Putin objašnjava zašto je naredio vojnu operaciju u Ukrajini

Putin
20 komentara

Rusija nije imala izbora osim da pokrene svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa Građanskim vijećem zemlje u petak. Ruski lider je još jednom potvrdio uvjerenje da je odluka bila ispravna, uprkos poteškoćama koje iz nje proizlaze.

“Nismo imali drugog izbora”, odgovorio je Putin na pitanje da li bi ponovo doneo istu odluku, znajući kakve će biti posledice. Dodao je da “skidanje poklopca jurišnih pušaka” nikada ne smije biti olako, ali je rekao da je došao do zaključka da je vojna akcija protiv Ukrajine neizbježna.

„Zašto? Jer smo već bili napadnuti”, rekao je ruski lider, ne objašnjavajući detalje.

Putin je u više navrata objašnjavao razloge za vojnu kampanju Moskve, navodeći kao glavne izvore zabrinutosti aspiracije Ukrajine za NATO i preteću perspektivu da se vojni blok predvođen SAD-om proširi još bliže ruskim granicama.

On je također naglasio potrebu da se zaštiti narod Donbasa i okonča gotovo osmogodišnji sukob koji je bjesnio između lokalnih pobunjenika i kijevskih snaga. Ovo je bilo povezano sa sve nacionalističkijim stavom kijevske vlade i njenim tretmanom prema stanovništvu koje govori ruski, pri čemu je Putin prethodno objasnio potrebu da se “denacifikuje” Ukrajina.

Na godišnjoj Paradi povodom Dana pobjede u maju 2022., Putin je opisao operaciju Moskve u Ukrajini kao “preventivnu” , opet ističući da je to bila “jedina ispravna odluka”. „Rusija je preventivno odbila agresiju“, insistirao je tada predsednik, tvrdeći da je taj potez „iznuđen“ , ali da je to jedina ispravna odluka koju je „suverena“ i „nezavisna“ zemlja mogla da donese.

Kijev je više puta tvrdio da su ruske akcije bile “potpuno ničim izazvane”. SAD i njihovi saveznici u Evropi i drugdje također su krivnju za sukob direktno svalili na Moskvu, istovremeno pružajući Ukrajini ogromnu vojnu i finansijsku pomoć.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lupo
6 mjeseci prije

Od godini 1990 do godini 2000 Rusi su samo vidjeli ponor pred sobom. Godine 2020 je dosao Putin na vlasti I pocel je dizati Rusiju na noge. Zapadu se to nije svidilo pa su neprekidno subverzivali Rusiju. Tad je Rusija udarila po ovom kepcu-Ukrajini da pokaze ostalim I da zastiti svoje nacionalne Interesse. Putin je spasil Rusiju nije ni cudo sto ga na zapadu mrzu. Rusija je prijetnja americkom sistemu vazala I USA imperijalizmu

ZZZ 🇭🇷
6 mjeseci prije

Američki i europski dužnosnici počeli su tiho razgovarati s ukrajinskom vladom o tome što bi mogući mirovni pregovori s Rusijom mogli uključiti u okončanje rata , prema jednom sadašnjem višem američkom dužnosniku i jednom bivšem višem američkom dužnosniku koji su upoznati s raspravama.

Numero One
6 mjeseci prije

Ili ovo gore ili je netko mali isfrustrirani patuljak sa Napoleonovim kompleksom….sad, svako neka vjeruje sta mu je drago👊😉

hiber
6 mjeseci prije

Nije problem sto je naređena SVO, već sto je dozivjela potpuni neuspijeh. Umjesto Kijeva u tri dana doslo je do stradavnja o kojima ce se pricati tisuću godina. A kada je SVO propala, Putin je borbe prenio u večinski ruska govorna područja koja je potpuno opustošio. Kao da nije bilo dovoljno rata, sada plaćeničke horde iz ruske vukojebine ubijaju proruske civile ne bi li im oteli imovinu. “Neće narod đaba ratovati”.

Max
6 mjeseci prije

Sve već rečeno.

abc
6 mjeseci prije

Zapad je 1990 godine razvijao plan razbijanja Rusije na što više malih državica, u kojima bi posle instalirao NATO baze i političke marionete, te naj taj način eksploatirao prirodne resurse.
A onda je odnikuda iznikao Putin i sve njihove luđačke prljave planove uništio za sekund.

dulebg
6 mjeseci prije

Ako ništa, Rusija je kao garant Minskih sporazuma morala da reaguje na njihovo neizvršenje.
To je model, koji će možda biti primenjen i u Bosni i na Kosovu, ukoliko dođe do drastičnog kršenja Dejtona ili Rezolucije UN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI