Putin odbio u ustav Rusije uvesti pojmove “roditelj 1” i “roditelj 2”

Vladimir Putin - LGBT
88 komentara

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin odbio je uvesti pojmove “roditelj 1” i “roditelj 2” umjesto “tata” i “mama”. Izjavio je to na sastanku radne grupe za pripremu amandmana na Ustav Ruske Federacije, prenosi TASS.

Kako u vezi s ovom izjavom javljaju ruski mediji, ovakve formulacije primjenjuju se u nekim zapadnim zemljama. Vlasti ovih zemalja potrebu za novom terminologijom objašnjavaju sve većim brojem istospolnih obitelji.

Ruski čelnik već se bavio tom temom u studenom prošle godine, na sastanku Vijeća o međuetničkim odnosima objavio je kako se nada da koncept „majke“ nikada neće biti zamijenjen u Rusiji.

„Rekli ste da se riječ “majka” ne može zamijeniti. Možda se ispostavi  da je moguće“, rekao je Putin komentirajući govor jednog od članova Vijeća o međuetničkim odnosima, kada je podsjetio da je u nekim zemljama donesena odluka o takvoj zamjeni.

“Nadam se da se to kod nas nikad neće dogoditi”, rekao je tada ruski predsjednik.

Sličnu praksu, uobičajenu u brojnim zapadnim zemljama, ranije su kritizirali i drugi predstavnici ruske vlade, posebno Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije.

Izrazi “roditelj 1” i “roditelj 2” koriste se, na primjer, u službenim dokumentima u Sjedinjenih Država od 2011. godine. Slična je praksa u Francuskoj, gdje su “otac” i “majka” zamijenjeni istim pojmovima u školskoj praksi. Vlasti ovih zemalja obrazložile su potrebu za tim promjenama zbog sve većeg broja istospolnih obitelji.

U 2018. je ruski predstavnik u Ujedinjenim narodima, Boris Černjenko, kritizirao zamjenu pojmova “majka” i “otac” pojmovima “roditelj 1” i “roditelj 2, napominjući da to “nanosi nepopravljivu štetu djeci”.

Valentina Matvijenko: Kako će dijete izgovoriti svoje prve riječi?

Valentina Matvijenko, predsjednica Vijeća Federacije, pitala je kako je uopće moguće zamisliti situaciju da ti pojmovi budu prve riječi koje će dijete izgovoriti?

Kada je State Department 2011. rekao je da će se u službenim dokumentima  umjesto riječi “majka” i “otac” navoditi “roditelj 1” i “roditelj 2”, američki odjel je napomenuo da je ta odluka donesena kako bi se tim riječima dala rodno neutralna boja roditeljima i priznale „različite vrste obitelji“.

obiteljroditeljirodna ideologijaustavvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kogaBoliK
4 godine prije

Pa naravno, jedan je jedini otac i majka … ostalo je podvala očuha i mačeha pod roditelje ..

Zvrk
4 godine prije

Zvuči generički, bezlično, bešćutno….kao da se odgaja robot.

Mali Mujo
4 godine prije

Dobro moze li meni netko objasniti tko je roditelj 1 a tko roditelj 2?????

Perun
4 godine prije

Otac i Mater ….sve ostalo djeluje bezvezno i idiotski….Samo je jedan Otac I jedna Mater ….A tko hoce da se klonira neka ide u reinkarnaciju(citaj u tri pi…de materine) i tamo glumi amebe i stafilokoke…..

Majk Majers
4 godine prije

Triba počet učit ruski. Bit će to jedna od zadnjih normalnih zemalja za 10 godina. A i falit će im radne snage

Slavonac
4 godine prije

Bravo Putin,dok je tebe i Trumpa nece civilizacijski svjet potonut.Soros i njegove udruge pokusavaju svjet stvorit ,bez Obitelji,Vjere i Nacije.Kad bi Logicno malo vise pisalo o masonima i njihovim lozama,koji upravljaju ekonomojom i biranjem politicare.Jucer urednika i dva novinara policija uhiti radi reportaze o masonima.Sto samse iznenadijo,samo par portala objavilo slike i tekstove,a drustvo novinara se nejavlja.To je taj liberalno komunisticki fasizam.

Laki Topalović
4 godine prije

Valentina Matvijenko, kao majka, što muškima nije palo na pamet, logično se zapitala, a koje bi bile prve riječi djeteta koje izgovori, ako bi se uveli ti pojmovi?

x@y
4 godine prije

Totalno objektiviziranje svakog roditelja i istovremeno demoralizacija istih, a time i krajnje dekadentno tumačenje značenja riječi roditelja.
Dijete će samim tim biti uskraćeno stvaranje kako rodnih tako i spolnih razlika i točno se zna što se krije iza takvih opscenih ideja.
Naime, rod označava razlikovne osobine koje su uvjetovane društvenom okolinom i odgojem, pa tako i one spolne koje se koriste za sve razlikovne osobine, koje su biološki i nasljedno uvjetovane.
Ljudi se rađaju kao muško i žensko i sukladno tome dječaci se uče da postaju muškarci, a djevojčice da postaju žene.
Upravo to naučeno ponašanje čini rodni identitet i uvjetuje te rodne uloge.

Ovim izrazima roditelj 1 i roditelj 2 se totalno odbacuju upravo te rodne i spolne razlike što nema veze sa zdravim umom.

Arkaj
4 godine prije

Cijela ova histerija je s stanovišta običnog čovjeka i građana, samo bačena kost. Koliko uopće ima takvih istospolnih obitelji? 0,2% ili još manje? Umjesto da se natežemo oko alternativnih naziva za oca i mater nije li pametnije da se okupimo i borimo protiv sistema koji sve više vlasništvo i moć koncentrira u rukama nekolicine a nas pretvara u kmetove? Jer ako nam kapitalisti nametnu novo ropstvo bit će mam posve svejedno oće li nas djeca zvat ocem i materom ili roditeljem 1 ili 2 kad će naslijeđivat naš kmetski položaj u društvu…..

DJ Krmak
4 godine prije

Jedina normalna zemlja, dođe mi da se pokupim i pravac Rusij.

Davor drugi
4 godine prije

Sad ja stvarno ne razumijem, ok politika se mijenja i nastoji izaći u susret istospolnim parovima,ali… Kako se oni privatno i kod kuće oslovljavaju??? -“Hej roditelj 1, mogu li večeras u kino”, “nemam pojma, jesi upitao roditelja 2, ako te pusti, nemam ništa protiv”.
– “Roditelj 2, mogu li u kino?”
– “Ne, prvo ispraviš ocjene, pa tek onda kino”.
– Dijete zove frenda, “ na žalost bez mene, roditelj1 nema ništa protiv, ali roditelj2 malo sere”.
I naravno frendovi i u školi, svi to jako dobro razumiju i nema nikakve zahebancije na tu temu, i svi se vladaju strogo onako kako to politika nalaže.

JTM
4 godine prije

U hrvatskom jeziku postolji više riječi koje točno označavaju stanje, npr: roditelj; riječ dolazi od roda/poroda i može biti samo biološki. U mojim starim dokumentima (a i novijima) piše – otac ili majka. obitelj; obitelj može biti više toga i dolazi od obitavati, stanovati, biti/živjeti na određenom mjestu. U obitelj možete uvrstiti i domaće životinje koje držite u kući jer sa vama obitavaju. Zato ja uvijek kažem: ja i moja porodica, moja mama ili moj tata, moj sin ili moja kćer i na taj način dajem do znanja krvnu vezu iako to netko može i drugačije protumačiti i reči da je njegov sin/kći netko koga je posvojio. To je humano i po mojem shvaćanju tako mogu napraviti samo muško/ženski parovi. Zato ako netko napiše roditelj 1 ili roditelj 2 sa hrvatskog jezičnog aspekta nema smisla tako pisati jer se zna da su roditelji otac i majka. I dalja rasprava je… Čitaj više »

imalijosnade
4 godine prije

Nedaju se lako ujarmiti Slaveni (Jest da su načeti, al će se oduprjeti) , a pogotovo Rusi. Slavnaya… Teško će proći čipiranje, individue brisanje i ostale NoWOtarije…

Marius
4 godine prije

Pravo pitanje je kako je nekom u ruskoj administraciji uopšte palo na pamet da tako nešto uopšte spomene i predloži? To implicira da je ruski državni aparat prepun gej lobista i zapadnih agenata. Ako predsednik treba da stopira takve gadosti, to znači da je sve ispod njega trulo i puno antidržanih elemenata. U tom slučaju Rusiji je odzvonilo pre ili kasnije…

Brainstorm
4 godine prije

moze jedino biti kum 1, kum 2, zasto ne i kum 3. zasto takvu zajednicu definirati kao brak? rijeci ima a najprikladnija je copor. zasto tradicionalna 2 clana (hej, homo, klisej vam je tradicionalni)? roditelj je valjda onaj koji rodi. vrata predefiniranju otvorena su onda kad se heteroseksualnim posvojiteljma dalo pravo da se upisu kao mama i tata. nasoj kulturi i svim kulturama kroz povijest spol je izgleda bio jako vazan. stvari su muske i zenske, imenice su muske i zenske, ne samo ljudi. kako paralela sa crkvom? crkva X preuzme u svoje sirotiste djete rodjeno od vjernika crkve Y. djeca vec odrastaju u homoseksualnim zajednicama. to je slucaj lezbijki. muski homo ne mogu na taj nacin dodji do djeteta pa gledaju uzeti neko iz drzavnog sirotista ali nama je problem da ce ga odgajati u duhu “religije” X a djete bi normalno pripadalo “religiji” Y (svjetovnoj). mozda da probaju… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Uskoro će djeca zvati roditelji broj jedan dođi vidjeti što sam napravio. Nisam tebe zvao roditelju broj dva.

Samo Pitam
4 godine prije

Koji bi bio prevod za “materinji jezik”?

Dečko sa ulice
4 godine prije

Genetka je u zadnjih 30 godina, zahvaljujući (i) ogromnom ubrzanju procesora, jako brzo napredovala. Puno brže nego se to očekivalo. Ljudski DNK su počeli dekodirati 1997 i onda su rekli da bi posao mogao biti završen 2020. Ljudski DNK kod ima oko 3 milijarde i 400 miliona redova. Završili su ga već 2001. Danas je i teoretski i praktično moguće, genetskom manipulacijom, da majka rodi samu sebe. Ili bilo kog drugog. Eugenika. Tu lezi odgovor na umjetno guranje paradigme elite, roditelj 1 i 2. Riječ majka u bliskoj budućnosti, bi trebala biti samo žena rodilja, roditelj 2, koja bi bila plaćena da radi taj posao, radja izabranu i labolatorijski genetski napravljenu djecu. Takva laboratorija koja tako može manipulirati gene, danas košta oko $100M. Elita to lako može platiti. Sve se odvija po planu. U toku je depopulacija korona virusom, kojom smo svjedoci. Nakon (još jedne) depopulacije, elita će pronaći razlog… Čitaj više »

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Evo zašto poštujem Putina.

Iz istog razloga ga neoliberalne elite demoniziraju.

Putin nudi drukčiji model i to ih plaši.
Napravio je odličan spoj klasičnih desnih i klasičnih lijevih ideja.

Inače ovo je apostrofirao u svojoj predsjedničkoj poslanici gdje je naglasio da je obitelj temelj Rusije a temelj obitelji je ljubav između muškarca i žene. Jasno da jasnije ne može biti.

Ivi.tz
4 godine prije

Mijenjam eu pasos za RUSKI…

Tbilisi
4 godine prije

Moj pas Džeki osjeća se kao janjac. Prodajem janjetinu!

X60
4 godine prije

Možda je ovo pravi trenutak da pod ovom temom upitam naše naporno-uporne branitelje zapadnih kvazidemokratskih vrijednosti; shvaćate li napokon da je zapadna kultura/civilizacija teško bolesna?

Mozart
4 godine prije

Putina treba klonirati i implementirati kao sefa u sve zemlje svijeta. Neoliberalna ebola-corona kuga siri ludilo i unistava sve vrijednosti na ovom jadnom svijetu. Uvjeravam vas da ce za 10 tak godina biti normalno stupiti u brak sa psom,mackom,kozom jer ce se podignuti pravo na eto i takvu ljubav. Pa ce koza naslijediti vasu kucu sa bazenom,pseto,svinja….

Sonja
4 godine prije

Dijete 2. u skoli, dijete 3. u vrticu a dijete 1 i 4 su kod roditelja 2 na rucku taman dobro dok obidjem roditelja 1 u bolnici.

Rus
4 godine prije

Kakava glupost. Ako su problem istospolni brakovi, neka koriste izraz majka1 i 2 ili otac 1 i 2

Karma
4 godine prije

Putine izdrzi !!!!

X60
4 godine prije

Mislim da nije problem kako će dijete oslovljavati “roditelje” koji su ih posvojili. Nema nikakve potrebe da ih oslovljavaju roditeljima (1 ili 2) jer im to nisu, niti mogu biti, nema smisla niti da ih oslovljavaju mamom ili tatom jer niti to nisu niti mogu biti. Oni su tek USVOJITELJI, nikakvi roditelji.
Malena djeca koja tek progovaraju trebaju tu nomenklaturu (mama, tata). Ovi će usvajati djecu koja su odraslija i ona će ih vjerojatno oslovljavati njihovim imenima.

Problem je puno dublji i značajniji od nomenklature usvojitelja, ili roditelja (kako se forsira).

Niko
4 godine prije

Bog stvori Adama I Evu,a ne Adama I Stevu.

Dragan
4 godine prije

Može li mi netko objasniti šta ili ko je roditelj 1 ili roditelj 2 jer koliko znam stari me napravija a mater rodila a kod ovih pod brojevima ili istospolnih kako već ništa se ne zna ni ko koga guzi niti ko je nagužen ili su postali amebe, virusi ili o duhu svetom ili su ih donile tete rode😜

ANTINWO.HR
4 godine prije

Tako i treba !Živio Putin,živjela Rusija .Nema feminizma,nema pederluka .Gadovi zapadnjački evo vam k.marvo bolesna

Nele
3 godine prije

Mene zanima zasto nema roditelj3, roditelj4.. Bigamija je prirodna dok homoseksualizam nije. A opet, ona je protivzakonita dok homoseksualizam nije??? Pravda za bigamiste!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI