Putin ne isključuje blokiranje stranih internet usluga u slučaju neprijateljskih antiruskih akcija

Vladimir Putin
32 komentara

Rasprava o neophodnosti autonomnog sajber prostora pojavila se u Rusiji ranije zbog zabrinutosti u vezi sa velikim tehnološkim kompanijama u Sjedinjenim Državama i načinom na koji one kontrolišu globalni veb prostor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da ne isključuje mogućnost isključivanja stranih internet usluga u Rusiji u slučaju neprijateljske akcije protiv te zemlje.

Ruski predsjednik je naglasio da će se ograničenja protiv stranih internet usluga primjenjivati tek kada zemlja iznese svoju alternativu.

„A kada budemo imali nešto svoje, umanjit ćemo, ako uopšte, strano samo uzimajući u obzir određenu situaciju. Ne želim vještački da odsječem ništa, ali kada se izvrše neke neprijateljske akcije, ne isključujem to. Neprijateljske akcije u odnosu na našu zemlju su neprihvatljive“, rekao je Putin tokom sastanka sa urednicima ruskih medija.

Predsjednik je rekao da u Rusiji postoji mnogo domaćih tehnoloških usluga, poput Yandex i Sberbank, koje imaju dobre izglede.

Prema Putinu, „naše ugledne kolege, kada vide da postoji alternativa i nemaju monopol na ovom tržištu, ponašat će se drugačije“.

Ranije u februaru, zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je da je „moguće“ smanjiti inostrani internet saobraćaj u slučaju „neprijateljskih“ postupaka prema Rusiji, ali je napomenuo da je scenario „malo vjerovatan“.

„Ali, iskreno, ne vidim nikakve znake da se to presijecanje Rusije dogodilo“, rekao je tada Medvedev.

Takođe je rekao da Rusija na svom internet segmentu ima račun koji bi, ako bude usvojen, mogao da funkcioniše autonomno.

Medvedev je izložio određenu političku pristrasnost prisutnu u društvenim mrežama, iako su to korporativne strukture, oštro kritikujući potez Twittera da trajno zabrani bivšeg američkog predsjednika Donald Trumpa na svojoj platformi nakon pobune na Kapitolu 6. januara.

Autonomni sajber prostor?

Iako su mnogi ruski zvaničnici izrazili zabrinutost u vezi sa velikim američkim tehnološkim kompanijama koje kontrolišu značajan dio globalnog sajber prostora, Medvedev je u oktobru 2020. rekao da dominacija postavlja određena pitanja i napomenuo da Rusija „vjeruje da svaka država treba da kontroliše svoj sajber prostor“.

“Pošteno je, odgovara osnovnim principima međunarodnog prava. Inače, korisnici interneta i preduzeća ne mogu biti sigurni da su njihova prava zaštićena na pravi način”, rekao je on.

Zabrinutost u vezi sa mogućnošću da američke tehnološke kompanije vrše cenzuru i potencijalno se miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja podstakle su rasprave o prelasku Rusije na svoj autonomni segment Interneta, smanjujući njeno oslanjanje na globalni internet saobraćaj.

Napominje se da postoji mnogo potencijalnih prijetnji i problema u vezi sa odstupanjem Rusije od globalne mreže, što bi moglo poremetiti stabilnost interneta.

Međutim, prema riječima ruskih zvaničnika, postoji plan za situaciju, a sistemi za održavanje države na životu su zaštićeni i mogli bi da funkcionišu bez obzira da li je Rusija povezana sa globalnom mrežom ili ne.

InternetPutinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar
3 godine prije

Prije ili kasnije ce doci do toga da ruska vlada blokira neke internetske stranice, ili da ih Amerika potpuno izbaci iz interneta, jer internet se kontrolira iz Amerike.
Zapad namece na Rusiju izolaciju kao sto su nametnuli Kubi, S. Koreji, Iranu. Venezueli.
Kad Rusija nije bila kapitalisticka onda su je napadali pod tim izgovorom a sad dolazu pod nekim drugim pretex-om da bi je drzali u zaostalosti i da bi bila nestabilna i u izolaciji.

Pred kraj SSSR su neki ruski politicari govorili Americi.
-Mi cemo vam napraviti veliku nepravdu, lisit cemo vas neprijateljstva. LOL

Ришона Вилон
3 godine prije

 После вступления закона О внесении изменений в Федеральный закон «О связи» и Федеральный закон «Об информации, информационных технологиях и о защите информации» в силу Роскомнадзор сможет брать на себя централизованное управление интернетом.

Stara kuka
3 godine prije

Danas, ako itko spomene ograničavanje internet prometa svi će skočiti i vrištati o “ograničavanju sloboda”. Trebat će puno hrabrosti tako nešto napraviti. Ali ono što mnogi ne vide je da zadnjih desetak godina internet više nije slobodan. Nekoliko monopolista u sprezi s “dubokom državom” i zapadnim obavještajnim agencijama potpuno su uzurpirali internet i sustavno guše i uništavaju svaku slobodu govora i mišljenja na globalnoj razini. Zato bi ograničavanje internetskog prometa i izgradnja alternativnog vlastitog cyber prostora bilo ustvari upravo suprotno od onog što većina misli – doprinos demokratizaciji i slobodi na Internetu. Često čujemo mišljenje da bi konzervativne i desne snage u društvu koje su na internetu danas sustavno diskriminirane, cenzurirane i ušutkavane trebale izgraditi svoje alternativne platforme. Ali to ne ide samo tako. Na primjeru Parlera vidimo što se događa kad takve platforme počnu bivati uspješne i privlačiti “preveliki” broj korisnika. I nije Parler jedini. I Gab se našao… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
tuf
3 godine prije

Već treba krenuti s blokiranjem malignih utjecaja, kako djeci ne bi padale na pamet ovakve ideje:
https://thefederalist.com/2021/02/11/employee-trans-identifying-kids-are-cash-cows-for-planned-parenthood/

noman
3 godine prije

Putin ce uraditi sto mu Natanjahu naredi.

kinez
3 godine prije

rusija kina itd stite svoj identitet,kulturu i nacin zivota. Možda to nekome nije dobro ali je sigurnije i jednostavnije nego mijesanje svega i svacega pod izgovorom demonkracije,što se upravo EU događa.

kinez
3 godine prije

Internet koliko je dobar toliko je i loš…sve ovisi o pojedincu kako i za što ga koristi. Za obrazovanje,komunikaciju i trgovinu je dobar ,ja ga tako koristim. Medijske smicalice i propagande sam davno prekoracio. No ima zemalja u svijetu koje svojem narodu ne daju sve što ima na netu boheci se da se narod ne pokvari… mozda su u pravu ali onda smo mi vecina već dooobro pokvareni🤔🤣

shumadinac
3 godine prije

Sveopšte razdvajanje, internet je samo jedan segment…

piždro
3 godine prije

To ste trebali davno gamad isključit !! Inače nebi imali svugdje po svijetu sorševocijaške obojene kaos rasturačina revolucije i nered

3 godine prije zadnji put uredio piždro
piždro
3 godine prije

Opet mi je logično komentar progutalo..

mmne
3 godine prije

ti dobio ivformaciju?

Max
3 godine prije

Putin uvijek drži riječ.

Hrvoje
3 godine prije

Antiglobalističke i slobodne zemlje svijeta, BRICS grupa na prvom mjestu moraju pothitno razviti svoj mrežni sustav jer nije realno za očekivati da globalisti neće postojeće mreže zloupotrebljavali za razne vrste prljavih rabota a to čine zadnjih 50g intenzivno, čemu je zajednički nazivnik pljačka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI