Putin otkriva detalje nacrta sporazuma o ukrajinskoj neutralnosti

34 komentara

Moskva i Kijev dogovorili su sigurnosne garancije i opšte uslove ukrajinske neutralnosti tokom mirovnih pregovora u martu 2022., ali je Kijev tada naglo odbacio dokumente koje je njegova delegacija već potpisala, rekao je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tokom sastanka sa grupom afričkih lidera u Sankt Peterburgu, Putin je prvi put pokazao nacrte dokumenata o kojima su pre više od godinu dana raspravljali ruski i ukrajinski emisari u Turskoj.

Prema Putinovim riječima, ukrajinska delegacija je potpisala dokument pod nazivom Ugovor o trajnoj neutralnosti i bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.

Nacrt predviđa da Ukrajina mora da unese „trajnu neutralnost“ u svoj Ustav. Rusija, SAD, Britanija, Kina i Francuska su navedene kao garanti.

Dodatak nacrtu, koji je takođe pokazao Putin, iznosi i ruske i ukrajinske predloge u vezi sa veličinom ukrajinske stalne vojske tokom mira, kao i njenom opremom. Moskva je predložila da se ograniči broj vojnog osoblja na 85.000, a broj pripadnika Nacionalne garde na 15.000. Kijev je u međuvremenu predložio da njegove oružane snage imaju do 250.000 vojnika.

Moskva je predložila da Ukrajini bude dozvoljeno da ima 342 tenka, 1.029 oklopnih vozila, 96 višecevnih raketnih bacača, 50 borbenih aviona i 52 ” pomoćna” aviona. Kijev je u međuvremenu bio za 800 tenkova, 2.400 oklopnih vozila, 600 višecevnih raketnih bacača, 74 borbena aviona i 86 „ pomoćnih“ aviona.

Strane su također razmijenile prijedloge o ograničavanju ukrajinskih minobacača, protutenkovskog oružja i protivvazdušnih raketnih sistema, između ostalog.

Pregovori su zapravo prekinuti u proljeće 2022., ubrzo nakon što su ukrajinski zvaničnici optužili ruske trupe za ubijanje civila u nekoliko malih gradova oko Kijeva. Optužbe su iznesene odmah nakon što su se ruski vojnici povukli iz područja izvan ukrajinske prijestolnice u, kako je Kremlj tada opisao kao “gest dobre volje”. Moskva je od tada više puta negirala da je počinila zločine u Ukrajini.

Govoreći u subotu, Putin je rekao da je Ukrajina odgovorna za sabotiranje pregovora. „Nakon što smo povukli naše trupe iz Kijeva – kao što smo obećali da ćemo učiniti – kijevske vlasti su… bacile svoje obavezena smetlište istorije“, rekao je on. “Oni su sve napustili.”

“Gdje su garancije da u budućnosti neće odustati od dogovora?” rekao je Putin. “Međutim, čak i pod takvim okolnostima, nikada nismo odbili da vodimo pregovore.”

Afrička delegacija, u kojoj su bili predsjednici Južne Afrike, Senegala i Zambije, te premijer Egipta, doputovala je u Moskvu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim u petak u Kijevu. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa predstavio je plan od devet tačaka za okončanje neprijateljstava, pozivajući obje strane na deeskalaciju.

Zelenski je u međuvremenu ponovio stav Kijeva da pregovori mogu početi tek nakon što Moskva preda Krim, koji je glasao za pridruživanje Rusiji 2014., i četiri druga regiona koja su to učinila nakon referenduma u septembru 2022. Putin je u subotu ustvrdio da je preuzimanje teritorija od strane Rusije bio je “besprijekoran u smislu međunarodnog prava i Povelje UN-a”. On je dodao da Moskva ima pravo da interveniše kako bi zaštitila narod Donbasa, koji se protivio puču u Kijevu 2014. godine.

Ukrajina je prošle godine odustala od svih razgovora o mogućoj neutralnosti i od tada je formalno podnijela zahtjev za ulazak u NATO.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
10 mjeseci prije

Rješenje ovoga spora bi bilo vrlo jednostavno kada bi ovaj rat imao samo svrhu zaštititi ruski narod na dijelovima Ukrajine. Rusija bi to bila već davno riješila svojom superiornijom vojnom silom. (…u stvari do konflikta nikada ne bi ni došlo, jer bi Ukrajini zasigurno bilo puno lakše i jeftinije dati ravnopravnost svim svojim građanima nego trpiti ovakav rat i gubitak života stotina tisuća svojih mladih ljudi))

No, (odabranim) globalnim moderatorima života zemaljskog roblja ovaj rat služi kao pokriće za promjenu sustava organizacije života na čitavom planetu, tj. ovaj se rat koristi (pored ostalog) kao opravdanje i alibi za planetarno uništavanje dosadašnjeg načina života, osiromašivanje i kontrolu svekolikog roblja, sa ciljem smanjenja populacije na minimum potreban za održavanje planetarne infrastrukture potrebne samim Bogovima………..

tihobl
10 mjeseci prije

Toliko o Djurinim pricama o velikoj ukropskoj pobjedi i kako su hrabro otjerali ruse od Kijeva.
Pa u Bucu su usli 3 dana nakon odlaska rusa, postavili scenografiju sa vrecama koje se mrdaju i cetvrti dan pozvali zapadne novinare.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

“Moskva je predložila da Ukrajini bude dozvoljeno da ima 342 tenka, 1.029 oklopnih vozila, 96 višecevnih raketnih bacača, 50 borbenih aviona i 52 ” pomoćna” aviona. Kijev je u međuvremenu bio za 800 tenkova, 2.400 oklopnih vozila, 600 višecevnih raketnih bacača, 74 borbena aviona i 86 „ pomoćnih“ aviona.”

Sada Kijev više nema ništa od toga ili vrlo malo.

borjana
10 mjeseci prije

“ kijevske vlasti su… bacile svoje obavezena smetlište istorije“, rekao je on. “Oni su sve napustili.”
Pa da, baš sam jučer pisala i o “dogovoru” iz Minska, ponašanja Ukrajine i sa kojom je namjerom potpisala taj “dogovor”.

“Gdje su garancije da u budućnosti neće odustati od dogovora?” rekao je Putin.”
S kim dalje pregovarati i o čemu?!?
Ali opet, sad je to i ok. Odustaješ od dogovora, trpiš daljnje posljedice. Vrijeme će pokazati koliko i po kojoj cijeni mogu još takvo stanje trpiti.

“Međutim, čak i pod takvim okolnostima, nikada nismo odbili da vodimo pregovore.”
Nema šta, sa ruske strane je i više nego korektno. Jednako kao i za rat, tako je i za mir, potrebno dvije strane.
Čini se da je zapadu daleko više stalo do eskalacije nego do mira i jadnih Ukrajinaca.

Max
10 mjeseci prije

Washington je odbio.

Ipoo
10 mjeseci prije

Znači rat ne ide po planu i sad se traže izgovori za poraze. Čuj priče, Rusi ograničavaju ukrajinsko naoružanje da ih ovi ne bi napali. Tu priču ni u vrtiću ne možeš prodati. Drugi bise da su par mjeseci poslije napada imali pripremljen dogovor. Ako je i od Putina previše je. Što rat bude duže trajao to će imati teže posljedice po Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI