Putin na Istočnom ekonomskom forumu: Zapad sam sebi puca u nogu

Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu
1 komentar

Ruski lider je izneo svoje komentare u utorak na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, gde je učestvovao u panel diskusiji zajedno sa Panijem Yathotou, potpredsednicom Laosa.

Zapad sam sebi puca u nogu

Kritikujući SAD i njihove saveznike, Putin tvrdi da nenamjerno štete svojim interesima zloupotrebom međunarodnih finansijskih mehanizama u geopolitičke svrhe.

“Šta, na primer, vode ograničenja u transakcijama u dolarima? Sve nacije razmišljaju o stvaranju svojih alata, novih sistema plaćanja”, objasnio je. Putin dalje tvrdi da su zapadne nacije podrile poverenje u globalni finansijski sistem zamrzavanjem ruskih nacionalnih rezervi kao kaznenu meru zbog konflikta u Ukrajini.

“Ko zna, sami su krivi za negativne posledice s kojima se već suočavaju”, rekao je Putin.

Za Zapad je prekasno da zaustavi Kinu

Ruski predsednik tvrdi da zapadni svet aktivno radi na podrivanju i suzbijanju Kine, ali veruje da će takva politika na kraju biti uzaludna.

Njegove reči su: “Dometi koje koriste kako bi zaustavili razvoj Kine su šokantni, ali to ne mogu postići. Trenutak je prošao.” Moskva i Peking imaju jake kooperativne veze u mnogim oblastima. Međutim, ne slijede vojnu alijansu niti se pozicioniraju kao “prijatelji protiv nekoga”.

Na pitanje o detaljima svojih privatnih razgovora s kineskim predsednikom Si Đinpingom tokom njegove posete Rusiji u martu, Putin je šaljivo primetio da kao bivši oficir KGB-a “ne otkriva tajne”.

Progon Trumpa otkriva “trulež” u SAD-u

Zdravlje političkog sistema SAD-a čini se da je u opadanju, kako sugerira brojne krivične optužbe koje čekaju bivšeg predsednika Donalda Trumpa, prema rečima ruskog lidera.

“Stvari koje se dešavaju Trumpu su progon političkog konkurenta”, izjavio je.

Putin takođe veruje da su američki eliti posvećene održavanju Rusije kao neprijatelja, a ne kao prijatelja. Stoga je Moskvi svejedno da li će demokrata ili republikanac izići kao pobednik na izborima 2024. godine.

S obzirom na postojeću neprijateljsku atmosferu, kontroverza oko Trumpa je korisna za Rusiju, jer otkriva “trulež” unutar političkog sistema SAD-a i pokazuje svetu “ko se suprotstavlja nama”.

Ukrajinski lideri računaju na rat

Putin sugerira da Kijev nema podsticaj za postizanje mirnog rešenja konflikta, iako je suočen s ozbiljnim teškoćama tokom svoje ofanzive. Procenjuje se da je ljudski gubitak Ukrajine od početka operacije premašio 71.000.

“Ponekad se čini da (ukrajinski lideri) ne smatraju ljude koje bacaju u svoju kontraofanzivu svojim vlastitim”, komentarisao je lider, dodajući da je strategija Kijeva očigledno da “grize” što više teritorije pre nego što razmotri primirje.

Putin nudi procenu ukrajinskih gubitaka Pročitajte više Putin nudi procenu ukrajinskih gubitaka Međutim, ako bi Moskva pristala na takve uslove, njihovi protivnici bi verovatno iskoristili prekid da obnove svoje vojne sposobnosti za budući sukob, predviđa Putin.

Predsednik veruje da je cilj Ukrajine uspostavljanje dugoročne zavisnosti o stranim sponzorima za nacionalnu sigurnost i ekonomsku pomoć.

Elon Musk je “izvanredna osoba”

Putin je pohvalno govorio o osnivaču SpaceX-a, Elonu Musku, dok je razgovarao o perspektivama privatnih investicija u rusku svemirsku industriju.

Ruski predsednik opisao je američkog milijardera kao “nemalo izvanrednu osobu” čiji su uspesi stekli međunarodno priznanje.

Takođe je napomenuo da je uspeh SpaceX-a delimično olakšan podrškom vlade i izrazio nameru Moskve da izgradi slična partnerstva s privatnim sektorom.

Putinrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
7 mjeseci prije

Kratko i jasno je secirao situaciju,pokaz sve veće moći Azije.
Kroz taj fokus moramo svi gledati,Zapadu slijedi veliko otrežnjenje i vjerovatno na kraju prihvaćanje nove globalne situacije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI