Putin poredi ruski i zapadni dug

Vladimir Putin govor
54 komentara

Rusija je u boljoj ekonomskoj formi od mnogih velikih zapadnih zemalja u smislu inflacije i nivoa državnog duga, izjavio je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin.

Tokom radnog sastanka sa ministrom ekonomije Maksimom Rešetnjikovim, Putin je istakao da je državni dug Rusije samo delić njenog bruto domaćeg proizvoda.

„To je 121,7%  [BDP] u SAD, dug evrozone iznosi 90,9%, Nemačke i Francuske ukupno 66,5% i 111,1% respektivno, 14,9% Rusije je dobar pokazatelj“, naveo je lider .

Putin je takođe skrenuo pažnju na stopu inflacije u Rusiji, ističući da je ona niska u poređenju sa brojnim drugim zemljama – uključujući i Zapad.  „U martu je inflacija u Rusiji 3,5 odsto, u Nemačkoj 7,4 odsto, evrozona je u celini zabeležila 6,9 odsto, dok je inflacija u Francuskoj i SAD iznosila 5,7 i 5 odsto”, istakao je Putin .

Podaci centralne banke koje su u martu citirali ruski mediji pokazali su da je vanjski dug zemlje pao na najniži nivo od 2007. godine. Navodno je smanjen za 21,1% prošle godine na 380,5 milijardi dolara, što predstavlja pad od 101,8 milijardi dolara.

Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
26 dana prije

To je točno.

Pravda
26 dana prije

Što su “zapadnjaci” htjeli-to imaju…BOŽJI ZAKON i PRAVDA

Amar
26 dana prije

Nisam znao da je bolje u Rusiji nego Evropi 🙂 🙂 🙂

Mrčikola
25 dana prije

Neka kaže, ako zna, komu Rusija duguje taj novac, i, također, neka kaže, ako smije, plan dinamike vraćanja tog duga “do nule”…ma, šalim se, Putine.😁

tatamata
25 dana prije

dze nam je hiber ,ili naci Burt da mu objasne kako stoji ekonomija ,iz njiove analize ,jer njih dva imaju povjerljive i ekskluzivne izvore koji kazu kako se rusija raspada i samo sto nije bankrotirala , dok na zapadu sve cvjeta , ne znaju ljudi sta ce od novaca i dobrog zivotnog standarda

Tekući Terminator
25 dana prije

Američka ministrica financija Janet Yellen u utorak je upozorila kako bi Sjedinjene Države do 1. lipnja mogle ostati bez novca za otplatu duga ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja što bi moglo izazvati globalnu financijsku krizu, prenosi Beta. U pismu čelnicima oba doma Kongresa, Zastupničkog doma i Senata, Yellen ih je pozvala da što prije podignu granicu duga SAD-a, koja je sada na 31,4 trilijuna dolara. U slučaju da to ne naprave, federalna vlada neće moći posuditi novac. Yellen kaže da je nemoguće znati točan datum kada će vlada ostati bez novca, prenosi Glas Amerike. Skuplji krediti za građanstvo “Ono što smo naučili iz takvih situacija u prošlosti jest da čekanje do posljednjeg trenutka može ozbiljno naštetiti i poslovnom i potrošačkom povjerenju, učiniti kredite skupljima za građane i nepovoljno utjecati na kreditni rejting SAD-a”, rekla je Yellen koja je još u siječnju pisala čelnicima Kongresa i naznačila da je njezin odjel već počeo… Čitaj više »

crodaemon1
25 dana prije

Eh da je ovo malo editirat

hiber
25 dana prije

Kakve veze ima dug sa likvidnošću? Daleko je bitnija struktura duga. Ako dugujete lihvarima u većoj ste nevolji nego ako dugujete rodbini. Najzaduženija zemlja je Japan, ali je dug prema vlastitim građanima. Kod USA su u većoj nevolji vjerovnici od USA jer je dug u lokalnoj valuti, dakle trenutno se dug smanjuje a rasprava o visini duga u USA je političko pitanje a ne financijsko pogotovo ako se uzme u obzir inflacija. Kina je od 2008 enormno povećala dug, ali ga sada uspješno razmazuje kod naivaca, sve uz podršku amerikanaca. Jedino ocigledno Putin nista ne razumije.

Lucija, prva
25 dana prije

“…Lefortovski sud u Moskvi uhapsio Sergeja Sineljnikova-Muriljeva, rektora Sveruske akademije spoljne trgovine, u slučaju prevare…. Dojučerašnji saučesnici Jegora GAJDARA proveravaju se po krivičnim članovima, naravno, ako nisu napustili Rusiju, kao što je to uspeo Anatolij ČUBAJS. Podsetimo se Vrhovnog saveta koji je usvojio relevantne zakone. Podsetimo se Jegora Gajdara, koji je iz banalnog razloga LIKVIDIRAO UŠTEĐEVINU GRAĐANA. Kako mi je kasnije rekao jedan od njegovih saradnika, Gajdarov ključni zadatak je bio da spreči primenu već usvojenog zakona, po kome bi građani sa svojom ušteđevinom iz osamdesetih, mogli da učestvuju u privatizaciji. To je bio zadatak.“… … u novembru 2020. godine, Hazin je primetio da predstavnici liberalnog ekonomskog bloka, nastavljaju da OMETAJU RAZVOJ Rusije, ali da će ih se Moskva postepeno otarasiti, naglasivši, da će se Putinova velika politička igra završiti konačnim „čišćenjem elita“. 😄 2022. godine je upravo počela ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, a najvatreniji Gajdarovi saučesnici su požurili… Čitaj više »

Ringo10
25 dana prije

Inflacija na Zapadu je.mnogo veca …lazu

tin
25 dana prije

Prema svjedocanstvu jednog Francuza koji je dosao kao dobrovoljac da se bori na stranu Ukrajinaca, jednom prilikom da bi se dodvorio ukrajinskim oficirima je izjavio pred njima da su Rusi nacisti. Onda je jedan ukrainski starjesina njega ukorio I rekao mu je – Mi smo nacisti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI