Putin – okorjeli diktator ili kruti birokrata?

Vladimir Putin

Bloger koji na Subtsacku piše pod imenom Big Serge Thoughts (Misli Velikog Serža) je 5. oktobra objavio članak sa analizom procesa donošenja odluka Vladimira Putina – kao i činjenicu da zapad, u pokušaju da ga svrgne, je samo uspio da ga ojača.

Politika drugim sredstvima – Putin i Clausewitz

Sa jedinim mogućim izuzetkom velikog Sun Tzua i njegove “Umjetnost rata”, ni jedan vojni teoretičar nije imao takav trajni filozofski uticaj kao pruski General Carl Philipp Gottfried von Clausewitz. Učesnik Napoleonovih ratova, Clausewitz se u svojim kasnijim godinama potpuno posvetio radu koji će postati njegovo ikonično dostignuće pod nazivom “Vom Kriege” – O Ratu.

Carl von Clausewitz 1780 – 1831

“Rat je samo nastavak politike drugim sredstvima. Vidimo, dakle, da rat nije samo politički čin, već i pravi politički instrument, nastavak političke trgovine, njegovo sprovođenje drugim sredstvima…”

Ta pretpostavka je relativno jednostavna: ratovanje se uvijek dešava u odnosu na neki viši politički cilj, i on postoji širom političkog spektra.

Politika leži u cijelom spektru: rat počinje kao odgovor na neku političku potrebu, održava se i nastavlja kao čin političke volje u nadi da će na kraju uspjeti da ostvari zadate političke ciljeve. Rat se ne može odvojiti od politike – ustvari, politički aspekt ga čini ratom. Možemo čak ići dalje i konstatovati da rat u odsustvu političke strukture prestaje biti rat, već postaje sirovo, životinjsko nasilje. Politička dimenzija je ono po čemu se rat razlikuje od drugih oblika nasilja.

Analizirajmo rat Rusije u Ukrajini pod tim kriterijama.

Birokrata Putin

Često je slučaj da su najuticajniji muškarci na svijetu slabo shvaćeni u svoje doba – veo moći pokriva i iskrivljuje lik velikana. To je sigurno bio slučaj sa Staljinom i Maom, a podjednako je istinito i za Vladimira Putina i Xi Jinpinga. Na zapadu se posebno na Putina gleda kao Hitlerskog demagoga koji vlada autokratskim terorom i militarizmom. To ne može biti dalje od istine.

Skoro svaki aspekt zapadne karikature Putina je pogrešan – mada njegov profil koji je Sean McMeekin nedavno opisao se više približava istini od većine. Za početak, Putin nije demagog – on nije prirodno harizmatična osoba; i iako je vremenom znatno poboljšao svoje političke vještine i može održati uticajne govore kada je to potrebno, on nije neko ko uživa na podijumu.

Za razliku od Donald Trumpa, Baracka Obame, ili čak – daleko bilo – Adolfa Hitlera, Putin jednostavno nije prirodni orator  koji zna da ugodi publici. U samoj Rusiji njega prati lik dosadnog ali razumnog političkog karijeriste, a ne samouvjerenog populiste. Njegova kontinuirana popularnost u Rusiji je puno više povezana sa uspješnom stabilizacijom ruske ekonomije i penzijskog sistema nego na njegovim slikama kako gologrud jaše konja.

Imajte povjerenje u plan, čak i kada je on dosadan i razvija se sporo

Štaviše, Putin – suprotno mišljenju da poseduje neograničena vanzakonska ovlašćenja – sam uvijek insistira na proceduralizmu. Ruska struktura vlasti izričito omogućava vrlo snažno predsjedništvo (što je bila apsolutna potreba nakon državnog kolapsa tokom 1990-ih), ali unutar ovih parametara Putin se ne smatra kao ličnost koja je sklona radikalnim ili nepredvidljivim odlukama. Zapadni kritičari mogu tvrditi da u Rusiji ne postoji vladavina prava ali u najmanju ruku Putin vlada uz pomoć zakona, sa birokratskim mehanizmima i procedurama koje limitiraju njegovo djelovanje.

To je postalo očigledno ovih dana. Kako Ukrajina napreduje na više frontova, pokrenut je novi ciklus kataklizme i trijumfa: pro-ukrajinske ličnosti kliču zbog navodnog kolapsa ruske vojske, dok mnogi u ruskom kampu kritikuju rukovodstvo za koje su zaključili da je kriminalno nesposobno. I pored tih događaja na vojnom frontu, Putin je smireno sproveo kroz pravne mehanizme proces aneksije – održavanje referenduma, potpisivanje ugovora o prijemu u Rusku Federaciju četiri bivše ukrajinske oblasti, koje su potom poslate državnoj Dumi na ratifikaciju, a zatim Vijeću Federacije i za kraj na ovjeru od strane Putina.

Dok Ukrajina svoje ljetnje regrute ubacuje u borbu, čini se da se Putin zaglibio u papirologiji i proceduri. Ugovori za pristup su čak razmatrani od strane ruskog Ustavnog suda, i rokovi su postavljeni da se ukine ukrajinska grivna kao zakonsko sredstvo plaćanja i zamijeni rubljom.

To je čudan spektakl. Putin se polako probija kroz dosadne legalalitete aneksije, naizgled gluv na hor glasova koji viču da je rat na ivici totalnog  kraha. Neumitna smirenost koja – barem u javnosti – zrači iz Kremlja je naizgled u potpunoj suprotnosti sa dogadjajima na frontu.

Dakle, šta se stvarno tu događa? Da li je Putin zaista toliko izolovan od događaja na terenu da nije svjestan da je njegova vojska poražena? Planira li koristiti nuklearno oružje u napadu bijesa? Ili bi to moglo biti, kako kaže Clausewitz, samo nastavak politike drugim sredstvima?

Ekspedicioni rat

Od svih fantazmagoričnih tvrdnji o rusko-ukrajinskom ratu, malo ih je nevjerovatnijih od te da je Rusija namjeravala osvojiti Ukrajinu sa manje od 200.000 vojnika. Glavna činjenica koju posmatrači moraju prihvatiti je da je ruska vojska od prvog dana bila nadjačana. Uprkos tome što Rusija ima ogromnu demografsku prednost nad Ukrajinom, ona je poslala ekspedicionu silu od nepunih 200.000 ljudi, i čak ni oni nisu bili poslati u punom broju na prvu liniju fronta.

Tako slabo rasporedjivanje snaga je povezano sa ruskim modelom vojne službe, koji kombinuje “vojnike pod ugovorom” – profesionalno jezgro vojske – sa bazom rezervista koja nastaje godišnjim talasom regrutacije. Rusija poseduje dvoslojni vojni model sa profesionalnim slojem i velike komponente rezervnih kadrova na koje se može osloniti, uvećana pomoćnim snagama poput volontera BARS, Čečena i milicije LNR-DNR.

Ruski regruti

Sovjetski Savez je bio u stanju da mobiliše desetine miliona mladića da bi otupio, preplavio i na kraju uništio Nemačku kopnenu vojsku zato što je posedovao dva moćna politička instrumenta: prvi je dalekosežna moć Komunističke partije, sa njenim sveprisutnim organima, a druga je bila istina – nemački osvajači su došli sa genocidnom namerom (Hitler je u jednom trenutku razmišljao kako bi Sibir mogao da pretvoriti u rezervaciju za preživele Slovene koje bi povremeno bombardovao kako bi Untermenschen podsetio ko je glavni).

Putinu sada nedostaje prisilni organ koji je moćan kao komunistička partija, i ni jedna zemlja danas nema politički aparat poput te komunističke mašine, osim možda Kine i Severne Koreje. Dakle, u odsustvu direktne poluge za stvaranje političke – a time i vojne – mobilizacije, Rusija je morala pronaći alternativni put za stvaranje političkog konsenzusa za vodjenje rata većeg obima.

To je sada postignuto, zahvaljujući zapadnoj rusofobiji i Ukrajinskoj sklonosti ka nasilju. U toku je suptilna, ali duboka transformacija ruskog društveno-političkog tela.

Stvaranje konsenzusa

Putin i njegovo okruženje su od samog početka gledali na rusko-ukrajinski rat kao egzistencijalni, ali je malo vjerovatno da je većina Rusa to tada razumjela. Umjesto toga, oni su gledali na rat na isti način na koji su Amerikanci gledali na ratove u Iraku i Afganistanu – kao na opravdane vojne kampanje koje su ipak samo zadaci za profesionalnu vojsku, a ne pitanje života i smrti nacije. Malo je vjerovatno da je bilo koji Amerikanac ikada vjerovao da je sudbina nacije ovisila o ratu u Afganistanu (Amerikanci se nisu borili u egzistencijalnom ratu od 1865.), a sudeći po krizi zapošljavanja koja sada muči američku vojsku, čini se da niko ne doživljava prijetnju iz inostranstva.

Ono što se dogodilo u mjesecima nakon 24. februara je doista izuzetno. Egzistencijalni rat za rusku naciju je postao realan za ruske građane. Sankcije i antiruska propaganda – demonizacija i ponižavanje cijele nacije – je okupilo čak i na početku skeptične Ruse da stanu iza rata, a Putinov rejting je skočio.

Osnovna pretpostavka Zapada, da će se Rusi okrenuti protiv svoje vlade, je urušena. Video snimci o mučenju ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika koji zovu njihove majke da ih podrugljivo obaveste da su njihovi sinovi mrtvi, ruska deca ubijena granatiranjem u Donjecku – sve to je služilo da potvrdi Putinovu implicitnu tvrdnju da je Ukrajina država koju posjeduje demon koji mora biti egzorciran jakim eksplozivima. Usred svega toga Američki pseudo-intelektualni Tweeteraši su stalno izražavali želju za “dekolonizaciju i demilitarizaciju” Rusiju što podrazumijeva rasturanje ruske države i podjele njene teritorije. Vlada Ukrajine (u sada izbrisanim tweetovima) je izjavila da su Rusi skloni varvarstvu jer su oni mongrolska rasa sa pomiješanom azijskom krvi.

Istovremeno je Putin pokrenuo – i na kraju postigao – projekat formalne aneksaciije istočnog dijela Ukrajine. To je takođe pravno pretvorilo rat u egzistencijalnu borbu, i svaki ukrajinski korak ka istoku sada predstavlja napad na suverenu rusku teritoriju i pokušaj urušavanja integriteta države. Nedavna anketa pokazuje da velika većina Rusa podržava odbranu novih teritorija po svaku cenu.

Sada se sve poklapa. Putin i saradnici su od početka zamišljali ovaj rat kao sudbonosan za Rusiju, kako bi izbacili antirusku marionetsku državu sa svog praga i porazili neprijateljski upad u ruski civilizacijski prostor. Javno mnjenje se sada sve više slaže sa tim i ankete pokazuju da je rusko nepovjerenje prema NATO-u i “zapadnim vrijednostima” naglo poraslo. Ideološki, politički i pravni domeni su sada ujedinjeni u tvrdnji da se Rusija u Ukrajini bori za svoj opstanak.

Postignut je politički konsenzus za mobilizaciju i jači intenzitet rata, sada samo ostaje to prevesti u fizički svijet što se tiče ljudstva i opreme. Putin na početku rata nije mogao sprovesti masovnu mobilizaciju pošto za to nije posjedovao mehanizam niti je postojalo dovoljno prijetnje za postizanje neophodne političke podrške. Malo je Rusa tada vjerovalo da neka egzistencijalna prijetnja vreba u sjenci – trebalo im je to dokazati, a zapad u tom pogledu nije razočarao. Isto tako, malo bi Rusa podržalo uništavanje ukrajinske infrastrukture i javnih komunalija na početku rata, ali je sada jedina kritika usmerena ka Putinu unutar Rusije ta koja traži veću eskalaciju.

Iz Ruske perspektive je najveći problem sa Putinom to da nije išao dovoljno daleko. Drugim riječima, politika mase se sada nalazi ispred vladine, čineći odluku za mobilizaciju i eskalaciju politički jednostavnom. Iznad svega, treba zapamtiti da Clausewitzov maksim ostaje važeći. Vojno stanje je samo dio političke situacije, a vojna mobilizacija je takođe politička mobilizacija – manifestacija političkog učešća društva u državi.

Vrijeme i prostor

Ofanzivna faza rata se nastavlja na više frontova, ukrajinska vojska vrši napad na sjeverni Lugansk, a nakon nekoliko neuspjeha u Hersonu su konačno postigli teritorijalni napredak. Ipak je upravo danas Putin rekao da je neophodno sprovesti ljekarske preglede djece u novopridošlim oblastima i obnoviti školska igrališta. Šta se tu dešava? Da li je on potpuno izolovan od događaja na frontu?

Postoje samo dva načina za tumačenje svega toga. Prvi je spin zapadnih medija: Ruska vojska je poražena i iscrpljena i proterana sa terena. Putin je poremećen, njegovi komandanti su nesposobni, i jedina karta koja je Rusiji ostala da odigra je ubacivanje pijanih, neobučenih regruta u mašinu za mljevenje mesa.

Druga interpretacija je ona koju zagovaram, da se Rusija priprema za zimsku eskalaciju i ofanzivu, i trenutno se bavi kalkulisanom trgovinom po kojoj se odriču prostora u zamenu za vreme i ukrajinske žrtve. Rusija nastavlja da se povlači tamo gde su im pozicije operativno ugrožene ili suočene sa ogromnim ukrajinskim snagama, ali paze da izvuku svoje trupe iz opasnosti. U Limanu, gdje je Ukrajina pretila da će opkoliti garnison, Rusija je poslala mobilne snage kako bi deblokirala selo i osigurala povlačenje garnizona. Ukrajinska zasjeda je propala, a ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo bizarni tweet (koji je kasnije izbrisan) sa video snimkom o uništenim civilnim vozilima kao “dokaz” da su ruske snage uništene.

Rusija će vjerovatno nastaviti sa povlačejem tokom narednih sedmica, štiteći svoje jedinice pod artiljerijskom i vazdušnom odbranom, uništavajući ukrajinsku tešku opremu i iscrpiti njihovu vojsku. U međuvremenu, nova oprema se nagomilava u Belgorodu, Zaporožju i Krimu. Moje očekivanje je da će se taktičko rusko povlačenje nastaviti do kraja oktobra dok se front ne stabilizuje, nakon čega sledi operativna pauza dok se tlo ne zamrzne i onda eskalacija i zimska ofanziva kada se okupi dovoljni broj jedinica.

Sablasni mir zrači iz Kremlja. Mobilizacija je u toku i 200.000 ljudi prolazi kroz obuku širom Rusije. Vagoni vojne opreme stalno pristižu preko mosta Kerch dok se Ukrajinska ofanziva i dalje odvija bez vidljivog ruskog pojačanja na frontu. Očigledan je ogroman raskorak izmedju stoicizma u Kremlju i pogoršane situacije na frontu.

Možda su Putin i čitav ruski generalštab zaista krivično nesposobni – možda ruske rezerve zaista nisu ništa drugo nego gomila pijanca. Možda ne postoji nikakav plan.

Ili, možda će sinovi Rusije ponovo odgovoriti na poziv domovine kao što su to učinili 1709., 1812. i 1941. godine.

Dok vukovi još jednom vrebaju na vratima, stari medved se ponovo diže da se odbrani.

PutinRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
243 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Atlas
1 godina prije

Sve je igrokaz za mase i daljna eskalacija ukrajinskog sukoba vodi nastavku realizacije tzv. Velikog reseta i etnickog ciscenja Ukrajine od Slavena. Iz teksta Cionisticki planovi za Slavene(objavljenog 2001 g.): “…mi ćemo pod vidom „demokratskih promjena“ dati slovenskoj stoci monarhiju. Svakome narodu daćemo predsjednika-MARIONETU. I daćemo im što više galame, pompe i blještavila! Monarhizam je dobar zbog toga što svu energiju mase usmjerava u vjetar. Odvlači im pažnju od naše tajne aktivnosti struktuiranja stanovništva po obrascu koji nama odgovara. Predsjednik, to je figura tobože izabrana od strane naroda (a mi ćemo uspostaviti izbornu proceduru tako da sve izgleda da je po zakonu), pomoću koje ćemo upravljati svim neophodnim procesima. Predsjednik će imati neograničeno punomoćje. Premeštanjem kadrova na više pozicije struktura moći, on će na njihovo čelo postaviti naše ljude. Vojska, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Državna bezbjednost i sve specijalne jedinice biće direktno podčinjene predsjedniku. A to znači – nama. U našim… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Za razliku od “demokrata” i “humanista” zapada, Putin je državnik, patriota i pravi lider. Jedino takvi lideri mogu spasiti svoju zemlju od američkih i evropskih psihopata koji nam nameću nakaradne agende – “klimatske” , LGBT , transgenderizam , pedofiliju , satanizam , ishranu otpadom i insektima i mnoge druge idiotizme. Može ga , ko želi, nazivati i diktatorom, ali on radi u skladu sa ovlašćenjima koja mu daje zakon. Rusija je predsednička zemlja , Rusija sa Putinom je jedina zemlja koja može stati na put zapadnim psihopatama i fašistima .

Ziv je Geza
1 godina prije

Evo citam na imbexu.hr osvrt vojnog analiticara koji kaze da su ruski vojnici slabo motivirani jer neznaju zasto su u ukrajini, pa mi padne na pamet koliko su tek motivirani hrvatski vojnici u sklopu natoa na granicama Rusije?Odnosno ako Rus nema pojma zasto je u Donbasu, koliko tek ima pojma amerikanac sa floride ili englez iz bristola.

Tito
1 godina prije

odlican clanak

Optimista
1 godina prije

Sve ekspanzionisticke zemlje su prvo uredile svoje dvoriste.. .
Diktatori pokrecu ekspanzionizam da bi uplasili/, ujedinili narod da bi ostala na vlasti

Emiliano Zapata
1 godina prije

Putin radi za istog gzadu kao i Zelenko i Biden (u momentima kad zna gdje je i tko je)… Nema ni jednog politicara na vrhu svijeta koji voli i pomaze svoj narod. U Rusiji se jednako kao u Australiji tuklo one bez maske, jednako kao u NZ ucjenjivalo poslom za bocku, produzivao radni vijek kao u Francuskoj, uvode se aocijalni bodovi, video nadzor kao u Kini, digitalna valuta kao u Canadi ili GB. Putin salje svoj narod da gine kao i USA zadnjih 200g. Pa po cemu je Putin bolji? Po cemu se razlikuje? Po tome sto glumi da mu je stalo do jake porodice (da je tako nebi muzeve slao u smrt) . I da, razlikuje se po tome sto ne glumi da mrzi LGBLJAK, kao da mu je gazda naredio da to istice kako bi se pokazao drugcijim! Tko mi ne vjeruje neka samo pogleda nebo iznad Rusije… Čitaj više »

Emiliano Zapata
1 godina prije

Putin je izvrstan izgovor da ne cinimo nista jer ce nas on spasit od DeBilla , Klausa S. i ostalih zapadnih psihopata. Sad samo trebamo tipkat i cekat da nas on spasi kao sto nas je spasilo sudenje u Nunbergu2 ovima za Kovid! Eto tako ce nas i on spasit. Ostanite svi mirni,poslusni i opusteni, odite u kino ili na veceru, opustite se , sve ce biti kako kabala zeli…
Upamtite , ostanite mirni i poslusni!

vrata
1 godina prije

Mozda,ali se mora priznati da je on napravio silu od rusije koja je ekonomski bila na koljenima pocetkom 90-ih.

hiber
1 godina prije

Njega su doveli amerikanci na vlast da unisti rusiju,sto on upravo i cini.Bajden zove zelenskog da mu kaze sto da radi,i odmah za tim zove putina da i njemu daje naredjenja.A putin mu odgovara “yes Mr.President”.

držnedaj
1 godina prije

Evo par riječi od osnivača i glavnog urednika Compact magazina: “Rusija nije agresor: Njemačka se ne smije dati utjerati u rat! Šest teza Autor Jürgen Elsässer 26. februara 2022 156 komentara Izjava glavnog urednika COMPACT-a magazina Jürgena Elsässera: 1.) Najopasnija situacija u Europi nakon 1945. nastala je otvorenim napadom na Ukrajinu. Rizik od izravnog sukoba velesila i njihovih saveznika veći je nego u jugoslavenskom ratu koji je NATO vodio samo iz zraka, a prihvatila oslabljena Jeljcinova Rusija. 2.) Kao što je često uočeno u povijesti, napadač nije agresor. Agresija dolazi od strane NATO-a predvođenog SAD-om, koji želi koristiti Ukrajinu kao ofenzivnu platformu protiv Rusije i već održava stalnu vojnu prisutnost u zemlji. NATO je prekršio sva obećanja dana u vrijeme ponovnog ujedinjenja da neće iskoristiti kraj blokovske konfrontacije za širenje na istok. Sporazum iz Minska, koji je predviđao pacifikaciju istočne Ukrajine uz potpunu obnovu suvereniteta Ukrajine, razbijen je posljednji. Rusija… Čitaj više »

Siniša
1 godina prije

Dalabu, pokušao je izbjeći ovo juče i danas a nikako da shvati da pametan ne može popustiti koliko ludak može zategnuti.
Da je odmah ovako razbijao ukro nacistespasao bi desetine hiljada života i spriječio bi ogromna razaranja.
Šta je htjeo ne znam ali izpalo je kako ne treba.

1 godina prije

Diktator – kakav zlikovac!
Umesto da je covekoljubac, demokrata!
Kao Bajden!
Ili Obama, Klinton…

Globus
1 godina prije

Sta reci za covjeka koji naredi da se rakete salju na civilno stanovnistvo, ocitoa je njegova nemoc i stanje njegove drzave … Nahrani svoje stanovnistvo pohapsi milijardere i daj narodu u sibiru odakle crpite to bogastvo.

Grdi
1 godina prije

Putin nije nista drugo nego legalista koji se brine za svoju zemlju i gradane za razliku od EU i HR izdajnika i diktatora …..

Čudan lik
1 godina prije

Haugh, bijeli čovječe!
Manitua mi, nikada do sada ne pročitah toliko zbrkan članak, kao da ga je pisala neka skwo.
A sve je moglo stati u jednu rečenicu:
Putin je kabalin igrač, sviđalo se to nekom ili ne.
Haugh, odoh napojiti kljuse na potoku…

Alex
1 godina prije

U svojim lažnim obraćanjima Putin je nazvao napad na Ukrajinu »specijalnom vojnom operacijom« protiv »ukrajinskih agresora«. To u prijevodu znači: Rusi su prvo anektirali od ukrajinskig naroda Krim, a potom započeli hibridni rat u Istočnoj Ukrajini, da bi naposljetku napali čitavu zemlju. Otprilike kao što je i Staljin postupio s Finskom 1939.
Za Putina je sam život oduvijek bio specijalna operacija. Mračni poredak KGB-a podučio ga je ne samo mržnji prema običnim ljudima, koji su za sovjetskog državnog Moloha uvijek samo potrošni materijal, već i središnjem čekističkom principu: niti jedne riječi istine. Sve se mora sakriti i klasificirati. Njegov osobni život, rodbina, navike – sve je oduvijek bilo skriveno, prožeto glasinama i spekulacijama. Autokrata i mesijanski kompleks. Čovjek korumpiran apsolutnom
moći.

Max
1 godina prije

Mislim da je Rusko ponašanje u skladu s njihovom strategijom eskalacije deskalacije eskalacije. Ne vjerujem da je Rusija započela sve samo da bi pobjegla.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nazalost to nije tocno. Rat se vodi radi depopulacije, zarim radi porobljavanja dugovima usljed ratnih razaranja te da bi bogati bili jos bogatiji i mocniji!

Meštar
1 godina prije

Putin je budala

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Naravno igrokaz za mase ! Stvarno razumijem što Putin radi Ali ako dodje do rata kod nas , moram biti na strani NATO-a .Samo zbog braće srba! Do istrage vaše ili naše !

Valter
1 godina prije

Ovo sa Hitlerom da je mrzio slavene je bedastoća. Židovi su pokupili jedan komentar člana nacional-socijalističke partije i to napuhali u lažnu stvarnost. Njemačka struktura nikad nije imala neprijateljsku politiku protiv slavena, a morali su napasti boljševičku Rusiju prije nego napadne Njemačku.

Nena
1 godina prije

Čovek mora da se brani od nekrsta!

tihobl
1 godina prije

Zaglavio si u teorije zavjere.
Pazi ja ne moram sa tobom upravljati da bi te natjerao da radis sta zelim. Uzecu batinu i tucicu te dok ne uzvratis, a onda cu te proglasiti agresorom. I uvjek ce se naci onih koji ce tvrditi da si moj sluga i da je sve dogovoreno. Tvrdice i dok trpis batine i izbjegavas sukob i kad uzvratis.

Mark
1 godina prije

Glavno da ti sam sebe razumiješ i da si svjestan djelovanja razuma i nerazuma.

Pošip
1 godina prije

Ni jedno ni drugo…
već dogorjeli traktor koji bi bija na birou (mlohav k*) da nema rata…

tihobl
1 godina prije

Регистровани нови ракетни удари по Лавовској области. Према речима градоначелника Лавова главни циљ ових напада је електроенергетска мрежа. Нови напад погодио и Ладиженску термоелектрану. У Виницкој области велики проблеми са снабдевањем електричном енергијом.

tihobl
1 godina prije

KGB

Преломни моменат у спровођењу специјалне операције у Украјини се може очекивати у зимском периоду, од новембра до фебруара, истакао је директор КГБ Белорусије Иван Тертељ.

tihobl
1 godina prije

 У Кијеву и генерално Кијевском региону уведене вишесатне рестрикције електричне енергије. Према тренутним плановима, искључења ће трајати од 10.00 до 14.00, од 18.00 до 22.00, и од 02.00 до 06.00 часова.

hiber
1 godina prije

Nije Putin ni diktator ni birokrata. On je jednostavo autokrat i to, po svemu sudeći, totalna propast. Dok se u normalnim situacijama jos i znao snaći, u kriznim situacijama je totalna nula. Upitno je da li je kukavica ili jednostavno osoba lišena minimuma ljudskih osjećaja. U kriznim situacijama obrazac je uvjek isti: bježanje i skrivanje: od potapljanja Kurska, kazalista ili škole, do neuspjele mobilizacije. Međutim, s obzirom da se izuzetak dogodio kod sabotaže Krimskog mosta gdje je brzo reagirao, očigledno se radi o Putinovoj specijalnoj operaciji sa unaprijed naručenim odgovorom-odmazdom. S obzirom da gubi na bojnom polju false flag mu je jedina opcija da natjera Ukrainu na pregovore. Međutim ne može promjeniti sustav koji je sazdao na svoju sliku i priliku. Autoritativni sustav koji u kriznim situacijama ne može stvoriti nikakvu korisnu energiju već isključivo u entropiju bez ikakve koristi. Njegov brzidejni sustav, u bilo kakvoj kriznoj situaciji, je doslovno… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Победа Русије у сукобу у Украјини биће пораз за НАТО, а то не смемо да дозволимо, саопштио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Alex
1 godina prije

Jedna stvar je postala jasna: s ovim ratom Putin je prešao crtu – crvenu liniju. Maska je pala, oklop »prosvijećenog autokrata« je puknuo. Sada, svi rusofili koji su simpatizirali »snažnog ruskog cara« moraju zašutjeti i shvatiti da se u Europi 21. stoljeća odvija rat punog intenziteta. Agresor je Putinova Rusija. Rat neće donijeti ništa osim smrti i uništenja. Ovaj rat je pokrenuo čovjek korumpiran apsolutnom moći, koji je u svom ludilu odlučio ponovno iscrtati kartu našeg svijeta. Ako poslušamo Putinov govor u kojem najavljuje »specijalne operacije« u Ukrajini, NATO i SAD se spominju više nego Ukrajina. Prisjetimo se, također, njegovog nedavnog ultimatuma NATO-u. Njegov cilj nije Ukrajina kao takva, već zapadna civilizacija, prema kojoj osjeća mržnju posrkanu iz crnog mlijeka iz KGB-ove dojke.

tihobl
1 godina prije

Имовина jапанског произвођача аутомобила Нисан биће пребачена у руско државно власништво, саопштило jе данас Mинистарство трговине у Mоскви, преноси Роjтерс.

R M
1 godina prije

Putin je njihov igrač, dafinitivno. A ovi Ukrajincev, koliko će da poginu, zabole duboku državu, sataniste, kako god ih zvali. Mi u Srbiji smo imali Jezdu i Dafinu i piramidalnu štednju, tako da ovaj “realiti” nema potrebe da se komentariše. Lukašenko je skroz ok, ali on pliva da zaštiti svoj narod, jedini koji je preživeo, a ove Afrikance, predsednike Tanzanije i Burundija je ubila svetska farmaceutska mafija

SIRIUS
1 godina prije

Ima podatak da Putin svakonevno papa mytzah. Sa time da mora da bude extra košer . . .

Sardelino
1 godina prije

Mogu razumjeti da se tu radi teorijama po kojem su u rat uključene zakulisne snage koje vladaju i Amerikom i Rusijom. Koje rade samo u svojem interesu proklamiranim u Protokolima sijamskih mudraca ili planovima Aškenaza i cionističke sekte Habad koja vlada Amerikom a u kojima piše kako se mora urediti svijet prema njihovim željama. Ali sve što oni rade to je samo u tragovima. U ovom ratu stvari su ogoljene do svoje srži. Radi se o tome dali će svijetom vladati Amerika sa svojim vazalima ili će se uspostaviti poredak u kojem nema potrebe za vladanjem neke dominantne sile već će se odnosi između zemalja urediti na bazi multipolarnosti i međunarodne suradnje. Putin je u svojim obraćanjima naznačio mogućnost stvaranja takvog svijeta / to je želio i Tito/ ali on je tek na tom početku i sa velikim teretom neprijatelja na leđima /onih vlastitih iz redova ruskih oligarha i onih… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Izvjestaji od jutros – naslovi:

15 удара у Запорожје јутрос.
Камиказа-дрон Герањ-2 изнад Винице.
Ракете погађају објекте у Одеси, Виници, Запорожју, Очакову, Николајеву.
Пријављују се експлозије у Кривом Рогу.
Кијевска област, извештаји о експлозијама.
Ракетни удар у термоелектрану у Виници.
Серија експлозија у Хмељничкој и Кијевској области.
Пријављено више од десет пројектила који лете у Украјину из Каспијског мора.
Руска морнарица испалила је 10 пројектила Калибр из Црног мора.
Пријављују се снажни ракетни напади на Лавов.
Уништен је железнички чвор Шепетовски и радионица за поправку у Хмељничкој области.
Серија експлозија у Николајевској области.
Пријављене су нове експлозије у Дњепропетровској области.
Украјински ресурси извештавају о експлозији у Павлограду
Пријављене су нове експлозије у Одеси.
Украјински медији поново јављају о експлозијама у Виници

Zvanican izvjestaj izgleda ovako:

Оружане снаге Русије наставиле су са ударима на инфраструктурне и војне објекте у Украјини 11. октобра – Министарство одбране

tihobl
1 godina prije

 Председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао је на свом Телеграм каналу да је „чаша стрпљења понестала и да се кијевски режим сада може сматрати терористом са пуним поверењем.

 Убиство цивила, саботаже на Кримском мосту, гранатирање критичне инфраструктуре нуклеарних електрана – све то је режим Зеленског лишило било какве могућности за преговоре.

 Западне земље које подржавају Кијев такође су спонзори тероризма, а ми не преговарамо са терористима, рекао је Володин.

Ziv je Geza
1 godina prije

Ok, Putin diktator, autokrata, psihopata ili skroz normalan covjek, koji donosi zakljucke kao i svi ljudi cija je inteligencija veca od broja cipela.

Dakle,sto su uradili idioti sa zapada,pokusat cu plasticno objasniti.

Dosli su medvedu u brlog i krestanjem i vriskom ga pokusavaju zastrasit.

Medzed vise nema kamo, moze se praviti mrtav ili pregaziti drekavce koji mu stoje na putu iz brloga.

Medjutim iluzorno je ocekivati od idiota u briselu, vasingtonu, berlinu , parizu ili londonu da shvate ovu situaciju,koja je kristalno jasna npr zdravom seljackom ruskom ili balkanskom djetetu od 7.godina.

tihobl
1 godina prije

Хронологија Арестовича:

– Арестович Фебруар: „Русија има ракете две недеље“

 – Арестович Март: „Складишта ракета су већ празна“

 – Арестович Април: „Руска Федерација користи своје последње ракете“

 – Арестович Мај: „Потенцијал ракета је исцрпљен“

 – Арестович Јун: „Тамо ракете зарђале и лупају право у складиштима“

 – Арестович Јули: „Русија нема више чиме да пуца“

– Арестович Август: „Пројектили су потпуно готови, ми побеђујемо“

– Арестович Септембар: „Складишта су опљачкана и празна, Украјинци могу мирно да спавају“

Kao da mu je Hiber brat.

Perun
1 godina prije

Moja podrska za VV.Putina …Samo za V.V.Putina ….jedna pjesma od Bijelog Dugmeta i Duška Trifunovića … ….
.Sta Bi Dao Da Si Na Mom Mjestu….
sta bi dao da si na mom mjestu
da te mrze a da ti se dive
sta bi dao

sta bi dao za veliku gestu
mjesto svoga da tvoj zivot zive
sta bi dao

ti budi srecan sad
sto si preko puta
ti sto nas strasni let
nad provalijom dijeli
jer ovo je mojih pet minuta
a pred tobom stoji zivot cijeli

sta bi dao da mozes ovako
dici ruke a puk da te slijedi
sta bi dao

da l bi i ti u svom srcu plako
kao sto se moje srce ledi
da l bi i ti…..SLAVEN BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC….

Alex
1 godina prije

Putin je izjavio kako je raspad SSSR-a najveća katastrofa 20. stoljeća. Za sve razumne ljude iz Sovjetskog bloka njezin je raspad bio blagoslov: bilo je nemoguće pronaći makar jednu obitelj neokrznutu crvenim kotačem komunističkih represija.
Ali Putin nije uspio nadvladati časnika KGB-a u sebi, časnika naučenog da je SSSR jedina nada za napredak čovječanstva i da je zapad neprijatelj sposoban samo za korupciju što je apsurdno s obzirom koliku je koruptivnu hobotnicu kreirao oko sebe. Državu je kreirao kao da se vraća svojoj sovjetskoj mladosti gdje se mogao osjećati komotno. S vremenom je prisilio većinu svojih podanika da se tamo skupa s njim vrate. A na kraju pokrenuo rat.

tihobl
1 godina prije

Fino im uvalise ameri:

Bugarsko Ministarstvo obrane zatražilo je ponude za najam borbenih zrakoplova od četiri zemlje jer se bugarske zračne snage trude popuniti prazninu dok prvih osam američkih F-16 ne postane operativno u 2027. ili 2028. godine, piše The Defense News.

Gost
1 godina prije

zelenski je glumac a putin je zločinac

burt
1 godina prije

rezervistima trening od mjesec dana trčkaranja i pucanja iz kalašnjikova neće donijeti borbenu spremu, ti ljudi su nemotivirani, psihološki nepripremljeni i neobučeni za rat u drugoj državi a ciljevi im nisu jasni, SSSR se raspao 1991 a tada nije bilo twittera, smartphona, Sentinela, Global Hawka, stealth dronova, aviona pete generacije, oni trčkaraju na poligonu i griju se uz bocu votke i piva a NATO operativci su na običnim smartphonima ulogirani u satelitske sisteme visoke rezolucije koji pronalaze igrlicu na podu

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Šta god pisali o njemu i bez obzira koji stav imali,nedvojbeno je da je zadnjih 20 godina koje su obilježene sa toliko događaja kao nikad do sada u istoriji on VVP top 1 ličnost i tek nekih 20 mjesta iza možemo staviti realno Xi Jinping-a.
Ostali likovi su samo uposlenici na određeno ili neodređeno vrijeme kod poslodavaca bilo da su poslodavci sotonsko-bankarska oligarhija ili neka njihova podružnica.
Živimo istoriju ,događaji ubrzavaju ,kako znati ko je ko ?
Vrlo jednostavno jer sva hajka je na onima koji ne pripadaju sotonsko-bankarskoj oligarhiji a hajka na VVP je veća nego na brkicu slikara iz Osterajha

Hogar
1 godina prije

Da lik mozda primjeni taktiku kao ameri sa Japanom par atomskih i mir u stali. Kabala hijene. Glodajte mu govno.

kurje oko
1 godina prije

Putler je uhvatio durbahera, ali ne može ga progutati, a ne zna kako ga ispljunuti.

Alex
1 godina prije

Putinov najdraži filozof je Ivan Iljin (1884-1954): monarhist, ruski nacionalist, antisemit i ideolog Bijele garde.U svojim zapisima Iljin je izražavao nadu da će nakon pada boljševizma Rusija imati svog führera koji će podignuti na noge državu koja je na koljenima. Upravo je »Rusija koja je na koljenima i koja se diže na noge« omiljeni moto Putina i njegove sljedbe. Evocirajući njegove misli, Putin je prijezirno je govorio o ukrajinskoj državi koju je »stvorio Lenjin«. U stvarnosti, nezavisnu Ukrajinu nije stvorio Lenjin, već Centralno Rada Ukrajine – skupština u Kijevu siječnju 1918. neposredno nakon što je Lenjin raspustio ustavotvornu skupštinu. Ta država nije bila Lenjinova zasluga već posljedica Lenjinove agresije.U Rusiji vlada monstruozna korupcija, praktički nema slobodnih izbora ni nezavisnog sudstva, opoziciju se uništava, provincije su osiromašene a mediji šire državnu propagandu.

burt
1 godina prije

pogledajte na snimkama ukrajnske vojnike prije 10 godina kako su izgledali i kako sada izgledaju, razlika je velika jer sada imaju najsuvremeniju opremu po NATO standardima a kad se pogledaju sadašnji snimci ruskih rezervista, pijanaca, konvalescenata, starijih godišta, to je mješavina Volkssturma iz 1945 i rezervista JNA iz 1991, ni jedna ozbiljna vojska u svijetu ne šalje rezerviste i prisilno mobilizirane u rat u drugu državu, toga ima još jedino između Etiopije i Eritreje

tihobl
1 godina prije

Јутрос је украјински тешки транспортни авион Ан-124-100 Руслан полетео из града Ентебе у Уганди и слетео на међународни аеродром Жешов-Јасјонка у Пољској, који је главно ваздушно чвориште војне опреме и наоружања намењеног Украјини.

Војска Уганде има неколико десетина јединица совјетске опреме, укључујући тенкове Т-72 и Т-55, БМП-2, БТР-60, БТР-80А, топове 122 мм Д-30 и ВБР Град, као и залихе муниције за њих.

Eto na sta je NATO spao, grebe se za staro oruzje po Africi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI