Putin upozorava Makrona da se Ukrajina „pumpa“ zapadnim oružjem

Putin upozorava Macrona o Ukrajini
17 komentara

Ukrajina se „pumpa“ modernim oružjem koje predstavlja „direktnu prijetnju“ Rusiji, rekao je predsjednik Vladimir Putin svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu u telefonskom razgovoru u utorak.

Razgovor dvojice lidera održan je usred novih tenzija između Rusije i NATO zbog situacije u istočnoj Ukrajini i planova bloka predvođenog SAD za dalje širenje na istok. Moskva je pripremala nacrte dokumenata za pravno obavezujući sporazum koji bi spriječio takvu situaciju.

Putin je rekao Makronu da Kijev „namjerno zaoštrava” situaciju u otcijepljenom Donbasu, „uz naklonost niza zapadnih zemalja”, navodi se u saopštenju Kremlja nakon razgovora. U regionu se nalaze dvije samoproglašene republike koje su van kontrole Ukrajine ubrzo nakon Majdana 2014.

Putin je Makronu dao „konkretne primjere Kijevskog narušavanja sporazuma iz Minska“, nazvavši te obaveze „neospornom osnovom za riješavanje unutrašnje ukrajinske krize“. Putin je iznio slične stavove u svom razgovoru u ponedjeljak sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Predsjednik je takođe ponovio svoj poziv na hitne razgovore kako bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok.

„Ruski lider je pozvao francuske partnere da sa razumijevanjem pristupe ovim zabrinutostima i da se angažuju u razgovoru o njima“, navodi se u transkriptu poziva iz Kremlja, dodajući da ga je inicirao Makron.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ranije je upozorio da će se NATO suočiti sa „strašnim posljedicama“ ako nastavi da predstavlja prijetnju po bezbjednost Rusije.

Članovi bloka su u međuvremenu insistirali da su zabrinuti za „teritorijalni integritet Ukrajine“, upozoravajući Rusiju da bi „svaka destabilizirajuća akcija protiv Ukrajine“ imala značajne posljedice za Moskvu.

francuskamacronNATOPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ukleti Holandjaniya
2 godine prije

Najvecu zemlju vodi kepec,taki su i rezultati.kkk

nekoizmase
2 godine prije

Rusija mora promijeniti odnos prema zapadnim parazitima ,a ne partnerima i reci popu pop a bobu bob. Ipak iako nam vecini stav Rusije izgleda mlak vrijeme je na strani Rusije posto se zapad urusava pa ocito ceka povoljnije vrijeme da proaktivno djeluje , svejedno trebali bi promijeniti diplomatiju jer ovako ispadaju smijesni i ne cijene sebe pristajuci na taj odnos gdje neko radi sve da te unisti ,a ti pokazujes da ga cijenis , znaju Rusi to sve .Posto ovdje ima svakakvih misljenja a neka su crno -bijela mislim da su stvari ipak slozenije .Nisam siguran u vezi Putina , ali Rusija ima puno toga za ocistiti pocevsi od Rotschilda ,globalistickih struktura koja gura plandemiju , vezanosti na dolar/euro iako je sada to vrlo nisko, vezanost na swift i druge stvari .Neke stvari imaju u pripremi kada zatreba kao svoj Internet , a sigurno i puno toga sto mi neznamo… Čitaj više »

abc
2 godine prije

E sad nek Putin modernim oružjem upumpa DNR i LNR. Jer nije više pitanje dali če biti rata, nego kad če ga biti. A biti če ga vrlo uskoro. Ukrajina januara ili februara napada Donbas, a zapad če prst usmjeriti na Rusiju, dok če zapadni mediji brujati od laži, da je Rusija zaposjela Donbas sa svojom vojskom.

ledeno doba
2 godine prije

zijeeeeeeeeeeeeeeev..
ah kako dosadno, ne znam koga još interesira ovo loše kazalište

dnevna doza kazališnih igara geoplitike za još naivne romantičare geopolitike

burt
2 godine prije

igraju istu igru zadnje dvije godine, kad Ukrajina pojača trupe oko Novorusije onda Putin pojačava trupe oko Ukrajine i tako se izmjenjuju, ako Putin nije zauzeo Ukrajinu do Dnjepra 2014 kad je bio kaos zašto bi sad krenuo kad Ukrajina ima 200000 regularne vojske, 100000 teritorijalne obrane i 50000 dobrovoljaca sastavljenih od nacionalista, ultradesničara, neonacista i islamista

tihobl
2 godine prije

Prenosite nevazne vijesti i Putinove sporedne razgovore, a ni rijeci o samitu Putin – Si. Pa Putinu je vazniji razgovor bio sa Dodikom nego sa Mikronom.

Max
2 godine prije

To je točno

Oli
2 godine prije

Jebenti,ča ćemo sad?

abc
2 godine prije

Putin samo zatvori plin, koji ide preko Ukrajine i Ukrajina pada u građanski rat oligarha protiv naroda. Čim se zatvore plinski putevi preko Ukrajine i Bjelorusije, Švabe če moliti Ruse na koljenima da proradi North Stream 2.

ShiborgInu
2 godine prije

Neđe ste malo slovo a zaboravili, samo kažem

Scorpiorex
2 godine prije

1998 Ukraine I Polska su bile statisticki isto razvijene,kao blizanci. Sada je Poljska 3puta iliti 300% razvijenija. 100% su eu fondovi a 200% je politika Ukraine koja se dala iskoristiti u velikom stilu. Maidsn revolucija,ss simboli,pro nazi vlada itd . Sada se pitaju zasto im niko ne pomaze? Igranje ss simbilima,a drugo das se iskoristiti misleci da ce gradjani Luxemburg ( nato) ginuti za Rebe? Pa oni od prvog dana misle da su unrinci budalr. Cinizam je europslo najstarije i najjace oruzije.

Kum
2 godine prije

Dva igrača, malo jača!!!

Boba Lazarević
2 godine prije

Možda je Makron shvatio da je bolje biti lutkica na ruskom koncu nego na američkom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI