Putin odgovara na ultimatum Kijeva i njihovoj ‘formuli mira’

Putin o ratu
26 komentara

Rusija neće popustiti ultimatumima Ukrajine i njenih zapadnih pristalica dok pokušavaju diplomatskim putem da dobiju ono što nisu uspjeli dobiti vojno, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

Sredinom juna, Švicarska će biti domaćin međunarodne konferencije na kojoj će se raspravljati o takozvanoj “formuli mira” ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Rusija je isključena iz događaja. Obraćajući se novinarima u petak, Putin je ponovio percepciju Moskve o predstojećem događaju kao pukoj podvali Kijeva i Zapada.

„Oni žele da okupe što više nacija, ubede sve da su najbolji predlog uslovi ukrajinske strane, a zatim nam ga pošalju u formi ultimatuma“, rekao je on. „Je li se tako ozbiljno pregovara? Sigurno ne.”

Rusija i Ukrajina imale su preliminarni sporazum o mirovnom sporazumu 2022. koji bi bio od koristi za obje strane, rekao je Putin. Ali nakon pregovora o opštim uslovima, Kijev je odustao i izjavio da će umesto toga tražiti vojnu pobedu. Pokušaj nametanja svojih zahtjeva Moskvi će propasti kao što je propao pokušaj da se Rusiji nanese ‘strateški poraz’, obećao je Putin. Sporazumi postignuti u Istanbulu mogli bi poslužiti kao osnova za budući mirovni sporazum, rekao je ruski lider. Prednosti za Ukrajinu u dokumentu je predložila Kijeva, vjerovatno uz saglasnost Zapada, ako ne i autorstvo, sugerirao je Putin. Međutim, svaki budući sporazum “moraće uzeti u obzir realnost na terenu”, dodao je on.

Nakon propasti mirovnih pregovora 2022. godine, četiri regije Ukrajine održale su referendume na kojima su velikom većinom glasali za odvajanje od Kijeva i pridruživanje Rusiji. Ukrajinska vlada odbacila je glasanje kao “lažiranje”.

Ukrajinska ‘formula mira’ zahtijeva povratak četiri regije i Krima, koji su glasali da postanu dio Rusije 2014. godine, ratnu odštetu, tribunal za rusko vodstvo i dugoročnu globalnu podršku za obnovu zemlje. Putin je to nazvao „listom želja“, a ne ozbiljnom osnovom za razgovore.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 mjeseci prije

Monty Python Volodimir Kretenski & co.

Max
2 mjeseci prije

Sasvim logično.

naprijed
2 mjeseci prije

Svatko zna da je ovaj ultimatum Rusiji zahtijev za bezuvjetnu kapitulaciju i svakom je jasno da Rusija na to nece pristati. To je jasno I NATO – vcima. Onda cemu ovaj ultimatum? Pa po mom misljenje da rat “nikad” ne prestane.

sv. putin spasitelj
2 mjeseci prije

da putin nije njihov igrac davno bi bio uklonjen, ali vi izvolite zivjeti u zabludama i laznim nadama.

Ante
2 mjeseci prije

Ovaj lik iz Ukrajine izgleda kao da je pao sa Marsa pa postavlja svoje neke prijedloge za mir. Kada je potpisan sporazum o miru iz 2014 godine smijao se Putinu dok je Putin govorio znao je Zeleni da od mira neće biti ništa nego da je to samo odgoda rata je je zeleni očekivao da će pobijediti Rusiju. Sada je zeleni opet potpuno isključen iz realnosti posjetio Hrkiv, zadnju posjetu je napravio kod Adivke kada se slikao kraj natpisa tog grada, par tjedana kasnije Rusi su oslobodili taj grad. Znači i Hrkvi će biti oslobođen.

anik
2 mjeseci prije

i ako rusi ne primaju ovaj “ultimat” šta če napraviti? Ne mogu oni ništa.

Darko
2 mjeseci prije

Zbog majmuna Zelenskog ukrajinski narod je ostao bez zemlje, imovine i budućnosti. A majmun se nakrao love koju su mu gurali šakom i kapom još veći EU i USA majmuni. Pitanje je jesu li krali dogovorno i sinkronizirano? Ponavlja li se priča kao i s cjepivima?

goran
2 mjeseci prije

putine najbolje bi bilo da ti oslobodiš cijelu ukrajinu od nacista i završiši tu priču jednom za svagda

tihobl
2 mjeseci prije

Putin je rekao: “Oni su pali sa kruske”.

nastran
2 mjeseci prije

Ukrajinska ‘formula mira’ zahtijeva povratak četiri regije i Krima, koji su glasali da postanu dio Rusije 2014. godine, ratnu odštetu, tribunal za rusko vodstvo i dugoročnu globalnu podršku za obnovu zemlje….fantazija koju bi izmislilo malo dijete

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI