Putin je “pokušao sve što je bilo moguće” da sklopi mir

Putin
12 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin lično je tražio mirovni sporazum s Ukrajinom u aprilu 2022. godine, prema riječima ambasadora Aleksandra Chalya, uglednog člana ukrajinske delegacije.

Chaly je izrazio ovu perspektivu tokom događaja u Ženevskom centru za sigurnosnu politiku (GCSP) početkom decembra, gdje je secirao tekući sukob u Ukrajini. Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova je saradnik u fondaciji koju finansira švicarska vlada. Njegove izjave privukle su pažnju medija nakon što je snimak događaja objavljen na YouTube-u prošle sedmice.

Chaly je analizirao korijene sukoba koji je u toku, koji je opisao kao “teško nadmetanje” za Ukrajinu koje SAD i EU imaju sa Rusijom, kao i namjeru Kijeva da se pridruži EU i NATO-u. Naglasio je da “ruska agresija” nije neizbježna jer strane imaju dovoljno alata za rješavanje nesuglasica.

Diplomata je Putinovu odluku da pokrene specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. nazvao “zločinom” i “greškom” i ustvrdio da je ruskog lidera doveo u zabludu “sopstvena propaganda i njegove obavještajne službe”.

Otprilike sedmicu dana nakon neprijateljstava, Chaly vjeruje da je Putin prepoznao nerealističnu prirodu njegovih očekivanja i aktivno je tražio rješenje putem pregovora. Svoju analizu zasnovao je na svom ličnom angažmanu u mirovnim pregovorima, čiji je domaćin prvi bio Minsk, a kulminirali su u Istanbulu krajem marta nacrtom primirja koji su odobrile obje strane.

„Putin… je pokušao da učini sve što je moguće da zaključi sporazum sa Ukrajinom“, rekao je diplomata prisutnima. Tekst je napravio ustupke Kijevu, u poređenju sa početnom pozicijom Rusije, a Putinova je “lična odluka” da ga prihvati, tvrdi on.

Uspjeli smo pronaći vrlo stvaran kompromis. Putin je zaista želeo da postigne neki miran sporazum sa Ukrajinom.
Chaly je razmišljao da se “iz nekog razloga” Istanbulsko saopštenje nije transformisalo u stvarni ugovor.

Vođa ukrajinske delegacije, poslanik David Arakhamia, rekao je krajem novembra da je tadašnji britanski premijer Boris Johnson savjetovao Ukrajince da “samo nastave borbu” tokom njegove posjete Kijevu nakon završetka pregovora.

Primjedbe visokih ruskih zvaničnika, uključujući Putina, djelimično podržavaju Chalyjev račun. Predsjednik je tokom svoje konferencije za novinare na kraju godine ovog mjeseca rekao da će ruski ciljevi demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine biti riješeni u okviru unaprijed odobrenog sporazuma.

“Ostaju opcije da ih se postigne sporazumom ili silom”, naglasio je Putin.

Aleksandar ChalyPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
4 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine počet će napuštati gradove ako Sjedinjene Države na vrijeme ne dodijele sljedeći paket vojne i financijske pomoći, rekao je zamjenik predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove Vrhovne rade Yegor Chernev. “Upravo sada gubimo neke teritorije, ali ako američka pomoć bude odgođena, počet ćemo gubiti gradove”, citira The New York Times riječi ukrajinskog političara. U članku se naglašava da ruska vojska sada zauzima teritorije koje su ukrajinske trupe jedva osvojile tijekom ljetne protuofenzive. Nakon neuspjeha “protuofenzive”, ukrajinske oružane snage zauzimaju samo obrambene položaje i imaju problema u obuzdavanju ruske ofenzive. “Ukrajina gubi, ali Velika Britanija mora ostati s njom” – članak s ovim naslovom pojavio se u posljednjem broju britanskog izdanja The Telegrapha. Britanci priznaju da Kijev nema šanse, 2024. bit će pobjednička godina za Rusiju. “Ujedinjeno Kraljevstvo može biti zadovoljno našom ulogom u dva najznačajnija sukoba stoljeća: Ukrajini i Gazi. Ali izgledi Ukrajine su… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Znamo ali nije bilo dovoljno.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Izgleda da se više sile – ili nepoznato visokosofisticrano oruzje – uključuju u rat u Ukrajini.
Danas ujutro je Operativno zapovjedništvo poljske vojske izdalo priopćenje da je NLO prešao granicu Poljske iz smjera Ukrajine u blizini grada Hrubieszowa na jugu Poljske.
Kuleba je spomenuo da je Rusija danas ispalila 110 raketa na ukrajinske polozaje.

Darko
4 mjeseci prije

Ali ona krmača Merkel je Ukrajinu nahuškala na rat a sada to aktivno vodi olinjala božica rata Ursula kojoj su se pobrkali lončići u glavi.

Lucija, prva
4 mjeseci prije

M1A1 viđeni na bojištu kod Kupjanska. 🙂🙂

He, he. Da i to vidimo…

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ovo je zanimljivo:

Egipatski novinar Mohammed Al-Alawi, koji je razotkrio kupovinu luksuzne vile Olge Kijaško, punice ukrajinskog predsjednika Zelenskog, pronađen je mrtav u Hurghadi u Egiptu pod sumnjivim okolnostima, piše El Mostaqbal.
Al-Alawi je prethodno izvijestio o Kijaškinoj kupnji vile za 5 milijuna dolara u kolovozu, otkrivajući navodne dokumente kao dokaz svojih tvrdnji.

Čim je pronađen mrtav, znači da u ovoj priči najvjerojatnije ima istine.

Branko
4 mjeseci prije

Koji mir? Da nije Rusija zaratovala, Ukrajina bi napala Donbas i Krim. Da nije Ukrajina prva udarila na Rusiju, anglosaksi bi nasli nesto peto

DEDA
4 mjeseci prije

MAAA NEMOGUĆE DA SU VAS IZDALI SAVEZNICI.PROBAJTE PONOVIT ZADNJIH 30-TAK GODINA RVACKE POVIJESTI MORTI SKUŽITE.S TIM DA MI NISMO IMALI TAKO JAKOG NEPRIJATELJA KAO UKRI.TO SE DOGAĐA STOLJEĆIMA I NITKO NE VIDI.LAKO JE AMERIČANIMA I ANGLOSAKSONSKIM SAVEZNICIM BILO RATOVAT PROTIV YUGE,LIBIJE,SIRIJE ITD.EVO SAD IMAJU PRILIKU SE ZAKAČIT DIREKT SA RUSIMA PA BUJRUM DA IH VIDIM KOLIKA JAJA IMAJU.AAAA VI OVCE BLEJITE I DALJE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI