Putin pojašnjava stav o dogovoru sa žitom

Rusija - Izvoz zita - Putin
8 komentara

Sporazum o žitu između Moskve i Kijeva nije ispunio svoje navedene ciljeve, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin. Većina ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda izvezenih prema sporazumu nije stigla do siromašnijih zemalja kojima su navodno bili namijenjeni i umjesto toga su završili u Evropi i Turskoj, tvrdi on.

Putin je rekao da Moskva suspenduje svoje učešće u sporazumu, ali se ne povlači u potpunosti iz njega.

Sporazum je promoviran kako bi se “osigurali interesi siromašnijih nacija”, rekao je on, dodajući da je, prema ruskim obavještajnim službama, stvarna struktura ukrajinskog izvoza žitarica znatno drugačija.

„Pristali smo na taj sporazum o žitu upravo u interesu siromašnijih nacija“, rekao je ruski predsednik. „U cjelini, izgleda da 34 % ukrajinskih žitarica stigne u Tursku, 35 % ili čak više uzimaju zemlje EU, a samo između tri i četiri… ili pet posto, prema našem ministarstvu poljoprivrede… ide u siromašnije nacije”, rekao je Putin.

Njegove riječi su uslijedile kada je ruska vojska zatvorila crnomorski koridor za žito koji se koristio za izvoz ukrajinskih žitarica u skladu sa sporazumom postignutim u Istanbulu u julu. Sporazum – uz posredovanje UN-a i Turske – u početku je pozdravljen kao kritičan za ublažavanje globalne krize s hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama svijeta da izbjegnu glad.

Rusija je od tada više puta isticala da žito, zapravo, ide na druge destinacije. Moskva je odlučila da zaustavi svoje učešće u sporazumu nakon masovnog napada dronom na njenu pomorsku bazu u krimskom lučkom gradu Sevastopolju prošle nedelje. Prema ruskom ministarstvu odbrane, pomorski dronovi korišteni u napadu kretali su se kroz sigurnosnu zonu koridora žitarica kako bi stigli do svojih ciljeva. Jedan od njih je možda čak bio porinut s civilnog plovila iznajmljenog za transport ukrajinskih pošiljki žitarica, dodaje se.

Ranije u ponedjeljak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna nadoknaditi nedostajuće količine ukrajinskog izvoza žitarica iz vlastitih zaliha. Istovremeno je rekao da Moskva još ne može da navede uslove koji bi je naterali da nastavi učešće u sporazumu.

Nakon odluke Moskve da suspenduje svoje učešće u sporazumu, UN su insistirale da „hrana mora da teče“ bez obzira na okolnosti. Civilni brodovi “nikada ne mogu biti vojna meta ili taoci”, rekao je koordinator UN-a za Crnomorsko zrno inicijative Amir Abdulla. Rusija je ranije rekla da ne može garantovati sigurnost žitnog koridora ako ga Kijev koristi u vojne svrhe.

Putinrusijaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Holandez
1 godina prije

Biće denacifikacije i na vodi . Šta su tražili ? Dobili su .

tihobl
1 godina prije

Dva remorkera iz Ocakova su potopljena.

Lucija, prva
1 godina prije

Ne znam otkuda su išli podvodni dronovi, ali oni zračni su lansirani sa jednog od brodova za žito.

Xam
1 godina prije

Ruski pastir i njegova elita izrabljuju i iscrpljuju narod od 1917. do danas, pa se mnogi pitaju dokle ta tradicija da narod to stalno trpi. Na zapadu isti problem, samo što je politički sistem kvalitetniji, pa narod bolje živi.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Rusi od početka SVO izbjegavaju upasti u zamku poput ove sa izvozom žitarica,koliko god se trudili “agendaši”već imaju još prljaviji i podmukliji plan. Agendaši su ispunili većinu planiranih ciljeva sa Ukrajinom: 1.Prenos agende sa kurtona strah na strah od svjetskog rata. 2.Inflacija i sa njom strah od nestanka hrane 3 .Pad vrijednosti ostalih valuta a rast vrijednosti petro dolara zbog “nestašice”energenata ali i Rublje indirektno 4.Potpuno razaranje mentalnog zdravlja prosječnog čovjeka( u zapadnoj evropi kroz zelenu agendu velik broj ljudi napušta “radnički”život ,odlazi na socijalu npr u Njemačkoj od 1.2023 tzv bürgergeld ili ti jedinstveni nacionalni dohodak a u npr BiH sve veći broj samoubistava). i da ne nabrajam jer je sve svima poznato. U isto vrijeme i Rusija je ispunila većinu svojih političkih,ekonomskih i vojnih ciljeva i tko sa tu profitira ????? Suštinski dvije potpuno različite agende ,jedna transhumanistička i druga suverenistička i sad je pitanje šta je kome… Čitaj više »

Optimista
1 godina prije

Zasto ne objasni vojne ciljeve kao npr vodovod I elektrane u kijevu?
Da li smatra da analogno tome moze nesto opravdano pasti na moskvu?

Max
1 godina prije

Patit će siromašni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI