Putin poziva NATO na dogovor

Putin poziva NATO na dogovor
14 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će zatražiti razgovore s NATO-om kako bi osigurao da se vojni blok, predvođen SAD-om, ne približi granicama njegove zemlje, dok Ukrajina pokušava dopustiti pristup postrojbama NATO-a u svoju zemlju.

Obraćajući se skupini novopridošlih veleposlanika u Kremlj u srijedu, Putin je rekao da će njegova zemlja “inzistirati na postavljanju jamstava kako bi se isključila mogućnost daljnjeg kretanja NATO-a na istok i raspoređivanja prijetećeg oružja u blizini ruskog teritorija.”

“Želio bih naglasiti da su nam to potrebna pravna jamstva”, rekao je ruski predsjednik, “s obzirom na to da naši zapadni kolege nisu ispunili svoje usmene obveze. Svi znaju da su obećali da se neće širiti prema istoku, ali onda su učinili suprotno. Legitimni ruski sigurnosni problemi zanemareni su i nastavljaju se ignorirati.”

Putin je inzistirao na tome da “prijetnja na našim zapadnim granicama stvarno raste, a mi smo o tome više puta govorili. Dovoljno je vidjeti koliko se vojna infrastruktura NATO-a približila ruskim granicama. Za nas je to više nego ozbiljno.”

Prema njegovim riječima, Kremlj poduzima korake kako bi osigurao granice zemlje, ali je predsjednik inzistirao da Rusija ne predstavlja prijetnju Zapadu. “Prebacivati krivnju, kako mi kažemo, s onih koji su u glavi bolesni na nas koji smo zdravi, neodgovorno je.”

Putinove izjave dolaze usred pojačanih napetosti između vojnog bloka predvođenog SAD-om i Rusije zbog njezine povećane prisutnosti u istočnoj Europi. U utorak je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otkrio da se “značajne jedinice i naoružanje iz zemalja NATO-a, uključujući američke i britanske, pomiču bliže našim granicama”.

Također je osudio ono što je opisao kao dugoročni cilj Zapada da gura antiruske pothvate na druge države, ističući da je uključivanje bivših sovjetskih republika u blok “najsvjetliji primjer ovoga”.

U nedavnom intervjuu za CNN, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je blok trostruko povećao veličinu svojih snaga i povećao svoju prisutnost u Crnom i Baltičkom moru kako bi se suprotstavio prisutnosti Rusije. Raketni razarač ”Arleigh Burke” vođen američkim mornaricom raspoređen je prošlog tjedna u Crno more nedugo nakon što su dva druga američka ratna broda plovila istim vodama.

Ranije u studenom, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexander Grushko upozorio je da Stoltenbergovi planovi za prebacivanje američkih nuklearnih bojevih glava oko istočnoeuropskih zemalja zbog navodnih prijetnji koje predstavljaju navodne “agresivne akcije” Moskve ugrožavaju postojeće mirovne sporazume između dviju strana.

Putin je ranije inzistirao da su njegovom prethodniku Mihailu Gorbačovu zapadni čelnici dali uvjeravanja da se NATO neće širiti u prostor koji je ostao nakon pada SSSR-a. Zatim, 2017., deklasificirana je tranša dokumenata, koji se naširoko tumači kao da pokazuju da su američki, britanski i njemački dužnosnici 1990-ih dali jamstva Kremlju da NATO neće gurati u istočnoeuropske nacije, prije nego što su prihvatili zemlje poput Poljske, Litve, Latvije i Estonije.

Navodno nepoštenje Putin je naveo kao stratešku prijetnju 2014., kada je najavio da će zemlja ponovno apsorbirati poluotok Krim. “Kada se infrastruktura vojnog bloka kreće prema našim granicama, to nam izaziva zabrinutost i pitanja. Moramo poduzeti neke korake kao odgovor”, rekao je tada.

dogovorNATOPutinrusijavladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
too-ngo
2 godine prije

Ruski strahovi od prodiranja NATO pakta blize ruskoj granici su opravdani.
Amerikanci koji drze NATO pakt kao lutku na koncu ce se ovaj put morati povuci.
Rusija nece popustiti, u ovo sam siguran 100%

asdf
2 godine prije

Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua.

hiber
2 godine prije

Velika je vjerojatnost oružanog sukoba iz isključivo američkih unutarnjih sukoba oko cjepljenja i općenito uloge Faucia u unistenju američkog i svjetskog zdravstva. Kako je Kennediju izašla knjiga o Fauciju kao najplaćenijom državnom službeniku (ima plaću znatno vecu od Bidenove) i savršeno oslikanoj američkoj stvarnosti, tako je jedini izlaz da se iz svega izvuku, pokretanje rata sa Putinom kojemu to isto odgovara.

pes 300
2 godine prije

Hiberu, zar moras uvijek trolati? Zar trolas kad po noci sanjas. Nece Amerika voditi rat protiv Putina nego protiv ruskog naroda. Da imas 5 godina to bi barem shvatio. Ako dodje do rata ginut ce Europljani, Amerikanci i Rusi. Ili si jako zadrt covjek ili retardiran. Putin je nesto najbolje sto ruski narod ima, zlo je Stoltenberg, EU-politicari, hr. g* od politicara…go**na su ukrajinski politicari koji mislu da ce im Ukrajina procvjetati na konfliktu s Rusijom. Mislu da ce zapad slivati novac u Ukrajinu, da ce Ukrajina postati zapadni “hub” centar svijeta protiv Rusije.. Tako nece biti. Rusija samo zato sto je na granici s vojskom na granici s Ukrajinom moze dignuti politicarima “temperaturu”. Moze se sharaf i malo vise stegnuti, kao dati jos vise oruzja pobunjenicima u Donbasu, vjeruj mi, ako zapad ima poluga protiv Rusije, kao izbacivanje iz SWIT, ima i Rusija poluge protiv Ukrajine. I zar ti… Čitaj više »

Green Card
2 godine prije

Putin poziva NATO na dogovor
Ahahaaa ukenjo se Putin. Hebi ga tako ti je to kad znas da bi ti 90% naroda pobjeglo iz Rusije za Ameriku i EU u roku od deset dana kad bi im ovi rekli, ko god hoce neka dodje, dobit ce papire za stalni boravak i rad.

regno
2 godine prije

Sastali su se Blinken i Lavrov

“Ali ako NATO kaže da nitko nije ovlašten diktirati uvjete zemlji koja želi pristupiti NATO-u, bez obzira na to može li to učiniti ili ne, citiramo klauzulu međunarodnog prava koja propisuje da svaka država ima pravo birati metode osiguravanja svojih legitimnih sigurnosnih interesa” Rekao je Lavrov

abc
2 godine prije

Sa zapadnim debilnim manijacima nema pregovaranja i dogovaranja. Svaki dogovor prekrše, čim se ukaže šansa. Samo oštro Rusi i bez popuštanja.

LJudov
2 godine prije

Samo dva pitanja:
Zasto sva zla na planetu dolaze iz USA?
Zasto je vecina kriminala posla i pocela u USA.

Max
2 godine prije

Dijalog je nužan rat bi bio poguban.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI