Putin smatra da demokratija nije podobna za budućnost, tvrdi američki predsjednik Joe Biden usred sve veće diplomatske prepirke sa ruskim kolegom

Putin i Biden
12 komentara

Nakon što je nizom eksplozivnih izjava zabio klin u odnose između SAD i Rusije, predsjednik Joe Biden ponovo je rizikovao kontroverzu, tvrdeći da lideri u Moskvi i Pekingu vjeruju da demokratija ne služi svrsi.

Govoreći u četvrtak na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Biden je rekao da se lično upoznao sa kineskim premijerom Xi Jinpingom dok je služio kao potpredsjednik Baraka Obame. „Veoma je, vrlo neposredan. Nema ni jednu demokratsku – sa malim „d“ – kost u tijelu“, rekao je Biden. „Ali on je pametan, pametan momak.“

Iako će komentari u Pekingu vjerovatno biti shvaćeni kao kritika, predsjednik je udvostručio primjedbe, uvukavši još jednog svjetskog lidera u raspravu. Prema njegovim riječima, Xi je „jedan od momaka, poput Putina, koji misli da je autokratija talas budućnosti“.

U isto vrijeme, Biden je tvrdio da Putin i njegov kineski kolega vjeruju da „demokratija ne može funkcionisati u nikad složenijem svijetu“.

Dva predsjednika su proteklih nedjelja razmjenjivala udarce putem medija. U intervjuu za ABC novinski kanal, glavni voditelj George Stephanopoulos pitao je Bidena da li misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin „ubica“. “Mmmm, znam”, odgovorio je Biden.

Ruski predsjednik je uzvratio udarac, rekavši da „kad sam bio dijete, dok smo se svađali na igralištu, govorili smo:„ Šta god da kažete o drugima, to ste i sami“. Sekretara za štampu Bijele kuće Jen Psaki nekoliko puta su pitali da li se Biden kaje zbog komentara, ali je odbila da pojasni šta je mislio i da li je koristio živopisnu metaforu.

Putinov portparol rekao je da su izjave „veoma loše“ i znak da Biden „očigledno ne želi da uspostavi odnos sa našom zemljom“. „Nastavit ćemo po ovom osnovu“, dodao je on.

BidenPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
3 godine prije

ko mu je suflirao ovu rečenicu…..?… sam je nebi sastavio😎

tihobl
3 godine prije

Demokratija nema buducnost u svijetu.
Kamala koja osvoji 0,2% u svojoj stranci postace predsjednik svi amerikanaca. Takva demokratija nema buducnost.
Autokratija – to je ono kad neko osvoji vise od 2/3 glasova je buducnost.

mislim
3 godine prije

demokracija bi bila dobra ,kad bi izabrani odgovarali za sve neuspjehe osobno i materijalno.

Slonica
3 godine prije

Najprostituranija riječ na svijetu-demokratija

Jednostavno receno
3 godine prije

Ko će ko kurva o poštenju i vojnik o skraćenju. Tako je i s demokracijom. Ako ja strpam novinara u zatvor ti je špijun a ako ga ti strpaš u zatvor to je udar na slobodu govora. Demokracija je kulturni naziv robovlasništva jer lakše je čovjeku reći da može birati onog koji je već izabran nego mu objasniti da je taj već izabran. Lakše je reći da imas sudstvo nego mu objasniti da to sudstvo radi kako kažu robovlasnici. Lakše je reći da imaš slobodu nego mu objašnjavati da ne može ništa ako nema novce…… Jer lakše je čovjeka lagati nego mu dokazati da ga lažu.

Siniša
3 godine prije

Vakcinisa li se Putin?

Ringo10a
3 godine prije

Zapadna definicija demokracije je jednostavna- Ako si americki sluga i vazal onda imas demokraciju…a ako nisi onda nemas demokraciju

3 godine prije

Da nije toliko senilan setio bi se i trećeg – Trampa.

Max
3 godine prije

Biden ne zna ni što on misli a kamoli Putin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI