Putin otkriva tko je najbliži saveznik Rusiji

Vladimir Putin
15 komentara

Predsjednik je tijekom posjeta Astani pohvalio odnos zemlje s Kazahstanom kao uzoran

Odnos između Rusije i Kazahstana dobar je primjer bliskog savezništva i od velike je koristi za narode dviju nacija, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom razgovora sa svojim kazahstanskim kolegom Kassym-Jomartom Tokayevom u četvrtak u Astani. ”Mi nismo samo saveznici, već najbliži saveznici. Ovaj odnos cvjetao je godinama”, rekao je ruski čelnik, pozdravljajući osobni doprinos Tokajeva u njegovanju tih veza. Putin dolazi u posjet glavnom gradu Kazahstana gotovo točno deset godina nakon što su dvije nacije potpisale ključni sporazum o susjedskim odnosima. Tokajev je govorio o prijateljstvu, zajedničkoj povijesti i duhovnom jedinstvu dviju zemalja, opisujući te veze kao njihovo “najveće blago”.

Dvojica čelnika izrazila su zadovoljstvo kako se među njima razvijaju gospodarske, diplomatske i humanitarne veze. Tokajev je istaknuo rast konzularnih mreža koje Rusija i Kazahstan održavaju na svom tlu, dok je Putin zahvalio domaćinu na promicanju ruske kulture i jezika. Nakon razgovora, predsjednici su potpisali plan rusko-kazahstanskih aktivnosti za sljedeće tri godine, kao i memorandum o zajedničkim energetskim projektima.

Putin je stigao u Astanu tjedan dana nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je odabrao Kazahstan kao prvu stanicu svoje turneje po središnjoj Aziji. Moskva interes Zapada u regiji smatra dijelom otvorene antiruske agende, što njezini partneri “jasno razumiju”, prema Aleksandru Sterniku, višem dužnosniku ruskog ministarstva vanjskih poslova. Vodi odjel zadužen za veze s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom.

”Oni čak i ne skrivaju prijetnju sekundarnim sankcijama, već njome otvoreno mašu pred suverenim nacijama koje imaju potpuno legitimne komercijalne, obrambene i vojne odnose s našom zemljom”, rekao je u intervjuu u srijedu. Moskva, dodao je, poštuje pravo drugih da vode diplomatske odnose kako god žele, ali nije nesvjesna zapadnih “samo-poslužnih” namjera, istaknuo je diplomat.

AstanaKazahstanPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Panonicus
5 mjeseci prije

Ruje su pametni, pomislih…
Jesu,ali su u prvom redu normalni,za razliku od dekadentih ocvalih imperijalista i propalih neokolonijalista.

Koja
5 mjeseci prije

Iznenadili bi se mnogi ovde kada bi znali s kim su Rusi “najbolji”! Mislio da napišem al’ neću…navučem gnev, nekih

Auslender
5 mjeseci prije

Hollywood naravno…

Nekoime
5 mjeseci prije

Macron, predsjednik Francuzkistana.

Max
5 mjeseci prije

Lijepo.

tihobl
5 mjeseci prije

E jesu ga docekali, ko Tita.
A Makrona ko prosjaka.

MladenSt
5 mjeseci prije

Koji je Putin opsjenar ,još donedavno je govorio da je Kazahstan lažna država kojoj su Rusi poklonili teritorij i državnost .

Gad
5 mjeseci prije

Taj tokajev je neki mutan lik.

Sefer
5 mjeseci prije

Allah te nagradio care, drago mi je da se i mišljenje mog bošnjačkog naroda okrenuo i simpatije su na tvojoj strani zbog stava prema palestini, i uvidjeli su da Ukrajinci podržavaju cioniste i da je zapad teško zlo….Bosna i Bošnjaci moraju u tvoj blok.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI