fbpx

Putin ne isključuje blokiranje stranih internet usluga u slučaju neprijateljskih antiruskih akcija

Vladimir Putin

Rasprava o neophodnosti autonomnog sajber prostora pojavila se u Rusiji ranije zbog zabrinutosti u vezi sa velikim tehnološkim kompanijama u Sjedinjenim Državama i načinom na koji one kontrolišu globalni veb prostor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da ne isključuje mogućnost isključivanja stranih internet usluga u Rusiji u slučaju neprijateljske akcije protiv te zemlje.

Ruski predsjednik je naglasio da će se ograničenja protiv stranih internet usluga primjenjivati tek kada zemlja iznese svoju alternativu.

„A kada budemo imali nešto svoje, umanjit ćemo, ako uopšte, strano samo uzimajući u obzir određenu situaciju. Ne želim vještački da odsječem ništa, ali kada se izvrše neke neprijateljske akcije, ne isključujem to. Neprijateljske akcije u odnosu na našu zemlju su neprihvatljive“, rekao je Putin tokom sastanka sa urednicima ruskih medija.

Predsjednik je rekao da u Rusiji postoji mnogo domaćih tehnoloških usluga, poput Yandex i Sberbank, koje imaju dobre izglede.

Prema Putinu, „naše ugledne kolege, kada vide da postoji alternativa i nemaju monopol na ovom tržištu, ponašat će se drugačije“.

Ranije u februaru, zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je da je „moguće“ smanjiti inostrani internet saobraćaj u slučaju „neprijateljskih“ postupaka prema Rusiji, ali je napomenuo da je scenario „malo vjerovatan“.

„Ali, iskreno, ne vidim nikakve znake da se to presijecanje Rusije dogodilo“, rekao je tada Medvedev.

Takođe je rekao da Rusija na svom internet segmentu ima račun koji bi, ako bude usvojen, mogao da funkcioniše autonomno.

Medvedev je izložio određenu političku pristrasnost prisutnu u društvenim mrežama, iako su to korporativne strukture, oštro kritikujući potez Twittera da trajno zabrani bivšeg američkog predsjednika Donald Trumpa na svojoj platformi nakon pobune na Kapitolu 6. januara.

Autonomni sajber prostor?

Iako su mnogi ruski zvaničnici izrazili zabrinutost u vezi sa velikim američkim tehnološkim kompanijama koje kontrolišu značajan dio globalnog sajber prostora, Medvedev je u oktobru 2020. rekao da dominacija postavlja određena pitanja i napomenuo da Rusija „vjeruje da svaka država treba da kontroliše svoj sajber prostor“.

“Pošteno je, odgovara osnovnim principima međunarodnog prava. Inače, korisnici interneta i preduzeća ne mogu biti sigurni da su njihova prava zaštićena na pravi način”, rekao je on.

Zabrinutost u vezi sa mogućnošću da američke tehnološke kompanije vrše cenzuru i potencijalno se miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja podstakle su rasprave o prelasku Rusije na svoj autonomni segment Interneta, smanjujući njeno oslanjanje na globalni internet saobraćaj.

Napominje se da postoji mnogo potencijalnih prijetnji i problema u vezi sa odstupanjem Rusije od globalne mreže, što bi moglo poremetiti stabilnost interneta.

Međutim, prema riječima ruskih zvaničnika, postoji plan za situaciju, a sistemi za održavanje države na životu su zaštićeni i mogli bi da funkcionišu bez obzira da li je Rusija povezana sa globalnom mrežom ili ne.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Petar
Gost
Petar
20 dana prije

Prije ili kasnije ce doci do toga da ruska vlada blokira neke internetske stranice, ili da ih Amerika potpuno izbaci iz interneta, jer internet se kontrolira iz Amerike.
Zapad namece na Rusiju izolaciju kao sto su nametnuli Kubi, S. Koreji, Iranu. Venezueli.
Kad Rusija nije bila kapitalisticka onda su je napadali pod tim izgovorom a sad dolazu pod nekim drugim pretex-om da bi je drzali u zaostalosti i da bi bila nestabilna i u izolaciji.

Pred kraj SSSR su neki ruski politicari govorili Americi.
-Mi cemo vam napraviti veliku nepravdu, lisit cemo vas neprijateljstva. LOL

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije

 После вступления закона О внесении изменений в Федеральный закон «О связи» и Федеральный закон «Об информации, информационных технологиях и о защите информации» в силу Роскомнадзор сможет брать на себя централизованное управление интернетом.

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije

Испитивања самосталности руског интернета (РуНет) је више пута обављено. Искључивање западних интернет сервиса је више пута обављено. Исмејавање савршености руског интернета спроводи пета колона (то су вам они који нису чисти руси и имају своју историјску Родину).

Stara kuka
Gost
Stara kuka
20 dana prije

Danas, ako itko spomene ograničavanje internet prometa svi će skočiti i vrištati o “ograničavanju sloboda”. Trebat će puno hrabrosti tako nešto napraviti. Ali ono što mnogi ne vide je da zadnjih desetak godina internet više nije slobodan. Nekoliko monopolista u sprezi s “dubokom državom” i zapadnim obavještajnim agencijama potpuno su uzurpirali internet i sustavno guše i uništavaju svaku slobodu govora i mišljenja na globalnoj razini. Zato bi ograničavanje internetskog prometa i izgradnja alternativnog vlastitog cyber prostora bilo ustvari upravo suprotno od onog što većina misli – doprinos demokratizaciji i slobodi na Internetu. Često čujemo mišljenje da bi konzervativne i desne snage u društvu koje su na internetu danas sustavno diskriminirane, cenzurirane i ušutkavane trebale izgraditi svoje alternativne platforme. Ali to ne ide samo tako. Na primjeru Parlera vidimo što se događa kad takve platforme počnu bivati uspješne i privlačiti “preveliki” broj korisnika. I nije Parler jedini. I Gab se našao na udaru korporativne kabale. Ne samo da im servisi za plaćanje poput Pay Pala otkazuju usluge, nego i kartične kuće, a banke im odbijaju otvarati račune. Praktično su im onemogućili ikakvo financijslo poslovanje. Osnivaču Gab-a Andrew Torbi su čak pozatvarali privatne račune i otkazuju mu usluge. I ne samo njemu… Pročitaj više »

da_se_zna_istina
Gost
da_se_zna_istina
20 dana prije
Reply to  Stara kuka

Poštujem odgovor, samo ne vidim kako bi bilo kakva alternativa koju napominješ, kineska, ruska, indijska, muslimanska ne bi u krajnu ruku bila ista kao i ova postojeća. Problem je u samoj tehnologiji koja daje veliku moć onom koji je ima, a to nikad ne će biti dobronamjerni građani. Ili primjerom, kakva nam korist što imamo sad ‘pametni telefon’ koji ima više računalne snage nego nekad mainframe-ovi, kad je to ništa prema novijoj tehnologiji, a da ne ulazimo u to da se radi de facto o kontroli nad mrežom koju oduvijek imaju oni koji su je stvorili. Tehnologija je uvijek, gotovo uvijek u službi nekog tko ju posjeduje da bi imao moć nad onima koji je nemaju, i srazmjerno kako moć tehnologije raste, tako raste nesrazmjer između moći onih koji je imaju i onih koji je nemaju. Ne radi se tu samo o informatičkoj moći, nego još više o energetskoj moći koju daje tehnologija, uključujući i vojnu moć kao ultimativnu moć (ako isključimo onu pravu moć-svemoć koja dolazi od duhovnog svijeta, to jest od Boga). Stoga pokazalo se je da su luditi bili u pravu, od onih engelskih majstora koji su s pravom vidjeli u automatizaciji proizvodnje tekstila u kojoj više… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
20 dana prije

“Poštujem odgovor, samo ne vidim kako bi bilo kakva alternativa koju napominješ, kineska, ruska, indijska, muslimanska ne bi u krajnu ruku bila ista kao i ova postojeća.” Te alterntive vjerojatno ne bi bile po svojoj prirodi puno drugačije i njihovi pokretači i vlasnici bi isto tako željeli zadržati što veću kontrolu. Vidimo to na primjeru Kine. Ali sama činjenica da postoje alternative korisnicima daje puno veći stupanj slobode nego ovako kad alternative nema i prisiljen si koristiti usluge jednog monopolista. “Problem je u samoj tehnologiji koja daje veliku moć onom koji je ima, a to nikad ne će biti dobronamjerni građani.” Istina. Ali možda bi rješenje moglo biti u samim građanima koji bi se mogli obrazovati tako da dobro poznaju te tehnologije i mogu koristiti njihove slabosti. Jer nijedna tehnologija u povijesti nije bila savršena ni neprobojna pa nisu ni ove. I vjerojatno nikad neće ni biti. A nije sve samo u tehnologijama. Veliku većinu podataka o građanima danas internetski monopolisti ne prikupljaju (i ond azloupotrebljavaju) nekakvim sofisticiranim tehnološkim sredstvima, nego im ih sami dajemo ponajviše putem društvenih mreža, zatim preko online kupovina, surfanja i slično. Tako se prikuplja daleko najveća količina podataka, a tu se može dosta učiniti na… Pročitaj više »

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije
Reply to  Stara kuka

и Е-адитиви за тровање људи.

Protiv Sistema
Gost
Protiv Sistema
20 dana prije
Reply to  Stara kuka

Bravo, bravo, bravo na odličnom komentaru.

DLM
Gost
DLM
20 dana prije
Reply to  Stara kuka

jbt kud ode ovaj svet? @Stara kuka, toliko si … izneo da ne znam odkud poceti: ‘..internet više nije slobodan…’, ajme meni kad cete shvatiti da internet nikad nije bio slobodan, radi se o tome da si ti i tvoja generacija tek sada to shvatili; ‘…desne snage u društvu koje su na internetu danas sustavno diskriminirane…’, i opet ajme meni, znaci neka levica koja je slika i prilika Bajdena Klintonovi i.. su levica i oni su dosli na ideju diskriminirati desnicu, ne dragi moji radi se o lajt i ultralajt desnice a vama se to prodaje kao levica; -‘Jedina takva mogućnost … snažnih država koje nisu potpuno pod kontrolom kabale – Kini, Rusiji ili eventualno islamskom svijetu ili možda u budućnosti u Indiji.’ a sto reci na ovome, izgleda nisi bi redovan na casovima, pa jos je nas stari dobri Platon rekao da svaka demokratija zavsrsi ili mora zavrsiti u demoNkratiju i Tiraniju nasu dragu i milu; Govorite o razvoju tehnosfere kao da je to razlog sto su ljudi i danas u 21 veku robovi, e pa nije tako, samo sto ste opet propustili pocetak procesa koji se je odvijao na vise nivoa, prije 10-15 godina, koji su trebali ponuditi… Pročitaj više »

da_se_zna_istina
Gost
da_se_zna_istina
20 dana prije
Reply to  DLM

Pitaš me ustvari zašto sam nazadan? Zato što naprijed ići znači pasti u provaliju. Vidim da si ti ostao na razini pozitivizma i prosvjetiteljstva, ili možda još i tome sličnog marksizma po kojem napredak tehnologije znači blagostanje to jest put prema raju na Zemlji kojeg su nazvali komunizmom. Ako imaš godina kao i ja, to jest ako si u pedesetim, onda si telac koji nije još shvatio da je svaka priča o komunizmu bila laž, jer uvijek postoje jednakiji, uvijek postoje svinje na životinjskoj farmi komunizma, uvijek ima neki drug ili brat čiji su ostali ljudi robovi, jednaki ali samo jednaki u ropstvu avangardnim drugovima. I ako nisi shvatio da su u istom klubu i komunisti i svjetski bankari koji su ih financirali, onda zalud tvoje sijede vlasi ako ih imaš. Ako si pak nadobudni mladac, ubrzo ćeš vidjeti da će se tvoje tlapnje o blagostanju koje će donijeti tehnologija raspršiti kao mjehur od sapunice. Iako mislim da ovo treba biti vidljivo i svim mladim ljudima koji imaju oči otvorene. Ako si pak kršćanin, onda biš trebao znati da konac povijesti označava vlast Antihrista, i da će to biti najgore godine od kad svijet postoji. Ali bit će uz savršenu… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
20 dana prije
Reply to  DLM

‘..internet više nije slobodan…’, ajme meni kad cete shvatiti da internet nikad nije bio slobodan, radi se o tome da si ti i tvoja generacija tek sada to shvatili;

Ponajprije molim te da me poštediš sranja o “mojoj generacija koja ništa ne shvaća”. Jer sve ovo što sad koristi tvoja generacija, pogotovo na polju IT-a izmislila je i uvela moja. Kad smo mi pisali programe vi još niste čači ni u jajima bili, a kad smo mi počeli koristiti internet vama je mama još mijenjala usrane pelene. Vrhunski domet velike većine tvoje “prosvjećene” generacije je prijaviti se na fejsbuk i aploudati nekakav glupi selfi na instagram. A internet jeste bio slobodan jer nisu postojale tolike tehnološke mogućnosti kontrole, a i drugi profil ljudi je uglavnom bio na internetu. Ljudi koji nisu bili egzibicionisti i cijelu utrobu istresali za poneki lajk.

Ostalu gomilu tvojih bahatih besmislica neću uopće komentirati. Jedino ću još napomenuti da sam rijetko vidio ovako bahato, neodgojeno i “s visoka” iznesenu gomilu bedastoća. Time završavam svaku dalju raspravu s tobom.

comment image

Mrčikola
Gost
Mrčikola
20 dana prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka-stara škola, eto, da_se_zna_istina.
Starije generacije “slabo kopčaju” ali vidim da još s lakoćom izguraju verbalni dvoboj.

tuf
Member
Famed Member
tuf
20 dana prije

Već treba krenuti s blokiranjem malignih utjecaja, kako djeci ne bi padale na pamet ovakve ideje:
https://thefederalist.com/2021/02/11/employee-trans-identifying-kids-are-cash-cows-for-planned-parenthood/

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije
Reply to  tuf

Ако погледати заштитни знак те Конторе зване ПП, видећете стилизовани алат којим се врши ритуално обескрвљивање жртвоприношене гојске деце. Тај исти алат видимо којекуда али и на Амазону.

noman
Gost
noman
20 dana prije

Putin ce uraditi sto mu Natanjahu naredi.

Dupla Kamilica
Gost
Dupla Kamilica
20 dana prije
Reply to  noman

To kao da ja tebi naredim. Lutke istog levela.

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije
Reply to  noman

Натанјахве је преступник, и избегава суд. Обичан преступник. Има и двојника. Израелци га не трпе.

eks
Gost
eks
20 dana prije
Reply to  noman

Ne lupetaj .

Mikojan
Gost
Mikojan
20 dana prije
Reply to  noman

Ne, zapadni partneri !

kinez
Gost
kinez
20 dana prije

rusija kina itd stite svoj identitet,kulturu i nacin zivota. Možda to nekome nije dobro ali je sigurnije i jednostavnije nego mijesanje svega i svacega pod izgovorom demonkracije,što se upravo EU događa.

kinez
Gost
kinez
20 dana prije

Internet koliko je dobar toliko je i loš…sve ovisi o pojedincu kako i za što ga koristi. Za obrazovanje,komunikaciju i trgovinu je dobar ,ja ga tako koristim. Medijske smicalice i propagande sam davno prekoracio. No ima zemalja u svijetu koje svojem narodu ne daju sve što ima na netu boheci se da se narod ne pokvari… mozda su u pravu ali onda smo mi vecina već dooobro pokvareni🤔🤣

shumadinac
Gost
shumadinac
20 dana prije

Sveopšte razdvajanje, internet je samo jedan segment…

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
20 dana prije
Reply to  shumadinac

Если вы имеете какую-то очень серьёзную информацию, которую надо скрывать, то, наверное, вообще не надо пользоваться электронными устройствами. Анонимности уже давно нет, и не надо обольщаться на этот счёт, даже не переживайте.
Прямо с детского сада надо объяснять людям, что можно, чего нельзя в интернете. Тогда, может быть, придёт какое-то понимание.

shumadinac
Gost
shumadinac
20 dana prije
لا يتعلق الأمر بإخفاء المعلومات ولكن حول الاستخدام اليومي العادي. والانتهاكات متعددة ، وما زلنا في بداية حرب المعلومات فقط.
piždro
Gost
piždro
20 dana prije

To ste trebali davno gamad isključit !! Inače nebi imali svugdje po svijetu sorševocijaške obojene kaos rasturačina revolucije i nered

Mrčikola
Gost
Mrčikola
20 dana prije
Reply to  piždro

piždro, na kraju se “vlasi” ipak dosjetiše, a jesu li na vrijeme…pitanje je.

piždro
Gost
piždro
20 dana prije
Reply to  Mrčikola

ha ha vlasi ..zašto vlasi ? pa dobro kad se uzme u.. ovih 30tak godina su zapadni ateisti, plaćenici pravili rasturačinu po slavenskim državicama (a po muslimanskim da i negovorimo..) regijama. svugdje im je išlo ka nož kroz maslo i poslije pravili opanke od njihove… nevjerujem da su se još dozvali pameti i dugo još neće. jer mladi soroševi fejsbukaši su zajebani – samo mu obećaj nešto i reci da će bit nakon tog neko i nešto.. imam ovdje intervju lukašenka kako je zaustavljena soroševa revolucija.. drugi put ću to stavit kad bude prikladna tema

Mrčikola
Gost
Mrčikola
20 dana prije
Reply to  piždro

piždro, stavi to.
Možda se neko od mlađarije dozove pameti kad im se prezentira “modus operandi” proizvođača zla.
Sto govori Subaru, teško je na programiranog utjecati istinom ali ima ih još koji nisu završili “obuku” pa radi njih.

piždro
Gost
piždro
20 dana prije

Opet mi je logično komentar progutalo..

Egzorcist
Gost
Egzorcist
20 dana prije

hehe troler iz kremlja je konacno provaljen od zapadnih partnjera,i sada je ljut sto mu vise ne dozvoljavaju koristenje zapadne tehnologije za trolanje i propagandu protiv tog istog zapada, pa bi sad iskljucivao internet, sto ga nije iskljucio u st peterburgu u kuci ruskih trolova, od kud su u posljednjih 10 tak godina poslali milijarde fejkova u ameriku i na zapad.

mmne
Gost
mmne
20 dana prije
Reply to  Egzorcist

ti dobio ivformaciju?

Max
Member
Famed Member
Max
20 dana prije

Putin uvijek drži riječ.

Hrvoje
Gost
Hrvoje
18 dana prije

Antiglobalističke i slobodne zemlje svijeta, BRICS grupa na prvom mjestu moraju pothitno razviti svoj mrežni sustav jer nije realno za očekivati da globalisti neće postojeće mreže zloupotrebljavali za razne vrste prljavih rabota a to čine zadnjih 50g intenzivno, čemu je zajednički nazivnik pljačka

POVEZANE VIJESTI

Izbornik