Putin neće prisustvovati samitu G20

Vladimir Putin
48 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu lidera G20 u Indoneziji sljedeće sedmice, potvrdio je u četvrtak njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predvodit će rusku delegaciju na dvodnevnom događaju, rekao je zvaničnik.

Istu informaciju medijima je dala i ambasada Rusije u Džakarti. Oba izvora su rekli da bi Putin mogao da učestvuje u događaju putem video veze.

Država domaćin je prethodno bila pod pritiskom SAD i njenih saveznika da blokiraju Putina da prisustvuje sastanku, tvrdeći da bi Rusiju trebalo diplomatski izolovati kao kaznu za slanje trupa u Ukrajinu.

Američka ministarka finansija Janet Yellen, zajedno s predstavnicima Velike Britanije i Kanade, napustila je sastanak ministara finansija G20 u aprilu, u znak protesta protiv govora ruskih delegata.

Džakarta nije popustila i uputila je poziv Putinu, zajedno sa ostalih 19 lidera G20.

U zapadnim medijima bilo je spekulacija da bi se američki predsjednik Joe Biden mogao sastati s Putinom na marginama skupa, ali Bijela kuća je to na kraju isključila.

Prema nekim izvještajima, Bijela kuća je napravila planove kako spriječiti čak i slučajni susret između američkog lidera i Putina, ako njegov ruski kolega lično prisustvuje samitu G20.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski virtualno sudjelovati na događaju, iako Kijev nije član organizacije.

G20PutinrusijaSummit G20
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

A kaj bi on tam imal delati??? Kome će objasniti svoju zločinalku politiku, a velika i HEROJSKA sila “MANEVRIRA” sve više u zaborav zbog ove minijaturne sramote Rusije…nadam se kako će bar netko u vojsci srediti tupka.

Xam
1 godina prije

Najveća misterija u svemu ovome je zašto su Rusi aneksirali i Herson prije mjesec i po dana. I to ukazuje na neku neslogu, neku neusklađenost u državnom vrhu, bilo je tu potezanja na više strana. Što više to gledam, više mi je nerealno da je ista osoba svesno i voljno prvo donela odluku da se Herson aneksira, a zatim i da se napusti. Što je veliki problem po Ruse, ”boljari”, najbolji naziv za različite ruske sile od generala preko plemenskih voda tipa Kadirov pa do raznih gubernatora, to je ta neefikasnost, samoživost, personalizacija i nedostatak ruske institucije prožima pogled i nedostatak institucija. nije mnogo popravilo stanje od 90-ih do danas. A Putin, umjesto da je iskoristio ovih 20 godina da postane novi Petar Veliki, on se jednostavno nametnuo kao poštovani nadređeni svim tim bojama, i površni je sredio države i ako je ispod površine to ostao truli feudalni sistem. Zato… Čitaj više »

nepoželjni
1 godina prije

Putin ovim potezom samo želi pokazati koliko je uviđavan i da ne želi dekomodirati ostale koji su zaduženi biti njegovi neprijatelji.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Mel Gipson
1 godina prije

Pa bio bi lud da ide tamo.
Čisto realna i ispravna odluka.

Postolar
1 godina prije

Natovci bi mu mogli oboriti avion i nikom nista

Xam
1 godina prije

Evo na primjeru Hersonske oblasti vidi se kakvu strašnu važnu ulogu odigrao je dvadesetak GMLRS raketa iz HIMARS-a – ruske snage su u potpunosti imobilizirane i na kraju se moraju povući jer ne smiju rizikovati okruživanje i izolaciju tako velikih grupacija.
A sve je uzrokovalo tih dvadesetak raketa koje su tačno pogodile cilj. (Ispaljeno je više, ali samo prvih šest je praktično onesposobilo antonovski most).
U ovom slučaju je ipak ispalo da je HIMARS game changer.

tihobl
1 godina prije

Dok proviri nosom iz svog cumeza odma hapsiti ubicu.

burt
1 godina prije

Amerikanci su jedini koji znaju ratovati a ispod njih su Britanci i Izrael, svi ostali su klasa ispod, američki oficiri imaju veliko iskustvo u svim vrstama ratova zadnjih 30 godina i frontalnim i gerilskim i zračnim i tajnim i javnim a Šojgu i Surikin nemaju ništa od toga ni ostali oficirski kadar a ruski vojnici i rezervisti izgledaju iz doba osamdesetih i devedesetih a tada nije bilo dronova, sentinela, global hawka, taktičkih satelitskih raketa, smartpona, starlinka, zato ruska vojska ne može ostvariti ciljeve i povlači se jer jedini koji znaju ratovati i imaju najviše iskustva su Amerikanci

hiber
1 godina prije

Mozda bi i mogao doći do samita G20, ali teško da bi se vise vratio.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

I Sultan je odobrio…
“Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna odluka” – Erdogan

P.S.
“Tko izgubi dobitak, dobije gubitak”

” Slušaj Homere… ovaj Putine, ja sam star i onemoćao, ali poslušaj moj savjet… Nastaviš li tajno pregovarati i vojsku povlačiti, rat ćeš izgubiti i u Kini politički azil tražiti.”

Broj Jedan

So baby talk to me
1 godina prije

I ne treba

Zrino
1 godina prije

Sve je to ok, mene zanima zasto Logicno koje citam i postujem a ima intenciju biti objektivno redovno i promptno pise o ruskim napredovanjima i uspjesima a o neuspjesima muk? M.U.K.

A, i nema nista bas puno o crvenom cunamiju u SAD, o tome da imaju sve dokaze prijevare na predsjednickim da ce prevenirati prevare na ovim …
Vojska kontrolira, bit ce hapsenja elite i tako dalje, tako dalje …

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

G20 koji su to, jesu li zaista bogati ili su pred bankrotom. SAD je više dužna nego što vrijedi, tamo je 40% stanovnika siromašno, o kojem bogatstvu govorimo, EU države muku kuće sa prehranom stanovnika jesu li to bogate države ili je to farsa od bogatstva? Dakle koji je rezon sjesti sa njima i mlatiti praznu slamu?

Japanac
1 godina prije

Ima čovjek druga posla…

Rimtutituki
1 godina prije

Russija propada zbog oficira korumoiranih koji kuouju sponzorusama gucci cvike od para za kantinu. Odatle krece domino efekt i srusio bi i rimsku imperiju. Uvijek neposobni,ma poslusnikorumpirani su uzrok propasti.

mane
1 godina prije

sve svetske organizacije ce se ugasiti vremenom.nema potrebe za njima niti su vise bitne.zbog kompletne promene energetske politike a uskoro i finansijske i monetarne sistem ce ici ka vecoj efikasnosti,tako da sve diznilend organizacije predstavljaju balast i trosak.sto bi miki maus rekao:ovo nicemu ne sluzi a uopste i ne radi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI