Putin naglasio uvjete za mirovne pregovore s Ukrajinom

Putin
32 komentara

Pregovori bi se trebali temeljiti na stvarnosti, a ne na “željama”, rekao je ruski predsjednik

Rusija je spremna na mirovne pregovore za okončanje ukrajinskog sukoba, ali Moskva traži sadržajan dijalog, koji bi pružio sigurnosna jamstva za zemlju i želi biti sigurna da pregovori neće poslužiti kao pauza za ponovno naoružavanje Kijeva, rekao je predsjednik Vladimir Putin. On je u srijedu u intervjuu s novinarom Dmitrijem Kiseljovim odgovarao na pitanje o ruskoj spremnosti na pregovore. Putin je rekao da je Moskva otvorena za razgovore. Međutim, to ne bi trebalo biti usredotočeno na “nekakve želje”, nego bi se razgovori trebali temeljiti na stvarnosti koja postoji na terenu. Bilo bi “smiješno” sada pregovarati “samo zato što Ukrajini ponestaje streljiva”, primijetio je Putin, očito misleći na manju podršku SAD-a, glavnog podupiratelja Kijeva, budući da je američki paket pomoći Ukrajini, u iznosu od 60 milijardi dolara, u zastoju u američkom Kongresu.

”Mi smo, međutim, spremni na ozbiljan razgovor i želimo sve sukobe, a posebno ovaj, rješavati mirnim putem. Ali moramo jasno shvatiti da to ne bi bila pauza koju bi neprijatelj želio iskoristiti za ponovno naoružavanje, nego da bi to bio ozbiljan razgovor sa sigurnosnim jamstvima Ruske Federacije”.

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznali su da su sporazumi iz Minska, koji su postignuti s Moskvom 2014., posebno korišteni kako bi se Kijevu omogućilo ponovno naoružavanje svojih snaga nakon sukoba, koji su izazvani državnim udarom na Majdanu, nakon čega je Krim anektiran Ruskoj Federaciji. U prošlomjesečnom razgovoru s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom Putin je ponovio da je Rusija i dalje spremna za pregovore s Ukrajinom, ali da bi do njih došlo predsjednik Volodimir Zelenski također mora opozvati svoju uredbu koja zabranjuje pregovore s Moskvom.

Važni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine prekinuli su u ožujku 2022., nakon čega su se obje strane međusobno optuživale za nemoguće zahtjeve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naknadno je rekao da se ukrajinsko izaslanstvo isprva složilo s nekim od uvjeta Rusije tijekom razgovora u Turskoj, ali je zatim naglo odustalo od sporazuma. Prema otkrićima Davida Arakhamije, glavnog ukrajinskog pregovarača u Istanbulu, tadašnji britanski premijer Boris Johnson odigrao je ključnu ulogu u orkestriranju neuspjeha pregovora. Kako je rekao Arakhamia, Johnson je u to vrijeme jednostavno rekao Ukrajincima: “Samo se nastavite boriti” nakon čega im je rekao neka ne potpisuju ništa s Rusijom. Johnson je zanijekao bilo kakvu ulogu u prekidanju mirovnih pregovora.

Otkako su pregovori između Moskve i Kijeva prekinuti, Rusija je više puta naglasila da ostaje otvorena za značajne mirovne pregovore te je okrivila ukrajinske vlasti za nedostatak diplomatskog pomaka.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noppo
1 mjesec prije

Uvijeren sam da on dobro zna, da Zapad neče nikad garantirati sigurnost RF. Sigurnost i bezbjednost si trebaju izboriti. Zapad neče ništa dati rusima.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Ukratko ; – UNCONDITIONAL SURRENDER ! Or … Else 🤷

Гавран
1 mjesec prije

Медведев предложио “руску” формулу мира за Украјину: Безусловно капитулирајте!

Ivek
1 mjesec prije

on je isto sluga kabale..ne vjerujem ništa onima koji imaju sisteme komunizam i kapitalizam i lopovske tajkune kao šta su se kod njih zvali oligarsi. U hr su se zvali tajkuni koji su se nakrali u pretvorbi i privatizaciji te su krali pare koje su slali izvana za rat i tu ih prali kroz nekretnine i biznise i uništavali ih.
Najgore prolaze sirotinja koju kupe i s jedne i druge strane i šalju u klaonicu tj. mali seljaci jer oni su neprijatelji i kapitalizma i komunizma.

tihobl
1 mjesec prije

Zelenski: za sam spreman za mirovnu konferenciju pod uslovom da na njoj ne ucestvuje niko iz Rusije.

eks
1 mjesec prije

Iza svakog predloga Amerikenjaca i Engleza krije se “kvaka” – kako zajebati i prevariti onoga sa kim sklapaš sporazum i dogovor . Primer Kumanovskog sporazuma , primer Dejtonskog sporazuma , primer Minskog sporazuma , …

3nt
1 mjesec prije

a i taj star majmun previše pametuje, šta je sa denacifikacijom i demilitarizacijom ukrajine, sad to više nije bitno? laže kao vučić

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Globalističku bandu nikada nije zanimao mir, zato su opstruirali sve mirovne pregovore, jer im je cilj oslabiti Rusiju i eventualno pokrenuti veliki svjetski rat, pa čak i nuklearni.
Hillary Clinton je na izborima 2016. obećavala nuklearni rat s Rusijom ako bude izabrana, ali je na sreću pobijedio Trump, pa je taj plan propao.
I sada je slična situacija i zato se banda toliko boji pobjede Trumpa na ovogodišnjim izborima.
U slučaju da pobijedi Trump, onda će im propasti i pokušaj podmetanja nove pandemije preko nekakve opake bakterije i otrovnog antibiotika.

Max
1 mjesec prije

Rusima sad ne odgovara nikakvo otezanje jer imaju Inicijativu dok s druge pak strane Ukrajina pokušava dobiti na vremenu.

abc
1 mjesec prije

Rusija je na početku bila za pregovore i mirno rješenje, pa je zapad osam godina obučavao, naoružavao i podržavao ukro-naciste, podržavao njihov zločinački pogrom ruskog stanovništva i poslao jih u rat sa Rusijom. Zapad je do danas bio gluh za bilo kakvim mirnim rješavanjem, a sad gubi na frontu i traži načine kako izbječi svoju sramotu i spasiti veliki financijski ulog, koji je stavljen na Ukrajinu. Rusija sve više ostvaruje svoje ciljeve, a zapad traži način, da je pri tom zaustavi lažnim obečanjima i smešnim konferencijama u vidu nekih ultimatuma. Može zapad da pleše na trepavicama ali sad je Rusija ta, koja če postavljati uvjete, a na zapadu je dali če na njih pristati ili ne. A zna se, šta sledi u slučaju nepristajanja. Zapad se ponaša kao nokautirani bokser, koji ležeči na podu viče; “ja sam pobjedio, ja sam pobjedio!” Prebijeni zapad je od šoka počeo buncati, a njegova… Čitaj više »

FELIX
1 mjesec prije

PUTIN MOZE PREDLAGATI STA GODHOCE RAT CE JOS POTRAJATI ZATO DA SE NASTAVI PROLIVANJE SLOVANSKE KRVI I SLABLJENJE DVEH NAJACIH SLOVANSKIHDRZAVA. POGOTOVO SE MORA OSLABITI I UNISTITI UKRAINA KOJA DOBIJA POMOC U ORUZJU OD ZAPADA KOJI I FINANCIRA KUPOVINU ORUZJA I SA TIM PREKO GLAVE ZADUZUJE UKRAINU POMAC NIJE DAR TO JE ZAJAM KOJI CE UKRAINA PLATITI SVOJOM ZEMLJOM KOJU CE OBRADZIVATI ZA BUDUCE GOSPODARE KOU NA PRIMER TVRDKA BLEK ROK KOJA VEC POSEDUJE OGROMNE POVRSINE UKRAINSKE PLODNE ZEMLJE. SLOVANI PROBUDITE SE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI