Putin navodi uslove za mirovne pregovore u Ukrajini

Putin
57 komentara

Ukrajina mora povući svoje trupe iz novih ruskih regiona prije nego što mogu započeti značajni mirovni pregovori, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Moskva odbacuje Kijeve tvrdnje o suverenitetu nad pet bivših ukrajinskih regiona, od kojih su četiri glasala za pridruživanje Rusiji 2022. godine. Međutim, borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici te regijama Herson i Zaporožje.

Ukrajinske trupe moraju biti povučene iz ovih teritorija, rekao je Putin u petak na sastanku s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i drugim visokim ruskim diplomatama.

“Naglašavam: cijela teritorija tih regiona, kako su definirane njihovim administrativnim granicama u vrijeme kada su se pridružile Ukrajini [u augustu 1991. godine],” izjavio je Putin.

“Naša strana će narediti prekid vatre i započeti pregovore čim Kijev izjavi da je spreman donijeti ovu odluku i započne stvarno povlačenje trupa iz tih regiona, te nas službeno obavijesti da više ne planira pridružiti se NATO-u,” obećao je ruski lider.

Putin je iznio uvjete nakon što je osudio zapadne pristalice Kijeva za navodno sprečavanje održavanja mirovnih pregovora s Moskvom dok su optuživali Rusiju za odbijanje pregovora.

“Računamo na to da Kijev donese odluku o povlačenju, neutralnom statusu i dijalogu s Rusijom, o čemu ovisi buduće postojanje Ukrajine, nezavisno, na osnovu trenutnih realnosti i vođeno istinskim interesima ukrajinskog naroda, a ne po zapovijedima Zapada,” izjavio je Putin.

U ovom trenutku, Moskva neće prihvatiti zamrznuti konflikt, što bi omogućilo SAD-u i njihovim saveznicima da ponovo naoružaju i obnove ukrajinsku vojsku, tvrdio je Putin. Potpuno rješenje pitanja uključivat će da Kijev prizna četiri nova regiona kao i Krim kao dio Rusije, insistirao je.

“U budućnosti, sve te osnovne principijelne pozicije moraju biti utvrđene u temeljnim međunarodnim sporazumima. Naravno, to uključuje i ukidanje svih zapadnih sankcija protiv Rusije,” izjavio je Putin.

Prihvaćanje ovih uvjeta omogućit će svima uključenima da okrenu novu stranicu i postepeno obnove oštećene odnose, rekao je predsjednik. Na kraju, mogla bi biti stvorena panevropska sigurnosna sistema koja radi za sve nacije na kontinentu, dodao je Putin, napominjući da Moskva teži tom ishodu godinama.

Ključne napomene ruskog predsjednika dolaze uoči samita u Švicarskoj koji bi navodno trebao unaprijediti mir u Ukrajini. Kijev je insistirao da Moskva ne može biti pozvana na događaj jer bi pokušala “oteti” ga promovirajući alternative “mirovnoj formuli” koju zagovara ukrajinska vlada.

Putin je tvrdio da je događaj zamišljen da odvuče pažnju javnosti od “pravih korijena” sukoba, te da je Vladimir Zelenski uzurpirao vlast u Ukrajini nakon što mu je predsjednički mandat istekao prošlog mjeseca. Ništa osim demagogije i optužbi protiv Rusije ne može proizaći iz švicarskog skupa, predvidio je Putin.

Mirovna inicijativaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
4 mjeseci prije

Meni se sve iiše čini da je i Putin hazar, jer da bi hteo okončati rat to bi već davno uradio.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Ovo nemože bez rata proći. Tajnoj sekti degenerika da bi održala nadmoć i privilegiran status prema drugima trebaju ruski resursi. Sigurno će izazvati rat velikih razmjera na europskom kontinentu. Oni se neće smiriti dok nebudu uništeni jer bez europskog kontinenta i ruskih resursa atlantisti padaju u zapećak. Nemože se ovo zaustaviti i čeka se samo povod.

Možda su nam idući mjeseci zadnji mjeseci mira i spokoja.

Saicaf
4 mjeseci prije

Šta bi sa “denacifikacijom” i “demilitarizacijom” Ukrajine??? Ako ništa, bar neće biti onih raketa što lete 5 min do Moskve, u slučaju da Kijev da izjavu da se odriče namjere ulaska u NATO! Međutim, što ako Žido Kijevske kolege ne održe “časnu” riječ??? Rusija je npr. “naivno” vjerovala “zapadnim” kolegama da se NATO neće širiti na “istok” i šta bi?! Pa zar opet da se desi isto??? Koliko su do sada, zbog rata, stotina milijardi dolara/eura “zapadne” FED i “Europska” centralna banka upumpali u Ukrajinu? Ili koliko je “ruska” centralna banka isprintala/ispisala milijardi rublji istim povodom? Pa zar da sada, zbog glupog (pri)”mir”(j)a štamparske mašine digitalnog financijskog kompleksa smanje hiper-produkciju “američkih” $, “europskih” € ili “ruskih” rublji??? A što sa “Švabovim” (njihovim) “Velikim resetom”, za čiju sprovedbu je neophodna upravo hiper-inflacija, depopulacija, rat sa razaranjem energetske i ostale vitalne infrastrukture, mnoštvo izbjeglica, DEindustrijalizacija, socijalni, ekonomski kolaps… jednom riječju globalna mega… Čitaj više »

nepoželjni
4 mjeseci prije

Uvjeti su realni i razboriti ….. i kada se iscrpe svi pravi razlozi zbog kojih se vodi ovaj rat (koji nemaju izravne veze sa Rusijom i Ukrajinom), biti će i prihvaćeni.

Tužno
4 mjeseci prije

Znaci, odustajemo od ideala, ipak nas zanimaju samo km2

Tužno
4 mjeseci prije

Znaci, ipak zapadno trziste vrijedi vise od bricksa!?

Tužno
4 mjeseci prije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se u Ukrajini bori skoro 700.000 ruskih vojnika.

Sa 180.000 I tri dana , malo se sve rastegnulo…

Btw, hićo je sa toliko ljudi rasturio poljsku za dva tjedna

Tužno
4 mjeseci prije

Grupacija Gazprom u maju je zabilježila ukupni gubitak od sedam milijardi dolara, što je njen prvi godišnji gubitak od 1999. godine. Prije rata u Ukrajini, Gazprom je obezbjeđivao sedam posto udjela u ruskom budžetu 2021. godine

Tužno
4 mjeseci prije

Lada predstavila prototip električne Nive, neodrživ projekat pored bezvremenskog benzinca

175 km dometa, 12 sati punjenja

JoeP
4 mjeseci prije

Di je integralni Putinov govor?
Ovako zapadni msm mediji prenose Putina, Putin reka ovo, Putin reka ono.

DUŠAN ,
4 mjeseci prije

Dobri su PUTINOVI uvjeti ,uzmem ti kuću ,pohebem ženu ,pibijem djecu pa onda da pregovaramo o miru !!!
I JOŠ PUTIN GOVORI ON JE ZA MIR I PREGOVORE !!
BOŽE DRAGI I JOŠ.IMA IDIOTA KOJI TO OZBILJNO SHVAČAJU ???

Tužno
4 mjeseci prije

Putin,
“Na Zapadu se stalno ponavlja teza da je Rusija započela rat u okviru posebne vojne operacije, da je ona agresor. Želio bih još jednom naglasiti da Rusija nije započela rat.

Mi krenusmo u kijev popiti pivo, a kad on , oni puciju po nama

Tužno
4 mjeseci prije

Inače, zanimljivo je da je posle političkih promena u Srbiji 2001, Pariski klub poverilaca koga čine najbogatije zemlje sveta, uključujući i Rusiju, odlučio je da se našoj državi oprosti dve trećine duga u vrednosti od 4, 5 milijarde dolara.

Piše da je jedina zemlja koja je bila protiv, bila Rusija, uz komentar da za takav poklon još uvek nije vreme.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Uvije trolovi subotom navale ko Navaljni. Nakon svega što je ovdje napisano trolovi guslaju svoje.

Načalas velikaja otečestvenaja vojna slavjanskoga naroda protiv jevrejsko masonskih zahvatčikov.

Naša djela pravaja vrag budet razbit pobjeda budet sa nami.

Ura

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Propao 14. paket EU sankcija Rusiji.

U njemu su htjeli sankcionirati ruski ukapljeni naftni plin (LNG).
To je onaj višestruko skuplji od ruskog iz cijevi što je EU odavno dala sankcije.
Ne žele izuzetni ni ovdje konkurenciju prodaje plina EU.

Ne, veto ovaj puta nije dala Mađarska, već – Njemačka.

Europska Komisija na čelu sa Njemicom UvdL pokušava uvjeriti njemačkog kancelara Scholza da odustane od veta.

tihobl
4 mjeseci prije

Evo sta kazu u Kijevu:

Путин је данас јавно открио свој мировни план. И много је причао о Украјини.
Сада је Путин јавно изнео оно о чему се дуго разговарало иза кулиса.
То се ради за историју, да би за годину/година, када историчари буду проучавали ову кризу, рекли да је Зеленски могао много пута да спасе земљу и људе од рата. А Зеленски ћеlegitimniy ући у историју као негативна личност.

Закључак: све ово сугерише да улазимо у нову фазу сукоба. Улози ће порасти. Биће још трагедија, али и смрти.
legitimniy_уа

Mrčikola
4 mjeseci prije

Čini se da je stigao naputak da se moraju oslobodit termini za “koronu 2″…”tkz. pandemija uzvraća udarac”.😁

vrlodrag
4 mjeseci prije

Zemlje azije su budućnost. Tamo raste tržište gladno sirovina. Tamo je industrija i trgovina budućnosti a ne na periferiji euroazijskog poluotoka.

Ovom komadu europe što je pod anglo-židovskom čizmom i pedersko-židovskom zastavom ostaju migranti nadničarsko radništvo i seljaštvo na zakupljenoj od židova zemlji. Osadoše kosti za osiromašene da se glođu kao gladni psi.

Još će malo ovaj komad europe stenjati i onda zbogom. Atlantistički zapad će od proizvodnje i resursa sebi uzeti što treba a nama ostaju pederske parade.

vrlodrag
4 mjeseci prije

Junački borci za slobodu i zapadne vrijednosti podmažite analne rupe. Sutra vam je veliki dan u Kijevu.

Borci na linijama za obranu zapadnih vrijednosti istaknite šestobojne zastave analne slobode raširite svoje stražnje obraze i kličite glasno

Krk u bulju
Kroz najlon košulju

tony s.
4 mjeseci prije

zar je putin počeo kmečat kao vučić?

Max
4 mjeseci prije

Mislim da nema ništa od toga.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI