Putin se ne sveti Zapadu – U njega je sve hladni izračun i procjena ravnoteže snaga

Vladimir Putin - Sjedinjene Države
41 komentar

Ranije ovog tjedna je Bloomberg potvrdio kako postoje dokumenti o obećanjima NATO pakta Sovjetskom Savezu kako se, nakon ujedinjenja Njemačke, neće širiti na istok. Leonid Bershidsky, autor članka, tvrdi da je upoznat s ovim dokumentima, koje je Vladimir Putin dobro proučio i česti citira neke rečenice ili manje dijelove ove tajne dokumentacije, te da se prema Zapadu namjerno odnosi na isti način kako su se čelnici Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, više od drugih, ponašali prema Sovjetskom Savezu.

Tvrdnja Leonida Bershidskog bi značila da je lider Kremlja, svjestan jačanja Rusije na međunarodnoj sceni, odlučio svetiti se i ponižavati  zapadne lidere, što je netočno. Naime, to bi značilo da Putin odluke donosi vodeći se emocijama.

François Géré, francuski povjesničar, stručnjak za geostrategiju i utemeljitelj francuskog Instituta za stratešku analizu (IFAS), za francuski časopis Atlantico također tvrdi kako nakon 1989. Zapad nije održao obećanje dano Sovjetskom Savezu i Rusiji i da je time izazvao nepovjerenje i napetosti u bilateralnim odnosima. Međutim, François Géré u svom intervjuu za Atlantico objašnjava da u Putinovoj u psihologiji nema osvete, nego se u donošenju odluka oslanja na hladni izračun i na ravnotežu sile, čime negira tvrdnju Bershidskog o nekoj vrsti osvete za poniženja iz vremena kraja Hladnog rata.

S ujedinjenjem Njemačke su zapadne zemlje obećale Gorbačovu da se NATO neće širiti na istok, ali su kasnije počele inzistirati na tome da ne postoji nikakav dogovor o tom pitanju. Međutim, stručnjaci sa Sveučilišta George Washington su pregledali prethodno klasificirane dokumente i potvrdili da su takva jamstva.

Kako povjesničar i stručnjak za geostrategiju François Géré u intervjuu za Atlantico napominje, od 1989. godine su SAD i NATO sovjetskim i ruskim čelnicima dali puno obećanja.

Naime, početkom ’90-tih godina je vladalo mišljenje da bi kolaps Varšavskog ugovora mogao dovesti i do raspada NATO pakta. Međutim, sa sve većim poteškoćama s kojima su se Rusi suočavali, SAD je jačao i nastojao proširiti savez, stvarajući sve vrste pomoćnih struktura.

Moskva noću
FOTO: Ilustracija, Moskva noću

“Kako bi očuvao barem neke ostatke sovjetske moći, Boris Jeljcin je želio igrati na suradnju sa Zapadom. No, u Europi je većina novih čelnika zemalja bivših saveznika Sovjetskog Saveza htjela ući u NATO, kako bi u slučaju povratka ruske moći dobili sigurnosna jamstva. Ruske vlasti su uvelike podcijenile razinu neprijateljstva svojih susjeda. Sjedinjene Države podržale su taj proces, jer su pokušavale okončati ruski utjecaj na europskom kontinentu “, objašnjava François Géré.

“Zapadni političari su sve zaboravili i nisu održali dana obećanja”, napominje Géré.

“Obamina inicijativa za ponovnom uspostavom odnosa nije uspjela zbog nepovjerenja jednih prema drugima. Štoviše, odnosi su se pogoršali zbog američke strategije implementacije proturaketnih sustava u zemljama središnje Europe. I danas Rusija ima vrlo malo povjerenja u Sjedinjene Države. Kremlj sve više tvrdi kako ima posla s čudnim protivnikom čija su konkretna djela u suprotnosti s lijepim riječima “, kaže francuski povjesničar i politolog.

Prema njegovu mišljenju, Putin se dobro sjeća ere Gorbačova ili Jeljcina i sada je vrijeme kada je partnerstvo Rusije s Europskom unijom i NATO paktom gotovo. Sjevernoatlantski savez je sada za Rusiju neprijateljski mehanizam, manipuliran od strane Sjedinjenih Država.

Rusija u najvećoj mogućoj mjeri razvija euroazijsku suradnju i geopolitičke stavove sa Zapadom je sada nemoguće pomiriti, smatra Géré.

Istovremeno, zbunjenost koja se dogodila s izborom Trumpa ne ide dobro. Rusija se, prema stručnjaku, nije bojala intervenirati tijekom američkih izbora kako bi imala utjecaj na novog  predsjednika. No, dogodilo se obratno i to je samo izazvalo nepovjerenje Amerikanaca, koji sada vjeruju da su pod pritiskom.

Međutim, treba se sjetiti psihologije Putina koji je radio za KGB. François Géré ga naziva “hiperrealistom”, koji prvenstveno procjenjuje snagu veza između država i između ljudi. On je tvorac ideologije oživljavanja zemlje i zahvaljujući tome je ojačao svoj položaj u političkom životu Rusije. Preoblikovao je osobe koja ga okružuju i svoje interese.

Parada - Moskva
FOTO: Parada pobjede, Moskva

“Kad je Putin stao na čelo Rusije, razmišljao je o suradnji sa Zapadom, ali se nijedan projekt nije pokazao vrijednim truda. Stoga je 2007. godine promijenio stav i počeo se oslanjati na povratak Rusije njenoj staroj ulozi, na ruski nacionalizam, tradicionalne vrijednosti i protivljenje kulturnom prodiranju Zapada. Njegovi su ciljevi bili zaštititi Rusiju, vratiti joj vojnu moć, pronaći nove partnere, što su postali Kina i Iran, ali i koristiti agresivnu strategiju koja je utjelovljena u Ukrajini i Siriji”, tvrdi François Géré.

“Putin se uopće ne nastoji osvetiti za dugotrajna poniženja zbog samog užitka osvete. On se i dalje oslanja na hladnokrvni izračun i priznaje samo ravnoteži moći između država”, kaže francuski politolog.

Géré također vjeruje u veliko uplitanje Rusije u unutarnju politiku drugih zemalja putem informacija, što je u određenom dijelu točno, iako sve velike sile putem medija i društvenih mreža pokušavaju ojačati svoj utjecaj u ostatku svijeta, a SAD su nesporni šampioni u ovom poslu, što je nedavno izjavio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, podsjećajući neke američke kongresmene na samo desetak primjera izravnog i informacijskog uplitanja u ruske izborne procese proteklih godina.

Prema njegovim riječima Françoisa Géréa, Putin uzima u obzir slabosti Zapada, osobito u informacijskoj sferi, “gdje njegove službe provode sustavnu i veliku kampanju za intervenciju u političkom životu zapadnih zemalja”.

“Vraćanje Rusije kao sile dovelo je do novih okolnosti. Putin se oslobodio potrebe za osvetom za neispunjena obećanja od prije 20 godina, iako ih nije zaboravio. Promijenio je svoje stavove i više se ne brine ni o čemu, osim želje da vrati snagu Rusiji”, zaključuje François Géré u intervjuu za francuski Atlantico.

boris jeljcinIFASNATOVaršavski ugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Tovaris Putin je gospodin covjek i pokusava na sve nacine sprijeciti veliki rat na europskom tlu , rat u europi je projiciran i zapisan u agendi transatlantskih vucibatina dubokih drzava amerike , eu , engleske, te njihovih vazala i malih drzava patuljaka odnosno naci priljepaka skrivenih u kodnom imenu inicijative tri mora .
Drug Putin mudro i hladno promatra razvoj situacije , za sada jos koristi olovku ali i iskanderi su spremni na gotovs. Pamet u glavu !

davor
6 godine prije

Rusi,molite Boga da ovaj VELIKI ČOVJEK I GOSPODIN potraje bar još 15-20 godina !!!!!

davor
6 godine prije

Rusija mi je PREDOBRA….evo malo prije gledam na YOU TUBE…nisam do danas ni znao….u SANKT PETERSBURGU /bivši Leningrad/ grade najviši neboder u Europi…426 metara…zove se LAKHTA CENTER…..otvorenje 2018. — POGLEDAJTE !!!!!

davor
6 godine prije

ISPRIČAVAM SE…462 METARA,A NE 426…MOJA GREŠKA

shumadinac
6 godine prije

Već mi postaje interesantno kako mantra “jadna Rusija verovala Zapadu a oni je slagali” neprestano kruži i među stanovništvom i među “stručnjacima”. Da li IKO NORMALAN misli da je ruski vojno-politički aparat (dakle raspadom SSSR-a ovaj aparat nije uklonjen da bi na njegovo mesto došli tinejdžeri sa hamburgerom u jednoj i koka kolom u drugoj ruci) poverovao da je dojučerašnji smrtni neprijatelj postao dobroćudan kao dečija igračka?!? Neću da ulazim u psihološki profil Gorbačova ali bar ovde nemojte biti naivni – vrhunski obaveštajni stručnjaci, psiholozi, veterani ratova… da poveruju da SAD više nije pretnja. Taj isti SAD je bio pretnja kada su bili u naponu snage a sada kada nisu u stanju ni da se brane – oće to, siledžije se u dodiru sa bospomoćnima sasvim preobrate – postaju altruisti. – Ali zaista mi nije jasno kako je ova mantra uopšte pustila korenje – ko ima dva klikera u glavi… Čitaj više »

cinjenice
6 godine prije

Rusi nisu osvetnici, sjetimo se kada su poslije poraza napoleona usli u pariz, nije bilo osvete.Iako su skoro sve zemlje evrope( izuzev engleza poljaka. grka i srba) imale svoje jedinice u sastavu treceg rajha, koje su napadale rusiju nije bilo osvete rusa po zavrsetku ww2.

davor
6 godine prije

Reket 80% + Šverc 20% = NATO 100%

Georgij Žukov
6 godine prije

Mali podsjetnik slavenske mitologije duboko ukorjenjene i u nasem narodu . Crnobog (Crni bog) je slavensko zlo božanstvo koje donosi rat i razaranja. Kalinov most, mjesto legendarne bitke ruskih junaka sa Zmajem Goriničem. Sirin, mitsko biće s glavom i grudima lijepe žene i tijelom ptice. Svarog, slavensko božanstvo, zaštitnik kovača. Bereginja, slavensko božanstvo koje štiti samo dostojne ljude. . Morana, slavenska boginja koja se povezuje sa sezonskim ritualima vezanim za smrt i ponovno rađanje prirode. Živa, slavenska boginja života i plodnosti. Stribog, božanstvo vjetrova i oluja. Perun, najviše božanstvo slavenskog panteona, zaštitnik munja i gromova. U slavenskoj mitologiji svijet je prikazivan kao sveto stablo, obično hrast, čije grane i kora predstavljaju živi svijet nebesa i smrtnika, nebo i zemlju, a njegovo korijenje podzemlje, svijet mrtvih. Bilo je to drvo života. Perun je bio vladar svijeta živih, neba i zemlje, a često simboliziran orlom koji je sjedio na najvišoj grani i… Čitaj više »

žrec
6 godine prije

Nedavno se na you tubu pojavilo više desetaka videa “The Putin files” u režiji američke televizije PBS u kojima različiti autori daju svoje viđenje o Putinu u obliku novinarskog interviewa. Svi su uploadani u isto vrijeme, a snimljeni unaprijed, što sve govori o da je to rezultat smišljenje kampanje. Neki traju sat, a neki i dva i pol sata. Sugovornici su redom Putinovi najžešći kritičari ali i američki dužnosnici npr. John Brennan, Victoria Nuland, Michael Mcfaul, James Clapper, Iulia Ioff, Masha Geesen, John Podesta, William Burns, Vladimir Kara-murza,Gleb Pavlovsky. Naravno sve u smislu difamacije Putina i Rusije, tako da ne možete čuti niti jedan kritički ton, zbog čega nema Stephena Cohena koji je već druže vremena prognan iz javnih medija. Stvarno su si “dali truda”, čak su već unaprijed organizirani “komentatori” koji upozoravaju na “ruske botove”, iako ispod nekih videa nema uopće komentara. Tako je jedan od “ruskih botova” dao… Čitaj više »

koks
6 godine prije

Žuki, PODRŽAVAN!!!!

-zvonirat
6 godine prije

to je potpisao nato a ovo je otan

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Za dobrim konjem prašina se diže!

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ima teorija nad teorijama zavjere, da je Putin putnik kroz vrijeme, da je ostvario savez sa nekom moćnom vanzemaljskom rasom koju su od svih drugih naroda jedino pijani Rusi u dalekom Sibiru srdačno dočekali s bocom vodke i balalajkom, dok su ameri na njh kad su se spustili sa nebesa odmah sasuli rafale iz strojnica, sačmarica i revolvera, polivali ih pesticidima, umakali u kiseline, rezali, rezuckali, analizirali, testirali, prodavali komade tijela na eBayu i Amazonu, radili selfije i kačili na instagram.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI