Putin ističe željene principe novih međunarodnih odnosa

Putin
13 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je šest ključnih principa na kojima treba graditi međunarodne odnose. Predsjednik je to izjavio u četvrtak dok je govorio u Međunarodnom diskusionom klubu Valdai u Sočiju.

Moskva zna šta želi da postigne kada je u pitanju izgradnja međunarodnih odnosa, rekao je Putin, ali je priznao da je tako složen proces veoma teško predvidjeti i da bi „ život mogao i sigurno da će napraviti svoja prilagođavanja“. Ruski predsjednik je potom iznio šest tačaka za koje vjeruje da bi trebalo da služe kao temelji za međunarodne odnose.

„Želimo da živimo u otvorenom, međusobno povezanom svetu u kome niko nikada neće pokušavati da podigne vještačke barijere za komunikaciju, kreativnost i prosperitet ljudi“, rekao je Putin, dodajući da Moskva nastoji ne samo da očuva svetsku raznolikost, već i da rekao da je raznolikost “temelj univerzalnog razvoja”.

Rusija također vjeruje da zemlje svijeta moraju imati „maksimalno zastupljenost“, tako da nijedna nacija ne može tvrditi svoju volju ni nad jednom drugom.

“Niko nema pravo i ne može vladati svijetom za druge ili u ime drugih. Svijet budućnosti je svijet kolektivnih odluka koje se donose na onim nivoima na kojima su najefikasnije i od onih učesnika koji su zaista sposobni da daju značajan doprinos rješavanju konkretnog problema”, objasnio je on .

Rusija također vjeruje u princip sigurnosti za sve, koji bi osigurao “trajan mir, izgrađen na poštovanju interesa svih, od velikih, velikih država do malih zemalja”, rekao je predsjednik.

“Decenijama govorimo o nedjeljivosti sigurnosti, o tome da je nemoguće osigurati sigurnost jednih nauštrb sigurnosti drugih. Zaista, harmonija u ovoj oblasti je moguća. Samo treba da ostavite po strani ponos, aroganciju i prestanete da druge smatrate drugorazrednim partnerima ili izopćenicima ili divljacima“, rekao je Putin.

Naglasio je važnost “univerzalne pravde”,  izjavljujući da nijedan narod ne smije biti eksploatisan od strane drugog. „Svima treba omogućiti pristup blagodetima savremenog razvoja, a pokušaje da se to ograniči za bilo koju zemlju ili narod smatrati činom agresije, upravo to“, objasnio je predsjednik . Na kraju, Putin je istakao jednakost, jer „niko nije spreman da se povinuje, da svoje interese i potrebe učini zavisnim od bilo koga, a posebno od bogatijih i moćnijih“.

“Ovo nije samo prirodno stanje međunarodne zajednice; to je kvintesencija cjelokupnog istorijskog iskustva čovječanstva”,  zaključio je ruski predsjednik.

međunarodni odnosiPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ruža
7 mjeseci prije

Lijepo rečeno, ali nemoguće…
Nemoguće je na ovom svijetu ostvariti harmoniju,mir, sigurnost,pravdu itd… Globalisti igraju šah,a mi smo pijuni… Ali ne za dugo.
“Jer i sami dobro znate da Jehovin dan dolazi baš kao lopov u noći . Kada budu govorili : Mir i sigurnost! Tada će ih iznenada zadesiti uništenje kao trudovi trudnu ženu i nipošto mu neće umaknuti.” ( 1.Solunjanima 5:2-4 ).

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa to kako je napisano , upravo djeluje poput OSNIVAČKE POVELJE EU 😱 no …. Jedna u biti plemenita ideja se pretvorila u vražju encikliku do danas … A vrag većini prijatelj nije – ako je ikome uopće ….

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“…danas su Sjedinjene države koje su okupirale Siriju izvele napad dronovima na proslavi u vojnoj akademiji u gradu Homsu pri čemu je poginulo 60 mladih ročnika i članova njihovih obitelji”.

Pa šta je Putine?

Da sam ja Asad, kao što sam rekla, još pred godinu, izbacila bih te Amere van
Pa puklo gdje puklo.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Meanwhile in England:

V.B razmatra izlazak iz ugovora o ljudskim pravima.

“Mogućnost izlaska iz te konvencije nagovestila je britanska državna sekretarka Suela Brejvermen, koja je dovela u pitanje njenu svrhovitost…
zemlja Magna Karte, zemlja koja je osnovala parlamentarnu demokratiju i zemlja koja je pomogla u pisanju Evropske konvencije o ljudskim pravima.”

Čovjek koji je autor ljudskih prava, Thomas Paine, bio u američkoj revoluciji, inženjer koji je napravio prvi željezni most, je – Englez.

eks
6 mjeseci prije

A jesi i budhaletina pa ko ce to uraditi zar mislis da to neko vec ne bi uradio da smije. Pa moras shvatiti da su ti isti spremni ponovoti nuklearni napad i zato se svi boje jer bi to bio kraj onome ko bi pokusao. Vidio si 99-te kako su Jugoslaviju opominjali a ovi se sprdali i sta bi na kraju veliku lulu popusila Srbija .

BlueZg
6 mjeseci prije

Postoji samo jedan narod koji je pobijedio nacizam i zovu se Rusi. Zapisano je u kamenu. Ps. Može li ITKO zamisliti stvaranje Izraela BEZ holokausta? Razmislite malo. A onda sjetite C19. 🇭🇺

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Nešto se događa u USA.
Prvo su maknuli spikera Kongresa.
Nezabilježeno u povijesti.

Znate što se sad dogodilo?

Zvali su nekog tko uopće nije kongresmen da bude spiker Kongresa.
Nezabilježeni u povijesti.
Taj netko je … Believe it or not: TRUMP.

Koji je rekao…da će to prihvatiti …ako ne nađu nikog drugog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI