Putin kaže da nije upozorio Kinu prije ukrajinske ofanzive

Vladimir Putin i Xi Jinping
8 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je da nije unaprijed obavijestio kineskog lidera Xi Jinpinga o specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Nije bilo potrebe, rekao je Putin u četvrtak na sastanku Diskusionog kluba Valdai, dodajući da su Rusija i Kina obje suverene nacije i da Peking ima jasno razumijevanje za situaciju u Ukrajini.

„Ne“, rekao je Putin, kada je moderator Fjodor Lukjanov pitao da li je rekao Siju o vojnoj operaciji – koja je počela 24. februara – kada su se dva lidera sastala dvadeset dana ranije. Niti je Xi bio ogorčen ili uvrijeđen zbog toga, objasnio je ruski predsjednik.

“Kineski lider nije tip osobe koja se vrijeđa na bilo šta”, rekao je Putin, opisujući Xija kao državnika “svjetskog kalibra”. Što se tiče prethodnog upozorenja, ruski predsednik je rekao, „nemamo takvu potrebu. Mi donosimo suverene odluke, i Rusija i Narodna Republika Kina.”

Vlada u Pekingu zna šta Moskva misli o želji NATO-a da premjesti svoju infrastrukturu na granice Rusije, rekao je Putin, dodajući da je Kina također svjesna uzroka i posljedica puča u Kijevu 2014. koji su podržale SAD i šta se dešavalo u Donbas od tada.

“Kinesko rukovodstvo se zalaže za pragmatična, uravnotežena rješenja krize u Ukrajini mirnim sredstvima i mi poštujemo ovu poziciju”, rekao je Putin Lukjanovu.

U zajedničkom saopćenju nakon sastanka u Pekingu, dva predsjednika su istakla da Kina podržava ruski prijedlog o sigurnosnim garancijama u Evropi i pozvala NATO da „napusti ideološke pristupe Hladnog rata, da poštuje suverenitet, sigurnost i interese drugih država, raznolikost njihovih civilizacijskih i kulturno-istorijskih puteva.”

Nakon što su neprijateljstva u Ukrajini eskalirala, Kina je odbila slijediti SAD i njihove saveznike u uvođenju sankcija Rusiji i pozvala Moskvu i Kijev da postignu mir pregovorima. Peking je reagovao na američke prijetnje o “značajnim posljedicama” ako Kina pruži vojnu ili drugu pomoć Rusiji rekavši da se protivi “svakom obliku jednostranih sankcija koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu”.

Discussion Club Valdai je godišnji međunarodni događaj, zamišljen 2004. godine kao platforma za lebdeće ideje o kojima Rusija smatra važnim da razgovara sa drugim globalnim igračima.

rusijaukrajinavladimir putinxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Ma naravno, nije im ništa javljeno, a od onih koji nisu trebali znati, znali su sve….Putin kad već lažeš, nemoj tako očigledno.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Za Kineze ne znam no po Srbijanskim izvjescima , izvrsena je —- opasna diverzija — NA HRVATE 😨 —–> ” ЗАГРЕБ – Са хрватског тржишта повучен је додатак прехрани “Трибестан”, бугарске компаније “Софарм ПЛЦ”, у коме је пронађена активна супстанца вијагре, саопштио је Инспекторат Хрватске.” !!!!! Ta vidim ja da djed , ruke iz dzepova ne vadi ! Sve nesto – prijevrce ?! Kontam … Da ga nije , druga mladost ?! Auuuu !!! BJEZTE ZENE — OVO JE OPAKO !!!!!!!

Lucija, prva
1 godina prije

A zašto bi Putin to trebao javljati Kini? 😶

O.K. Ne bih se zaklela da je i on znao. 😏

Lucija, prva
1 godina prije

“Situacija koja se trenutno može posmatrati u blizini Hersona menja se u neprijatnom pravcu za Kijev , rekao je Aleksej Arestovič , savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog , na Jutjub kanalu. …ruska vojska je na ovom pravcu dodatno rasporedila oko šest bataljonskih taktičkih grupa. Arestovič je dodao da na licu mesta ima oko 30 sličnih grupa. Ruske snage su ogromne i biće veoma teško pobediti ih, istakao je on. Ukupno ih je već oko 30 ili preko 30. Ovo je ogromna vojna sila, koju je samleti jako teško. Novi Staljingrad Zamenik šefa Hersonske oblasti Kiril Stremousov rekao je da ofanzive velikih razmera ukrajinske vojske još nije bilo. Za sada ne vidimo znake kontraofanzive velikih razmera na Hersonsku oblast. Ima pojedinačnih pokušaja da se ispita i probije naša linija odbrane, ali su svi zaustavljeni. On je 19. oktobra izvestio da su Oružane snage Ukrajine (APU) prešle u ofanzivu. O… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Držano je u tajnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI