Putin i afrički lideri objavili zajedničku izjavu o Ukrajini

Putin i africki lideri
50 komentara

Kremlj je zajednički objavio saopštenje nakon prošlomjesečnog sastanka predsjednika Vladimira Putina i šefova afričkih država koje su predvodile Afričku mirovnu inicijativu, koja ima za cilj pronalaženje mirnog rješenja ukrajinskog sukoba.

U dokumentu objavljenom na internet stranici Kremlja u petak, dvije strane su priznale napredak postignut po pitanjima o kojima je razgovarano na njihovom prvom sastanku u junu. Obe strane posebno pozdravljaju pokrete o humanitarnim pitanjima kao što su prava dece „u oblastima oružanih aktivnosti“, kao i razmenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

Putin i afrički lideri su se “složili da će humanitarni napori nastaviti da donose dalje rezultate” dok dvije strane nastavljaju razgovore o mirovnoj inicijativi.

Oni su takođe pozvali na konkretne korake za uklanjanje prepreka koje blokiraju izvoz ruskog žita i đubriva, kako bi se omogućila potpuna implementacija crnomorske inicijative uz posredovanje UN i nastavio dogovor o kretanju žitarica.

Osim toga, lideri pozivaju UN da preduzmu potrebne mjere za oslobađanje 200.000 tona ruskog đubriva koje je zaglavljeno u lukama EU za trenutnu – i besplatnu – isporuku u afričke zemlje.

Zajednička izjava dolazi nakon što se Putin sastao s najvišim predstavnicima Južne Afrike, Konga, Egipta, Komora, Senegala, Ugande i Zambije iza zatvorenih vrata 28. jula, nakon rusko-afričkog samita u Sankt Peterburgu, koji je označio njihov drugi sastanak tokom ljeta .

Obraćajući se afričkim delegacijama, Putin je u više navrata naglasio da je Rusija spremna tražiti diplomatsko rješenje za Ukrajinu, ali je napomenuo da ni Kijev ni njegove pristalice u SAD i NATO-u ne žele da vode bilo kakve razgovore sa Moskvom. Takođe je napomenuo da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski čak potpisao dekret kojim se trenutno zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Rusijom.

Predsjednik Komorskih ostrva Azali Assoumani, koji je trenutno predsjedavajući Afričke unije, rekao je za RIA News u prošlosedmičnom intervjuu da su on i njegove kolege pozvali Zelenskog da sjedne za pregovarački sto. Međutim, čini se da je ukrajinski lider nezainteresovan za razgovore bez ispunjenja određenih uslova, rekao je Assoumani, dodajući da ova pozicija “nije opravdana” i ruši čitavu svrhu pregovora.

Afričke nacijePutinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dobro jutro
9 mjeseci prije

Znaci, po novom, migranti su dobrodosli u rusiju umjesto u eu?

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Izuzetni u Afriku izvoze demokraciju u obliku ratova, sankcija i ekonomskog izrabljivanja, a Rusi im izvoze (a često i doniraju) nasušno potrebne žitarice i umjetno gnojivo.
I ovdje su izuzetni izgubili Afriku kao kontinent.

Sabahudin
9 mjeseci prije

Ucesnici Južne Afrike, Konga, Egipta, Komora, Senegala, Ugande i Zambije ali pa ko pita sta ove nabrojane pa mislim kakvog smisla imaju bilo kakve izjave ovih nebitnih drzava . Nema opravdanja za napad na drugu kucu to se mora vratiti i platiti pa onda Hag i dozivotna .

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Sve zlo dolazi iz Washingtona, Londona i Moskve.

hiber
9 mjeseci prije

Sto oni imaju objavljivati o Ukraini. Bolje da daju izjavu o Rusiji. Trenutno je Rusiji blokiran sav trgovački promet u Crnom moru koji je prije, zahvaljujući Sporazumu a njime podrazumjevan, neometan isao preko Bospora. Zato je Rusija sebi pucala u nogu otkazujući sporazum jer je izgubila svaku trgovačku plovidbu Crnim morem. Takvu mogućnost je izgubio i Kazahstan. Svi koji plove riskiraju 450 kg eksploziva u bok. Kad to nije izbjegao ruski ratni brod kilometar od luke, kako ce trgovački.

Max
9 mjeseci prije

ništa od toga.

Malcom
8 mjeseci prije

Blago onome kome je Rusija prijatelj, ostalo su Idioti.

Zoran
8 mjeseci prije

I koliko ste bocki krvnih ugrušaka Sputnjik V iliti Astra Zeneke dogovorili uz žito sa Putkom globalistom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI