Putin i Lukašenko odobravaju novu vojnu doktrinu dok potpisuju dokumente o integraciji Rusije i Bjelorusije

Putin i Aleksandar Lukašenko
10 komentara

Ruski i bjeloruski predsjednici potpisali su revidiranu vojnu doktrinu Unije država, kao i paket drugih integracionih dokumenata, koji otvaraju put zbližavanju dva naroda.

Značajne dokumente potpisali su Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko u četvrtak tokom sastanka Vrhovnog državnog savjeta Unije država Rusije i Bjelorusije. Zbog mjera Covid-19, sastanak je održan putem video linka.

Nova vojna doktrina, takođe potpisana u srijedu, „učinit će odbrambenu politiku koherentnijom i blagovremeno prilagoditi ciljeve ministarstava odbrane“, rekao je državni sekretar Unije Dmitrij Mezencev.

Najavljujući reviziju prošlog mjeseca, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je doktrina ažurirana kako bi se bolje koordinirale akcije dvije nacije, ne samo u vojnoj areni, već i da bi se oduprle ekonomskom i političkom pritisku koji dolazi iz „takozvanog kolektivnog Zapada“.

Putin i Lukašenko su takođe potpisali paket integracionih dokumenata koji sadrže 28 programa osmišljenih da unificiraju zakonodavstvo i politiku dvije nacije, zbližavajući ih. Program integracije je fokusiran na ekonomiju i uključuje stvaranje jedinstvenog tržišta gasa i nafte, kao i bližu saradnju u oblasti nuklearne energije.

Unija Rusije i Bjelorusije nastala je 1999. godine i iznijela je planove za duboku saradnju i integraciju dvije zemlje. Iako je projekat prvobitno predviđao uspostavljanje zajedničkog parlamenta, kabineta i sudova, zajedno sa drugim zajedničkim institucijama, efektivno pretvarajući dvije zemlje u jedinstvenu državu, nijedan od ovih planova se od tada nije ostvario.

Spajanje dvije zemlje u jedinstvenu državu „uopšte nije na dnevnom redu“, rekao je Lukašenko za CNN prošlog mjeseca, na pitanje da li bi oživljeni proces integracije mogao da dovede do toga da Bjelorusija bude „polako apsorbovana u Rusiju“.

„Ovo je proizvod kolektivne zapadne mašte“, naveo je on i dodao da su on i Putin „dovoljno inteligentni da stvore uniju dvije nezavisne države“ koja bi bila dovoljno jaka.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franko
2 godine prije

Volim procitati komentare od hibera zato jer kad komentira on je pod utjecajem svog srca, on pise ono sto bi on volio da se dogodi a ne sto ima velike sanse da ce se ostvariti. Kad je pocela obojena revolucija on je nagovjestao kraj jos jedne zemlje koja jos nije americki satelit a kad je zapad uveo zabranu letova za Minsk on je uduplao ulog. Da bi bio jasniji, dakle nista se ne ostvariva sto je hiber pisao, vidimo da dogadjaji idu cak u suprotnom smjeru. Pokusaj kradje izbora od strane opozicije koja je financirane iz Poljske i baltickih zemalja je gurnula Bjelorusiju jos brze i jos ranije u integraciju s Rusijom. Lukasenko je godinama provao dobiti najvise i od Rusije i od zapada, godinama je govorio o nekoj uniji koju je nemoguce ostvariti. On je zelio uniju, gdje bi bio neki novi novac i neko novo ime drzave. Rusi… Čitaj više »

Max
2 godine prije

čin se da ode i Bijelorusja.

Grozomorni
2 godine prije

Kako se samo usude Putin i Lukašenko reći F… OFF ovima iz NORTH ATLANTIC TERORIST ORGANISSTION. Sada će oni od bjesa prdnuti i otići se ispišati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI