Putin kaže da su američko-ruski odnosi na najnižem nivou posljednjih godina

Putin i Biden
34 komentara

U razgovoru za NBC News u petak, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su odnosi između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije dostigli svoj najniži nivo, ali je primijetio da nije zabrinut zbog onoga što je nazvao “holivudskim mačizmom” američkog predsjednika Joe Bidena.

„Tokom svog mandata navikao sam se na napade iz svih uglova i sa svih područja pod svim vrstama izgovora, i razloga i različitog kalibra i žestine, i ništa me od toga ne iznenađuje“, rekao je Putin za NBC Keiru Simmonsu u petak, govoreći o tome da ga je Biden nazvao “ubicom”.

Dodao je da „što se tiče oštre retorike, mislim da je ovo izraz sveukupne američke kulture“, nazvavši to primjerom „holivudskog mačizma“. “Čuo sam na desetine takvih optužbi, posebno tokom perioda nekih velikih događaja, tokom naših antiterorističkih napora na Sjevernom Kavkazu. A kada se to dogodi, uvijek se vodim interesima ruskog naroda, ruske države”, rekao je Putin .

“Sentimenti u pogledu toga kako neko nekoga zove, kakve etikete dijeli, to nije nešto što me ni najmanje brine”, dodao je on. Putin i Biden treba da imaju svoj prvi lični samit 16. juna u Ženevi, u Švajcarskoj, kako bi „razgovarali o čitavom spektru hitnih pitanja, dok težimo da vratimo predvidljivost i stabilnost odnosa SAD i Rusije“, kao što su poručili iz Bijele Kuće prošlog mjeseca.

Kremlj je agendu opisao nešto drugačije, navodeći da „namjeravamo da razgovaramo o stanju i perspektivama daljeg razvoja rusko-američkih odnosa, problemima strateške stabilnosti, kao i o aktuelnim pitanjima na međunarodnoj agendi, uključujući interakciju u borbi protiv pandemije koronavirusa i rješavanje regionalnih sukoba“. Prije toga, međutim, Biden se sastaje sa Grupom sedam nacija(G7)  – iz koje je Rusija isključena od 2014. godine – kao i sa drugim članicama NATO alijanse.

„Idem na sastanak sa G7, zatim sa ministrom NATO, a zatim na sastanak sa gospodinom Putinom kako bih mu rekao ono što želim da zna“, rekao je Biden u petak, govoreći na aerodromu RAF Mildenhall u Saffolku, u Engleskoj.

Trump je ”talentovani pojedinac”

Putin je rekao za NBC da su američko-ruski odnosi dostigli najnižu tačku u posljednjih nekoliko godina, i iako nije rekao da je to zbog Bidena, demokrate, koji je naslijedio republikanca Donalda Trumpa na mjestu predsjednika, ipak je uporedio dvojicu američkih lidera.

„Vjerujem da je bivši američki predsjednik gospodin Trump izvanredan pojedinac, talentovana osoba, inače ne bi postao američki predsjednik“, rekao je Putin o bivšem šefu američke države, koji je funkciju napustio u januaru nakon što je izgubio u pokušaju reizbora od Bidena. “On je živopisna ličnost. Može vam se svidjeti ili ne. I, nije došao iz američkog establišmenta, ranije nije bio dio veliko-vremenske politike, a nekima se to sviđa, nekome se to ne sviđa, ali to je činjenica“.

Opisao je Bidena kao „čovjeka od karijere“, napominjući da se radikalno razlikuje od Trumpa ne zbog svog političkog ubjeđenja, već zato što je „praktično sve svoje punoljetstvo proveo u politici“.

„To je druga vrsta osobe i da, velika mi je nada, postoje neke prednosti, neke mane, ali neće biti poteza na osnovu impulsa, u korist sadašnjeg američkog predsjednika“, dodao je on.

Izvještaji da Rusija daje satelite Iranu su „smeće“

Ruski predsjednik takođe je odbacio izvještaj od četvrtka iz Washington Posta koji tvrdi da se Moskva priprema za isporuku naprednog špijunskog satelita Iranu. „Imamo planove za saradnju sa Iranom, uključujući vojnu i tehničku saradnju“, rekao je Putin. “Ovo su samo lažne vijesti. U najmanju ruku, ne znam ništa o ovakvim stvarima, oni koji o tome govore možda će znati više. To su samo gluposti, smeće.”

Prema izvještaju, koji se zasniva na „sadašnjim i bivšim američkim i bliskoistočnim zvaničnicima koji su upoznati sa detaljima aranžmana“ koji su „govorili pod uslovom anonimnosti, pozivajući se na osjetljivost u vezi sa tekućim naporima za prikupljanje obavještajnih podataka“, ruska vlada se priprema da Teheranu isporuči satelit Kanopus-V ili Kanopus-B, civilni satelitski snimač visoke rezolucije. Zanimljivo je da je na pitanje o izvještaju američki State department jednostavno odgovorio da je „svjestan toga“ i odbio da govori čak i o hipotetičkim odgovorima na njega.

Prema NBC, cijeli intervju će biti emitovan u ponedjeljak uveče.

 

rusijaSADvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maki
2 godine prije

Razlozi nesporazumjevanja medju drzavama: “Neko vrijeme bi s nama mogla izaci na kraj svjetska koalacija gojima, ali nas od toga osigurava dubok korjen nesloge medju njima koji se vise ne moze iscupati. Mi (judeo masonerija) smo medju njih ubacili suprotstavljenost osobnih i nacionalnih interesa, religiozne i plemenske mrznje, koje smo odnjegovali u njihovim srcima tokom ovih 20 stoljeca. Zahvaljujuci tomu nijedna drzava na bilo kojoj strani svijeta nece dobiti trajnu potporu jer svi moraju znati da je sporazum protiv nas njima samima nepovoljan. Mi (nevidljiva cionisticka drzava) smo odvec jaki, o nama se mora voditi racuna. Drzave ne mogu, cak ni onaj mali pojedinacni sporazum sklopiti, a da mi u njemu ne sudjelujemo.” (Protokol V sionskih mudraca). I zato Grk Papadopulos kaze da sve drzave svijeta stoje u stavu “mirno” pred onim sto se definira kao medjunarodni cionizam. Iz svega proizilazi da je najmocnija sila svijeta nevidljiva cionisticka drzava, a… Čitaj više »

Maki
2 godine prije

“Vjerujem da je bivši američki predsjednik gospodin Trump izvanredan pojedinac, talentovana osoba, inače ne bi postao američki predsjednik“, rekao je Putin o bivšem šefu američke države… On je živopisna ličnost. Može vam se svidjeti ili ne. I, nije došao iz američkog establišmenta, ranije nije bio dio veliko-vremenske politike, a nekima se to sviđa, nekome se to ne sviđa, ali to je činjenica“. Tesko je povjerovati da Putin nije svjestan cinjenice da su u novijoj tzv. Americkoj povjesti svi predsjednici SAD-a pod kontrolom judeo bankara-vlasnika FED-a (osim J. F. Kenedija koji je zbog neposlusnosti eliminiran) i da su tzv. Americki “izbori” najobicnija iluzija i cirkus za zabavljanje izmanipuliranih Americkih gradjana kojima se prica prica o tzv. “velikom americkom snu” i “izuzetnosti” Amerike i njenoj “mesijanskoj” misiji da po svijetu siri “slobodu” i demokraciju-najsmrtonosniji americki (pardon judeo masonski) proizvod. Grupa spekulanata judejskog porjekla u potpunosti preuzela je FED 1913 godine ucjenivsi tadasnjeg… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

S jedne strane imamo predstavnika nove Zombie nacije Joe-a Bidermajera a s druge Putina. Šta im je zajedničko? Oba se zalažu za pelcovanje stanovnika planete, nešto je trulo u državi Danskoj.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Penzioneri u penziju ,ne na vlast.Senilci vode drzave,way?

Alen
2 godine prije

Biden će usrećiti usa kao jeljcin ruse , čak i podsjeća na njega s svojim gafovima..

Grdi
2 godine prije

Mislim da bi Putin trabao otkazati sastanak jer Biden vec unaprijed ima bahat i omalovazavajuci stav prema Putinu i rusiji ……….. Rusija netreba trpiti ovakve uvrede ………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI