će evropski uvoznici moći da nastave da plaćaju ruski gas bez kršenja sankcija Moskvi i da otvaraju bankovne račune za obračune u valuti predviđenoj ugovorima

gasPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Daj sta das, pa makar bili evri i dolari. Nece valjda otpisati dugove neprijateljima?

hiber
1 godina prije

Je li prima i Reichsmarke? Ili da mu Plenki posalje dva vagona kuna.

AJeTo
1 godina prije

… a zauzvrat se mcdonalds povlači iz B&H.

eks
1 godina prije

Suština je u tome da proizvodjaču nafte u Rusiji na račun dolaze rublje. Konverzije preko berze su samo način da krajnji kupci, zemlje koje su uvele sankcije, mogu kupiti rublje od Gazprom banke. I šta tu nije jasno ? Poenta je da zapad ipak kupuje rusku naftu, Rusija zaradjuje, a sankcije se pokažu kao sprdnja.

borjana
1 godina prije

Ne vezano uz temu Za @PoljskiWC Analiticar Na moje, već nekoliko puta ponovljeno pitanje PoljskomWC Analiticaru, a koje glasi: Kakvo je vaše mišljenje PoljskiWC Analiticaru o prof. dr. Klausu Švabu? PWCA je pomalo stidljivo jučer na pitanje od 29.12., dao njegov odgovor koji glasi: „Pozdrav Borjana, ili pozdrav obavjestajna sluzbo, pa nemam neko posebno misljenje o navedenome. On je ocito jako dobar operativac koji ima sve brojeve telefona te djeluje sukladno dopisima. Za neki daljnji razgovor slobodno mi posaljite e mail, djelujete kao ugodan sugovornik. [email protected]” To objavljivam danas, tako da bude friško ažurirano i aktualno. „ …dobar operativac koji ima sve brojeve telefona” Jel možda ima i vaš? 😀 Šalim se, bez panike. Ali nemate razloga za brigu, ovo nije nikakav cinkaroški portal. Ali opet budite oprezni. Nema tajni na internetu. Vidite PWCA, kada sam vam prvi put postavila pitanje, namjesto vas za odgovor se javio @pera lozac. Znate… Čitaj više »

borjana
1 godina prije

Nastavak Ovakvo nešto, mislim da bolje nije moglo doći ni iz kužine švabobog famoznog glasnogovornika i savjetnika pedera harariija, osobno. Spremna sam vam dati dobru nagradu ukoliko se usudite doći malo dolje jugu pa tako nekome „čestitati” Božić. Zvaršili biste (možda vam to i ne bi bilo prvi put) jednako kao jedan lik u Zg u sitnim noćnim satima kome je jedna okačena krunica i slika generala A. Gotovine u vozilu povrjedila osjećaje te nije htio platiti taksi. Vozač taksija ga je poslije toga jednim nokautom i plavim podljevom ispod oka, oslobodio svih njegovih dugovanja. Pa da vam pojasnim to „porođenje Isusovo” s kojim sam odrasla i koje sam od mog ćaće ćula, a kako mi je pričao, on opet od njegovog i tako redom, nekih par stotina godina unatrag se u nas tako Božić čestita. To vam se zove TRADICIJA. TRADICIJA! Točno ona TRADICIJA do koje je ovome narodu… Čitaj više »

borjana
1 godina prije

Kako vjerojatno neću biti u mogućnosti u nekoliko narednih dana pisati (vodi mene dragi moj malo u planine, da se malo otkaćimo od svega) evo ja vam već sada, svima vama (osim klozet-analitićaru, njemu neka švab čestita) cijenjenim Logičarima kao i redakciji želim od srca sretnu i uspješnu Novu godinu.

Živi i zdravi bili, i sve najbolje.

Jednostavno receno
1 godina prije

Sve ovo mi sada malo kaka da nazovem ove razne teorije ludo izgledaju??? Jedni pričaju treba nas svesti na miljardu al otvaraju se seriske proizvodnje oružja, odakle ljudi? Jedni pričaju dolar i euro nestaje iduće godine sad putin s njima trguje??? Sutra je iduća godina pa koji od nas preživi neka bude sretan u zlatnoj je miljardi i ne trebaju mu više dolari ni euri…….. Sretno u novu godinu.

korištenje
1 godina prije

Tako sam sretan što predsjednik Putin i njegova voljena Rusija mogu imati puno povjerenje i prijateljstvo s velikom zemljom poput Kine, nakon godina zapadne obmane i laži.

Max
1 godina prije

Za novac može sve.

nessy
1 godina prije

Kada je jedan rimski car oporezovao javne zahode, na pitanje ‘kako to’, odgovorio je da novac ne smrdi. Isto tako, pri naplati dugova, valuta je nebitna.

Dante
1 godina prije

Sve su slagali od 2017. do danas
Lihvari

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI