Putin – okorjeli diktator ili kruti birokrata?

Vladimir Putin

Bloger koji na Subtsacku piše pod imenom Big Serge Thoughts (Misli Velikog Serža) je 5. oktobra objavio članak sa analizom procesa donošenja odluka Vladimira Putina – kao i činjenicu da zapad, u pokušaju da ga svrgne, je samo uspio da ga ojača.

Politika drugim sredstvima – Putin i Clausewitz

Sa jedinim mogućim izuzetkom velikog Sun Tzua i njegove “Umjetnost rata”, ni jedan vojni teoretičar nije imao takav trajni filozofski uticaj kao pruski General Carl Philipp Gottfried von Clausewitz. Učesnik Napoleonovih ratova, Clausewitz se u svojim kasnijim godinama potpuno posvetio radu koji će postati njegovo ikonično dostignuće pod nazivom “Vom Kriege” – O Ratu.

Carl von Clausewitz 1780 – 1831

“Rat je samo nastavak politike drugim sredstvima. Vidimo, dakle, da rat nije samo politički čin, već i pravi politički instrument, nastavak političke trgovine, njegovo sprovođenje drugim sredstvima…”

Ta pretpostavka je relativno jednostavna: ratovanje se uvijek dešava u odnosu na neki viši politički cilj, i on postoji širom političkog spektra.

Politika leži u cijelom spektru: rat počinje kao odgovor na neku političku potrebu, održava se i nastavlja kao čin političke volje u nadi da će na kraju uspjeti da ostvari zadate političke ciljeve. Rat se ne može odvojiti od politike – ustvari, politički aspekt ga čini ratom. Možemo čak ići dalje i konstatovati da rat u odsustvu političke strukture prestaje biti rat, već postaje sirovo, životinjsko nasilje. Politička dimenzija je ono po čemu se rat razlikuje od drugih oblika nasilja.

Analizirajmo rat Rusije u Ukrajini pod tim kriterijama.

Birokrata Putin

Često je slučaj da su najuticajniji muškarci na svijetu slabo shvaćeni u svoje doba – veo moći pokriva i iskrivljuje lik velikana. To je sigurno bio slučaj sa Staljinom i Maom, a podjednako je istinito i za Vladimira Putina i Xi Jinpinga. Na zapadu se posebno na Putina gleda kao Hitlerskog demagoga koji vlada autokratskim terorom i militarizmom. To ne može biti dalje od istine.

Skoro svaki aspekt zapadne karikature Putina je pogrešan – mada njegov profil koji je Sean McMeekin nedavno opisao se više približava istini od većine. Za početak, Putin nije demagog – on nije prirodno harizmatična osoba; i iako je vremenom znatno poboljšao svoje političke vještine i može održati uticajne govore kada je to potrebno, on nije neko ko uživa na podijumu.

Za razliku od Donald Trumpa, Baracka Obame, ili čak – daleko bilo – Adolfa Hitlera, Putin jednostavno nije prirodni orator  koji zna da ugodi publici. U samoj Rusiji njega prati lik dosadnog ali razumnog političkog karijeriste, a ne samouvjerenog populiste. Njegova kontinuirana popularnost u Rusiji je puno više povezana sa uspješnom stabilizacijom ruske ekonomije i penzijskog sistema nego na njegovim slikama kako gologrud jaše konja.

Imajte povjerenje u plan, čak i kada je on dosadan i razvija se sporo

Štaviše, Putin – suprotno mišljenju da poseduje neograničena vanzakonska ovlašćenja – sam uvijek insistira na proceduralizmu. Ruska struktura vlasti izričito omogućava vrlo snažno predsjedništvo (što je bila apsolutna potreba nakon državnog kolapsa tokom 1990-ih), ali unutar ovih parametara Putin se ne smatra kao ličnost koja je sklona radikalnim ili nepredvidljivim odlukama. Zapadni kritičari mogu tvrditi da u Rusiji ne postoji vladavina prava ali u najmanju ruku Putin vlada uz pomoć zakona, sa birokratskim mehanizmima i procedurama koje limitiraju njegovo djelovanje.

To je postalo očigledno ovih dana. Kako Ukrajina napreduje na više frontova, pokrenut je novi ciklus kataklizme i trijumfa: pro-ukrajinske ličnosti kliču zbog navodnog kolapsa ruske vojske, dok mnogi u ruskom kampu kritikuju rukovodstvo za koje su zaključili da je kriminalno nesposobno. I pored tih događaja na vojnom frontu, Putin je smireno sproveo kroz pravne mehanizme proces aneksije – održavanje referenduma, potpisivanje ugovora o prijemu u Rusku Federaciju četiri bivše ukrajinske oblasti, koje su potom poslate državnoj Dumi na ratifikaciju, a zatim Vijeću Federacije i za kraj na ovjeru od strane Putina.

Dok Ukrajina svoje ljetnje regrute ubacuje u borbu, čini se da se Putin zaglibio u papirologiji i proceduri. Ugovori za pristup su čak razmatrani od strane ruskog Ustavnog suda, i rokovi su postavljeni da se ukine ukrajinska grivna kao zakonsko sredstvo plaćanja i zamijeni rubljom.

To je čudan spektakl. Putin se polako probija kroz dosadne legalalitete aneksije, naizgled gluv na hor glasova koji viču da je rat na ivici totalnog  kraha. Neumitna smirenost koja – barem u javnosti – zrači iz Kremlja je naizgled u potpunoj suprotnosti sa dogadjajima na frontu.

Dakle, šta se stvarno tu događa? Da li je Putin zaista toliko izolovan od događaja na terenu da nije svjestan da je njegova vojska poražena? Planira li koristiti nuklearno oružje u napadu bijesa? Ili bi to moglo biti, kako kaže Clausewitz, samo nastavak politike drugim sredstvima?

Ekspedicioni rat

Od svih fantazmagoričnih tvrdnji o rusko-ukrajinskom ratu, malo ih je nevjerovatnijih od te da je Rusija namjeravala osvojiti Ukrajinu sa manje od 200.000 vojnika. Glavna činjenica koju posmatrači moraju prihvatiti je da je ruska vojska od prvog dana bila nadjačana. Uprkos tome što Rusija ima ogromnu demografsku prednost nad Ukrajinom, ona je poslala ekspedicionu silu od nepunih 200.000 ljudi, i čak ni oni nisu bili poslati u punom broju na prvu liniju fronta.

Tako slabo rasporedjivanje snaga je povezano sa ruskim modelom vojne službe, koji kombinuje “vojnike pod ugovorom” – profesionalno jezgro vojske – sa bazom rezervista koja nastaje godišnjim talasom regrutacije. Rusija poseduje dvoslojni vojni model sa profesionalnim slojem i velike komponente rezervnih kadrova na koje se može osloniti, uvećana pomoćnim snagama poput volontera BARS, Čečena i milicije LNR-DNR.

Ruski regruti

Sovjetski Savez je bio u stanju da mobiliše desetine miliona mladića da bi otupio, preplavio i na kraju uništio Nemačku kopnenu vojsku zato što je posedovao dva moćna politička instrumenta: prvi je dalekosežna moć Komunističke partije, sa njenim sveprisutnim organima, a druga je bila istina – nemački osvajači su došli sa genocidnom namerom (Hitler je u jednom trenutku razmišljao kako bi Sibir mogao da pretvoriti u rezervaciju za preživele Slovene koje bi povremeno bombardovao kako bi Untermenschen podsetio ko je glavni).

Putinu sada nedostaje prisilni organ koji je moćan kao komunistička partija, i ni jedna zemlja danas nema politički aparat poput te komunističke mašine, osim možda Kine i Severne Koreje. Dakle, u odsustvu direktne poluge za stvaranje političke – a time i vojne – mobilizacije, Rusija je morala pronaći alternativni put za stvaranje političkog konsenzusa za vodjenje rata većeg obima.

To je sada postignuto, zahvaljujući zapadnoj rusofobiji i Ukrajinskoj sklonosti ka nasilju. U toku je suptilna, ali duboka transformacija ruskog društveno-političkog tela.

Stvaranje konsenzusa

Putin i njegovo okruženje su od samog početka gledali na rusko-ukrajinski rat kao egzistencijalni, ali je malo vjerovatno da je većina Rusa to tada razumjela. Umjesto toga, oni su gledali na rat na isti način na koji su Amerikanci gledali na ratove u Iraku i Afganistanu – kao na opravdane vojne kampanje koje su ipak samo zadaci za profesionalnu vojsku, a ne pitanje života i smrti nacije. Malo je vjerovatno da je bilo koji Amerikanac ikada vjerovao da je sudbina nacije ovisila o ratu u Afganistanu (Amerikanci se nisu borili u egzistencijalnom ratu od 1865.), a sudeći po krizi zapošljavanja koja sada muči američku vojsku, čini se da niko ne doživljava prijetnju iz inostranstva.

Ono što se dogodilo u mjesecima nakon 24. februara je doista izuzetno. Egzistencijalni rat za rusku naciju je postao realan za ruske građane. Sankcije i antiruska propaganda – demonizacija i ponižavanje cijele nacije – je okupilo čak i na početku skeptične Ruse da stanu iza rata, a Putinov rejting je skočio.

Osnovna pretpostavka Zapada, da će se Rusi okrenuti protiv svoje vlade, je urušena. Video snimci o mučenju ruskih ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih vojnika koji zovu njihove majke da ih podrugljivo obaveste da su njihovi sinovi mrtvi, ruska deca ubijena granatiranjem u Donjecku – sve to je služilo da potvrdi Putinovu implicitnu tvrdnju da je Ukrajina država koju posjeduje demon koji mora biti egzorciran jakim eksplozivima. Usred svega toga Američki pseudo-intelektualni Tweeteraši su stalno izražavali želju za “dekolonizaciju i demilitarizaciju” Rusiju što podrazumijeva rasturanje ruske države i podjele njene teritorije. Vlada Ukrajine (u sada izbrisanim tweetovima) je izjavila da su Rusi skloni varvarstvu jer su oni mongrolska rasa sa pomiješanom azijskom krvi.

Istovremeno je Putin pokrenuo – i na kraju postigao – projekat formalne aneksaciije istočnog dijela Ukrajine. To je takođe pravno pretvorilo rat u egzistencijalnu borbu, i svaki ukrajinski korak ka istoku sada predstavlja napad na suverenu rusku teritoriju i pokušaj urušavanja integriteta države. Nedavna anketa pokazuje da velika većina Rusa podržava odbranu novih teritorija po svaku cenu.

Sada se sve poklapa. Putin i saradnici su od početka zamišljali ovaj rat kao sudbonosan za Rusiju, kako bi izbacili antirusku marionetsku državu sa svog praga i porazili neprijateljski upad u ruski civilizacijski prostor. Javno mnjenje se sada sve više slaže sa tim i ankete pokazuju da je rusko nepovjerenje prema NATO-u i “zapadnim vrijednostima” naglo poraslo. Ideološki, politički i pravni domeni su sada ujedinjeni u tvrdnji da se Rusija u Ukrajini bori za svoj opstanak.

Postignut je politički konsenzus za mobilizaciju i jači intenzitet rata, sada samo ostaje to prevesti u fizički svijet što se tiče ljudstva i opreme. Putin na početku rata nije mogao sprovesti masovnu mobilizaciju pošto za to nije posjedovao mehanizam niti je postojalo dovoljno prijetnje za postizanje neophodne političke podrške. Malo je Rusa tada vjerovalo da neka egzistencijalna prijetnja vreba u sjenci – trebalo im je to dokazati, a zapad u tom pogledu nije razočarao. Isto tako, malo bi Rusa podržalo uništavanje ukrajinske infrastrukture i javnih komunalija na početku rata, ali je sada jedina kritika usmerena ka Putinu unutar Rusije ta koja traži veću eskalaciju.

Iz Ruske perspektive je najveći problem sa Putinom to da nije išao dovoljno daleko. Drugim riječima, politika mase se sada nalazi ispred vladine, čineći odluku za mobilizaciju i eskalaciju politički jednostavnom. Iznad svega, treba zapamtiti da Clausewitzov maksim ostaje važeći. Vojno stanje je samo dio političke situacije, a vojna mobilizacija je takođe politička mobilizacija – manifestacija političkog učešća društva u državi.

Vrijeme i prostor

Ofanzivna faza rata se nastavlja na više frontova, ukrajinska vojska vrši napad na sjeverni Lugansk, a nakon nekoliko neuspjeha u Hersonu su konačno postigli teritorijalni napredak. Ipak je upravo danas Putin rekao da je neophodno sprovesti ljekarske preglede djece u novopridošlim oblastima i obnoviti školska igrališta. Šta se tu dešava? Da li je on potpuno izolovan od događaja na frontu?

Postoje samo dva načina za tumačenje svega toga. Prvi je spin zapadnih medija: Ruska vojska je poražena i iscrpljena i proterana sa terena. Putin je poremećen, njegovi komandanti su nesposobni, i jedina karta koja je Rusiji ostala da odigra je ubacivanje pijanih, neobučenih regruta u mašinu za mljevenje mesa.

Druga interpretacija je ona koju zagovaram, da se Rusija priprema za zimsku eskalaciju i ofanzivu, i trenutno se bavi kalkulisanom trgovinom po kojoj se odriču prostora u zamenu za vreme i ukrajinske žrtve. Rusija nastavlja da se povlači tamo gde su im pozicije operativno ugrožene ili suočene sa ogromnim ukrajinskim snagama, ali paze da izvuku svoje trupe iz opasnosti. U Limanu, gdje je Ukrajina pretila da će opkoliti garnison, Rusija je poslala mobilne snage kako bi deblokirala selo i osigurala povlačenje garnizona. Ukrajinska zasjeda je propala, a ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo bizarni tweet (koji je kasnije izbrisan) sa video snimkom o uništenim civilnim vozilima kao “dokaz” da su ruske snage uništene.

Rusija će vjerovatno nastaviti sa povlačejem tokom narednih sedmica, štiteći svoje jedinice pod artiljerijskom i vazdušnom odbranom, uništavajući ukrajinsku tešku opremu i iscrpiti njihovu vojsku. U međuvremenu, nova oprema se nagomilava u Belgorodu, Zaporožju i Krimu. Moje očekivanje je da će se taktičko rusko povlačenje nastaviti do kraja oktobra dok se front ne stabilizuje, nakon čega sledi operativna pauza dok se tlo ne zamrzne i onda eskalacija i zimska ofanziva kada se okupi dovoljni broj jedinica.

Sablasni mir zrači iz Kremlja. Mobilizacija je u toku i 200.000 ljudi prolazi kroz obuku širom Rusije. Vagoni vojne opreme stalno pristižu preko mosta Kerch dok se Ukrajinska ofanziva i dalje odvija bez vidljivog ruskog pojačanja na frontu. Očigledan je ogroman raskorak izmedju stoicizma u Kremlju i pogoršane situacije na frontu.

Možda su Putin i čitav ruski generalštab zaista krivično nesposobni – možda ruske rezerve zaista nisu ništa drugo nego gomila pijanca. Možda ne postoji nikakav plan.

Ili, možda će sinovi Rusije ponovo odgovoriti na poziv domovine kao što su to učinili 1709., 1812. i 1941. godine.

Dok vukovi još jednom vrebaju na vratima, stari medved se ponovo diže da se odbrani.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
249 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Atlas

Sve je igrokaz za mase i daljna eskalacija ukrajinskog sukoba vodi nastavku realizacije tzv. Velikog reseta i etnickog ciscenja Ukrajine od Slavena. Iz teksta Cionisticki planovi za Slavene(objavljenog 2001 g.): “…mi ćemo pod vidom „demokratskih promjena“ dati slovenskoj stoci monarhiju. Svakome narodu daćemo predsjednika-MARIONETU. I daćemo im što više galame,… Pročitaj više »

eks

Za razliku od “demokrata” i “humanista” zapada, Putin je državnik, patriota i pravi lider. Jedino takvi lideri mogu spasiti svoju zemlju od američkih i evropskih psihopata koji nam nameću nakaradne agende – “klimatske” , LGBT , transgenderizam , pedofiliju , satanizam , ishranu otpadom i insektima i mnoge druge idiotizme.… Pročitaj više »

Ziv je Geza

Evo citam na imbexu.hr osvrt vojnog analiticara koji kaze da su ruski vojnici slabo motivirani jer neznaju zasto su u ukrajini, pa mi padne na pamet koliko su tek motivirani hrvatski vojnici u sklopu natoa na granicama Rusije?Odnosno ako Rus nema pojma zasto je u Donbasu, koliko tek ima pojma… Pročitaj više »

Tito

odlican clanak

Optimista

Sve ekspanzionisticke zemlje su prvo uredile svoje dvoriste.. .
Diktatori pokrecu ekspanzionizam da bi uplasili/, ujedinili narod da bi ostala na vlasti

Emiliano Zapata

Putin radi za istog gzadu kao i Zelenko i Biden (u momentima kad zna gdje je i tko je)… Nema ni jednog politicara na vrhu svijeta koji voli i pomaze svoj narod. U Rusiji se jednako kao u Australiji tuklo one bez maske, jednako kao u NZ ucjenjivalo poslom za… Pročitaj više »

Emiliano Zapata

Putin je izvrstan izgovor da ne cinimo nista jer ce nas on spasit od DeBilla , Klausa S. i ostalih zapadnih psihopata. Sad samo trebamo tipkat i cekat da nas on spasi kao sto nas je spasilo sudenje u Nunbergu2 ovima za Kovid! Eto tako ce nas i on spasit.… Pročitaj više »

vrata

Mozda,ali se mora priznati da je on napravio silu od rusije koja je ekonomski bila na koljenima pocetkom 90-ih.

hiber

Njega su doveli amerikanci na vlast da unisti rusiju,sto on upravo i cini.Bajden zove zelenskog da mu kaze sto da radi,i odmah za tim zove putina da i njemu daje naredjenja.A putin mu odgovara “yes Mr.President”.

držnedaj

Evo par riječi od osnivača i glavnog urednika Compact magazina: “Rusija nije agresor: Njemačka se ne smije dati utjerati u rat! Šest teza Autor Jürgen Elsässer 26. februara 2022 156 komentara Izjava glavnog urednika COMPACT-a magazina Jürgena Elsässera: 1.) Najopasnija situacija u Europi nakon 1945. nastala je otvorenim napadom na… Pročitaj više »

Siniša

Dalabu, pokušao je izbjeći ovo juče i danas a nikako da shvati da pametan ne može popustiti koliko ludak može zategnuti.
Da je odmah ovako razbijao ukro nacistespasao bi desetine hiljada života i spriječio bi ogromna razaranja.
Šta je htjeo ne znam ali izpalo je kako ne treba.

Shumadinac

Diktator – kakav zlikovac!
Umesto da je covekoljubac, demokrata!
Kao Bajden!
Ili Obama, Klinton…

Globus

Sta reci za covjeka koji naredi da se rakete salju na civilno stanovnistvo, ocitoa je njegova nemoc i stanje njegove drzave … Nahrani svoje stanovnistvo pohapsi milijardere i daj narodu u sibiru odakle crpite to bogastvo.

Grdi

Putin nije nista drugo nego legalista koji se brine za svoju zemlju i gradane za razliku od EU i HR izdajnika i diktatora …..

Čudan lik

Haugh, bijeli čovječe!
Manitua mi, nikada do sada ne pročitah toliko zbrkan članak, kao da ga je pisala neka skwo.
A sve je moglo stati u jednu rečenicu:
Putin je kabalin igrač, sviđalo se to nekom ili ne.
Haugh, odoh napojiti kljuse na potoku…

Alex

U svojim lažnim obraćanjima Putin je nazvao napad na Ukrajinu »specijalnom vojnom operacijom« protiv »ukrajinskih agresora«. To u prijevodu znači: Rusi su prvo anektirali od ukrajinskig naroda Krim, a potom započeli hibridni rat u Istočnoj Ukrajini, da bi naposljetku napali čitavu zemlju. Otprilike kao što je i Staljin postupio s… Pročitaj više »

Max

Mislim da je Rusko ponašanje u skladu s njihovom strategijom eskalacije deskalacije eskalacije. Ne vjerujem da je Rusija započela sve samo da bi pobjegla.

Kornel

Naslov s upitnikom, korištenje riječi diktator i obrada Putinovog profila nedvosmisleno ukazuju na kontrolni sistem matrixa. Kad je o ratu na tlu Ukrajine riječ, rat se ne vodi između Ukrajine i Rusije nego između zapada i Rusije. Za shvaćanje rata potrebno je najprije shvatiti kako zapadom i Rusijom upravljaju različite… Pročitaj više »

Meštar

Putin je budala

Necjepljeni Kokot

Naravno igrokaz za mase ! Stvarno razumijem što Putin radi Ali ako dodje do rata kod nas , moram biti na strani NATO-a .Samo zbog braće srba! Do istrage vaše ili naše !

Valter

Ovo sa Hitlerom da je mrzio slavene je bedastoća. Židovi su pokupili jedan komentar člana nacional-socijalističke partije i to napuhali u lažnu stvarnost. Njemačka struktura nikad nije imala neprijateljsku politiku protiv slavena, a morali su napasti boljševičku Rusiju prije nego napadne Njemačku.

Nena

Čovek mora da se brani od nekrsta!

Pošip

Ni jedno ni drugo…
već dogorjeli traktor koji bi bija na birou (mlohav k*) da nema rata…

tihobl

Регистровани нови ракетни удари по Лавовској области. Према речима градоначелника Лавова главни циљ ових напада је електроенергетска мрежа. Нови напад погодио и Ладиженску термоелектрану. У Виницкој области велики проблеми са снабдевањем електричном енергијом.

tihobl

KGB

Преломни моменат у спровођењу специјалне операције у Украјини се може очекивати у зимском периоду, од новембра до фебруара, истакао је директор КГБ Белорусије Иван Тертељ.

tihobl

 У Кијеву и генерално Кијевском региону уведене вишесатне рестрикције електричне енергије. Према тренутним плановима, искључења ће трајати од 10.00 до 14.00, од 18.00 до 22.00, и од 02.00 до 06.00 часова.

hiber

Nije Putin ni diktator ni birokrata. On je jednostavo autokrat i to, po svemu sudeći, totalna propast. Dok se u normalnim situacijama jos i znao snaći, u kriznim situacijama je totalna nula. Upitno je da li je kukavica ili jednostavno osoba lišena minimuma ljudskih osjećaja. U kriznim situacijama obrazac je… Pročitaj više »

tihobl

Победа Русије у сукобу у Украјини биће пораз за НАТО, а то не смемо да дозволимо, саопштио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Alex

Jedna stvar je postala jasna: s ovim ratom Putin je prešao crtu – crvenu liniju. Maska je pala, oklop »prosvijećenog autokrata« je puknuo. Sada, svi rusofili koji su simpatizirali »snažnog ruskog cara« moraju zašutjeti i shvatiti da se u Europi 21. stoljeća odvija rat punog intenziteta. Agresor je Putinova Rusija.… Pročitaj više »

tihobl

Имовина jапанског произвођача аутомобила Нисан биће пребачена у руско државно власништво, саопштило jе данас Mинистарство трговине у Mоскви, преноси Роjтерс.

R M

Putin je njihov igrač, dafinitivno. A ovi Ukrajincev, koliko će da poginu, zabole duboku državu, sataniste, kako god ih zvali. Mi u Srbiji smo imali Jezdu i Dafinu i piramidalnu štednju, tako da ovaj “realiti” nema potrebe da se komentariše. Lukašenko je skroz ok, ali on pliva da zaštiti svoj… Pročitaj više »

SIRIUS

Ima podatak da Putin svakonevno papa mytzah. Sa time da mora da bude extra košer . . .

Sardelino

Mogu razumjeti da se tu radi teorijama po kojem su u rat uključene zakulisne snage koje vladaju i Amerikom i Rusijom. Koje rade samo u svojem interesu proklamiranim u Protokolima sijamskih mudraca ili planovima Aškenaza i cionističke sekte Habad koja vlada Amerikom a u kojima piše kako se mora urediti… Pročitaj više »

tihobl

Izvjestaji od jutros – naslovi: 15 удара у Запорожје јутрос. Камиказа-дрон Герањ-2 изнад Винице. Ракете погађају објекте у Одеси, Виници, Запорожју, Очакову, Николајеву. Пријављују се експлозије у Кривом Рогу. Кијевска област, извештаји о експлозијама. Ракетни удар у термоелектрану у Виници. Серија експлозија у Хмељничкој и Кијевској области. Пријављено више од… Pročitaj više »

tihobl

 Председник Државне думе Вјачеслав Володин рекао је на свом Телеграм каналу да је „чаша стрпљења понестала и да се кијевски режим сада може сматрати терористом са пуним поверењем.  Убиство цивила, саботаже на Кримском мосту, гранатирање критичне инфраструктуре нуклеарних електрана – све то је режим Зеленског лишило било какве могућности за… Pročitaj više »

Ziv je Geza

Ok, Putin diktator, autokrata, psihopata ili skroz normalan covjek, koji donosi zakljucke kao i svi ljudi cija je inteligencija veca od broja cipela. Dakle,sto su uradili idioti sa zapada,pokusat cu plasticno objasniti. Dosli su medvedu u brlog i krestanjem i vriskom ga pokusavaju zastrasit. Medzed vise nema kamo, moze se… Pročitaj više »

tihobl

Хронологија Арестовича: – Арестович Фебруар: „Русија има ракете две недеље“  – Арестович Март: „Складишта ракета су већ празна“  – Арестович Април: „Руска Федерација користи своје последње ракете“  – Арестович Мај: „Потенцијал ракета је исцрпљен“  – Арестович Јун: „Тамо ракете зарђале и лупају право у складиштима“  – Арестович Јули: „Русија нема… Pročitaj više »

Perun

Moja podrska za VV.Putina …Samo za V.V.Putina ….jedna pjesma od Bijelog Dugmeta i Duška Trifunovića … …..Sta Bi Dao Da Si Na Mom Mjestu…. sta bi dao da si na mom mjestu da te mrze a da ti se dive sta bi dao sta bi dao za veliku gestu mjesto… Pročitaj više »

Alex

Putin je izjavio kako je raspad SSSR-a najveća katastrofa 20. stoljeća. Za sve razumne ljude iz Sovjetskog bloka njezin je raspad bio blagoslov: bilo je nemoguće pronaći makar jednu obitelj neokrznutu crvenim kotačem komunističkih represija. Ali Putin nije uspio nadvladati časnika KGB-a u sebi, časnika naučenog da je SSSR jedina… Pročitaj više »

tihobl

Fino im uvalise ameri:

Bugarsko Ministarstvo obrane zatražilo je ponude za najam borbenih zrakoplova od četiri zemlje jer se bugarske zračne snage trude popuniti prazninu dok prvih osam američkih F-16 ne postane operativno u 2027. ili 2028. godine, piše The Defense News.

Gost

zelenski je glumac a putin je zločinac

burt

rezervistima trening od mjesec dana trčkaranja i pucanja iz kalašnjikova neće donijeti borbenu spremu, ti ljudi su nemotivirani, psihološki nepripremljeni i neobučeni za rat u drugoj državi a ciljevi im nisu jasni, SSSR se raspao 1991 a tada nije bilo twittera, smartphona, Sentinela, Global Hawka, stealth dronova, aviona pete generacije,… Pročitaj više »

Yugo 45neregistrovan

Šta god pisali o njemu i bez obzira koji stav imali,nedvojbeno je da je zadnjih 20 godina koje su obilježene sa toliko događaja kao nikad do sada u istoriji on VVP top 1 ličnost i tek nekih 20 mjesta iza možemo staviti realno Xi Jinping-a. Ostali likovi su samo uposlenici… Pročitaj više »

antinato

Sjedinjene Države koriste rat u Ukrajini kako bi ojačale svoju gospodarsku dominaciju u Europi, uključujući i opskrbu skupim LNG-om, a Francuska to postupno počinje shvaćati, rekao je francuski europarlamentarac Thierry Mariani. Dan ranije, govoreći u francuskoj Nacionalnoj skupštini, čelnik francuskog ministarstva gospodarstva Bruno Le Maire rekao je da sukob u… Pročitaj više »

Hogar

Da lik mozda primjeni taktiku kao ameri sa Japanom par atomskih i mir u stali. Kabala hijene. Glodajte mu govno.

kurje oko

Putler je uhvatio durbahera, ali ne može ga progutati, a ne zna kako ga ispljunuti.

Alex

Putinov najdraži filozof je Ivan Iljin (1884-1954): monarhist, ruski nacionalist, antisemit i ideolog Bijele garde.U svojim zapisima Iljin je izražavao nadu da će nakon pada boljševizma Rusija imati svog führera koji će podignuti na noge državu koja je na koljenima. Upravo je »Rusija koja je na koljenima i koja se… Pročitaj više »

burt

pogledajte na snimkama ukrajnske vojnike prije 10 godina kako su izgledali i kako sada izgledaju, razlika je velika jer sada imaju najsuvremeniju opremu po NATO standardima a kad se pogledaju sadašnji snimci ruskih rezervista, pijanaca, konvalescenata, starijih godišta, to je mješavina Volkssturma iz 1945 i rezervista JNA iz 1991, ni… Pročitaj više »

tihobl

Јутрос је украјински тешки транспортни авион Ан-124-100 Руслан полетео из града Ентебе у Уганди и слетео на међународни аеродром Жешов-Јасјонка у Пољској, који је главно ваздушно чвориште војне опреме и наоружања намењеног Украјини. Војска Уганде има неколико десетина јединица совјетске опреме, укључујући тенкове Т-72 и Т-55, БМП-2, БТР-60, БТР-80А, топове… Pročitaj više »

tihobl

Тренутно стање украјинске енергетске мреже: Љвов, Тернопољ, Ивано-Франковск, Хмељницки, Виницја, Черкаси, Кијев, Полтава, Суми и Харков – тренутно се у наведеним областима примењују рестрикције од по неколико сати. Житомир, Чернигов, Дњепропетровск, Николајев и велики број других места у наведеним областима – струја је трајно искључена.. За све наведене области важи… Pročitaj više »

tihobl

Канадска министарка одбране Анита Ананд изјавила је данас у Варшави да ће Канада послати 40 војних инжињераца да помогну Пољацима у обуци украјинских снага. Ананд је навела да ће наредних седмица инжењерци бити послати да помогну у обуци украјинских снага у извиђању, минирању и употреби експлозива, пренео је Ројтерс. U… Pročitaj više »

Lucija, prva

Kratak osvrt na tekst: ne vidim nikakav komunizam u Bruxellesu.
Komentatorima koji misle da Hitler nije htio istrijebiti Slavene : pogledati pojam Lebensraum.
A onima koji pričaju o “dubljim istraživanjima” (😄), savladate prvo osnove. Povjesti, biologije, tehnike.
Naučite barem što znači izraz DOKAZ u znanosti.

Lucija, prva

Dopuna: iznesite već jednom dokaze da je taj Sputnjik otrovan. Da je tako, doslovce cijeli San Marino bi bio mrtav. Osim toga, tako krasne vijesti ne bi silazile sa naslovnih stranica i portala danima. Biznis je biznis. UVIJEK. I otkud te ideje da će ruski regruti uopće biti cijepljeni baš… Pročitaj više »

So baby talk to me

Muškarac takav i treba da bude : hladnokrvan, postojan, metodičan, da drži reč… tengo frio el corazón pero la verga caliente 😀
Što sam zrelija sve mi se više sviđaju upravo ti “dosadni” 😉

tuborg⁰

Atlas je zapoceo svoju pjesmu o cionistima u prvom postu…..a vec u drugom postu pjeva svoju pjesmu rusofobije. Zar nije Hitler mrzio Zhidove I Rusiju? Ovaj lik ce vas driblati. Ako ga zelite shvatiti, primjetit ce te da nikad ne dira u americku ekspanciju.

Lucija, prva

“Oko Putina ima nekoliko krugova, a jedan od osnovnih je krug Sergeja Karaganova. On je mozak, kakav Dugin. Sergej Karaganov je još u novembru napisao članak gde je rekao da će Rusija uraditi totalni decoupling sa Zapadom. I oni su to i uradili. Napisao je i to da će idućih… Pročitaj više »

Gruß

Na skupu G7 kazu da ce Rusija odgovarati za raketiranje Ukrajine. Biden kaze da se nece sresti s Putinovomu Bali. Stoltenberg kaze da je ruska “pobjeda” NATO poraz. Dakle pregovara nesmi biti, nema Kompromißa, NATO Club trazi bezuvjetnu kapitulaciju Rusije. Iz Kine pomoc ne stize kako bi trebalo.Sve burze svijeta… Pročitaj više »

Dragan

Nijedno od ta dva. Putin je najinteligentniji politicar danasnjice ma koliko to neko zeleo da podceni. Uz to je i hriscanin nasuprot dekristijanizovanom zapadu punom “novih abnormalnosti”. Svi ti pogrdni epiteti ne umanjuju njegovu moc i njegova rec ce po zapad, biti zadnja.

Franjo

Mnoge zapadne novine ne zelu objaviti vijest da je predsjednik UAE stigao u Rusiju, Putinu u posjetu. Zasto?

POVEZANE VIJESTI