Putin rekao procjenu ukrajinskih gubitaka

Vladimir Putin
2 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je najnovije informacije o žrtvama koje je ukrajinska vojska imala od početka operacije početkom juna. On je dalje istakao da Kijev nije postigao očekivane rezultate koje je prvobitno tražio.

Putin je na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku u utorak rekao: „ Postoje gubici, veliki gubici. Od početka ove kontraofanzive, žrtve su dostigle 71.500 ljudi .” Predsjednik je tvrdio da Kijev nastoji postići rezultate “ po svaku cijenu ”, zbog čega izgleda kao da ukrajinsko rukovodstvo ne mari za živote svojih građana.

On je dodao da je Kijev takođe izgubio 543 tenka i skoro 18.000 oklopnih vozila različitih tipova u protekla tri meseca. Putin je zaključio da Ukrajina do sada nije uspela da ostvari značajnije rezultate.

Prošle sedmice, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdio je da SAD namjeravaju „ da vode rat do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći se. ” On je naveo da nastavak pomoći u odbrani koju Kijevu pruža Washington ukazuje na to. Peskov je tada rekao da američke vojne zalihe neće promijeniti tok sukoba.

Prema procjenama ruskog ministarstva odbrane predstavljenim prošle sedmice, Kijev je pretrpio “ kolosalne ” gubitke tokom svoje ljetne kampanje, sa više od 66.000 ubijenih vojnika i uništeno preko 7.600 komada teškog naoružanja.

Nakon razgovora sa svojim turskim kolegom, Recepom Tayyipom Erdoganom, prošlog ponedjeljka, Putin je izjavio da ukrajinska kontraofanziva koja je u toku „ nije zaustavljena; to je neuspjeh. ”

SAD i nekoliko drugih zapadnih pristalica dali su Ukrajini desetine jedinica vojne opreme i artiljerijskih oruđa uoči njene ljetne operacije. Međutim, prema izvještajima američkih medija, mnogi od tih tenkova i oklopnih vozila su uništeni ili oštećeni dok su pokušavali preći velika ruska minska polja.

Isto tako, rusko ministarstvo odbrane objavilo je više video snimaka koji navodno pokazuju uništavanje tenkova zapadne proizvodnje.

Prošle sedmice, proruske vlasti u regiji Zaporožje tvrdile su da su moskovske snage uništile drugi glavni borbeni tenk Challenger 2 od 14 koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dostavilo Kijevu. Nekoliko dana ranije, London je potvrdio gubitak prvog od ovih vozila u Ukrajini.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Karma
7 mjeseci prije

Ukri su popusili hollywood bajku, razjebana zemlja pod amero kreditima i GMO hranom. Rat je sotonska energija kabalo ludjaka.

Trajko
7 mjeseci prije

Koliko još mesa treba samljeti da u ukristanu progledaju i pobune se??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI