Putin namjerava da „riješi“ konflikt u Donbasu

Putin i Karl Nehammer - Donbass
34 komentara

Austrijski kancelar kaže da je ruski predsjednik odlučan da brani interese nacionalne bezbjednosti.

Austrijski kancelar Karl Nehammer napustio je u ponedeljak sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uvjeren da sankcije ne slabe odlučnost Kremlja da riješi krizu u Donbasu prije okončanja vojne ofanzive u Ukrajini.

„Jasno je potvrdio da su sankcije teške za Rusiju, ali situacija u Donbasu, kako je rekao, mora, da tako kažem, biti riješena, uprkos sankcijama – čak i ako su prilično opipljive“, rekao je Nehammer novinarima poslije sastanka u Putinovom domu van Moskve, kako navodi Tass.

Razgovori su označili prvi Putinov lični sastanak sa liderom iz EU od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru. Dok je Nehammer rekao da se nadao da će „izgraditi mostove“ putovanjem u Moskvu, on je kasnije rekao novinarima da „generalno nemam optimističan utisak koji mogu da vam prenesem o ovom razgovoru sa predsjednikom Putinom“.

Nakon povlačenja svojih snaga iz okoline Kijeva, Rusija priprema ofanzivu „masovnih razmjera“ na istoku Ukrajine, tvrdi Nehammer. Putin smatra da je rat neophodan za odbranu ruske nacionalne bezbjednosti i ne vjeruje međunarodnoj zajednici koju smatra „jednostranom“, rekao je kancelar.

Nehammer je rekao da sastanak nije bio „prijateljska posjeta“, dodajući da je razgovor bio „direktan, otvoren i težak“. Rekao je Putinu da se navodni ratni zločini u Ukrajini moraju istražiti kako bi se osiguralo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Druga tema o kojoj se razgovaralo bila je činjenica da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi i intenzivirati se „sve dok ljudi umiru u Ukrajini“, rekao je Nehammer. Takođe je pozvao da se postave humanitarni koridori za dopremanje hrane i vode u opkoljene gradove i evakuaciju žena, djece i povrijeđenih.

„Sada ću obavijestiti naše evropske partnere o razgovoru i razgovarati o daljim koracima“, rekao je kancelar.

Rusija je negirala da je počinila ratne zločine, rekavši da su ukrajinski zvaničnici iznijeli lažne optužbe da bi manipulisali međunarodnim javnim mnjenjem.

Konflikt u Donbasu seže do svrgavanja izabranog rukovodstva Ukrajine uz podršku Zapada 2014. godine. Veći dio stanovništva koji govori ruski u ukrajinskim oblastima Donjecka i Luganska usprotivilo se puču i proglasilo svoju nezavisnost od Kijeva, što je dovelo do sedam godina borbi.

Rusija je zvanično priznala Narodnu Republiku Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) kao suverene nacije u februaru, dva dana prije nego što je započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Putin je optužio Ukrajinu da nije sprovela uslove sporazuma iz Minska – protokola uz posredovanje Njemačke i Francuske koji su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjena regiona. Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO koji predvode SAD.

DonbassKarl NehammerkonfliktPutinukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
2 godine prije

Naravno da će Rusija rešiti ono što treba, jer ne bi imalo smisla da krene u ovu operaciju a da to ne uradi . A sankcije ? To zapadnjaci ne mogu shvatiti . Za Ruse nije bog Dolar, kao za zapadnjake. Rusi mogu podneti ono što zapadnjaci ne mogu. Neka pokuša neko zamisliti i predstaviti sebi kakve bi posledice bile po zapad kada bi se njima uvele takve sankcije , kakve su oni uveli Rusima. To bi već bila katastrofa na zapadu. U Rusiji neće biti katastrofa, a teškoće će biti savladane i život će teći dalje.

tihobl
2 godine prije

Opkoljenih gradova nema. Ima samo jedna celicana koja je opkoljena i kojoj treba humanitarna pomoc jer su pri kraju sa granatamama veceg kalibra. I tu ima zapadnih turista koji se kriju u podrumima.
To je svrha njegove posjete.

abc
2 godine prije

Ruska vojska više ne izlazi iz Ukrajine, pa kako bilo ona posle izgledala. Jedino to je garant, da se NATO neče širiti napred.
Što je zapad u Ukrajini isprovocirao, to se mu sad vrača kako tri puta jači bumerang.
Rusija je spremna i na totalni atomski rat, jer je stisnuta u kut bez izlaza.

Xbox
2 godine prije

Prema najnovijim vijestima NATOVCI su se iskrcali U Odessa. Bit ce belaja.

2 godine prije

Ja nisam nikakav politčar, ali ovog Austrijskog poručnika, kojeg su namestili, da bi prisilno vakcinisali stanovništvo, isto bi počistio U JEDOM SATU!
U vom istorijskom vremenu Putin ima sve argumente na svojoj strani.
8 godina granatiranja Donbasa, kojeg su sa Rusima na tim teritorijama htjeli uvesti u NATO.
Stvaranje, finansiranja nacizma u Ukrajini.
Ustanavljanje biolaboratorija.
Ignorisanje svih upozorenja koja je Putin godinama slao zapadu, šta se bezbednosti tiče…
Služenje Europske Unije SAD, koje je postalo tragikomično… GDJE SU INTERESI EU?
A danas Rusija nije neko, koga možeš ignorisati…
I onda šalju jednog patetičnog slugu? Nakon Sholza, Macrona?
Svakog dana postaje sve jasnije da, posebno nakon toga što je preuzeo vlast Putin, Rusija je postala otporna na sve vrste sankcija! Jer je pod njima u različitim oblicima več 75 godina!
A zadnji čaval u kovčeg Ukrajine je bio, kad je ovaj igrač pimpekom tražio od zapada nuklearno oružje!

Čudan lik
2 godine prije

Čuo sam puno junačkih izjava ovog lika Nehammer-a, navodno je i zalijepio Putinu 3 šamara za napad na Ukrajinu i 4 “čvoke” zbog zločina u Buchi…
Svašta je ovaj lik ispričao, sve me je strah da mu nije netko podmetnuo drogu u kokain…
Samo…
eto, ne bih htio da netko kaže da cijepidlačim, neznam za vas ali ja bih rado čuo i što je Putin rekao o tome sastanku. Ne kažem ja da Nehammer priča bajke, samo bih volio čuti i drugu stranu priče, znaš ono, čisto iz znatiželje….

Antee
2 godine prije

Ruska strana potpuno ignorira tog beckog kancelara i sastanak. Na sluzbene stranice Kremlja nema ni rijeci o toj duhovnoj sirotinji i zapadnom sarlatanu.
Da, bio je i ignoriran.

hiber
2 godine prije

Austrija je najovisnija o ruskom plinu i čvoriste ruskog utjecaja u Europi, kako plinskog, tako i političkog. Ono sto je Brežnjev stvorio, Putin je očigledno rasturio.

Mali Boro
2 godine prije

Da ,da, Kijev kaže da je napad bio ničim izazvan . Onih sto tisuća vojnika su na Donbasu poslali tulipane saditi.

sebastian
2 godine prije

A koji klinac pokušava ovaj bezveznjak.Neka se bolje i dalje bavi svojim obveznim cijepljenjem u Austriji.To će mu biti i ostati vrhunac političke karijere.Razgovarali su neposredno na njemačkom jeziku i zvekan je sigurno ostao vidno impresioniran Putinovim tečnim njemačkim za razliku od njega koji nije u stanju korektno izgovoriti ni ‘spasibo’.

abc
2 godine prije

Osam godina je ukrajinska nacistička vojska civilima donbasa djelila cvječe i poljubce u obliku granata, raketa i bojevih otrova.
Rusi su stvarno nezahvalni.

rade
2 godine prije

Scholz je poslao austrijanca u Moskvu,kao premijera jedne neutralne zemlje.Govorka se da ce Rusija zaustaviti dovod plina prema EU na par mjeseci,zato sto navodno moraju da servisiraju cjevovod.

łedeno doba
2 godine prije

kabala šalje ovog trećeligaškog phederka na kokainu, da razgovara sa Putinom
zašto?
valjda da se zamagli da je pedherkasti kokainko tamo u austriji uvodio obavezeno cjepljenje (iako trenutno suspendirano) i nastavio posao Šbavovog djeteta, Kurčića. i sada da on pokaže kako je on neki važan i razuman političar–koji kao može smiriti ukrajinski rat…

hm… kako bode u oči, da su neki od onih, koji su se najviše kurchili sa korona-nacizmom, se sada stavljaju ili budu stavljeni, u prvi plan, oko ukrajinskog rat: Macron, Trudeau, Janša, Kokainko.. i sada oni glume dobre i pštene mirotvorce, a i njemački psihopat Lauterbach se kurčio na demonstracijama protiv rata i protiv Putina u berlinu, kao da je on mirotvorac

Zoxx
2 godine prije

Nakon 15000 pobijenih luganskih rusa, nakon 10 sagradenih bio laba sa proizvodnjom genetskog oruzja protiv slavena, nakon ofanzivnog oruzja dovucenog na granicu Ru, covijek moze izjaviti da je rat nicim izazvan. Ne postoji vece ljudsko dno od politicara.

Roccos
2 godine prije

Ovaj Nehammer malo lagi,pravi cilj posjeta je bio da isposluje dovoljne količine ruskog plina kojeg je sve manje,a Austrija je inače plinsko čvorište za srednju Europu.Putin mu je odgovorio da plin može kupiti po tarifi i uvjetima za neprijateljske zemlje,a Karlo je onda pokušao sa nekim ucjenama i cnn-ovskim pričama o ruskim zločinima našto ga je Vlado fino odyebao.

Max
2 godine prije

Bar je to jasno.

mrdo
2 godine prije

“Austrijski kancelar kaže da je ruski predsjednik odlučan da brani interese nacionalne bezbjednosti”

Kob’ rek’o!? Baš čudno! Austrije i ostatak EU plus bivša Ukrajina su američke poslušničke kolonije.
Rusija nije američka kolonija, već prava, suverena država, pa “zato brani interese nacionalne bezbjednosti”.

Stribor Panov
2 godine prije

“Nehammer rekao da se nadao da će „izgraditi mostove“
Tip bi bio doista pravi Neimar da nije sa svojom bratiom te iste mostove prije 45 dana sam srušio.
Kakva budala.

nessy
2 godine prije

Neka se Nehammer drzi Austrije i zbora Beckih djecaka, jer medjunarodna politika nije njegov nivo.

„Sada ću obavijestiti naše evropske partnere o razgovoru i razgovarati o daljim koracima“

Drugim rijecima, “nisam sretan, zalit cu se mami, pa neka ona to rijesi.”

Strasno je kako te horde sa istoka rade na svom drzavnom interesu, i uopce ne zarezuju prvake u ljudskim pravima, koji su gomilu drzava vratili u “kameno doba”. Kako je Albright rekla, 500.000 Iracke djece je mala cijena. Za sto? Medjunarodna pravila i zakoni ocito vise ne postoje, ali za to nije kriva Rusija, koja je prihvatila postojece stanje, jer nije imala izbora. UN i njihove rezolucije? Neka postuje tko hoce, a ostali i ne moraju. Nekada je postojala Liga Naroda pod dominacijom GB, pa se taj truli sistem raspao, nastale su UN. Danas? Ocito je vrijeme za nesto novo.

Janko
2 godine prije

Ja mislim da su nakon ovog razgovora sa nadobudnim i naduvenim Auustrijancem ,posebno kad je zaprijetio sa medjunarodnim sudom ( ipoznat po objektivnosti ),Putinu trebalo mjenjati donji veš

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI