Putin i Johnson razgovaraju o proširenju NATO-a na Ukrajinu

Putin i Johnson
21 komentar

Ruski predsjednik ponovio je protivljenje Moskve rastu bloka

Usred prijetnje sukoba u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je britanskom premijeru Borisu Johnsonu da Moskva neće popustiti na svojim “dobro utemeljenim” sigurnosnim zahtjevima. Dan ranije, zaraćeni Johnson javno je osudio Putina tijekom posjeta Ukrajini.

Čelnici su razgovarali telefonom u srijedu, nakon što je Johnson propustio zakazani poziv u ponedjeljak dok se branio u Parlamentu zbog domaćih pitanja. Prema očitavanju poziva iz Kremlja, Putin je kritizirao Ukrajinu zbog kršenja sporazuma iz Minska, ukucao “nespremnost NATO-a da adekvatno odgovori na utemeljene ruske zabrinutosti” i optužio zapadne sile da se “skrivaju iza pozivanja na tzv. politika ‘otvorenih vrata’ saveza.”

Neposredno prije razgovora dvojice čelnika, dokumenti koji su procurili u španjolske novine El Pais otkrili su da čelnici SAD-a i NATO-a ne žele isključiti članstvo Ukrajine, korak koji bi Moskva smatrala neprihvatljivim. Rusija je u više navrata potkrijepila svoje protivljenje ulasku Ukrajine u blok ukazujući na Povelju OESS-a o europskoj sigurnosti iz 1999., u kojoj se kaže da svaka zemlja “ima jednako pravo na sigurnost”, a zemlje “neće jačati svoju sigurnost na račun sigurnost drugih država.”

Međutim, zapadni dužnosnici odbacili su te zabrinutosti prikazujući NATO kao isključivo obrambenu organizaciju i zadržali svoju predanost njegovoj politici “otvorenih vrata” za buduće članice, uključujući države koje graniče s Rusijom.

Johnsonov ured priopćio je da je premijer upozorio Putina da bi upad u Ukrajinu bio “tragična pogrešna procjena” i da bi svako diplomatsko rješenje trenutnog sukoba moralo poštovati “teritorijalni integritet Ukrajine i pravo na samoobranu”, potonja točka vjerojatno znači očito pravo Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Dan ranije, Johnson se susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gdje je rekao novinarima da Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da se Ukrajina suočava s “jasnom i sadašnjom opasnošću” od ruske invazije i da će Britanija stajati “rame uz rame s Ukrajinom u lice tekuće ruske agresije.”

Johnson, čija je vlada nedavno poslala protutenkovsko oružje Ukrajini, također je zaprijetio gospodarskim sankcijama ako ruske snage uđu u Ukrajinu.

Međutim, njegov ratoborni stav naišao je na hladan prijem u Moskvi. Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Polianski izjavio je u srijedu za Sky News da je britanska diplomacija “apsolutno bezvrijedna” i da joj se ne može vjerovati.

JohnsonNATOPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Mali kavgadžijaija, koji se krije iza leđa SAD opet pokušava svojemu otoku, koji postaje iz dana u dan bezznačajniji, a nekad je vladao svijetu, dati valjanost.
A za čitavu njegovu carstvo, VELIKU Britaniju, potrebna jedna sama, samcata Sotona 2.

nekoime
2 godine prije

Johnson bi pregovarao i u kupleraju o boji tangi samo da prikrije svoje afere i zahtijeve za ostavkom. Prema BBC-u, 89% birača smatra kako Bojo treba otići zbog laganja.

nekoime
2 godine prije

Imaju li, prema tome, Venezuela i Kuba pravo na priključenje Rusko-Kineskom obrambenom savezu?

Mate
2 godine prije

Ako Ukrajina pristupi Nato-u, Putin nece imati druge opecije nego dati ultimatum, isti kakav je Kennedy dao Rusima tijekom kubanske krize: “Ili sami iznesite rakete, ili cemo se mi pobrinuti za njih”. Drugim rijecima, Putin ne mora napraviti invaziju vec samo rokati po svakoj novoj nato instalaciji u Ukrjini. Kuda ce to dalje odvesti, pitam se pitam.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Došao je zamoliti Putina da mu ne buni kamiondžije…

P.S.
Na sastanak s Putinom je došao sa svojim mišljenjem.
I otišao sa Putinovim…
Kad dođe kući, reći će da Rusiji treba uvest sankcije
Neće Putin više jesti Fish & Chips…

ling
2 godine prije

Jos ce Ukrajina ili natovci prvi udariti na Rusiju.

Max
2 godine prije

Ukrajina ne smije ući u Nato jer bi tad Nato bio na pragu Rusije. A dokaz da je sve oko Ukrajine spletka Zapada jest i to što su se u igru uključili Britanci najveći spletkari i širitelji kaosa otkad je svijeta.

POLITICKI NEKOREKTAN
2 godine prije

….isprava naslov je ”razgovarali putin i beni hil”

tihobl
2 godine prije

Odgovor NATO na ruski ultimatum: RF se mora povuci sa Krima, Pridjnjestrovlja, Abhazije, Sjeverne Osetije, Bjelorusije, Kaljingrada i Sirije. Tek onda se moze razgovrati o bezbjedonosnim garancijama koje moraju biti uzajamne (ako NATO povuce ofanzivne sisteme iz Poljske i Rumunije rusi ce orati povuci iz RF). Stotenberg je pokazao zube i drmnuo sakom od sto. U ruskom MVP jos ne mogu da dodju sebi od smijeha.

pirat sa kariba
2 godine prije

kepec se pokusava da se predstavi kao velika licnost a najobicniji pajac

tedi
2 godine prije

Boli Evropu i VB uho za Ukrainu,oni bi da oteraju Ruse iz DOMBASA ,lUGANSKA I KRIMA, A tamo lezi 70% energenata i strateski polozaj pogled na C.More i Mediteran.
Ukraina bez toga nema vrednost za zapad je corak.

Bosanac
2 godine prije

Ovi što su izumili Marxa, slali Lenjina i Trockog u Rusiju, sad ih im Putin metaforički vraća nazad a ona Rambova: Amerika i Engleska …… dobija smisao postojanja.

GoWest
2 godine prije

Pod hitno pruziti ukrajini poduku o upravljavanju drz imovinom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI