Putin prenosi najveću nuklearnu elektranu u Evropi pod rusku kontrolu

nuklearna elektrana Zaporožje
11 komentara

Predsjednik Vladimir Putin izdao je naredbu kojom se nuklearna elektrana Zaporožje, najveća evropska, stavlja pod rusko upravljanje. Predsjednički dekret o sudbini objekta objavljen je u srijedu.

Elektranom će upravljati podružnica ruskog državnog nuklearnog giganta Rosatoma. Za sada će nastaviti da funkcioniše pod licencama koje su izdale Ukrajina dok se ne pribave ruski ekvivalenti, prema uredbi.

Taj potez dolazi kada Moskva finalizira priključenje četiri bivše ukrajinske regije – Zaporožje, Herson, kao i Donjecke i Luganske Narodne Republike – Rusiji. Teritorije su velikom većinom podržale prijedlog da se pridruže Rusiji na referendumima prošlog mjeseca. Glasove su odlučno odbacili Kijev i njegovi zapadni pristalice, koji su ih osudili kao lažne glasove.

Posljednjih sedmica, nuklearna elektrana Zaporožje bila je podvrgnuta višestrukim raketnim, artiljerijskim i dron napadima, koje ruska vojska pripisuje ukrajinskim snagama, kao i meta diverzanata u očiglednim pokušajima da ruskim snagama zauzmu to postrojenje. Kijev, zajedno sa brojnim zapadnim zvaničnicima, međutim, okrivljuje Moskvu za granatiranje nuklearnog postrojenja koje kontroliše.

Ruska vojska je zauzela fabriku u Zaporožju na početku sukoba koji je u toku. Međutim, do sada je ostala pod ukrajinskom upravom.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

PutinukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

A EU je ugradila u svoj energetski bilas.
Prvo im Putin otme vjetar, pa sunce, a sad i najvecu NE.

tata mata
1 godina prije

ma to ti je ukrajinska pc simulacija ,,umislili se da je to stvarno

Skyteh
1 godina prije

Pričekaj još koju minutu prije nego ti se dežurni NATOfili jave i dadu posve logično objašnjenje. Direktno sa terena, a zasigurno ne iz fotelje slušajući lažnu propagandu i svoje deluzije.

Dragačevac
1 godina prije

Stanje na frontu veoma je lepo sažeo snajperista Dejan Berić: “Situacija je loša i za jedne i za druge, rusi gube teritorije ukrajinci gube vojnike.”
Mislim da je takvo stanje zbog skorog dolaska rezervista i da ukrajinci koriste brojnu nadmoć da zauzmu što se više jer uskoro dolaze pojačanja rusima i energetska kriza u Evropi se zaoštrava.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ova nuklearna elektrana se – na žalost – nalazi na samoj granici Ukrajine i novoaneksiranih područja Rusije, što znači da će ju Ukri i dalje napadati. Ukrajina je gubitkom NE Zaporožje izgubila 20% ukrajinske struje koja je prije rata ima 44 milijuna stanovnika. Riječ je o najvećoj nuklearnoj elektrani općenito u Europi. Od jučer je Rusija dobila četiri nove regije, i tek sada će Rusija krenuti raditi što bi izuzetni radili od prvog dana kada bi napali neku zemlju – uništenje/preuzimanje elektro-energetske mreže Ukrajine i uništavanje glavnih opskrbnih prometnih pravaca (pruge, ceste, mostovi) za dostavu zapadnog oružja Ukrajini, kao i sprječavanje dolaska naoružanja iz Poljske avionima/dalekometnim projektilima što prije kada uđe u Ukrajinu prije nego što postanu operabilna. Uz to, Ukrajina će biti u mraku po zimi, a Europa im neće moći slati struju – već se najavljuju i redukcije struje u Europi. Uz to kreće i rusko korištenje nekonvencionalnog… Čitaj više »

eks
1 godina prije

Zapadnjaci i Ukri su prisvojili mnogo ruske imovine. To se treba kompenzirati. Abu-bu , hteo si srati, al’ si samo prdn’o .

Max
1 godina prije

Očekivano.

Lucija, prva
1 godina prije

Najveći dio ele.energije iz te elektrane ide prema Kijevu i zapadu Ukrajine.

Da ovo nije pod ruskom kontrolom, ne samo da bi svi strepili od kojekakvih havarija, nego bi Ukrajinci lijepo preusmjerili struju prema EU.

A Kijev u mraku.
Naravno, optužiš Ruse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI